Šta je novo?

F31fd slike?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dobro doduse nisam uporedjivao printove canona i fuji-a, niti sam neki poznavalac, al meni na monitoru (21" pva) canon ima lepse boje. Po danu mi je lepsi Canon za nijasnu, svuda ostalo Fuji kida, ako smem da priupitam kako stoji ixus900 vs. fuji f3x?

To nikad niko nije napisao ali imati u dzepu spravicu velicine kutije cigara koja moze da napravi odlicnu fotku na ISO400 ili 800 cesto znaci mnogo vise nego pun ranac opreme.

Moj previd, nebojsa je dao slike cropova Fujia i Canon DSLR-ova i posle ide post nidze na kome kaze da su boje drasticno bolje, nisam obratio paznju da je dodao drasticno bolje nego na ixusu.

Lepshe (napucane) boje cesh uvek napraviti i sam ako ti treba, a shto realnije boje od napucanih teshko. Jedino da uvek nosish laptop i na licu mesta u photoshopu uporedjujesh sa kadrom. Na Ixusu se provaljuju napucane boje chak i shto ne znash kakve su, a oshtrina se ne moze porediti, pa da li je to zbog unutrashnje obrade fujija ili ne, fotke sa Ixusa ne mogu nikada da budu oshtre toliko, jer na njima nema mesta za jachu obradu.

Fotke sa fujija mnogo podsecaju na obradjene sa DSLRa, pune detalja, a imaju i mnogo plici DOF zbog "velikog" senzora, dok ove sa Ixusa se nisu pomerile od P&S aparata od pre par godina. Shum necemo da uzimamo u obzir, Fuji ga na ISO400 ima kao Ixus na ISO100 uz primetno vishe detalja, shto mu dodje kao stabilizacija u uslovima kada je ona neophodna.

E sada ako neko voli boje kao na Canon-u da li moze da ih izvuce iz F31 preko neke opcije tipa VIVID (tako se zove na Canon-u), nesto kao da pojaca kontrast?

E sada ako neko voli boje kao na Canon-u da li moze da ih izvuce iz F31 preko neke opcije tipa VIVID (tako se zove na Canon-u), nesto kao da pojaca kontrast?

Photoshop je tvoj dobar drug.
Vivid (chrome) opcija kod Fujia previse napuca crvenu, a sto se tice PP unutar samog senzora,
to je stvar licnog izbora, neko voli Canonovu obradu, a neko nedirnutu fotku
spremnu za PostProcessing.

Ma ok za PS nego sam mislio da to Fuji ima u sebi a da radi ok posao

Evo ti primer za F30 Standard i Chrome. Meni se cini da Crome je preterano a Standard je bas ono sto vidim ocima.

Prilozi

• DSCF2188_resize.JPG
    DSCF2188_resize.JPG
    110.3 KB · Pregleda: 74
  • DSCF2189_resize.JPG
    DSCF2189_resize.JPG
    117.1 KB · Pregleda: 79
Poslednja izmena:
Kakvi chroma kakvi bakrači...

Fuji jednostavno daje loše boje iz aparata i to je posledica lošeg obejktiva.

Nikakvo napucavanje, choma ili Photoshop ne može od njih napraviti realne boje, kada su iz aparata takve izašle.

Zato L objektivi koštaju toliko koliko koštaju, a oni na IXUS-ima su vrlo blizu njih.

Dalje, matrix je ranije rekao "canon A i ixus-i", što se ne može izjednačiti jer to nije isto.

Uvek su ixus-i imali bolje objektive od Canon A, posebno po pitanju reprodukcije boja. Kod A 610 su hteli da se približe ixus-ima, ali ne objektivom, nego unutrašnjim napicavanje i u*rali. Dobili su veštački prenaglašene boje, pa su kod A 620 i novijih to ispravili.

Nebojsa, da li si odstampao nekad sliku sa s6500fd, recimo?

Ja odstampah gomilu. I dobih 100% ono sto videh okom. A i obicni "smrtnici" su odusevljeni. Recimo, ono vencanje koje sam slikao. Skoro sam odstampao slike mog sincica, pri tom neki predmeti u sobama gde sam ga slikao (recimo namestaj, posteljina jarko crvenih i plavih boja) su , nisam verovao, apsolutno iste boje kao u prirodi. I ono sto mi se najvise svidja - boja koze - ne znam kakvom su to obradom postigli, ali svaka im cast...

Inace, poso mi je da gledam boje... bas na fotkama :)

Pa, reko, ako neko oce da cuje i moj savet...

Ajd uzdravlje i kupujte ono sto se vama svidja - svako ima pravo na svoje misljenje i to uvek uvazavam...

Kakvi chroma kakvi bakrači...

Fuji jednostavno daje loše boje iz aparata i to je posledica lošeg obejktiva.

Nikakvo napucavanje, choma ili Photoshop ne može od njih napraviti realne boje, kada su iz aparata takve izašle.

Zato L objektivi koštaju toliko koliko koštaju, a oni na IXUS-ima su vrlo blizu njih.

Dalje, matrix je ranije rekao "canon A i ixus-i", što se ne može izjednačiti jer to nije isto.

