Šta je novo?

F1 2012

Dovahpig

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
19.12.2011
Poena
230
Juce se pojavio demo na steamu, tezak 2.2gb.
Od modova koji se mogu igrati tu su Young drivers test koji je u sustini tutorial i upoznaje igrace sa osnovama F1, Kersom / DRS-om, kako pogoditi apex i sl.
Tu je i Challenge sa otkljucanom stazom u Monci.

Graficki izgleda gotovo isto kao i 2011 stim sto su teksture cini mi se malo ostrije i presijavanje bolida je nesto bolje. Ista je i zahtevnost (u full hd sve na ultra, 8x aa, klizi sa pII x⁴ i 6850).

Zvuk formule je kompletno izmenjen i zvuci fantasticno. Ono sto je na oko primetno su neravnine na stazi gde formula bukvalno odskace (startno ciljni pravac u monci).
Ove godine ubacen je i break balance tokom trke.
Za druge unapredjenja koja su uradili potrebna je ipak full verzija, nadam se da ove godine nece biti gamebreaking bagova kao prosle godine sa gumama i 11/11 bug.

35eur kosta original.

Meni se isto svidja igra, probao sam doduse na PS3 gde je fps na startu trke dosta nizak i zna da zezne upravljivost, grafika je tmurna i plasticna ali mnogo je zabavna igra i vise mi lezi nego F1 2011 koji mi je bio dosta cudan u poredjenju sa F1 2010 koji sam picio kao blesav:D

Grafika je daleko bolja nego u prethodnim verzijama i daleko je od plasticne kako opisujes.

Sto se tice same fizike, cini mi se da je ipak napravljan korak nazad ka arkadi.

Ako cemo tako, grafika je ista kao F1 2010. Ne vidim nikakve drasticne promene, eventualno boje malko vise su izrazenije, nije toliko zutilo sto je dominiralo u F1 2010

Mene je najvise odusevila mogucnost skretanja za vreme kocenja ( cini mi se prvi put da je codemasters napravio ovako nesto ) i veca mogucnost okretanja na ivicnjacima ako se da previse gasa ( sto su skoro potpuno izbacili iz 2011 ). Publika je sada 100% od sprajtova, ne znam sto su to uradili ( mozda da vise lici na forzu i gt :d ).

Bilo je to skretanje pod kocenjem i u 2011, samo je trebao da ti bude antilock braking assist ukljucen

Ja dobio review kopiju :) Igra je sjajno optimizovana ove godine, dobio sam 10-tak frejmova više u Benchmarku sa istom mašinom. Nadam se da svi znate za naj*****niju odluku ikada, a to je da F1 2012 nema šampionat, odnosno Grand Prix mod! Codemasters neće da kaže o čemu se radi, možda su neki suludi zahtevi FIA ili šta god već. U svakom slučaju, velika sramota.

Koji ce ti gran prix? Peglaj career. Bitno da je tu split screen. I podeli tu kopiju sa nama nemoj da si ne covek :D

Koji ce ti gran prix? Peglaj career. Bitno da je tu split screen. I podeli tu kopiju sa nama nemoj da si ne covek :D

Pa zamisli da u FIFA ne možeš da igraš lige, nego samo karijeru...u stvari, ovde ti je još gore, jer u karijeri ne možeš slobodno da biraš tim za koji ćeš voziti...ako ti se vozi McLaren, moraćeš da tek u nekoj od kasnijih sezona potpišeš ugovor sa timom.

"The Grand Prix option has been replaced with Quick Race this year so you can jump into a one off race much easier, but you cannot create a series of races.

"The championship is now solely part of the career (up to five years) where you create your own driver and move between teams – the teams available to you at the start of your career are dictated by the difficulty level."

Zvanicni info

Vauu quick race se bas moze porediti sa Grand Prix. Ne razumem sto su izbacili to

To nam je sto nam je.Bahati codemaster ili FIA diktira uslove...nama korisnicima nije bitno ko tu glavnu rec vodi sve dok nije na nasu stetu.Ne znam sta da kazem za ovogodisnji naslov.Za krajnji sud ipak da sacekam full igru.
U demu ima dosta dobrih stvari,malo sam se mucio sa stelovanjem volana jer se razlikuje od F1`11 ali sada je vec dosta bolje.
ne svidja mi se sto jednu dobru stvar ubace a drugu izbace(brake bias/fuel).za gp mod i quick race ne bih,svako poredjenje je smesno.
handling je po meni bolji i kada se vozi sve off dobije poentu (nikako arkadnu kako neki na forumu kazu,nije bas ni full sim ali je ok)
vremena su slicnija realnosti(mada su samo 2 staze),ai mi se cini poboljsanim.
graficki i nije neki skok ali se primecuje napredak i takodje sam zadovoljan(mislim da rapidni skok koce konzole)
zvuk motora je itekako bolji(mada moze jos bolje,znaju ljudi koji voze modovani rfactor),kers i drs ubrzanja se lepo cuju.
Ima i par novotarija,vracanje pozicija,drugaciji penalty sistem,usporaanje ako ides presiroko van staze...
Odluku o kupovini originala cu ipak odloziti ovog puta,da vidim kako funkcionise multiplayer.Imam poverenja u steam ali da vidim kako to ipak deluje u praksi.Ako izbace *****sko cekanje u kvalifikacijama(a puste da udjes),kaznjavanje casual klinaca koji voze "bagere"...

