Šta je novo?

Famozni Porez

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
Ljudi sta se to, kog vraga, desava sa famoznim porezom na hardver (ili na cega vec, posto sam totalno zbunjen tumacenjem istog od strane nadleznih minstarstava, ako nekog tumacenja uopste ima).
Da li imamo tako nesposobne i neupucene funkcionere, ili je u pitanju lenjost ili neke izakulisne radnje ili mracni ciljevi cije ivatikana (salim se uz vezi ovog zadnje, naravno).
Mislim, te ima, te nema poreza, pa se cekaju neki podzakonski akti, pa tumacenja, misljenja, analiize, vestacenja (opet malo karikiram)...
Neshvatljivo mi je da se od tako vaznog pitanja pravi toliki cirkus i da su nadlezni za doticno pitanje toliko, da ne kazem bezobrazno, neefikasni.
Hajte, ako neko zna nesto konkretno, ili nekonkretno, svejedno, neka napise sta i kako (zasto itd) u vezi glupavog poreza!!

Sto se nerviras Nedjo? 🙁

Ma bice dogodine ukidanje poreza... 😀

Mislim, te ima, te nema poreza, pa se cekaju neki podzakonski akti, pa tumacenja, misljenja, analiize...
Licno mislim da razvlace do iza Nove Godine kako bi pokupili kajmak od legalizacije MS softvera. Racunaju da je firmama jeftinija sada legalizacija sa porezom i popustom nego u januaru bez poreza i popusta. Nece da se odreknu 30-40 dolara po svakom legalizovanom racunaru. 🙁

A sta cemo sa ovi firmama koje vec 2 nedelje u svim casopisima daju oglase tipa: Bez poreza, porez 0% i sl?

sad

90% firmi prodaje komponente bez poreza, verovatno su vec "prihvatili" da je porez ukinut

Re: sad

90% firmi prodaje komponente bez poreza, verovatno su vec "prihvatili" da je porez ukinut
Pretpostavljam da idu na rizik, tj. da ce proknjiziti sve to tek kad porez bude zvanicno ukinut.

tesko

sa obzirom da dobijes profakturisani racun sa garancijom naravno

hmm Bozha derikozha

Poz

Po mom mishljenju ce porez biti delom ukinut
kad kupujesh celu konfiguraciju onda nece biti naplacivan porez a kad kupujesh pojedinachno onda ce biti poreza isto tako i za porez
Napominjem da je moje mishljenje

Re: hmm Bozha derikozha

Shumaher je napisao(la):
Poz

kad kupujesh celu konfiguraciju onda nece biti naplacivan porez a kad kupujesh pojedinachno onda ce biti poreza isto tako i za porez

Nije to samo tvoje misljenje...

Inace, ukida se shta? Mnogi su za sve ove godine naucili kako da zavaraju poreznike i inspekcije, pa mogu da prodaju za kes sve (ako su maloprodaja), a ponekom naplate porez (ako vide da je naivan ili sl) pa ga utrpaju sebi u dzep...mislim "porez"

Pozdrav!

Mislim da se nece nista znacajno promeniti u cenama. Inace porez se ukida od 1. januara 2003. godine, zvanicno. Bar sam ja tako skapirao.

Inace mislim da se u cenama nece nista bitnije promeniti jer se ionako trguje u 90% slucajeva bez poreza, sa fizickim licima. Za pravna mozda i bude malo jeftinije nego do sada.

Velika je promena i to sto ce se postepeno uvoditi red u maloprodaju (sa registar kasama) tako da ce se sigurno smanjiti % crne robe, ali ne toliko da je vise nece biti. Tu je jos i faktor legalnog OS-a, koji ce sve vise biti prisutan pri kupovini racunara. Do januara mozete jos kupiti OEM verziju OS-a uz neki simbolicni hardware, a posle samo uz kompletnu konfiguraciju.

U svakom slucaju mislim da je mozda bilo bolje ukinuti carinu na racunare i komponente, to bi dalo vise efekta.

Pozdrav.

pa

daj boze tako bude, mada ko moze da garantuje da nece da podignu cene.

Re: pa

daj boze tako bude, mada ko moze da garantuje da nece da podignu cene.
Konkurencija? Ima reda 500 firmi za PC opremu registrovanih samo u Beogradu...

porez UKINUT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! zvanicno od danas

Ma otkako je izglasan Zakon do sada su porez samo naplacivali, robu ce proknjiziti tek posle NG, tako da otuda onoliki silni popusti na opremu koje srecemo po oglasima.

Pre neki dan bio sam u jednoj PC firmi u Novom Sadu, trebao sam da sastavim jednu konfiguraciju za drugaricu.....
Kada sam dobio finalne cene, rekli su mi da su cene vez poreza, i da se neće uoppšte uračunati. Jedino gde sam morao da plaćam porez je na Monitor, ne kontam zašto, ali eto morao sam...

Eto, toliko...
Pozdrav, Cineman

Re: hmm Bozha derikozha

Shumaher je napisao(la):
Poz

To bi bilo bahs truulo FX

SLUZBENI GLASNIK !!!!!!!

sve niske firme prodaju bez poreza !!!!!!

evo kompilacija zakona o porezu na promet i zakona o izmenama i dopunama poreza na promet:

Član 10.

Stopa poreza na promet proizvoda iznosi 17%.

Član 11.

Porez na promet prizvoda ne plaća se na:
...
20) računare, računarsku opremu i softver;
...