Uvek su ixus-i imali bolje objektive od Canon A, posebno po pitanju reprodukcije boja. Kod A 610 su hteli da se približe ixus-ima, ali ne objektivom, nego unutrašnjim napicavanje i u*rali. Dobili su veštački prenaglašene boje, pa su kod A 620 i novijih to ispravili.

Kakav objektiv na ixusu, ono je kesa iz C marketa :) Kakve realne boje na ixusu i canonu A ? U odnosu na Fujija sve je prepucano i shareno da bi americhkim domacicama bilo primamljivo...

cozmo, nemoj da pitash Nebojshu takve stvari. Pa on je ovo nauchio napamet, tu je da peepuje i lozi se kako je najbolji tester na netu :) Nije on nikakav fotograf ili korisnik aparata..

Poslednja izmena:
Ne znam kako Nebojsa moze da tvrdi da su Ixus-ove slike realnije sto se tice reprodukcije boja?
Evo dva primera:
http://www.dcresource.com/reviews/fuji/finepix_f30-review/DSCF0058-pp.JPG
http://www.dcresource.com/reviews/canon/powershot_sd800-review/IMG_0005-pp.JPG
Pa sad recite vi da li ste ikad videli svojim ocima ovakvu boju neba koja se dobija kod IXUS-a? Jeste lepa ali nije realna.
Ja nisam neki strucnjak ali mislim da boje vise zavise od unutrasnje obrade nego od objektiva.
A to da fuji ima los objektiv, tacno je da je mogao da bude bolji sto se CA tice ali zato ima jednu veliku prednost i to je ostrina slike po coskovima gde kod IXUS-a zna da bude dosta mutna slika.

Poslednja izmena:
cozmo, nemoj da pitash Nebojshu takve stvari. Pa on je ovo nauchio napamet, tu je da peepuje i lozi se kako je najbolji tester na netu :) Nije on nikakav fotograf ili korisnik aparata..

^^ :d

Još kada bi nam rekao odakle sam to naučio...

Sve što sam naučio je od realnog rada sa opremom i testiranja, a ne kao ti kome je jedino što radiš - bubanje testova po netu :)

I što je najgore, iz njih pogrešno zaključuješ :D

Jesu lepse i to niko ne moze da ospori, ali daleko od realnog.

Isto tako meni je trava totalnio nerealna na Fujiju, ona zgrada pored crkve koju si postovao realnije izgleda u 3ds max-u, znaci nisu sve boje realnije na Fujiju.

Poredite stvari u kojima realan kupac bilo kojih od spominjanih aparata neće videti razliku. Za prosečnog debila, kome se sva tehnika slikanja svodi na half shutter i full shutter press, to sve nema ama baš nikakve veze. Prvo što gledaju je što veći ekran, gledaju koliko mpix ima, zatim pitaju kakav je video.

Ko hoće nešto više od džepnog aparata, definitivno je bolje da uzme Fuji. Nisam štampao slike sa f31fd, ali gledam ih na dva izuzetno kvalitetna TFT monitora i jako mi se sviđa to što vidim.

Reprodukcija boja je očigledno subjektivna stvar - ja više volim sliku realnosti, Nebojša možda voli prezasićene boje sa spotova Dejana Milićevića, tako da ne vidim čemu rasprava oko nečega što je stvar lične preferencije i treba je ostaviti po strani. Da li je u pitanju razlika u objektivu, senzoru, postprocesingu, takođe je potpuno nebitno, kompakt mora da se gleda kao ceo sistem na osnovu krajnjih rezultata.

...koji su bolji na IXUS-u nego na Fuji-ju, naročito u rukama prosečnog korisnika tih aparata.

End of story.

p.s. IXUS je veoma daleko od Dejana Milićevića ;)

Pa nece biti bas tako. Masu puta su moji prijatelji, totalno operisani od slikanja, dakle klasican korisnik dig. aparata koji nista ne zna, imali ozbiljne primedbe na boje kad odstampaju fotke.

Na ekranu to kao super izgleda, i onda ti ode moja kuma (naravno da cu joj preporuciti gde da stampa fotke) i totalno se razocara u svoj A530 - to nije to sto je ona slikala. Mogu da nabrojim primere do sutra... Pocevsi od boje koze do nekih pejsaza i predmeta koji su slikali (AUTO mod, klasika za takvog korisnika).

Naravno, IXUS je bolji od A serije, ali opet tvrdim da je Canon prijemciv ekranski, ali nije realan u prikazu boja (tj. procesiranju slika).

Ok, podelicu s vama nesto.

Prva "fleka" je idealna boja normalnog neba (C60M15). Tzv. idealno stamparsko nebo. Izgleda u stampi kao nebo koje gledamo. Drugi crop je Fuji s6500, treci IXUS SD800IS. Obratite paznju na procente u CMYK-u (sto manje zute to realnije). Naravno obratite paznju na sum i aberacije u cropu sa IXUSa.

Nijedan aparat naravno nije idealan, ali meni je uvek bolje da to bude sto blize realnosti. Na IXUS-u izgleda ko da nemamo atmosferu ili kao da si na 60.000 fita u Concorde-u...

