Šta je novo?
Možda si malo preterao, ali NV je svakako kvalitetom znatno iza trojke. No, NV nije razvijala Bethesda, tako da ne možemo na osnovu njega nagađati kakav će biti Fallout 4.

NV kvalitetom znatno iza trojke... Ti vise ni ne pokusavas, pre si bio makar originalan i duhovit u tvojim komentarima kellhuse.

Prica, likovi, questovi (kako main tako i side), RPG elementi, frakcije, brdo izbora i posledica, hardcore mod - sve je to na strani NV. Ali dobro, od nekoga ko na Fallout gleda kao na cistokrvnu pucacinu i ko je izjavio "ko jos igra Fallout zbog price" ne moze se nista drugo ocekivati.

Poslednja izmena:
Ovo će se u slast igrati, makar grafika bila na nivou Fallout Tactics... jedva čekam :)

NV kvalitetom znatno iza trojke... Ti vise ni ne pokusavas, pre si bio makar originalan i duhovit u tvojim komentarima kellhuse.

Prica, likovi, questovi (kako main tako i side), RPG elementi, frakcije, brdo izbora i posledica, hardcore mod - sve je to na strani NV. Ali dobro, od nekoga ko na Fallout gleda kao na cistokrvnu pucacinu i ko je izjavio "ko jos igra Fallout zbog price" ne moze se nista drugo ocekivati.

a kako komentarises da je nekom ko je kec i dvojku presao kad su izasle trojka kudikamo na nivou,a NV ubedljivo najgori deo fransize?

a kako komentarises da je nekom ko je kec i dvojku presao kad su izasle trojka kudikamo na nivou,a NV ubedljivo najgori deo fransize?

Ma pusti ga, on piše to što piše o NV ne bi li mene isprovocirao. No, bojim se da mu to ne deluje, jer ja smatram da svako ima pravo na drugačije mišljenje i mene, za razliku od njega, činjenica da ne dele svi moje mišljenje ne ljuti.

@arheolog

+1!,)

Pa 99% starih igraca i RPG fanova se nece sloziti s tobom?

Ma pusti ga, on piše to što piše o NV ne bi li mene isprovocirao. No, bojim se da mu to ne deluje, jer ja smatram da svako ima pravo na drugačije mišljenje i mene, za razliku od njega, činjenica da ne dele svi moje mišljenje ne ljuti.

@arheolog

+1!,)

Uh, pa ti si sampion u tome! Jos kad izjavis nesto "u ime svih nas"!?

Da, jer nije isto ako odlučiš da aktiviraš nuklearku u Megatonu ili ne :d

zar je poenta rpg igre biti svemoguć? menjati ceo svet svojom odlukom?
a da ipak probaš sa upravljačkim simulacijama?

starac:

prvi put cujem ovde od nekog ko je kao stariji fan fransize da je NV blizi kvalitetu keca i dvojke od trojke,a nije da ih poznajem mali broj.generalno,niko nije prezadovoljan koga ja licno znam ukljucujuci i mene sta je bethdizni uradio sa fransizom (i to nema nikakve veze sa grafikom) ali niko nije ostao imun na neozbiljnost izvedbe u NV sto ces se sloziti nije bila boljka originala vec medju jacim stihovima.ja sam par puta pokusavao i nikako da se otresem utiska kao da je u pitanju neciji mod trojke a ne ozbiljan naslov.cak znam mnogo,mnogo ozbiljnije modove od ovog,ali to je druga prica.

zar je poenta rpg igre biti svemoguć? menjati ceo svet svojom odlukom?
a da ipak probaš sa upravljačkim simulacijama?
Ajde ne bas ceo, ali ako nesto uradis za to mora neko da cuje I da to moze drasticno da promeni tok igre. Na to sam mislio. Zar tim ne menjas I oblikujes svet? Treci deo je osakacen sa jako bitnim elementima koji su krasili prva dva dela, odatle kuknjava starijih igraca I zakljucak da je F3 los.

starac:

prvi put cujem ovde od nekog ko je kao stariji fan fransize da je NV blizi kvalitetu keca i dvojke od trojke,a nije da ih poznajem mali broj.generalno,niko nije prezadovoljan koga ja licno znam ukljucujuci i mene sta je bethdizni uradio sa fransizom (i to nema nikakve veze sa grafikom) ali niko nije ostao imun na neozbiljnost izvedbe u NV sto ces se sloziti nije bila boljka originala vec medju jacim stihovima.ja sam par puta pokusavao i nikako da se otresem utiska kao da je u pitanju neciji mod trojke a ne ozbiljan naslov.cak znam mnogo,mnogo ozbiljnije modove od ovog,ali to je druga prica.

