Šta je novo?

Fedora 11 dostupna za download

Upgradeovao sam je preko 10-ke, za sada sve radi bez problema ;) Ostao mi je ext3 a mislio sam da će da me pita dal da konvertuje prilikom instalacije, kad ono ništa. Sad ću da pogledam kako da ga prebacim na ext4...

E, da, i stvarno se podiže za 20 sekundi ;)

I sta je novo a vredno spomena u odnosu na v10?

Šta je novo

Da ne bih nabrajao stvari koje su ovde popisane
http://docs.fedoraproject.org/release-notes/f11/sr-RS/ , (a pri tom mi mnoge od njih ništa ne znače ;), reći ću šta je novo od onoga što meni znači. Do sad sam primetio sledeće stvari:
- nešto brži rad sa fajl sistemom (nisam radio neka specijalna merenja, dakle, subjektivni osećaj)
- radi mi keyboard layouts za xfce4 :banana: . Na fedori 10 nikako to nisam uspevao da podesim, non-stop se gubio nešto i mnogo me nervirao :).

To je to za ova dva dana, ako se setim još nečega, dopisaću ;)

Ma ne treba mi release notes to sam vec video (letimicno).

Mene zanima user xp :)

Šta znam, fedora ko fedora ;) Sem ta dva zapažanja nemam šta posebno da dodam kao razliku u odnosu na fedoru 10. Uopšteno, za sada je stabilna i lepo radi pa ostajem na njoj ;).

Ono što mi smeta je to mi da Remote desktop (krdc) kačenje na WinXP (računar na poslu) nešto lošije radi nego u 10-ci (mada ne znam da li uopšte ima veze sa tim). Ne znam do čega je, isprobavao sam sve moguće kombinacije parametara, ali bezuspešno - baš se vuče, skoro pa da je neupotrebljiv.

Ja sam je isprobao na virtuelnoj masini-Vbox dakle
Radi sasvim pristojno,kada se otreses onog package kit sr****a i ubogog update apleta i instaliras Yumex ili jos bolje krenes da koristis yum iz konzole sto i nije nista strasno jer je isti vrlo jednostavan za upotrebu :)
Prosto mi je neverovatno da Fedora jos uvek nema pristojan frontend za yum-ne zna se koji je "bolji" (pocev od prethodnih pirut i pup-a pa do ovog pacakgekit bisera)jedino yumex radi relativno kako treba
Ono sto mi se nije svidelo je da sada pulse audio ne moze vise da se makne-ako pokusate da ga uninstalirate iz Yumex-a on za sobom vuce pola Gnome okruzenja kao depove-a PA pravi generalno dosta problema i ovo je u F9 i F10 bilo mozda najelegantnije resenje problema :d
Sve u svemu Fedora kod i svaki druga sa svim usponima i padovima-ja je probavam onako,ne verujem da cu je koristiti kao default jer mi ne lezi Gnome okruzenje i distribucije koje ga forsiraju,KDE je moj izbor ipak ;)

Poslednja izmena:
Mene je očarao KVM (Kernel-based Virtual Machine) :). Nije čudo da RedHat već sa RHEL 5.4 sprema potpun prelazak na KVM kao preferirano rješenje za virtualizaciju. Sve je više manje spremno za produkciju, a Xen je definitivno van igre što se tiče budućnosti.

Dakle, na F11 x86_64 hosta sam stavio sljedeće guestove:
- CentOS 5.3 x86_64, sa i bez virtio drivera
- F11 x86_64
- Windows XP SP3 32-bit (virtio network driver)

Probano na AMD X2 3600+ Windsor (2Ghz, 2x256Kb L2) i 4Gb rama, sve radi savršeno. Kombinacija LVMa i virtio paravitualiziranih drivera za guestove (disk kontroler i mreža -> bolje IO performanse) radi za 5. Kakav VMWare ili Vbox, open source virtualizacija rastura ! :).

Virtual Machine Manager:

CentOs 5.3 X86_64 guest s emuliranim driverima:

CentOs 5.3 x86_64 s virtio driverima za mrežu i storage:

Windows XP 32-bit:

Windows XP 32-bit, virtio network driver:

Svi guestovi su instalirani na logical volume, kloniranje guestova je izuzetno jednostavno: koristi se virt-clone utility.

Poslednja izmena:
Pa i Virtual Box je open source-imas OSE verziju :d
Jedina razlika u odnosnu na binarnu verziju i koja je slobodna samo za kucnu/licnu upotrebu je u tome sto nema podrsku za SATA,RDP i USB ;)
Inace interesantno ovo za KVM-moracu da probam,do sada sam koristio uglavnom Vbox,nesto malo VMware,Qemu i Xen ;)

Poslednja izmena:
Vrh Dno