Prilozi

• Idealno nebo.jpg
    Idealno nebo.jpg
    21.3 KB · Pregleda: 62
  • Fuji nebo.jpg
    Fuji nebo.jpg
    36.2 KB · Pregleda: 74
  • Ixus nebo.jpg
    Ixus nebo.jpg
    59.8 KB · Pregleda: 79
cozmo, ja i dalje ne razumem tu tvoju priču o štampi :)

Sve i da je tačna, ona je toliko nebitna, da se ne treba ni spominjati.

Razlog što sam učestvovao u ovoj temi je što mi je zaparalo oči šta pojedinci pričaju o ovoj klasi, pri čemu ja samo ovog trenutka na testu imam još trojicu njenih predstavnika.

Realni rezultati koji se dobijaju su veoma različiti od onoga što pojedinci proturaju po forumima. Ne želim da verujem da se iza toga krije neka namera, ali osećam obavezu i potrebu da iskažem ono šta je realnost.

Dakle, rezultat koji je merodavan je ono šta prosečan korisnik tih aparata želi od njih da dobije. To nije slika odštampana na papiru, posebno sa Canona A 530 koji je miljama udaljen od npr. IXUS-a 850 IS.

Prilozi

• Untitled-3.jpg
    Untitled-3.jpg
    78.3 KB · Pregleda: 84
  • Untitled-4.jpg
    Untitled-4.jpg
    90 KB · Pregleda: 90
Poslednja izmena:
Izrada je nesto sasvim drugo. Ako se govori o izradi u foto-radnji (a ne o kucnoj stampi) prvo treba uzeti u obzir Fuji Frontier opremu koja mi se cini vecinski zastupljena i za koju imam subjektivni utisak da se bas voli sa Fuji digitalcima, a drugo cenim da su oni koji obave PP kod kuce i naglasavaju "bez korekcija" prilikom izrade u ozbiljnoj manjini. Trebao sam da sacuvam sta su mi jednom prilikom napravili kada sam to zaboravio da naglasim ... uzas zivi :(

Poslednja izmena:
cozmo, ja i dalje ne razumem tu tvoju priču o štampi :)

Pa zato sam ti i dao ekranski prikaz da vidis da ipak gresis u vezi realnosti boja na IXUS-u, odnosno generalno Canonu.

P.S. A ako neko zeli, mogu mu dam primere mostarskog neba (cuvena plava boja, reka u Evropi), zimskog i letnjeg, sa severne i juzne polulopte. I sl. I koliko se malko noisa dodaje da bi to bilo realno. Nije zezanje.

Ex, da jos nesto. U USA je svetlost drugacija nego kod nas. Ustvari, boje koje tamo izgledaju normalno, ovde su kao da si nabacio CHROME setovanje (fotke, print). Stamparske boje su im drugacije, prilagodjene za dnevno svetlo koje je tamo drugacije nego kod nas (koliko god zvucalo cudno - jeste). Odstampana slika ili bilo kakva slika koja se gleda na dnevnom svetlu a odstampana kod nas je tamo desaturisana na njihovom svetlu. I obratno. Zato postoji kalibracija.

Zadjosmo u dubinu.

Dakle, svako ce kupiti ono sto mu se svidja, da ne tupimo dalje.

Razlike u ostrini i kvalitetu objektiva na tim skupim malim aparatima su minimalne iz prostog razloga sto opticko staklo za njih dolazi iz iste fabrike...

Razlog što sam učestvovao u ovoj temi je što mi je zaparalo oči šta pojedinci pričaju o ovoj klasi, pri čemu ja samo ovog trenutka na testu imam još trojicu njenih predstavnika.

Realni rezultati koji se dobijaju su veoma različiti od onoga što pojedinci proturaju po forumima. Ne želim da verujem da se iza toga krije neka namera, ali osećam obavezu i potrebu da iskažem ono šta je realnost.

To shto ti imash aparate na testu, i shkljocash neadekvatne primere pa iz njih izvlachish pogreshne zakljuchke, nije dovoljno. Previshe si se istripovao da si neki tester, valjda su ti pare udarile u glavu. Ixus ima dobar objektiv ?

^^ :d

Još kada bi nam rekao odakle sam to naučio...

Sve što sam naučio je od realnog rada sa opremom i testiranja, a ne kao ti kome je jedino što radiš - bubanje testova po netu :)

I što je najgore, iz njih pogrešno zaključuješ :D

Da, zato palish fotke i pravish najgore pochetnichke greshke sa toliko "iskustva" :D:D

Drzi se knjige i svoje inzenjerske titule, mozda ce te neko zbog toga ceniti....NOT :)

Poslednja izmena:
Ja, recimo, cenim Nenadove testove i mislim da on to radi OK.

Jedino mi smeta upadljivo favorizovanje Canona u nekim stvarima koje nisu bas takve...

Ljudi odoste u OT.
Covek je samo hteo par slika sa F31fd da vidi kakve su.
Otvorite temu Canon vs. Fuji pa udrite na jedno pesto strana.

Poz.

Da, sad sam vido sta sam napisao :) Mislio sam na Nebojsu, naravno...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno