Šta je novo?

Fax-etf

• Začetnik teme Začetnik teme MarkoS
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Marko, nemoj da se brines ni 4. i 5. nisu mnogo interesantnije... jesu to racunarski predmeti, ali nisu mnogo aktuelni.... niti imas neke korisne prakse... ma uz tvoju biografiju nece biti problem da kada zavrsis fax sednes i naucis sve sta te interesuje i sta ti treba a cega nije bilo na faxu cheers

Ajmo sad polako. Ja sam zavrshio ETF pre 2 godine, smer telekomunikacije, prosek 7.8, dao sve ispite u roku.
1. Prvo sta znaci to bez veze??? - jedna od po meni najboljih stvari na ETF-u je upravo ta sto , za razliku od ostalih fakulteta, nema uopste malverzacija tog tipa. Mozda je nekom neko asistent il profa i tu ima malu protekciju ali stavri tipa : polaganje za pare i sl . su prosto nezamislive na ETF-u i to mora da se ceni.
2.Kadar jeste po mnogo cemu los, zastareo , zreo za penziju i sl. , uostalom kao i oprema koja se koristi na faksu na lab. vezbama, ali jedno stoji - ljudi sa ETF-a se posle relativno lakse zaposle nego ljudi sa drugih fakulteta.
3. Faks je tezak a i nije tezak. Ja se bas i nisam pretrgo, radio sam kampanjski , cisto kolko mi je trebalo da polozim ispite. Od mog drustva vecina je zavrsila za 5-5.5 godina.
4. RTI je definitivno , i to podosta, tezi smer. Pa mi smo svi i upisivali telekomunikacije zato sto su najlakse 🙂
5. Posle faksa na 80% poslova vezanih za IT konkurencija su ti ljudi sa FON-a , koji je neuporedivo laksi a i traje godinu dana manje!!!
Ljudi koje znam da nisu mogli da daju 1-u godinu na ETF-u su posle presli na FON i zavrsili ga u roku. Ne kazem da je ETF pametniji(jeste inteligentniji po pitanju materije koja se obradjuje, ali da li ce ti to stvarno trebati kasnije?) , vec samo da je tezi.
Sta vise ako posle 4 godine i mnogo manje truda pucas na isto radno mesto (za koje ti ,uzgred budi receno, vise znace licni entuzijazam i interesovanja u zivotu mimo faksa i onoga sto se uci na faksu) ko neko sa ETF-a pitam se ko je tu ispao pametniji?
Ocu reci da FON mozda uopste nije lose resenje! Zavrsices ga ko od sale, imaces vremena sa strane da uchis stvari koje te zanimaju i sutra kad zavrsis bices kompletniji , sto se prakticnog posla tice, nego na si npr. zavrsio ETF, smarajuci se sa gomilom suvislih i neinteresantnih predmeta koje nisi mogao tek taka da otaljash. Naravno ako si kapacitet moci ces i na ETF-u da deo vremena podredis licnim interesovanjima (mada su moja bila izlasci i alkohol 🙂)

Ne znam kako da zakljucim sve ovo, - ja sam imao jako lose misljenje o FON-u ali na kraju se sve svodi na to kako ces naci posao i kolko ces para uzeti, a tu ti ETF i nije neka ocigledna prednost bar ako su u pitanju zanimanja iz IT domena. Ako te vise inteteresuju telekomunikacije generalno, radio releji, mobilna telefonija, sistemi za prenos , komutacija... onda je ETF jedini izbor!

Ko je vas nalozio da SUETF bilo sta radi na ETF-u?
Pa oni samo znaju Elektrijadu da organizuju!sve ostalo se svodi na-probali smo i popusili.......

ne znam da li je neko cuo za ETF-BG community?iko?
e pa idite na sajt pa vidite o cemu se tu radi-ako ste zainteresovani i nije vam smorno da citate postove

etf-bg.aaen.edu.yu

E sad,moja malenkost je na trecoj godini.RTI.
i ne znam sta da vam kazem.
u principu ima pozitivnih,ima negativnih strana.
Sve u svemu mislim da je ETF najbolji all-around tehnicki fakultet....ako imate dovoljno glava,ili dupeta,ili ste snalazljivi+malo od ona prva dva.
dakle ako niste sigurni na sta ciljate,ali u svakom slucaju ocete da bocnete oko centra-ETF.
FON je ipak,barem mi se tako cini,nekako ni-ni (ni tehnicki ni drustveni)
UPOZORENJE:
potrebno je da pored etf-a debelo radite na sebi po pitanju neceg konkretnog cime biste se bavili,ovo vazi najvise za sam RTI(ukoliko se ne upetljate na samom fakultetu u nesto sto ce vas odvuci na neku konkretnu stranu)