prvi put ? decko pa propustio si ceo internet vezan za old skul falloute i nove falloute onda ;)
mislim, zavidim ti na tome (kolicina frustracije i besa je zamalo izazvala samospaljivanje kod mnogih, ukljucujuci i mene :) )

NV je nablize u tom momentu sto se moglo uraditi da podseca na stare naslove (u bangavom endzinu, sa izvodjenjem koje je bethesda nametnula, sa presmesnom borbom, promasenim dizajnom i atmosferom, promenjen "lore" igre i sa mnogim drugim promasajima)
fo3 je prosto promasaj kao fallout, sto se u krajnjem slucaju i ocekivalo... mada bi bilo lakse da nije bio fallout 3 ili jos bolje da nije bio fallout u nazivu uopste, to bi bilo sasvim fer

fallout 1&2 <<>> oblivion, skyrim

Objasnio neke gluposti i sitnice koje nisam ni primetio....NV sa sirokom pustinjom i braon bojom mi je vizuelno mnogo dopadljiviji, cak mi vise prija ocima a sto je ipak najbitnije way more fun od FO3.
2 puta sam je presao, cak sam se mislio i treci a za FO3 se nisam okrenuo.

nikako da procitate da nisam odusevljen ni trojkom,naprotiv.a kad uzmete u obzir da sam ja sMorrowindac stari mislim da ce vam vecina stvari biti jasnija. :)

starac:

Prvi put "cujes"?

Evo lista iz 2014-te koju je RPG Codex sastavio, a glasalo je puno ljudi:

http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=764633

U top 50 se nalazi FNV, a F3 nema nigdje.

^ Iako ne volim liste, ovo je zaista jedna od retkih sa kojom se mogu apsolutno složiti.

opet mi namecete da sam rekao da je f3 dobra igra.po meni ni jedna ni druga nisu u top 30 ali mi je NV veci krs zbog neozbiljnosti izvedbe.

Kakve neozbiljnosti? FNV je sasvim ozbiljan rpg, FO3 je igrica i ništa više...

A sta to ima toliko kardinalno NV bolje u odnosu na FO3 osim zanimljivije main story? Presao FO3, stigao do kraja NV, u pitanju su manje vise iste igre. Po ovom forumu ima dosta ljudi koji tvrde da je NV mnogo bolji,a niko nikad nije rekao zasto.

bukvalno su mi "nivoi" (u nedostatku boljeg izraza na srpskom) tj predeli i content dizajn na amaterskom nivou,dok su kec i dvojka remek dela na tom planu i dan danas,i za 100 godina.grafika nema niti jedne veze sa tim.ne sumnjam da je script dobar ali dzabe kad je amaterska izvedba.to mi je najveca zamerka i razlog zasto nikad nisam mogao posteno ni da pocnem igru.slazem se da je f3 skoro pa igrica,ali je izvedba kudikamo ozbiljnija.takodje f3 sam obrnuo jednom (ponajvise jer mi je sama srz plota bila odlicna tj dzabe cista voda za sve) a dlc-ove sem one jedne loverkraftovske nisam ni prelazio.betesdu optuzujem jos od obliviona da je obolela od teskog konzolitisa i da su im igre mnogo infantilnije nego ranije.

A sta to ima toliko kardinalno NV bolje u odnosu na FO3 osim zanimljivije main story? Presao FO3, stigao do kraja NV, u pitanju su manje vise iste igre. Po ovom forumu ima dosta ljudi koji tvrde da je NV mnogo bolji,a niko nikad nije rekao zasto.

- Daleko bolja main prica.
- Interesantniji sidequestovi (skoro da i nema fedex fetch questova od kojih svaka Bethesda igra opasno boluje).
- Odlicno napisani companioni koji zapravo imaju neki backstory i popratne questove.
- Bolja implentacija RPG elemenata i manje beskorisnih skillova (npr. speech je bio beskoristan u F3 dok u NV mnogo situacija mozes resiti i razgovorom)
- Odluke koje donosis nisu crno/bele, vec uglavnom biras izmedju manjeg zla.
- Posledice tvojih odluka koje se vide u svetu. U F3 razneses Megaton i svi ti to zaborave cim prvom prosjaku das par bottle caps ili koju flasu ciste vode, cak postajes svetac.
- Dalekoooooooooo bolji i zanimljiviji dijalozi.
- Pa i samo napucavanje je bolje (crafting sistem, modovanje oruzja, nisanjenje koje je bilo nemoguce u F3)
- Sistem frakcija. Radis questove za jednu frakciju (npr. NCR) druga ce te mrzeti i neces moci da radis questove za njih (Legion)
- Skaliranje protivnika je daleko bolje odradjeno nego u F3 (u NV je ono i dalje prisutno ali daleko bolje balansirano, pa tako ti banditi nece predstavljati problem posle par levela dok u F3 oni predstavljaju jednaku pretnju bez obzira koji si level ili koliko si napredovao - isti problem prisutan i u Oblivionu i Skysmoru)
- Hardcore mod (makar je meni zanimljivije igrati sa njim ukljucenim)

