Šta je novo?

Fantomski disk/particija - kako spojiti sa postojećim diskom?

Mountaineer

Cenjen
Učlanjen(a)
21.05.2011
Poena
151
Slučajno sam otvorio Disk Management, obično ne zalazim tamo :)

Zatekao sam jedan fantomski disk (Disk 1 od 22,37 GB) - na screenshotu ispod. Laptop ima jedan najobičniji hard disk, tako da ne znam šta je ovo, niti čemu služi. Ono što me interesuje je da li je moguće nekako spojiti ga sa D particijom Diska 0?

Ako mogu ili treba da dam još podataka, recite.

Hvala!

diskmngmnt.JPG

Imas li na C: na desni klik na particiju Extend Volume? Unallocated ne mogu biti recovery particije...

Ups, prevideo sam da je reč o posebnom disku.
Da ima dva hdd u laptopu a da je drugi hdd 22.37gb?
Da je taj drugi 29.7 ili oko te cifre ajde de, to bi značilo druge stvari.
Neka čovek postavi model laptopa a neka i za svaki slučaj pogleda iz nekog bootabilnog partitition menadžera šta on kaže.

Moguce da je to zaostalo ocitavanje nekog eksternog harda.

Nađi tačan model tog diska pa na Google, stvarno odgovara opisu hibrida.

Izvinjavam se svima zbog kašnjenja, neki privatni problemi su me sprečili da se javim ranije.

Puno vam hvala svima na odgovorima. Red je da i ja odgovorim vama:

Prvi si vlasnik, laptop je stigao sa legalnim windowsom?
Prvi vlasnik, stigao bez OS-a, instalirao legalni Windows 8.

Imas li na C: na desni klik na particiju Extend Volume

neka i za svaki slučaj pogleda iz nekog bootabilnog partitition menadžera šta on kaže

Nađi tačan model tog diska pa na Google, stvarno odgovara opisu hibrida

Nema Extended Volume, a ja nemam bootabilni partition manager, ali kada sam restartovao laptop, disk se više nije video u Windows Exploreru. Otišao sam na C disk (sistemski) na Properties i krenuo da kopam po tabovima, te sam našao ovo sa screenshota dole - Kingston SMSM150S324G i Toshiba MQ01ABD100. Inače, laptop je ASUS S56CB.

Dakle, naveli ste me na pravi put, ovo je izgleda zaista neki hibridni disk sa cca 24GB flešom. Pojma nisam imao! Što je dobra stvar, ako sam dobro razumeo? Jedino pitanje bi bilo da li treba nešto da mu radim kako bi bolje/brže radio ili da ostavim Windows neka se on njime bavi?

Samo mi nije jasno zašto je postao vidljiv niotkuda. U svakom slučaju hvala još jednom!

C Properties.JPG

Poslednja izmena:
OS treba da instaliras bas na njega a posto je mali onda instalaciju vecih programa igrica guras na D: ...imas temu o tome kako najbolje iskoristiti SSD pa je isprati. Kloniranje mislim da nije opcija zbog suzenog prostora koji si verovatno vec probio.

Verovatno mu windows nije ponudio taj disk kod instalacije valjda bi onda primetio disk viska :) verovatno mu trebaju posebni drajveri, vidi i da nemas neku opciju u biosu za hard.

Pa već je instalirana osmica, i apdejtovana na 8.1 kada se pojavio.

Tačno, pri instalaciji nisam video ovih 24GB kao prazan disk, opet - ne znam zašto. Instalirao sam Windows najnormalnije na ovih 1TB i nisam imao nikakvih problema evo već godinu dana. Samo što sam slučajno video disk u Device Manageru, kao što spomenuh u prvoj poruci, pa rekoh da vidim šta je to i može li se i treba li se nešto sada raditi.

Ne bih želeo da reinstaliram Windows kako ne bih ponovo instalirao milion nekih specijalizovanih programa. Što reče marxista, pitanje je da li postojeći sistemski disk uopšte može da se klonira.

