Šta je novo?

Fan 90mm

• Začetnik teme Začetnik teme idavik
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

idavik

Slavan
Učlanjen(a)
16.10.2005
Poena
320
Trebalo bi da ide u ovu sobu, ako ne, neka moderatori premeste...
Gde se mogu kupiti fan-ovi profila 90/92mm u Beogradu? Dakle, protok vazduha mi je bitan, estetika manje vise. Pozeljno bi bilo da su transparentni i da imaju LED diode (bela svetlost) ali nije nuzno. Potrebni su mi za Chieftec case iz potpisa, pretpostavljam da znate kako izgleda. Ima 5*90mm fans.

idavik je napisao(la):
Gde se mogu kupiti fan-ovi profila 90/92mm u Beogradu? Dakle, protok vazduha mi je bitan, estetika manje vise. Pozeljno bi bilo da su transparentni i da imaju LED diode (bela svetlost) ali nije nuzno.

Pogledaj kod Pin Soft-a. Imali su Coolink ventilatore X91100, X91500 and X91900 za nekih 6.5e. Ili ti vise o tome na:

http://www.coolink.com.tw/products/x9.php

Uvoznik: EWE Comp
Chieftec 80 mm, 90 mm, 120 mm

Izvini za off, ali jel imas na kucistu fan 12icu? On ti je mnogo bolja varijatna ako hoces da ga stavljas pozadi. Moj ortak ima isto kuciste, i stavio je 12icu i odjednom mu je kuciste postalo tise, zato sto se smanjila brzina ventilatora na napajanju 😀

Da, imam fan 120mm (FTC), no ipak mi je potrebno 5*90mm. Unutra ce uskoro biti haosa, pa iako je zima, pored par PCI, graficke, par HDD-ova i dve optike, slozices se da je potrebno dodatno hladjenje. Pored tih pet fan-ova, stavicu jednu ili dve turbine kod PCI slotova. Sta da kazem, volim zvuk.:smoke:
Inace, kako se smanjila brzina rotacije ventilatora na PSU?
:wave:

Poslednja izmena:
idavik je napisao(la):
Inace, kako se smanjila brzina rotacije ventilatora na PSU?
:wave:
Stavljanje 12-ice - manja temperatura u kucistu - manja temperatura u napajanju - manji broj obrtaja ventilatora u napajanju. Ocigledno taj ventilator regulise broj obrtaja na osnovu temperature PSU-a.

Moguce, ali ne verujem da svaki PSU ima mogucnost regulacije.

Izgleda da je on nabavio primerak koji ima regulaciju brzine fanova na PSU 🙂
Ja nisam proveravao, ali mu verujem da je kuciste tise jer je on bas picajzla, a ono sto sam ja cuo, tj sto nisam cuo je to da je kuciste stvarno tiho 🙂

idavik na to nabrojano ti je previse ta kolicina ventilatora... 2x90 sa strane (kod hardova) i ako bas insistiras jedan na graficku...
12cm ti je najkorisnija stvar u tom kucistu, a inace svaki lbx/lcx koji sam video da dolazi sa napajanjem ima i tu regulaciju (koja je inace totalno primitivna, tj samo termo)

Pa, recimo da je to bila ljubav na prvi pogled. Ona sveze razvedena, ja mlad, zelen i zaljubljen. Uhhh...
Chieftec mi nije dosao sa PSU, na svu srecu. Covek je dosao i trazi Chieftes PSU. Vrte se okolo i kazu na kraju pa imamo jedno, ali iz kucista, jel ocete? Kaze covek ocu. On dobije napajanje, ja kuciste. Vuci siti, ovce na broju.
Verovali ili ne, ali tih 5*90mm, 1*120mm, nativni HDD cooler-i, i dve turbine kod PCI slotova ce na jedvite jade da zavrse posao.