Evo, ja nemam pojma sta bih hteo da budem u IT biznisu(a znam da bih hteo da budem u IT biznisu,recimo) kad diplomiram.A znam svasta pomalo,a neke stvari i malo vise....
U glavi mi je trenutno sledece:system/network administrator.to mi deluje nekako najozbiljnije od svega,mislim da bih se u cistom programiranju smorio...ne znam nisam dovoljno dotakao sve oblasti da bih o njima sudio,pa sam stoga i zbunjen
A o povezivanju,umrezavanju racunara znam toliko kolko da spojim dva kompa null-modem kablom...hehe.*ebiga,videcemo sta ce da bude

Jel ima ovde iskusnih svrsenih RTI-ovaca da daju neki savet/iskustvo?

PINHEAD je napisao(la):
Ko je vas nalozio da SUETF bilo sta radi na ETF-u?
Pa oni samo znaju Elektrijadu da organizuju!sve ostalo se svodi na-probali smo i popusili.......

ne znam da li je neko cuo za ETF-BG community?iko?
e pa idite na sajt pa vidite o cemu se tu radi-ako ste zainteresovani i nije vam smorno da citate postove

etf-bg.aaen.edu.yu

Kakav bre crni ETF Bg Community ? 😀 Sta je to sad odjednom :banana: ? Stud. Unija rulz !!! :mrgreen:

jel to ono "pali brate,narodnjaci su zakon" ?
btw ne znam cime to suetf "rula"
ps -smorio si sa tom bananom.znas neke stvari su kul,ali u granicama.probaj sa "civava!" 🙂

austin je napisao(la):
...
... Ako te vise inteteresuju telekomunikacije generalno, radio releji, mobilna telefonija, sistemi za prenos , komutacija... onda je ETF jedini izbor!

Nije. Postoji telekomunikacioni smer na Saobracajnom fakultetu i postoje svi ti predmeti.

Vidis stvarno... ovde saobracajni niko nije pominjao... kakav je to uopste fax?

Austin, generalno se slazemo... i moram da primetim da si ti jedan od retkih ljudi sa telekomunikacija koji je rekao da je RTI tezi....

PS Mislim da u ovom threadu ne bi trebali da smarate sa ETF-BG community.... kontaktirajte Pecu za placeni baner cheers

PINHEAD je napisao(la):
ps -smorio si sa tom bananom.znas neke stvari su kul,ali u granicama.probaj sa "civava!" 🙂

Ma pusti ga bre, on je moderator na etf-bg, nego voli da za***ava 🙂

BTW, dalje o tome nemoj ovde, nego na prajvat, videces zasto.

PINHEAD je napisao(la):

Ma pali, bre, tamo hocete kao neka studentska prava i maltretirate nase voljene profesore, a jos povrh svega upisali ste trecu godinu :mrgreen:

Nego da prekinemo sa zezanjima, neka covek lepo upise etf i to bilo koji smer. Nece pogresiti.

BTW telekomunikacija na etf-u i saobracajnom ? Pa imamo i mi na ETF-u sociologiju ali cisto sumnjam da je uporediva sa onom na Filozofskom ;P

ne znam zasto bismo placali baner za reklamu neprofitabilne studentske organizacije.pa nije to komercijalni oglas.Uostalom gomila likova sa foruma(kao i Zilet) imaju reklamicu u svakom svom postu(ona stvar dole ispod crte,ne znam tacno kako se zove

btw i ja sam moderator.sa administratorskim ovlascenjima 🙂

petkods je napisao(la):
Medjutim, napredak ce poceti da se desava, zaslugoim SUETF.

Čijom? Neću da napadam ali mogu da kažem nikako njihovom zaslugom. Zaslugom više pojedinaca sa strane. Gomila stvari je postignuta samim sajtom jer su se konkretno profesori naterali malo na razmišljanje i rad na poboljšanju gradiva...
P.S. I coveku niste rekli najvecu prednost ETF-a. Imas dzabe internet po ceo dan. :mrgreen:

Ovo imaš svuda. BTW stvarno u šta je prerasla ova diskusija.. Pa mislim čovek lepo pitao jel RTI bolji ili ovo drugo.

