Šta je novo?

fakultet?

Ljudi poredite babe i zabe! Privatne i drzavne fakultete. Situacija je jasna.

Drzavni fakulteti su ustanove na kojima nema poklanjanja ocena i na kojima treba da se radi. To povlaci sa sobom i veliku dozu samovolje i izivljavanja profesora (naravno ne svih). Nema mnogo mudrosti, koji god ozbiljni drzavni fakultet je u pitanju osnovno je pravilo sedi kuci ishamaraj knjigu i kraj... Znaci ako hoces priznatu diplomu (koju nazalost nekada stvarno prati nedostatak prakticnog znanja, a bogami i visak teorijskog) sedi i uci. Ali posle opet sledi dokazivanje...

Privatni fakulteti su druga prica. Pre svega profesorima je oduzeta samovolja i mogucnost izivljavanja (za shaku evara:)). Tu ima dosta profana sa drzavnih faxova prosto covek da ih ne prepozna u ovoj varijanti... Udzbenici su jako kvalitetni, ali nivo znanja potrebnog za polaganje ispita je stvarno sramno nizak. Znaci ako ces tamo bilo bi, kao sto je gore neko napisao pozeljno da imash veliku volju i samokontrolu, jer tamo samo desetke znace nesto i stvarno ces nesto i nauciti... A kad zavrsis bolje bi ti bilo da imash neku vezicu uvek ces biti na konkursu iza ljudi sa drzavnog faxa. Ne zato sto je njihov fax bolji, vec zato sto iza njihove diplome stoje neprospavane noci i zaista veliki trud (sto poslodavcu ipak daje do znanja odredjeni nivo posvecenosti i istrajnosti)

Mada u IT sektoru znanje je presudno, tako da bi ti bolje bilo da se samoedukujesh koliko mozesh...

Na kraju mini skala (u mojoj varijanti :)) odnosa ocenjivanja na privatnom i drzavnom faxu:

Privatni:
<5_________6___7_____8_____9______10>

Drzavni:
<5______________________6_7__8_9__10>

:) poz i srecno...

Poslednja izmena:
@ zmija u vezi skale, ostalo ajde trenutno da ne demantujem ostavljam drugima:

nesto mi nije najjasnija ako sam dobro ukapirao i izmerio za 6-cu na privatnom treba oko 30%, a na drzavnom oko 70% ukupnog znanja sto aposlutno nije tacno, sto se tice privatnih, jel meni za svaku 6-cu treba 50% ukupnog broja bodova + 1 bod.

I cudi me da 10ku sa privatnih nisai stavio malo ranije....

Za privatni stoji da je 30% vishe nego dovoljno, mada priznajem mozda sam za drzavni malo preterao oko sestice, sto se tice ispita u pismenoj varijanti, ali za usmene skala vazi 100%.

Za privatne fakultete ne mogu nikako tvrditi da je 50%+1 dovoljno iz jednostavnog razloga sto na ogromnoj vecini njih se prolaznost odredjuje unapred (sto znam iz max. pouzdanih izvora). Dakle odredi se da ce u ovom roku poloziti 60% studenata na tom ispitu i kraj. A da ne pricam o tome kako se testovi daju unapred, sa drugim brojkama itd. Tako da kada se sve to sumira dodje do nekih 30% znanja od onog predvidjenog zvanicnim programom. Skala definitivno nije crno na belo jer tako ispada da su privatni fakulteti bolji...

A sto se 10-tke tice ona nije apsolutno merljiva sa onom na drzavnom , ali bash ruzno izgleda kada se stavi malo preko pola koliko i vredi. Tako da je to cisto zbog estetike... :). Mozda posle jos nekih saveta izbacim advanced verziju skale :) ...

Poslednja izmena:
Ne znam kako mozete da generalizujete tako, svaki profesor ima drugaciji kriterijum, neki profesor smatra ispit samo za formalnost i vrednuje rad na casu, seminarske, itd. drugi vrednuje samo ispit. Mnogi profesori su veoma strogi pre svega oni koji imaju dug staz na drzavnim, dok su drugi pak obicno mladji vise po sistemu Bolonjske iako jos na MTD nije zvanicno uvedena ali profesori imaju instrukcije da se polako okrenu ka Bolonji.

Ne vidim cemu sluzi ova tema uopste za prepucavanje i kvazi informacije? Mislim da je krajnje vreme da ovo ide pod kljuc ili cak u kantu...

privatni i drzavni fakulteti su tesko uporedivi. Plus za privatne je odnos prema studentima, a minus je opustanje studenata jer znaju da ce proci..

Nazad
Vrh Dno