Ajmo sad polako. Ja sam zavrshio ETF pre 2 godine, smer telekomunikacije, prosek 7.8, dao sve ispite u roku.
1. Prvo sta znaci to bez veze??? - jedna od po meni najboljih stvari na ETF-u je upravo ta sto , za razliku od ostalih fakulteta, nema uopste malverzacija tog tipa. Mozda je nekom neko asistent il profa i tu ima malu protekciju ali stavri tipa : polaganje za pare i sl . su prosto nezamislive na ETF-u i to mora da se ceni.
2.Kadar jeste po mnogo cemu los, zastareo , zreo za penziju i sl. , uostalom kao i oprema koja se koristi na faksu na lab. vezbama, ali jedno stoji - ljudi sa ETF-a se posle relativno lakse zaposle nego ljudi sa drugih fakulteta.
3. Faks je tezak a i nije tezak. Ja se bas i nisam pretrgo, radio sam kampanjski , cisto kolko mi je trebalo da polozim ispite. Od mog drustva vecina je zavrsila za 5-5.5 godina.
4. RTI je definitivno , i to podosta, tezi smer. Pa mi smo svi i upisivali telekomunikacije zato sto su najlakse 🙂
5. Posle faksa na 80% poslova vezanih za IT konkurencija su ti ljudi sa FON-a , koji je neuporedivo laksi a i traje godinu dana manje!!!
Ljudi koje znam da nisu mogli da daju 1-u godinu na ETF-u su posle presli na FON i zavrsili ga u roku. Ne kazem da je ETF pametniji(jeste inteligentniji po pitanju materije koja se obradjuje, ali da li ce ti to stvarno trebati kasnije?) , vec samo da je tezi.
Sta vise ako posle 4 godine i mnogo manje truda pucas na isto radno mesto (za koje ti ,uzgred budi receno, vise znace licni entuzijazam i interesovanja u zivotu mimo faksa i onoga sto se uci na faksu) ko neko sa ETF-a pitam se ko je tu ispao pametniji?
Ocu reci da FON mozda uopste nije lose resenje! Zavrsices ga ko od sale, imaces vremena sa strane da uchis stvari koje te zanimaju i sutra kad zavrsis bices kompletniji , sto se prakticnog posla tice, nego na si npr. zavrsio ETF, smarajuci se sa gomilom suvislih i neinteresantnih predmeta koje nisi mogao tek taka da otaljash. Naravno ako si kapacitet moci ces i na ETF-u da deo vremena podredis licnim interesovanjima (mada su moja bila izlasci i alkohol 🙂)
Ne znam kako da zakljucim sve ovo, - ja sam imao jako lose misljenje o FON-u ali na kraju se sve svodi na to kako ces naci posao i kolko ces para uzeti, a tu ti ETF i nije neka ocigledna prednost bar ako su u pitanju zanimanja iz IT domena. Ako te vise inteteresuju telekomunikacije generalno, radio releji, mobilna telefonija, sistemi za prenos , komutacija... onda je ETF jedini izbor!