Ja ti ne verujem prvi, imamo prilicno slicne masine (moj proc radi na 1,5v), a ja svoju hladim sa 2x9 (utisani iz speedfana) i 1x12 (njega jedinog ne utisavam) i sasvim je dovoljno ohladjena... i dalje mislim da osim ekstremnog zujanja (kad stavis 9 na bocnu levu stranu, tj ne na nosac, nego direkt na stranicu, zuji ko looodo). takodje hd cooler pored 9 koja duva kroz hd cage nema sta da trazi...

igrao sam se dosta sa hladjenjem tvrdoglavih masina... imao sam barton masinu koja u startu overvoltuje, a zbog nezgodnog rasporeda na ploci ne moze ozbiljan kuler da se montira, pa sam imao hronicnu promaju u tom kucistu...

idavik je napisao(la):
Pa, recimo da je to bila ljubav na prvi pogled. Ona sveze razvedena, ja mlad, zelen i zaljubljen. Uhhh...
Chieftec mi nije dosao sa PSU, na svu srecu. Covek je dosao i trazi Chieftes PSU. Vrte se okolo i kazu na kraju pa imamo jedno, ali iz kucista, jel ocete? Kaze covek ocu. On dobije napajanje, ja kuciste. Vuci siti, ovce na broju.
Verovali ili ne, ali tih 5*90mm, 1*120mm, nativni HDD cooler-i, i dve turbine kod PCI slotova ce na jedvite jade da zavrse posao.

gresis sinko, gresis...
tih 5 mesta postoje da bi napravio kombinacije koje ti trebaju
a ne da popunjvas SVIH (!) 5

idavik je napisao(la):
Moguce, ali ne verujem da svaki PSU ima mogucnost regulacije.
Dosta njih poseduje mogucnost regulacije u danasnje vreme... da ne navodim sada, stvarno ima dosta proizvodjaca i modela... a njegov ocito ima, jer drugog objasnjenja nema.

Kod mene na Chieftech case sa 360W dual-fanom je sledeci raspored:

1. 90mm sa strane da duva direktno na hard disk, ali sam ga vezao na 7V, jer na 12V se toliko dere da je bas smarajuce.Temperatura hard je oko 29C, za vreme igara i u defragmentizaciji.
2. 80mm sam stavio u bocnu stranicu, gore, tako da direktno duva u fan od procesora ( pad temerature za nekih 3C).
3. 80mm silent svetleci uspod napajanja da izvlaci topao vazduh iz kucista.

danijel00 je napisao(la):
Ja ti ne verujem prvi, imamo prilicno slicne masine (moj proc radi na 1,5v), a ja svoju hladim sa 2x9 (utisani iz speedfana) i 1x12 (njega jedinog ne utisavam) i sasvim je dovoljno ohladjena... i dalje mislim da osim ekstremnog zujanja (kad stavis 9 na bocnu levu stranu, tj ne na nosac, nego direkt na stranicu, zuji ko looodo). takodje hd cooler pored 9 koja duva kroz hd cage nema sta da trazi...

igrao sam se dosta sa hladjenjem tvrdoglavih masina... imao sam barton masinu koja u startu overvoltuje, a zbog nezgodnog rasporeda na ploci ne moze ozbiljan kuler da se montira, pa sam imao hronicnu promaju u tom kucistu...

Cooler-e si montirao na plocu? Mislim da je bolje da su na zasebnoj grani. HDD cooler se ne cuje, sto mu je pored efikasnosti dodatna preporuka.
Izgleda cu da vas poslusati. Dakle, jos dva fan-a na stranicu da duvaju u maticnu. Kod HDD mozda jedan, da izvlaci vazduh. I jedna turbina kod GPU koji se ipak dosta greje. U krajnjoj liniji broj se smanjio, ali da li ce se i buka smanjiti?

Imam kuciste kao na slici
KUC0069.jpg

# Osnovne karakteristike:
# Prostor za uređaje 5.25in: 4
# Prostor za uređaje 3.5in: 6 (4 unutrašnja)
# Slotova za kartice: 7
# Dimenzije (D x V x Š, mm) / 430x200x430
# Masa: 6.9kg
# Zadnja strana - mogućnost montaže kulera 80, 92 ili 120mm # Napajanje 400W (sa P4 konektorom) # Kućište napred - (mogućnost montaže 2 vent. 80mm, ili jednog 90mm)

U specifikaciji pise da mogu da se postave fanovi i napred , ali kako je to moguce , kada se lepo vidi da nema otvora :wall:
Pozadi ima mesta za jednu 12-icu :banana:
Sta da uradim?
Koliko ce znaciti 12-ica koja izvlaci , ako nema fanova da ubacuju "svez vazduh"
Takodje me interesuje koji model da uzme, jer vidim da nisu bash jeftine ( min 5 evra :S: ) , a posto su 12-ice u principu tihe ( tako kazu) da li je dovoljno da uzmem neku najjeftiniju :cigar:

Kupi FTC fan 120mm. Imao sam iskustva sa tim PC Case-om. Da, mogu se i napred montirati fan-ovi. Iza prostora za HDD. Koliko je efikasno, zaista ne znam.