Pogledaću tu temu za SSD-ove... Samo me interesuje, da sam instalirao OS na SSD i da sam nastavio da pumpam programe preko 24GB šta bi se onda desilo? Da li bi prešli da se instaliraju na drugi disk ili više ništa ne bih mogao da instaliram ili...? Izvinjavam se ako pitam gluposti! :)

Pitanje je da li se može instalirati sistem na na taj ssd.
Budući da mu je namena keširanje i da tog ssd-a i nema na Kingstonovoj stranici (nije namenjen za prodaju kao ssd disk).
A ako se i može instalirati sistem windows 8/8.1 nema nikakvog smisla instalirati na 24 gb ssd, ako poisključivaš sve i prebaciš/instaliraš sve na hdd samo apdejti windowsa će ti pojesti tokom vremena čitav ssd.
A za optimalno funkcionisanje ssd diska je dobro da bude slobodno 25% diska.
Tako da slobodno možeš da zaboraviš instaliranje, čak i ako jeste moguće 24 gb ssd nije namenjen tome, nisu džaba toliko mali ssd stavili.

Postao je vidljiv ssd disk posle upgradea na 8.1?
Tada je reč o ovome, Asusova ExpressCache aplikacija koja se brine za keširanje treba da se apdejtuje.

ExpressCache
If you would like to upgrade your OS from Win 8 to Win 8.1, please upgrade to ExpressCache version 1.0.100 or above and follow below steps to update ExpressCache:

1. Uninstall older version of Express Cache before upgrade to Windows 8.
1.
2. Download and install newer version of Express Cache.

3. Reboot your system.

Da, taj SSD je namenjen za keširanje fajlova koje često vučeš sa harda i može dosta primetno da ubrza sistem. Link gore je odličan i čak imaš objašnjenje kako da promeniš mod rada kontrolera, a da ne reinstaliraš sistem.

...Ne bih želeo da reinstaliram Windows kako ne bih ponovo instalirao milion nekih specijalizovanih programa. Što reče marxista, pitanje je da li postojeći sistemski disk uopšte može da se klonira.

Pogledaću tu temu za SSD-ove... Samo me interesuje, da sam instalirao OS na SSD i da sam nastavio da pumpam programe preko 24GB šta bi se onda desilo? Da li bi prešli da se instaliraju na drugi disk ili više ništa ne bih mogao da instaliram ili...? Izvinjavam se ako pitam gluposti! :)

I iz ovoga sto si napisao u prvom pasusu a I u svetlu poolmaker-ovih saveta izlazi da je za tebe najbolje da uradis tako "kako Bog zapoveda" tj. Koristeci tu expresscache opciju. Ja bih samo da pokusam da odgovorim na dodatna pitanja koja si postavio I da odbranim mogucnost koriscenja tog SSD I za instalaciju OS. Znaci hocu da kazem kako je moguce imati sasvim operativan OS I na tako malo prostora, Naravno ako sebe "vaspitamo" ...elem kao korisnik vise OS-a na istom kompu ja sam jos davno prihvatio nekakvu strategiju imanja zajednicke particije za sve njih - to znaci da se na toj particiji nalaze win portabilne aplikacije, users sistemski folderi, win8/win7/xp program files folderi, pagefile, hybersys... kada bi mi, kao sto bi tebi moglo da se desi, ipak ponestalo prostora isao bih i na brisanje nepotrebnih drajvera itd. ...hteo sam da kazem moguce je ali je pitanje da li to zelimo ili ne - ja mislim da ti ne zelis to a zelis da ispratis poolmaker-ov predlog. :)

OK sada je na meni da uradim šta treba, puno hvala svima još jednom na pomoći idetaljnim odgovorima!

Davno se nisam bavio kompjuterima pa sam zaboravio, moze li me neko podsetiti kako da obrisem particije koje je napravila video igra, particije D,E,F,G probao sa deinstaliranjem igre ali parricije su jos uvek tu.. da napomenem da se malo naprednijim zanimanjem oko kompjutera nisam bavio sigurno vise od 10 god

Verovatno si pokrenuo neki .iso fajl od igrice pa je on automatski napravio virtualnu particiju. Jesi li probao sa desni klik na tu particiju i eject?

Verovatno si pokrenuo neki .iso fajl od igrice pa je on automatski napravio virtualnu particiju. Jesi li probao sa desni klik na tu particiju i eject?
resio sam situaciju preko opcije upravljanje diskovima, pa se tu jedan po jedan obrise.. inace iz davnih vremena instalirana igrica NFS most wanted :))

Vrh Dno