Šta je novo?

Fabia MK3 blues radio sa 2 zvučnika - kako unaprediti

jaksa

Odeljenje za zaštitu naroda
Super Moderator
Učlanjen(a)
04.06.2002
Poena
985
Imate li preporuku za nekog ko prodaje i ugradjuje zamenske zvučnike za automobile u BGD, klot fabija ima odvratan zvuk pa sam mislio da zamenim makar zvučnike.
Ne bih da se bavim skidanjem panela, razvaljivanjem nitni (škoda ih zanitovala...), zato mi je bitna i ugradnja.

Imate li preporuku za nekog ko prodaje i ugradjuje zamenske zvučnike za automobile u BGD, klot fabija ima odvratan zvuk pa sam mislio da zamenim makar zvučnike.
Ne bih da se bavim skidanjem panela, razvaljivanjem nitni (škoda ih zanitovala...), zato mi je bitna i ugradnja.
I ja skoro tražio, pa odustao, nema nigde gde može dase čuje, pa onda kupi i ugradi na istom mestu, kao što je nekada moglo. A koje bi stavio, našao si nešto na BF ponudi ili...?

Dobro se raspitaj i proveri ima li to smisla?!?
Ja sam menjao fabričke zvučnike u Loganu, pa u Focus-u, i to Pioneer-ima (e-serija, kevlar membrane) i Ground Zerro. Napredak je bio mizeran. :(

Zvuk ne čini samo zvučnik (magnet i membrane), već i izrada "zvučne kutije", a to su zapravo plehana vrata, lesonit/plastika/sunđer tapacirunzi...
Bitan je i oblik i dimenzije zvučne kutije (predpostavi kako to izgleda u akustičkom smislu kod vrata)...

Takođe, klot paketi opreme imaju i klot "audio sistem" sa odgovarajućim klot "pojačalom", tako da je rezultat to što čuješ.

Kada sam Fordom otišao kod jednog jačeg NS auto radio majstora, objasnio mi je da bez modovanja montaže zvučnika ne vredi ulagati samo u zvučne jedinice.
I to uz predpostavku da je sam autoradio bar korektan (u Fordu je bio fabrički Sony, inače jedan od boljih fabričkih sistema tada na tržištu).
Njegova ponuda za osnovno modovanje (zadržao bih Sony-ja) je bila veća od planiranog budžeta tako da ništa od toga.

Mene ubeđuju da sa fabričkim HU najbolje rade 3 ohm zvučnici zbog veće snage pojačala, recimo Ground Zero, mada je meni sumnjivo da to može bez posledica da funkcioniše, tj bez grejanja HU, 2x3 ohm napred i 2x4ohm pozadi.

Glupava Fabia izgleda ima visokotonce (čemu...), uz zvučnike. Sa HU ide samo par žica po strani, jel tako?

Mene ubeđuju da sa fabričkim HU najbolje rade 3 ohm zvučnici zbog veće snage pojačala, recimo Ground Zero, mada je meni sumnjivo da to može bez posledica da funkcioniše, tj bez grejanja HU, 2x3 ohm napred i 2x4ohm pozadi.
Ne znam da li je najbolje ali ja imam Alpine CDE-170, napred Ground Zero GZTF 13, nazad Alpine SPG-69C2. Napred su 3ohm, a nazad 4. Nikakvih posledica nisam imao, nekog grejanja plejera ili bilo cega slicnog.

Glupava Fabia izgleda ima visokotonce (čemu...), uz zvučnike. Sa HU ide samo par žica po strani, jel tako?
Sa HU bi trebalo da idu po 2 zice za 4 zvucnika (2 zvucnika napred, 2 pozadi), mada svaba je to ne bi me cudilo da ima zice samo za prednje zvucnike.

Uglavnom su fabrički radio uređaji slabi, i najčešće nije problem sa zvučnicima već sa uređajem. Ovo što ti je već predloženo uzeti neke od 3ohma je jedna opcija, ali eventualno možeš dobiti čistiji zvuk pre nego jači. Da li su dekliarani na 3 ili 4 ohma, nema puno veze sa njihovom snagom od 20-30 vati. Nijedan zvučnik ti neće dati tu omažu na celom frekventnom opsegu, tako da ne treba puno da brineš da će nešto da crkne dokle god ne puštam muziku svo vreme na preko 80% glasnoće.
Zamena head unita ima više smisla i više ćeš dobiti nego zamenom samih zvučnika.
I ja sam krenuo tom idejom, ali sam na kraju shvatio da je HU krš, pa sam prvo njega zamenio i onda dodao zvučnike. Takođe savet je da se bar stavi osnovna dumping izolazija na vrata, kako bi se smanjila plehana rezonacija samih vrata, što će dodatno uticati na bolji zvuk.

