Šta je novo?

FAT32 ili NTFS eksterni disk 2.5?

Lobster

Čuven
Učlanjen(a)
16.09.2004
Poena
620
Kupio sam Transcend TS0GSJ25P 2.5" USB 2.0 External Enclosure planiram da stavim
320 gb Toshiba ili Samsung disk u njega.

Interesuje me da li da formatiram hardic u FAT32 ili NTFS, kao da li da ga formatiram
iz Wina ili Hirensa ( ako neki od part.managera vidi eksterni disk).

HVALA UNAPRED.

NTFS naravno! Cemu 320Gb sa ogranicenjem na 4gb velicine fajlova.
Samo ga prikaci na komp i formatiraj iz wina, nema razloga da ga ne vidi..

Poz

Ok hvala, neki kazu bolje je FAT32 neki NTFS.
Pasport je fabricki u FAT32. Ne znam za ostale fabricke ext.diskice.
Ja cu da pravim.

Pa me to interesuje. Hvala u svakom slucaju.

Hard disk je u pitanju. Kako bi formatirao disk koji ti se nalazi u kompu? Ako koristis windows posle 2k i koji je veci od 4gb onda u ntfs.
Ono sto se prica za usb flash-eve i ntfs ne vazi za hard diskove a i meni su svi flashevi u ntfs-u tako da samo stavi ntfs i uzivaj.

Razlog zasto externi hard diskovi dolaze formatirani u fat32 je zbog toga sto postoji mnogo ljudi u svetu koji koriste sto win98 i druge win sisteme koji ne podrzavaju ntfs kao i linux.

Jedino sto moze da eventualno pravi probleme je taj ext. case ali ne vidim zasto bi. Samo prikaci hard i win ce da instalira drajvere. Idi u disk managment i napravi particije ako zelis ili ga samo formatiraj..

Poz

Nema ama baš nikakvog razloga da ga formatiraš u FAT32.
Dobiješ ograničenje od 4 giga po fajlu max. i ništa drugo, dok kod NTFS-a nemaš praktično nikavog ograničenja u smislu veličine fajla + imaš još naprednih opcija administriranja.
FAT32 je jedino i samo jedino dobar ukoliko ćeš da kačiš xterni hard na neku prastaru makinu sa Win 98 ili na OS X (iako i za ovo ima leka, ali hajde).

Ume ponekad da se desi da ako na jednom racunaru imas nalog sa passwordom i snimis fajlove na externi HDD (u NTFS-u), na drugom racunaru neces moci da im pristupis. Resenje je promena prava pristupa nad fajlovima i to ponekad ume da bude smorno da se radi.

Nema ama baš nikakvog razloga da ga formatiraš u FAT32.
I onda jednoga dana pozeli da svoj ext hard veze na neki dvd (divx) player i zapita se a zasto to ne radi.
Ako se neka veca firma odluci za nesto (WD - FAT 32) uglavno postoji bar jedan dobar razlog.
Da ne bude zabune ne tvrdim da treba da ga formatira u FAT 32 al nije na odmet da zna da ima DOBRIH razloga i za to ,)

Ako se neka veca firma odluci za nesto (WD - FAT 32) uglavno postoji bar jedan dobar razlog.
Razlog zbog koga se WD odlučio da svoj medija plejer prodaje preformatiranog u FAT32 je veća kompatibilnost, tj. u bilo koji hardver da se ubode, sa bilo kojim OS-om radiće, dok kod NTFS-a to nije slučaj.
FAT32 kao prepotopski fajl sistem nema ama baš nijednu prednost u odnosu na NTFS ili neki drugi noviji (npr. HFS+ kod OS X-a).

A sta cemo ako se hard ubode u neki od player-a koji citaju samo FAT32? Ne znam ni da li PS3 vidi NTFS particiju...

Mnogo ga sada zakomplikovaste, bre.
NTFS je kao fajl sistem superiorniji od FAT32 i to je činjenica, tačka. E, sad, što se tiće kompatibilnosti, kao što sam i napisao, FAT32 je, shodno tome što je stariji i mogu da ga "vide" i ostali ne-Win sistemi kompatibilniji, pa zbog toga skoro svi multimedijalni device-i koji u sebi imaju HDD dolaze sa istim koji je preformatiran u FAT32 (a neki čak i ne mogu da se formatiraju u niša drugo do FAT32, što je po meni nonsens, ali hajde).
Dakle, ako ćeš hard da kačiš na comp - NTFS
Ako misliš da ga šetaš i kačiš na sve živo i neživo i potrebno ti je da ga svaki mogući device "vidi" razmisli o FAT32.
Pozz

Bravo. Ovakav odgovor je covek trebao da dobije odma. Zato sam i prokomentarisao par postova iznad :) BTW Cini mi se da niko nije ni tvrdio da je FAT 32 bolji sistem, samo neznamo sta covek planira da radi sa tim ext hardom pa nije na odmet da dobije kompetan odgovor.
Nadam se da sad zna sta mu je ciniti :)

Externi hard od 250GB (Transcend StoreJet) podeljen na dve particije, 37GB NTFS i 200GB FAT32. Na NTFS idu fajlovi preko 4GB, a na FAT32 sve ostalo. Ako bude bilo potrebe odradice se resize ;)

:)

Externi hard od 250GB (Transcend StoreJet) podeljen na dve particije, 37GB NTFS i 200GB FAT32. Na NTFS idu fajlovi preko 4GB, a na FAT32 sve ostalo. Ako bude bilo potrebe odradice se resize ;)

:D

Moj je baš obrnuto!

"Mala" fat 32 particija, na početku sa par alatki i "za nedaj bože",
brza i pristupačna, nesigurna i nebezbedna, i

mnooogo veća druga za sve ostalo ...

Vrh Dno