Jedina prednost u F3 po meni je sam DC koji mi je ipak bio zanimljiviji za istrazivanje nego pustinja u NV.

Poslednja izmena:

1. Veća nelinearnost.
2. Više izbora u rešavanju problema i posledice koje idu u skladu sa tim izborima koje mogu da se vide kroz interakciju sa NPC.
3. Kvalitet priče i dijaloga.
4. Nema retardiranog bethesdolikog skaliranja protivnika i loot-a sa lvl-om, što ubija bilo kakvu mogučnost imerzije.
5. Gotovo duplo više kvestova.
6. Raznovrsniji/unikatniji loot.
7. Kompleklsniji sistem budženja.

Razlozi zašto je FNV dobar RPG, a FO3 obična FPS avantura...

Edit: prestigao me serbian, tako da se ovaj moj post može i obrisati :d

Poslednja izmena:
Uhvatio si me na delu! Izguglao sam "why iz NV better den F3" jer sam nisam sposoban da ih navedem (jedan od simptoma kellhuse sindroma).

Usput, i prosecna ocena od steam review-a je na strani NV (96%>83%). Bethesda svet + Obsidian za pricu, questove i ostalo = GOTY. Ali to ce ostati samo san nazalost. :(

Poslednja izmena:
- Daleko bolja main prica.
- Interesantniji sidequestovi (skoro da i nema fedex fetch questova od kojih svaka Bethesda igra opasno boluje).
- Odlicno napisani companioni koji zapravo imaju neki backstory i popratne questove.
- Bolja implentacija RPG elemenata i manje beskorisnih skillova (npr. speech je bio beskoristan u F3 dok u NV mnogo situacija mozes resiti i razgovorom)
- Odluke koje donosis nisu crno/bele, vec uglavnom biras izmedju manjeg zla.
- Posledice tvojih odluka koje se vide u svetu. U F3 razneses Megaton i svi ti to zaborave cim prvom prosjaku das par bottle caps ili koju flasu ciste vode, cak postajes svetac.
- Dalekoooooooooo bolji i zanimljiviji dijalozi.
- Pa i samo napucavanje je bolje (crafting sistem, modovanje oruzja, nisanjenje koje je bilo nemoguce u F3)
- Sistem frakcija. Radis questove za jednu frakciju (npr. NCR) druga ce te mrzeti i neces moci da radis questove za njih (Legion)
- Skaliranje protivnika je daleko bolje odradjeno nego u F3 (u NV je ono i dalje prisutno ali daleko bolje balansirano, pa tako ti banditi nece predstavljati problem posle par levela dok u F3 oni predstavljaju jednaku pretnju bez obzira koji si level ili koliko si napredovao - isti problem prisutan i u Oblivionu i Skysmoru)
- Hardcore mod (makar je meni zanimljivije igrati sa njim ukljucenim)

Jedina prednost u F3 po meni je sam DC koji mi je ipak bio zanimljiviji za istrazivanje nego pustinja u NV.

Nisam primetio dosta ovih stavki, posebno za questove, mislim da su side questovi u FO3 dobri, mapa mi se cini veca i zanimljivija, a svidjaju mi se i oni DLCovi u svemiru i na onom ostrvu. Dosta sam detalja zaboravio, igrao sam igre pre 4 godine cini mi se. Mogu na poverenje da se slozim da jeste ovako kako je napisano,ali kad igras obe igre, nije velika razlika, slican je feel za obe. Mislim da su pomenute razlike blago predimenzionirane.

NV je definitivno bio bolji od F3. Prica i atmosfera su bile mnogo blize originalu. Bethesda je sa F3 skoro svaki bitan element promasila. Art, feel, lore... Ali opet oni znaju kako da naprave "cool" igru sa puno eksplozija i napucavanja.

Vrh Dno