Ma zamena HU je muka, kad ima povezani display i svašta nešto od informacija nevezano za muziku. :(
Eventualno da se doda externo pojačalo i da se promene zvučnici, a da ostane HU ako već podržava mp3, usb, BT...

Obično fabrički HU nema izlaz za dodatno pojačalo, a onda treba da se uzima izlaz sa zvučnika. A onda naći mesto za pojačalo, razvlačiti kablove. Nije ni to baš bez muke.

U porodici imamo fabiju sa osnovnim Blues radiom i samo 2 prednja zvučnica (koji imaju i visokotonce, ali džaba im), kvalitet prijema i zvuka je loš.
Kako da unapredim zvuk - kod Fabije je problem i maska zbog uklapanja samog radija.
BT je obavezan, android uredjaji samo sa touch screenom bez dugmića me ne zanimaju. Molim i za preporuku za zvučnike.
Sve mora da bude cost effective varijanta, ne daju mi se neke velike pare.
Na slici je kako to sada izgleda.1.jpg

Pre svega da znaš da ćeš izgubiti funkcionalnost fabričkog radia!

Najlakše je promeniti fabričke zvučnike, i na njihovo mesto ugraditi neke bolje, tako se zadržava puna funkcionalnost.

Ako hoćeš da menjas radio treba da se zameni i blenda za tablu pošto je ostavljeno double din mesto i kupiti neki pioneer, Kenwood i slično koji su sada jako jeftini.

I na kraju kineski android double din uređaji kojih ima i sa dugmićima sa punom funkcionalnošću fabričkog radia pošto je sve prilagodljivo, ali uz kompromis kvaliteta zvuka.

Ovaj radio nije povezan s funkcijama auta, osim što ima izvedene aux i usb konektore.
Nema, bar kod nas, više kineza sa dugmićima, na žalost. Samo onaj skroz ravan.

Dajte konkretne modele, ako imate neko iskustvo. Može i preporuka za "gde montirati".

Moj ćale vozi fabiu 2018, i ima fabrički infotainment a vidjao sam da ostale takvo godište imaju radio kao gore, ne znam koji je tvoj godište ali pretpostavljam da može da se ugradi originalni radio ( sve to zavisi od paketa oprema, i šta se bira), što smatram da je kvalitetnija opcija nego neki aftermarkt radio, možda nije povoljna i teže ga je naći, inače u prilogu slika kako izgleda, ima radio, bluetooth razgovore, audio bt, SD, USB, AUX, čita podatke o vozilu itd.

Prilozi

• 2018-skoda-fabia-209.jpg
    2018-skoda-fabia-209.jpg
    57.8 KB · Pregleda: 29
Nije opcija, ne želim da se bakćem sa skidanjem fabričke zaštite, nemam instalaciju za mikrofon itd... plus to je najskuplja opcija.

Ako je samo kvalitet zvuka u pitanju prvo promeni zvucnike

Pa to mi treba - koji se montiraju, treba li adapter...
Da ne bude da sam potpuna lenština, pričao sam s nekim koji se reklamira na KP, bukvalno mi ništa konkretno čovek nije rekao, pa mislim, valjda će se neko ovde na forumu naći neko s istin problemom.

Што се радија тиче ја сам својевремено узео сличан сет за Вектру, убацио повољан дин1 радио и задржао функције са волана.

Nema ovde apsolutno ništa na volanu, nema funkcija na displeju, ništa. Samo nezgodne dimenzije.

Pa to mi treba - koji se montiraju, treba li adapter...
Da ne bude da sam potpuna lenština, pričao sam s nekim koji se reklamira na KP, bukvalno mi ništa konkretno čovek nije rekao, pa mislim, valjda će se neko ovde na forumu naći neko s istin problemom.
Ja sam imao sledeći problem. Bez problema sam našao zvučnike koji naležu bukvalno rupa na rupu, ali problem je bio taj što magnet udara u zid unutar plastične kutije koja se nalazi u vratima i samim tim ih je nemoguće zašrafiti. Ovo je učestao problem na vozilima iz VAG grupacije, tako da vodi računa o tome. Kod mene su vrata duboka ali je kutija unutar vrata jako plitka. Na kraju sam uzeo original.

Vrh Dno