Šta je novo?

Fast boot...

5xeVo

Slavan
Učlanjen(a)
15.05.2007
Poena
345
Moja oprema  
CPU & Cooler
9950x | d15+offset :: 1225v2 | cc-94
Matična ploča
x870e taichi lite :: intel s1200kp
RAM
2x32 6000c28 :: 2x8 1600 ecc
GPU
rtx 3090 :: iGPU
Storage
kc3000 2tb :: ssd 120 | hdd 16+16 tb
Zvuk
int. :: int.
PSU
hcg 1000 pro :: fd ion+ 660p
Kućište
fd north xl :: fd node 304
Monitor
iiyama 32'' + hp 24'' :: headless
Miš & tastatura
mx keys | mx master 2s :: headless
Laptop
hp elitebook 830 g8
Mobilni telefon
S25
Pristup internetu
  1. Optički internet
...koji dolazi uz Last XP instalaciju Windows-a. Pitao me drugar sa faxa za taj program, kaze video kod drugara da pali komp za manje od 15sec do potpuno operativnog stanja. Taj drugar mu je objasnio u cemu je fora, ali sve sto ovaj zapamtio je da dolazi sa Last XP i uzima odredjenu kolicinu rama i tu smesta fajlove bitne za boot (da predpostavim neke win fajlove i drajvere). Da li je neko cuo za ovo, radio sa njim, moze li se naci posebno (da ne instaliram Last XP)? Probao sam preko google-a, ali nisam nasao nista korisno.

Imao sam jedan takav program pod imenom GameXP. Drastichno je ubrzao podizanje, ali je nakon par dana pocheo Win da usporava, javila se nestabilnost sistema i 4 dana kasnije BSOD. Zato pazi shta radish sa ovakvim programima, bolje i da istrpish kilavo uchitavanje nego da iskusish ovo shto se meni desilo. Stay cool.

Ovaj se valjda zove bas Fast boot (ili Boot fast) ''+ jos neka oznaka''.
Hvala na upozorenju, mada reinstaliram OS svakih par meseci pa nije problem i ako padne jednom zbog toga.

Zar to nije opcija hibernate u control panelu/power option ?

Ne, vec neki fast boot. Hibernate zauzima mesto na hdd-u velicine rama (a siguran sam da ti ovo vec znas;)), a sa ovim programom je fora sto valjda zauzima jedan deo rama, pa kad bootuje fajlove i drajvere vuce iz dosta brze memorije (ram naspram hdd). Al' na koji hebeni nacin to cuva u ramu kad je iskljucen komp!?!?!?! Elem, ovaj drugrar zna dovoljno da razlikuje hibernaciju od bootovanja i podizanja OS.

Meni se čini da je to Suspend to RAM (Stand by u Win XP) opcija kod ACPI (S3).

Postoji i onaj Microsoftov program sto nesto optimizuje tako da bootovanje ide brze...

S obzirom da ja restartujem računar jednom u nedelju dana, ovo me ne tangira baš previše... :p
Mada me je zainteresovalo da vidim koja to još opcija postoji osim hibernacije i suspend moda.

Mozda ti ovo pomogne da brze podize sistem!

Idi na Start > run i upisi regedit. Zatim u regeditu na HKEY_LOCAL_MACHINE > SYSTEM > Current control set > Control > Session Manager > Memory Management > Prefetch Parameters. Klikni na EnablePrefetcher i promeni vrednost sa 3 na 5.

Poslednja izmena:
Hvala na odgovorima. Bootvis vec koristim.

@va milos:
http://www.tweakhound.com/xp/xptweaks/supertweaks11.htm

citat:
Prefetch Parameters

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters]

"EnablePrefetcher"=dword:00000005

First, I fail to see where any advantage is gained by messing with the prefetch settings. While disabling the prefetch service (or only using setting 1 or 2) can speed boot times it only hurts overall system performance.

Most tweak guides and popular tweaking programs use a setting of “5”. There is no documentation to suggest that this setting works. MS states that valid values are 0,1,2,3 and that this setting is “anded”. The default value is “3”. I tested using a setting of “5” on 3 occasions and there was no real improvement in boot times and hard drive activity was longer at boot.*

Prefetching is a good thing, leave it alone. In addition well written disk defrag utilities such as Raxco’s Perfect Disk use the layout.ini information for its optimizations.

*boot times were measured using bootvis. The average of the 3 boots using a prefetch value of “5” was within .10 seconds of the average of 3 boot times with a setting of “3”. Though not timed, hard drive activity was noticeably longer at boot (I’ve got a noisy Raptor). Others have noticed this effect too.

Nemoj ga gasiti svaki cas ako se zuris. Ja upalim komp 3-4 puta mesecno, obicno posle nestanka struje tako me ne interesuje vreme pokretanja.

Ma ne gasim ga svaki cas, nego reko' ako moze, nekako, nesto da se poboljsa. Al' nema nista od toga.:(

A sto se struje tice, bolje da vam ne pricam kako je u Batajnici, u ilegalnom naselju, na trafo stanici koja je do sada duplo vise opterecena nego sto bi trebalo, U poslednje vreme se cesto desava u vecernjim satima da sijalice svetle kao malo jace petrolejske lampe, brat elektricar, izvadi aparat za merenje...170V...no comment

off:

Pre nego sto su izgradili Villu Breg, struja u kuci mi je bila odlicna, konstatno 220V. Par meseci nakon otvaranja cale je izmerio struju i danju je 200V, a nocu 205V. Uzas.

Nazad
Vrh Dno