Šta je novo?

[Fan Controller] Scythe Kaze Server

garson

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
20.05.2006
Poena
469
server.png

Kad se pre par godina pojavio Scythe Kaze Master, mislim da sam se odmah zaljubio u taj kontroler.:d Nesto kasnije se pojavio restilizovani i jos lepsi Kaze Master Ace, koji sem izmenjenog izgleda nije doneo nista novo, a oba su sto se funkcionalnosti tice bili prosecni. Kako se kod nas nisu mogli naci, jedini nacin je bio dovuci ih iz inostranstva. Medjutim, price po forumima o losoj pouzdanosti su me odvratile od kupovine, bar za neko vreme. :p
Pre nekoliko meseci se pojavio najnoviji Scythe kontroler, Kaze Server koji je zadrzao izgled Master Ace-a ali je doneo dosta novina.
Ovoga puta nisam mogao da odolim jer sam imao priliku da ga nabavim iz inostranstva.:) U pitanju je Black verzija, pored toga postoji i Silver.

Unapred se izvinjavam, posto cu postaviti slike sa neta, aparat koji sam imao pri ruci je davao lose slike, a i ne snalazim se najbolje sa tim, tako da ne bih da upropastim ovaj review.

Sadrzaj pakovanja

Kaze Server dolazi u malom pakovanju sa zastitom koje pored kontrolera sadrzi 4 kabla za ventilatore (4 pinski, znaci podrzava i PWM ventilatore ali su kontrolisani preko napona), 4 temperaturna senzora, lepljivu traku za senzore, srafove, detaljno uputstvo na vise jezika i kabl za napajanje (molex).

Spoljasnost

Subjektivno, Kaze Server izgleda fantasticno. Kvalitet izrade i materijala je, ocekivano, uzuzetan.

Prilicno je tezak (u poredjenju sa mojim prethodnim kontrolerom- Cooler Master Aerogate 3), prednja maska je izradjena od brushed aluminiuma, sa horizontalnim linija (mislim da Lian Li kucista imaju vertikalne linije :p), u desnom uglu je Scythe logo, u levom On/Off taster kojim se ekran moze iskljuciti sto je jedna od novina i zaista korisna funkcija. Ekran je takodje vizuelno dopadljiv, ne svetli previse, ima dobre horizontalne uglove vidljivosti ali vertikalni nisu bas najbolji.
Ispod ekrana se nalaze 4 potenciometra (4 kanala), koji nemaju krajnji levi i desni polozaj vec se mogu okretati bez ogranicenja. Takodje, imaju polozaje, pri cemu svaki polozaj donosi +-30RPM.:) Pritiskom na potenciometar bira se mod rada (Auto->Manuelni->Poluautomatski) sto je jos jedna ujedno i najveca novina u odnosu na prethodnike. Modove cu objasniti nesto kasnije.
Pored potenciometara nalaze se pre-set tasteri, ciju cu funkciju objasniti takodje kasnije. Sami tasteri su pomalo tvrdi ali imaju jasan klik.
Skroz desno pored poslednjeg potenciometra nalazi se Reset taster, kojim se resetuju sva zapamcena podesavanja.
Nastavak...

Poslednja izmena:
...

Sto se zadnjeg dela kontrolera tice, tu je sve uredno uradjeno. U desnom gornjem uglu se nalaze 4 tranzistora NEC B772P (po jedan za svaki kanal) sa povelikim hladnjacima.:) Tu nailazimo na prvu zamerku, tranzistori se prilicno greju pod vecim opterecenjem.:S:
Ispod tranzistora se nalaze prikljucci za ventilatore i prikljucak za napajanje. Jos jedna manja zamerka na racun prikljucaka, oni su nestandardne velicine, dok su recimo na Aerogate 3 kontroleru, klasicni 3 pin fan headeri i floppy power prikljucak.
Jedna od malobrojnih mana je odsustvo podrske za 2 pinske ventilatore, kada kontroler i ne detektuje ventilator.
Na PCBu se takodje nalaze C/F Set pinovi za odabir Celsius/Fahrenheit skale, zatim zvucnik (Beeper) koji se pali na temperaturi iznad 75C ili u slucaju kvara ventilatora, a moze se deaktivirati preko pinova koji se nalaze pored njega. U krajnjem levom polozaju nalaze se prikljucci za temperaturne senzore.
Kondenzatori su meni nepoznatog brenda ali su deklarisani na 105C. :)