Stav 8.

Bliže propise o tome šta se, u smislu ovog zakona, smatra publikacijom, udžbenikom, nastavnim sredstvom, računarom, računarskom opremom i softverom od interesa za prosvetu, nauku, umetnost i kulturu, donosi ministar nadležan za poslove prosvete, nauke, umetnosti i kulture, po pribavljenom mišljenju ministra nadležnog za poslove finansija i ekonomije.

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a odredbe člana 3. stav 1. i čl. 4. i 5. ovog zakona primenjuju se od 1. januara 2003. godine.

pri cemu se oslobadjanje od poreza pominje u drugom clanu!

dakle, ako je izasao sluzbeni glasnik (a sve su sanse da jeste) porez je ukinut. na sajtu vlade zakon o dopunama stoji u delu "zakoni koje je donela narodna skupstina". e sad ja neznam koji je rok za objavljivanje glasnika, al' mislim da je 7 dana. u prevodu, k'o oce da naplati porez je lopov! 😀 ima ova fora oko tumacenja, ali ako zakon vazi ne moze niko da te ubedi da oko hard diska, maticne ili graficke ima nesto da se razmislja. mp3 plejeri, zvucnici i druga cuda su *******i...

u prevodu, k'o oce da naplati porez je lopov!
Polako, polako... Ako neka firma zaracuna porez - mora da ga taksativno navede na fakturi. Ne postoji nacin (osim falsifikovanjem gomile dokumenata) da se porez naplati i stavi u dzep, sto mnogi misle da je k'o dobar dan.

Cak je valjda nenaplata poreza - prekrsaj, a naplata pa utaja - krivicno delo. Dakle, ako neke firme naplacuju porez iz neznanja/gluposti... one ga i predaju drzavi koja se nikada do sada nije bunila kad se obracuna porez koji nije morao...

Sto se tice ukidanja, u Sluzbenom Glasniku stampanom 16.decembra nema nista o tome. Moze li tacnije broj Glasnika?

Kada bude ukinuta carina bice jeftinije narucivati neke stvari iz inostranstva

pa jeste culi?? Visak u budzetu od 6 milijardi dinara! Opstine NS i BG se odricu delova svojih prihoda i daju ih siromasnijim - pa njima nije dobro koliko ne znaju sta ce sa koliko su para nakupili.

Ovo za Sluzbeni glasnik je dezinformacija.

Evo sta su mi iz Ministarstva finansija odgovorili pre par dana, kada sam se interesovao kao "obicni gradjanin":

Postovani,

nase informacije o ovoj aktuelnoj temi
su ohrabujuce. Naime, prof.dr.Dragan Domazet,
republicki ministar za nauku, tehnologiju i razvoj, je
formirao tim koji treba da donese podzakonski akt
kojim ce zaziveti ova poreska olaksica, a sve to do kraja
sledece nedelje.
U nadi da ce tako zaista i biti, srdacno Vas pozdravljamo.

Jasmina Kusmuk,
sluzba za odnose sa javnoscu

Ovo "do kraja sledece nedelje" se odnosi na ovu nedelju.

Svako ko prodaje robu bez poreza cini krivicno delo, jer porez jos uvek nije ukinut.

A sto se tice prodaje fizickim licima koju pominje legend, u nasoj zemlji fizicka lica kupe nekih 10% hardvera koji se proda na nasem trzistu. Ostalo kupuju firme, tj. pravna lica, koja su ionako oslobodjena placanja poreza, tako da ta teorija da hoce da pokupe jos para do kraja godine otpada. Problem je u Ministarstvu za nauku i tehnologiju i ministru Domazetu koji je vrlo kilav tip...

u tekstu zakona stoji kada stupa na snagu. sluzbeni glasnik MORA da izadje u odredjenom roku, tako da pravosnaznost zakona ne zavisi od podzakonskih akata. sto je i logicno, s obzirom na hijerarhiju pravnih normi. ako bi nas pitbull prosvetlio gde je nasao glasnik i sta tamo konkretno pise, resili bi sve dileme. 😀
ja sad neznam kako to ide medju firmama, ali znam da ih neupucenost u zakon ne lisava krivice. ako je zaista izasao glasnik kojim je zakon stupio na snagu, firme koje ga naplacuju krse zakon.

PAKOM , COMTEL , TWIST , JODO prodaju bez poreza od juce !!!

Cim su ga oni ukinuli onda ga vise nema .

Mogu ja da nabavim koj god treba sluzbeni glasnik, dosuse treba mi broj...

A sto se tice prodaje fizickim licima koju pominje legend, u nasoj zemlji fizicka lica kupe nekih 10% hardvera koji se proda na nasem trzistu. Ostalo kupuju firme, tj. pravna lica, koja su ionako oslobodjena placanja poreza, tako da ta teorija da hoce da pokupe jos para do kraja godine otpada.
Jesu oslobodjeni za hardver (i softver u paketu sa tim hardverom), ali ako kupuju odvojeno softver (npr. kroz OSL) onda se jos uvek placa porez na promet iako je u pitanju osnovno sredstvo, kao npr. za namestaj...

Pa ako su vece firme krenule da prodaju robu bez poreza onda je to to. Mozda se neke firme prave ludim, a?

Moja dva ortaka i jedan poslovni kolega iz NS su kupili u LISTU kompove prosle nedelje i nisu im naplatili porez

Nazad
Vrh Dno