Poslednja izmena:
Kuciste uvlaci vazduh od dole... i cini mi se sa strane negde... skroz bezveze, usisa vise prasine nego svezeg vazduha...
inace 12cm koja izbacuje bi ti bila vrlo korisna... nije to kuciste hermeticki zatvoreno, pa da nema sta da izbaci |)

Nasao sam link sa slikama za ovo moje kuciste :crash:

btw koliko moze da kosta jedan ( najjeftinija) 12-ica i
ako ima predloga gde da uzmem

Poslednja izmena:
kod Imtela i cena je od 550 - 600 dindji za jeftinije modele.

Evo sta sam nasao (na netu) ,nisam proveravao telefonom 🙂

Chieftec
AF-1225S.jpg
Details about the AF-1225S 120mm fan
Size (mm): 120 x 120 x 25 (sleeve bearing)
Volt (DC): 12V
Speed (RPM): 1650
Air flow (CFM): 55
Noise (dB): 28
Connector(s): 1x 3-pin Motherboardconnector incl. tacho sensor wire
1x Molex
Scope of delivery: Fan, set of screws
cena 700 din.

CoolerMaster
TLF-S12-ER.jpg
Fan Dimension 120x120x25 mm
LED number 4
Voltage (Volt) 12 VDC
Current (Ampere) 0.15 A±10%
Input Power (Watt) 1.80 W±10%
Speed (R.P.M.) 1220 R.P.M.±10%
Air Flow (CFM) 42.734 CFM
Air Pressure (mmH2O) 1.557 mmH2O
Noise (dB-A) 22 dB-A
Weight 137g
Life (hour) 30,000 hours
Bearing Type Sleeve
Speed Senser Yes
cena 600 din.

Thermaltake
TT-A1927.jpg
Detail Specifications

Max. Air Flow 78 CFM
Max. Air Pressure 2.97MM-H2O
Fan Dimension 120x120x25 mm
Noise 21dBA
Rated Voltage 12V
Bearing Type Sleeve
Started Voltage 6V
Life Expectation 30,000 Hours
Rated Current 0.38A
Connector 4 Pin
Power Input 4.56W
Wire Length 770mm
FAN Speed 2000 ±10% RPM
Weight 140g
cena od 500-630din.

Ovi u boji mi ne igraju nikakvu ulogu , jer nemam providno kuciste(a i nisam u tom fazonu 😛 )
Cini mi se da je Thermaltake pobednik i po performansama i po ceni :cigar:
Neki komentar...

btw koje su najbitnije karakteristike?
ja bih rekao noise ( sto manje) , air flow ( sto vece)

Ključno pitanje je, GDE?
Lično, naginjem ka Thermaltake-u.

Thermaltake imas u HG-Spotu ( barem je tako na njihovom sajtu)

Ako hoces da trazis imas i GlacialTech za 420 din. 950 RPM,37 CMF.

moja preporuka za taj glacial... vrlo je tih i lepo radi... i ima zanimljiva rebarca...
chief i titan mi cudno zuje, pa ih drzim utisane (sreca ploca moze da ih utisa...)

zokis je napisao(la):
ima i za 320 😉 i jos je ball bearing ( a to je valjda bolje , i skuplje :d )
izgleda najbolja kupovina , samo mi je malo cudna ova cena ( na netu je >10$ :trust: )

zokis je napisao(la):

Licno preferiram Coolink koji sam spomenuo na pocetku ove rasprave. Razlog: svi Coolink ventilatori dolaze kao dvokuglicni.

U BG-u ima da se nadje njihova nova X serija u variajantama 80/90/120, dobri, kvalitetni, tihi.....

Za sve ostale nevernike link sa pocetka ove price.... www.coolink.com.tw

Nazad
Vrh Dno