Šta je novo?

FDISK i particije

Stameni

Čuven
Učlanjen(a)
01.07.2003
Poena
609
Ovako:
Imam maxtorov disk od 120Gb,i nemam nista instalorano na njemu.Hteo bih da ga podelim na 4 dela (sam sam odredio velicine...),napravio Windows Millenium Startup Disketu.Imam Windows 98,Millenium,2000 i XP Professional.E,sad,iz DOS-a mogu jedino da instaliram 98 i ME na "cisto",a ova dva mogu da instaliram jedino preko upgrade-a na jedan od onih starijih.Tako da sam hteo prvo da instaliram ME pa onda XP.Glavni problem su mi participije:
Dakle tih 120,Milleniumov FDISK mi je prepoznao kao 12xxx a ne 121xxx.To me je zbunilo.Drugi problem je taj sto mi je dozvolio da napravim samo 2 participije!?Prva je glavna Logical Dos,ili kako se vec zove,i druga extend.Dalje nisam mogao da nastavim.Dakle,kako da napravim to sto sam hteo (4 participije,i po onoliko Gb koliko sam hteo,a ne da budem ogranicen na tih 100 gb manje!?)?

Mogu da ti odgovorim za ono 12xxx.Fdisk izgleda tako prepoznaje vece diskove jer je i mom drugu disk od 80 GB prepoznao kao 12GB ali sam ja bez obzira napravio jednu particiju i formatirao je i tu je bilo svih 80 GB.Moja preporuka je da napravis jednu prticiju iz dos-a formatiras je i onda iz windows-a sa particion magic-om napravis vise particija.Tako sam uradio kod druga.Instalirao mu 98 particion magic-om podelio na dve particije i na drugoj uradio clean instalaciju win xp-a.

fdisk iz start-up diskete pravljene iz ME-a ne moze da prepozna 120GB, mislim da je granica...bese 80GB valjda.

Moras da nadjes upgrade-ovanu verziju fdisk-a...

Jos mi nije jasno zasto ne bi instalirao XP direktno nego kao upgrade :?: :confused: Ako imas bootabilni CD sa XP-om onda je jasno, ako nemas onda startujes instalaciju sa 6 XP boot disketa ( program koji ih pravi se skida sa MS sajta ).

Kad tako lepo krenes u instalaciju XP-a onda iz instalacije pravis particije, ne treba ti nikakav fdisk ! :p To je i "propisani" nacin od strane MS-a, fdisk se skoro uopste vise ne upotrebljava...

Ne mogu da instaliram XP iz dosa posto mi pise da ga "ne mozete instalirati odavde" :rtfm:.
A,da li mogu napraviti vise od dve paricije id fdisk-a?ne?
Koliko zauzima "carobnjak"?

a zar nije taj XP disk boot-abilan ili nabavi boot-abilan XP disk i sa njim
prilikom pokretanje instalcije prvo kreiras i formatiras particije kako zelis, a posle izdjes iz instalacionog programa i instaliras neki 98 ili Me
najjednostavnije i najbrze resenje.

FDISK je inicijalno napravljen kada su visegigabajtni diskovi za mnoge bili mislena imenica.

Sis. disketa iz win98 sadrzi fdisk koji prepoznaje diskove (samo) do 64GB. Da bi se veci diskovi korektno fdisk-ovali potrebno je skinuti sa MS-ovog sajta patch koji u odredjeni folder na win98 ili na winME kopira korektni fdisk, koga je zatim potrebno prekopirati na postojecu sistemsku disketu (i pregaziti stari fdisk) Potrazite na forumu, bilo je 2-3 thread-a o ovome.

Uzgred, ovo u atachu je updateovani fdisk pa ga kopirajte na svoje sis diskete (i nista vam drugo ne treba)

Stameni je napisao(la):
Ne mogu da instaliram XP iz dosa posto mi pise da ga "ne mozete instalirati odavde" :rtfm:.
A,da li mogu napraviti vise od dve paricije id fdisk-a?ne?
Koliko zauzima "carobnjak"?

Fdisk moze da napravi particija koliko pozelis!

Ako si napravio dve particije tj imas Primary i Extended Dos Partition onda opcijom
mislim da je pod brojem 3 ali proveri

Create Logical Dos Drives in the Extended Dos Partition pravis logicke

diskove u Extend particiji koji su ustvari tvoje particije tj diskovi E:, F:, itd

Znaci Extend particiju moras podeliti na vise logickih diskova koje tebi kasnije predstavljaju tvoje diskove D:, E:, itd

Oko gornjeg patch-a za fdisk - treba znati da on ne podrzava 48bitno lba adresiranje i diskove vece od 137 GB.

detalji na
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;263044

DS9 je napisao(la):
Da bi se veci diskovi korektno fdisk-ovali potrebno je skinuti sa MS-ovog sajta patch koji u odredjeni folder na win98 ili na winME kopira korektni fdisk, koga je zatim potrebno prekopirati na postojecu sistemsku disketu (i pregaziti stari fdisk) Potrazite na forumu, bilo je 2-3 thread-a o ovome.

Uzgred, ovo u atachu je updateovani fdisk pa ga kopirajte na svoje sis diskete (i nista vam drugo ne treba)
Ja sam skinuo svojevremeno neki koji je bio okacen na forumu, ali radi samo sa startup-om iz 98-ce. Jel ovaj radi sa ME ?

Evo ti odlicnog i brzog resenja. Skini ga i sa njim napravi startup disketu.
Sve ti je graficki objasnjenjo i sa ovom maxtorovim programom mozes naparviti particije kakve zelis sa bilo kojim fat-om.

http://www.maxtor.com/en/support/downloads/maxblast3.htm

Nabavi Partition Magic neku novu verziju recimo 8.0 i iz njega napravi one dve diskete digni sistem i radi sa particijama sta hoces mnogo bolje, brze i lakse od Fdisk-a

Pozdrav,

ZAP je napisao(la):
...

Fdisk moze da napravi particija koliko pozelis!

Ako si napravio dve particije tj imas Primary i Extended Dos Partition onda opcijom
mislim da je pod brojem 3 ali proveri

Create Logical Dos Drives in the Extended Dos Partition pravis logicke

diskove u Extend particiji koji su ustvari tvoje particije tj diskovi E:, F:, itd

Znaci Extend particiju moras podeliti na vise logickih diskova koje tebi kasnije predstavljaju tvoje diskove D:, E:, itd

Bas ovako kako je napisao ZAP!
Sto se tice velicine diska i particija, to nije vazno, posto prilikom particioniranja mozes da odredjujes velicine particija u procentima od celog diska tj. pri pravljenju logickih particija u procentu od extedned particije. Bez obzira sto lose vidi ceo disk sve ce uraditi kako treba!
Pozdrav!

Nazad
Vrh Dno