Modovi i funkcionalnost

Karakteristike:
- 4 nezavisna kanala, svaki po 1A tj. 12W sto je dovoljno za povezivanje brzih ventilatora koji vuku dosta struje (Ultra Kaze 3000RPM vuce cak 0.6A) ili 2-3 obicna ventilatora
- napon na izlazu 3.7-12V, ako se ode ispod 3.7V ventilator se gasi, sto je jos jedna odlicna mogucnost :)
- 4 temperaturna senzora, 0-100C/32-199.9F
- opseg broja obrtaja 0-9.990 RPM u koracima od po 30 RPM

Modovi rada:
- Manuelni
- Automatski
- Poluautomatski

Dobra stvar je da se mod rada podesava za svaki kanal zasebno. Izbor moda se vrsi pritiskom na potenciometar.

Sto se Manuelnog moda tice, tu nema mnogo sta da se kaze. Ako se ventilator ugasi, na ekranu se za taj kanal ispisuje OFF.

U AUTO modu, ventilator je kontrolisan automatski bez mogucnosti manuelne kontrole. Pritiskom na pre-set taster pored potenciometra, temperatura na ekranu se pali i gasu naizmenicno, i tada se pomocu potenciometra podesava minimalna temperatura (0-99C) a ponovnim pritiskom na pre-set se pamti u memoriji. Ukoliko temperatura padne ispod zadate temperature, ventilator se gasi, a ukoliko predje tu temperaturu polako se ubrzava. Naravno, ovaj mod nema smisla ukoliko temperaturna sonda za taj kanal nije prikljucena.

U SEMIAUTO modu, slicno kao u AUTO modu se podesava minimalna temperatura ali se podesava i minimalni fan speed. Ukoliko temperatura padne ispod zadate ventilator se usporava na zadat broj obrtaja, ukoliko temperatura predje minimalnu, ventilator se ubrzava.

Jedna od mana koje sam primetio je malo sporiji odziv kontrolera koji se manifestuje u tome da kada okrenete potenciometar, potrebno je da prodje 3-4 sekunde da se promeni brzina ventilatora. Takodje, pri startovanju racunara, svi ventilatori se ubrzaju na maksimum na 1-2 sekunde a zatim uspore na zadate vrednosti.

Ukoliko dodje do kvara ventilatora, na ekranu se ispisuje 0 RPM (u slucaju manuelnog gasenja ispisuje se OFF) i zvucnik pocinje da pisti.

Utisci

Prednosti
- Izuzetna izrada, kvalitet materijala i eksterijer
- Odlicne tehnicke karakteristike (podrzani naponi, beeper...)
- podrzava PWM ventilatore
- Odlicna funkcionalnost, 3 moda rada
- Mogucnost iskljucenja ekrana

Mane
- Visoka cena
- odsustvo podrske za dvopinske ventilatore
- Veliko zagrevanje tranzistora
- Sporiji odziv kontrolera

Ocena: 9/10
Editor's Choice :D

A sada malo slika. :)

Poslednja izmena:
Naveo sam da sam ga nabavio u inostranstvu jer ga kod nas nema.:smash: Kod nas se mogu nabaviti Kaze Master i Kaze Master Ace kontroleri.:)

Uh,lepa spravica,i lep opis...:)

nadam se da se ne kvari kao kaze master :)
koliko si ga platio?

Poslednja izmena:
nadam se da se ne kvari kao kaze master :)
koliko si ga platio?
I ja, posto sam citao o tome da se kvario. :smash: Ne znam za Ace da li se situacija poboljsala, za njega su obecali da ce ispraviti to.
Kostao je oko 35e mada sam ga dobio na poklon.:D

lep poklon

pa i nije tako skup, vidim stavio u cons skupo, ja kontao 50€ :D

Pa da, nije preskup, sto se mene tice sve preko 40e za kontroler je previse. :) Negde videh onaj Zalman MFC3 skoro 60e.:d A i onaj NZXT je tu oko 50e.:p