Ja definitivno kažem ovo drugo jer na RTI-u mora još dosta da se poradi ali opet sve to stoji zavisno od toga šta te interesuje. Austin je najbolje argumentovao sve i totalno se slažem sa njim! Slava mu 🙂 BTW na dotičnom sajtu postoji već diskusija na ovu temu i nju prati gomila ETF-ovaca tako da ti je mnogo bolje da si se tamo uključio u raspravu.

BTW. ajd neka moderatori zatvore ovaj topic.. a i ne znam šta će u domaće tržište.. nema ovde belog roblja za valjanje.

BTW2 Filipenko prestani sa promocijom drugih organizacija da te ne bih banovao!
:cuss:

zilet je napisao(la):
...

BTW2 prestani sa promocijom drugih organizacija da te ne bih banovao!
:cuss:

Pa da ostanes bez Smrznutog Prestola i Senki Undrentajda ? ;P El' si ti vid'o one gomile smajlija ?

SU je cudna skupina kojoj je prevashodni cilj organizovanje dobavke sto vecih kolicina piva na elektrijadu, i tu se otprilike zavrsava njihov interes oko fakulteta :mrgreen:

E ljudi imam 90.2 poena ukupno, i izgleda da cu uci u prvih 100. Najverovatnije cu upisati RTI, a ako mi se "ne svidi" prebacicu se posle jedne ili dve godine na neki drugi smer.
Puno hvala svima, pomogli ste mi u donosenju odluke.
http://prijemni.etf.bg.ac.yu/info.php?kandidat=460

MarkoS je napisao(la):
E ljudi imam 90.2 poena ukupno, i izgleda da cu uci u prvih 100. Najverovatnije cu upisati RTI, a ako mi se "ne svidi" prebacicu se posle jedne ili dve godine na neki drugi smer.
Puno hvala svima, pomogli ste mi u donosenju odluke.
http://prijemni.etf.bg.ac.yu/info.php?kandidat=460

Dobrodosao na ETF kao prvo cheers
Kao drugo trebalo bi da se uclanis u Etf-BG Community 😀 Vise informacija na http://etf-bg.aaen.edu.yu/, ili pak direktno kod zileta.
Kao trece - pazi se kad donosis odluku o prebacivanju. Drawback (sto bi rekli braca Englezi) takve odluke je sto ces je doneti posle zavrsene 1. ili 2. godine, prilikom cega neces videti ni R od RTi smera posto su svi predmeti zajednicki.
U sustini ta reforma da se od 1. godine biraju smerovi se ne razlikuje od bilo cega sto se radi u ovoj drzavi - sve je ostalo isto, samo se drugacije zovemo ctp; Nekada su se dobijali smerovi posle 2. godine, prosle godine posle 1., a ove odmah od upisa a sustinski je sve ostalo isto - nijedan smer nije izgubio nijedan ispit od onih dosad.

samo 2 primedbe:
-nisam samo ja, generalno celo moje drustvo sa faksa/vecina je bila na telekomunikacijamaa par njih na elektronici i na RTI-u/ je imalo generalni stav da su telekomunikacije lakse od RTI-a i elektronike (za automatiku vec ne znam)
-saobracajni nije ni za poredjenje sa ETF-om, dodje mu kao visha skola kad se uporedi materija (nije da vredjam ali tako je) , pa cak i jako retko i u oglasu za posao stoji i saobracajni pored etf-a kao uslov za zaposlenje.

-SUETF je jedna boolja !!!!! od organizacije, kad sam ja bio na faksu likovi koji su kad sam upisao faks koji su je vodili bili su na 3-oj godini a kad sam ga zavrsavao bili su i dalje na 3-oj il poneko na 4-oj godini! kako takav neko moze da se bori za prava studenata ako nema licni kredibilitet i integritet , kao i moralno pravo da postavlja zahteve. plus sto nikad nista znacajno nisu uradili za studente - osim sto su prodavali skripte sa resenim rokovima iz elektronike koje su uzgred resili svaki drugi zadatak pogresno 🙂))
to su ljudi koji gledaju da se uvale negde ko Cheda il da izboksuju za sebe galamom postedu neke vrste jer su zakazali kao studenti.

to ostine,reci im!!

btw; jeli Filipenko,kolko bre ti nick-ova imas?najbolje da se logujes kao "debeli" da odma znam koja boodala je u pitanju 🙂

