Šta je novo?

Fedora 18 + WIN 7 boot problem ?

stefl

Slavan
Učlanjen(a)
17.01.2007
Poena
319
Pozdrav forumu, i evo imam jedan problem, naime instalirao sam Fedoru 18 preko WIN 7, sve je proteklo bez problema (instalacija) i nakon restart-a GRUB je prepoznao WIN 7 i ubacio ga na "boot listu". Medjutim nakon apdejta sistema i restart-a vise nema WIN 7 na boot meniju, pa sam pokusao kao u prethodnoj verziji Fedore 17 da obnovim MBR sa DVD-a, medjutim interfejs je dosta izmenjen i ne mogu ( ili ne vidim ) kako da obnovim GRUB a da prikaze (prepozna) i WIN 7. Tako da sam obnovio MBR sa WIN 7 DVD-a i nemam resenje za ovaj problem :smash: ???

Zahvalan na svakoj vrsti pomoci :wave:

Probao obe opcije i evo rezultata :

@ mad_max0204, ne mogu da udjem u Fedoru da bih editovao /boot/grub/menu.lst a isto tako ni iz terminala pri boot-u sa DVD-a (rescue opcija), kada ga otvorim sa vi editorom fajl je prazan ?

@ Neky, probao sam iz terminala da instaliram grub komandom " grub2-install /dev/sda " i dobio sledecu poruku " Path /boot/grub2 is not readable by GRUB on boot. Installation is imposible ...

Pokusacu ponovo da instaliram iz pocetka, pa da po zavsenoj instalaciji editujem GRUB ( ako nema WIN 7 ), samo mi nije jasno sta je izbrisalo unos WIN 7 posle apdejta ???

Hvala na sugestijama, javljam sta sam uradio ;)

Ponovo sam instalirao Fedoru 18 i sve radi kao sto treba da radi, medjutim nisam je apdejtovao jer sam usput potrazio resenje na net-u, pa vidim da dosta ljudi ima isti problem ali nema resenja , izgleda da je ovo ipak " nedozrela " verzija Fedore ...

Poslednja izmena:
A sto bi uopste koristio GRUB za dual boot? Po meni je za dual boot mnogo prakticnije koriscenje Win loader-a koji se mnogo lakse sredjuje instalacionim diskom i Easy BCD-om. Jeste da GRUB mozes da sredis da izgleda jako lepo, ali opet, i sta ce mi.

Jel moguce da si to pitao ?

A sto da ne pitam? Ako vec pravis dual boot i GRUB zeza sa prepoznavanjem Win-a (sto uopste nije redak slucaj posle update-a ne vezano za distribuciju), uz to zahteva vise posla oko sredjivanja, zasto da ne koristim Win boot loader koji ce uredno prepoznati GRUB u kojem mi onda Win opcija i ne treba (stavim 1s za zadrzavanje GRUB liste) i resen problem?

Windows loader podržava bootovanje Linuxa?

image215.png

Naravno, odatle se dalje poziva GRUB, ali njemu je problem sto GRUB ne vidi Windows. Ovako i ne mora da ga vidi, a ne mora da razmislja da li ce neki update da opet nesto poremeti pa da opet mora da sredjuje GRUB. LM, ako bas mora GRUB, onda neka doda Windows jednostavno preko Grub Customizer programa.

Poslednja izmena:
Da budemo jasni, to se pokreće GRUB PBR. (Partition Boot Record) ;)

Zar nije u Fedori 18 GRUB 2 default? Ne mogu reći da sam ljubitelj ove druge verzije - mislim da su izmišljali toplu vodu. Syslinux je bolja alternativa po meni...

Epilog, skinuo sam openSUSE 12.2 instalirao ga i "uoblicio" ostalim programima, tako da sam zaista prezadovoljan. Ranije sam koristio SUSE, brzo sam se uklopio i mogu preporuciti ovu distribuciju u svakom pogledu (mada o ukusima ne treba diskutovati) ...

Pozzzz

Nazad
Vrh Dno