E da, malo sam gledao na netu u vezi Kaze Master Ace-a i vidim da tranzistori na njemu nemaju pasivno hladjenje, verovatno odatle nepouzdanost.:S:

fanconnectors_degrees.jpg

I jos jedna stvar koja je poboljsana u odnosu na Ace, ekran nije uopste bljestav (a i pride moze da se ugasi :)), a i na Ace RPM i Temp svetle razlicitom jacinom (slika dole). Na Kaze Serveru je otprilike svetlo plava/siva boja. :)

lit_front.jpg

kod mene na zm-mfc1+ svaki tranzistor je na malom pasivnom hladnjaku

Da, tako je sada i na Serveru, povisoki pasivni hladnjaci. :)

12.jpg

kod mene na zm-mfc1+ svaki tranzistor je na malom pasivnom hladnjaku

Takodje i na ZM-MFC1 Plus.

Mislio sam da ga menjam jer me nervira to sto led diode svetle crveno na "visoke" rpm.
Ali sad vidim da nema 'ladnjake i uz to ima samo 4 kanala. To i nije neki veliki nedostatak, ali zalman ima 6, uz to ako se opterete sa vise ventilatora onda krece zurka za tranzistore. :crash:

ja sam na svaku le diodu stavio termo buzir i vise ne svetle :)

Jel ima opcija sa crvenim diodama??

Ekran je takodje vizuelno dopadljiv, ne svetli previse, ima dobre horizontalne uglove vidljivosti ali vertikalni nisu bas najbolji.

Da li je "vidljivost" ekrana na ovom kontroleru, odozgo i sa strane, bolja nego na NZXT Sentry LX (ako je neko imao prilike da ih uporedi)??

Poslednja izmena:
A koje je kućište na slikama, čini se dopadljivo?!

Ups, našao sam... Zalman.

Poslednja izmena:
Svak cast na opisu, jos jedno pitanje,
da li moze recimo senzor od drugog proizvodjaca da se koristi
npr. za vodeno hladjenje.

Svak cast na opisu, jos jedno pitanje,
da li moze recimo senzor od drugog proizvodjaca da se koristi
npr. za vodeno hladjenje.
Verovatno moze, senzori su 2pinski, eventualno bi se konektor morao budziti.
Mada zasto bi stavjao od drugog proizvodjaca kad se dobija 4 komada?

Imam Zalman ZM-MFC2 i tri ventilatora Scythe "ULTRA KAZE" 120 x 38 mm Case Fan. Ovaj kontroler ne može da pogura sva tri ventilatora na 3000 obrtaja u isto vrijeme, pa moram da kupim taj KAZA Server. Ima li to gdje da se kupi u Beogradu?

Imam Zalman ZM-MFC2 i tri ventilatora Scythe "ULTRA KAZE" 120 x 38 mm Case Fan. Ovaj kontroler ne može da pogura sva tri ventilatora na 3000 obrtaja u isto vrijeme, pa moram da kupim taj KAZA Server. Ima li to gdje da se kupi u Beogradu?
MFC2 daje 0.7A po kanalu a Ultra Kaze vuce 0.6A tako da je na granici.:smash:
Nije KAZA vec KAZE.;) Mislim da ima u BHu da se uzme.;)

Ponovo sam se zagrejao za ovaj kontroler pa me zanima šta se ispisuje u delu gde su temperature ako se ne povežu senzori za temp?

Stoje crtice vodoravne... kao meni :)

Jel imaš neku sliku, da vidim da li je ružno? Malo mi glupo da povežem i ta 4 senzora kad ni sa ova 5 koje već imam ne znam šta da radim. :D

Preživeću :d, hvala.

Taj kontroler ako uzmem onda mogu da podesim recimo na 1 tockicu cpu cooler na drugom gornja 2 koja izbacuju vazduh, na trecem prvi i onaj na podu koji bude bio, a na cetvrti sta se stavi obicno.
Mogu RAM cooler. Grafika ima svoj u CCC.
Samo onda mi treba Y 3 pin 2 komada ako stavljam na 1 tockic vise ventilatora. Jel da???
E sada u Srbiji je veliki izbor tih 3 pin pa je tesko da se odluci covek, bas sam video nekoliko Hrvata i Slovenaca kukaju sto kod njih nema toliki izbor i svadjaju se da li da kupe gotov sleeve i u kojoj boji ili da top sami urade sa jednim od mnogobrojnih dostupnih sleevova.

Poslednja izmena:
Vrh Dno