Šta je novo?

Fedora 2

dr.Tiristor

Slavan
Učlanjen(a)
12.01.2005
Poena
379
Molim vas recite mi koji je postupak instaliranja dva os-a na jednu masinu imam xp sp2 i hocu pored toga da ubacim fedoru 2 da li treba da napravim trecu particiju i kako ili sta???I jos jedno,kako cu sa drajverima za graf i muz?I da li ce mi u fedori biti dostupni fajlovi sa d diska? :wave: :crash:

Hajde ljudi pomagajte nemoguce da niko ne zna!

1. Sa Partition Magicom napravi jos dve particije: Jednu koju formatiras kao Linux ext2 proizvoljne velicine i jos jednu od ~500MB koju formatiras kao Linux Swap. Na ovu prvu instaliras Linux, a instalacioni proces ce upisati novi boot loader tokom instalacije i imaces meni u kome biras izmedju Windowsa i Linuxa pri startovanju.
2. Zavisi koliko su ti novi zvucna i graficka 🙂
3. Naravno.

Aj prvo da ti preporucim Fedora 3 manje ces se namuciti sa njom.

Generalno Linux-i pri svojoj instalaciji ti ponude da naprave svoju particiji i swap deo.

Na tebi da odaberes koliko ce ona biti velika obicno 5 giga ce te zadovoljiti.
E sada nisi napisao koju imas graficku i zvucnu ali je velika verovatnoca da ce sve sama prepoznati..

pazi ovako Linux cita ntfs ali ne moze da pise po njemu a moze i da cita i da pise po fat 32 dakle nadam se da sam ti bar malo objasnio stvari..

A ja bih ti preporucio da naucis da koristis SEARCH koji postoji na forumu i da ne postavljas vec 100 puta postavljano pitanje.

Ako nisi vican baratanju Partition Magic-om i slicnim programima najbolje je da za pocetak obrises sve sa jedne windows particije i krenes sa instalacijom Fedore. U biosu postavi da sistem boot-uje sa CD-a i ubaci instalacioni disk Fedore. Instaler je graficki tako da ne verujem da mozes da pogresis. Bice ti ponudjeno da napravis linux particiju i ti to uradi upravo na onoj windows (naravno instaler ce je preformatirati) particiji koju si malopre ocistio. Naravno kreiraces i swap particiju, a sve ce ti biti jasno kada budes pokrenuo instaler. Nije nista komplikovanije od instaliranja windows-a, a puno je brze. Graficka i zvucna ce u 90% slucajeva biti prepoznati s tim za potpuno iskoriscenje grafike treba skinuti drajvere za odgovarajuci model (Nvidia ima odlicnu podrsku za Linix). Sto se tice citanja NTFS particija, Fedora po defaultu ne dozvoljava citanje NTFS-a vec moras da instaliras podrsku za to, a .rpm za to mozes da skines na internetu.

Izvinjavam se sto nisam koristio search,nesto sam noviji u ovim vodama a znatizeljan sam i radoznao!Partition magic ne mogu da instaliram prijavljuje mi neki fatal eror pri instalaciji,probacu sa Boot discom ortak mi kaze da moze i on da mi sredi particije.Ali onaj deo sa fat 32 i ntfs mi iskreno i nije bas jasan!Graficka je gforce 5200 a muzicka integrisana ploca je k7ncr18d pro2.

Graficka ce sigurno da radi posto sam ja istu koristio na Fedori II, ali da bi iskoristio njene pune potencijale instaliraj drajvere sa sajta nvidije iz sekcije za Linux. U fajlu sa drajverima nalazi se kompletno uputstvo za podesavanje (tv out-a i jos nekih sitnica).

Evo sta kaze partition magic a sa boot cd-om ne ide,jednostavno nece da se bootuje?!!STA???

Znaci,ovako.Krenuo sam sa instaliranjem fedore i pojavi se sledeci problem.
Pri instalaciji pojavio se problem sa hdd-om.

"Unable to align partition properly.This probably means that another partitioning tool generated an incorrect partition table,because it did not have correct bios geometry.It is safe to ignore,but ignoring may cause {fixable} problems with some boot loaders"

i ja mu kazem "cancel" i onda se pojavi sledece:

WARNING

The partition table on device hda was unreadable.To create new partitions it must be initialized,causing the loss of ALL DATA on this drive.
This operation will override any previous instalation choices about which drives to ignore.
Would you like to initialize this drive erasing ALL DATA?
I ja mu,naravno,kazem "NO" i dalje se desava...

NO DRIVES FOUND
An error has occured-no valid devices were found on which to create new file system.Please check your hardware for the cause of this problem.

Ja mislim da nista ne razumem.Da nije hard malo prolupao,cini mi se da mu nije dobro!I sta je to sa BIOS-om? :crash: :crash: :crash:
:wave:

PA ako se ne varam na toj particiji nemas nikakvih podataka tako da ne vidim razlog zasto mu ne kazes "yes" da vidis sta ce da se desi. Probaj iz windows-a (ako vidi particiju da odradis format te particije, kao ntfs naravno). Ako ni odatle ne vidis particijy boot-uj XP instalacioni disk i kada dodjes do izbora particija za instaliranje XP-a, odnosno kreiranje particija, ta particija koju si kreirao videce se kao unknown ili nesto slicno. Izbrisi je a onda je ponovo formiraj kao NTFS. Prekini instalaciju windows-a formatiraj ponovu tu particiju i probaj da instaliras Fedoru ponovo. Inace ceo ovah proces traje 3 do 5 minuta pa vredi probati.

E pa da vas obavestim da sam instalirao fedoru ali nisam preterano {uopste odusevljen}!Ne znam kako ali "uspeo"sam da prebrisem celu d particiju i ostanem bez ijednog podatka,nazalost.Usput nisam mogao da bootujem windows samo linux,pa sam poludeo.Windows mi nekako mnogo funkcionalniji,ko me je uopste terao da se igram,ostadoh bez svega.Zvanicno objavljujem da linux vise nikada nece uci u moju masinu,i to sve zbog d diska.Ali nije fedora kriva ja sam slucajno formatirao d.Sve u svemu vracam se na windows,a vama hvala sto ste podrzali jos jednu moju ishitrenu ideju.Sve sam skontao sta kako i zasto ali to znanje me je "kostalo" 30G podataka,ali sada znam...Hvala svima na pomoci!Pozdrav

Nazad
Vrh Dno