Cestitam na upisu. Trudi se da ovo leto uzivas sto vise, jer retko ko to moze kada upise ETF... :eye:

PINHEAD je napisao(la):
to ostine,reci im!!

btw; jeli Filipenko,kolko bre ti nick-ova imas?najbolje da se logujes kao "debeli" da odma znam koja boodala je u pitanju 🙂

Alo, cvikerash :-x :mrgreen:, lakshe malo epitetima da ne bi palo taksativno brojanje zvezda :eye: ;P

Austin-e ti si u principu u pravu, ali zaboravljas jednu stvar - odlican student u principu ni izbliza nije zainteresovan za bilo kakav tip borbe, naprotiv. Trebao si recimo da sa nama posmatras peticiju za uvodjenje jos jednog roka koju 95% odlicnih studenata ne samo da nije zelelo da potpise nego su jos isli unaokolo i opanjkavali one koji su skupljali potpise i nagovarali ljude da ne potpisuju. Uzas !!! :cuss:

Ajd i ja da malo kazem koju vezanu za ETF , zavrsio sam smer RTI. Na zalost prave stvari dolaze tek u 3-oj godini i to samo pola od toga. 4 i 5 godina su OK sam ako te ne smori neki rep koji vuces 2 godine (zove se elektronika ili telekomunikacije ili slicno ili ako te ne smori nesto sto se zove zakon o univerzitetu pa su neke profesore isterali pa sam morao da slusam ta ista predavanja kod drugih i to znaci gubitak jedne godine i slicne nebuloze). Ja sam jednu godinu okinuo zbog te elektronike 1 ne zato sto je to tezak predmet vec zato sto je lose predavano (iskreno receno, ja sam shvatio rad tranzistora ne zahvaljujuci pijanom Caji vec kolegama). Elektronika 2 mi je umalo dosla glave za upis u V godinu. Hteo sam da kazem za dosta energije potrosis na neke stvari koje ce ti retko kada trebati ili skoro nikada umesto na mnogo potrebnije stvari (recimo Javu sam ucio celih nekoliko nedelja, C i asembler po pola semestra, srecom te sam ih naucio jos u srednoj skoli inace bi ih naucio my ass, ali sam recimo ucio neke jezike koje verovatno neces nikada koristiti). Sve u svemu program je zastareo ili je bar bio ne znam koliko je sada bolji/losiji.
Takodje, predlazem kolegama sa ETF da vode racuna o izbornim predmetima, ne uzmajte nikako predmete sa bombasticnim nazivima ili predmete koje u praksi ne mozes iskoristiti. Ja sam recimo uzeo multiprocesorske sisteme, to se svodi na jednu knjizurinu od 1000 strana koja se zove popularno Gupta i na gomili skripti sa dijagramima. I na kraju naucices nesto ali ovde neces naci primenu , samo ako odes u inostranstvo. Da sada mogu da biram uzeo bih racunarsku grafiku ili tako slicno ali nema veze. I da, ako birate izmedju ekonomije ili organizacije rada, uzmte ekonomiju !

Jos jedna stvar koja me strasno nervirala je onaj salter za rad sa studentskom sluzbom, jedini put kada sam tamo otisao sa osmehom na licu je kada sam neformalno navratio da uzmem diplomu 🙂

Lukija je napisao(la):
Jos jedna stvar koja me strasno nervirala je onaj salter za rad sa studentskom sluzbom, jedini put kada sam tamo otisao sa osmehom na licu je kada sam neformalno navratio da uzmem diplomu 🙂

Hehe taj salter je legendaran... i pravo je cudo kako godinama niko ne zeli da im prosiri vreme bar za sat-dva dnevno samo kad su upisi i obnove... ali nekako je zanimljivo tamo uvek upoznas nekog novog kolegu dok cekas 🙂

Bas sam i ja gledao predmete na 5oj, i zapadose mi za oko ti multiprocesorski, ali kad sam uporedio prolaznost na njima i na grafici... :rtfm:

Salter koji rad od 11 do 13, uzas! A sto se tice MPS, pogledaj ko predaje, meni je bio Veljko a posle je dosao Tomasevic. Ako uzmes to moraces da radis domaci : Linux i C++ , modifikovanje koda koji je pisao Davor Magdic i slicno. A sto se tice grafike, to je bar pomeni do jaja. Ortak je radio nesto u Javi i to je proturio i kao diplomski rad.

Nazad
Vrh Dno