Pojavila se za Xbox danas, bice valjda sutra za PC.

Oni koji stvarno VOLE formulu 1 nece joj zameriti na umerenoj arkadnosti. ( Sta je onda nfs, burnout, test drive, ... ako je ovo arkadno djubre ? )

Sve je to arkadno djubre :) Ali postoji razlika, postoji igriva arkada (CMR1, 2, 4) gde vaze neki zakoni fizike i u isto vreme su jako zabavni, a onda imas ta djubra koja su klasicna 'igrica', samo sto su eto automobili tematika..

Sve je to arkadno djubre :) Ali postoji razlika, postoji igriva arkada (CMR1, 2, 4) gde vaze neki zakoni fizike i u isto vreme su jako zabavni, a onda imas ta djubra koja su klasicna 'igrica', samo sto su eto automobili tematika..

Nemoj taj pristup: "Ja igram HC simulacije na volanu 20 godina i nemoj niko nista da me pita, opasan sam...". Iako jesi opasan. :)

Mislim da je poenta mnogih igara ovog tipa da ti to vozis onako kako bi ZELEO, iako u realnosti ne umes, jer nisi profesionalni vozac, nego samo ljubitelj tematike, a uz to i video igara. Imaju i te "arkadnije" igre svrhu, mnogi ljudi vole tematiku, ali ne zele profesionalno da se bave automobilizmom ili kupuju volan i svakodnevno vezbaju da bi uopste ostali na stazi, pa se za njih prave takve igre u kojima i oni mogu da voze "kako bi zeleli". To je moje objasnjenje. Potpuno drugi pristup za drugu publiku i treba ga razumeti.

Naravno da je dobro da postoje i prave simulacije za one koji to vole i zele da posvecuju vreme, ali ja volim i dobru arkadu, ozbiljnije osmisljenu, kako si opisao...

Razumi i druge, to je poenta.

Poslednja izmena:
Razumem, i nemam nista protiv dobre arkade, sa drugarom cesto cepam CMR4 na tastaturi i ultra se zabavljamo. Ali i u arkadama mora da postoji neki zakon fizike, neka logika. GTA IV ima logicniju i zabavniju fiziku od 90% igara koje se bave specificno automobilima.. pogledaj WRC igru, dobiju zvanicnu licencu i ne mogu ni proporcije modela da ubodu, to me nervira.

Poslednja izmena:
Skrenuli ste s teme.

Tyre wear doesn't scale for shorter than 100%
races. An option tyre will do 18 laps at Abu
Dhabi, irregardless of race length. 50% races
tend to only need one stop, dut to the tyre
lasting so long compared to the race length.
Tyres did scale for different race lengths in F1
2011 (option only lasted for 9 laps at Abu Dhabi
in 2011), requiring a similar number of pit stops
whatever race distance was selected.

*** nisu normalni... svake godine moraju da useru nesto. Ne vidim poentu igranja 50% race distance recimo ako se gume trose kao da je na 100%

Edit: potvrdili su i na tviteru. Ko baci pogled na cm forum videce neverovatnu kolicinu hejta i otkazanih preordera.
Mislio sam uzeti original po prvi put al sad nema sanse. Takodje je izbacen i practice 1 i 2 kao i grand prix... haos.

Poslednja izmena:
Evo ga i prvi review, i to je testirana najjadnija platforma tj PS3, tako da xbox i pc moze samo da bude duplo bolje

Duplo bolje? Xbox 360 verzija je smešna - fps je i dalje ograničen na jadnih 30 fps, jedino su teksture nešto čistije. F1 2012 daleko bolje izgleda i radi na mojoj sekundarnoj konfiguraciju koju čine prastari E6300 i 8800GT. Inače mi se čini da je sedmica mnogo realnija ocena nego devetka koju je dao IGN. Izbacivanje Grand Prix moda ne mogu da im oprostim, a i ponovo nisu radili skoro ništa na karijeri.

Skrenuli ste s teme.

*** nisu normalni... svake godine moraju da useru nesto. Ne vidim poentu igranja 50% race distance recimo ako se gume trose kao da je na 100%

Edit: potvrdili su i na tviteru. Ko baci pogled na cm forum videce neverovatnu kolicinu hejta i otkazanih preordera.
Mislio sam uzeti original po prvi put al sad nema sanse. Takodje je izbacen i practice 1 i 2 kao i grand prix... haos.

Nisam mogao da verujem da su izbacili practice 1 i 2, mislio sam da ja nešto ne radim kako treba ili da ova review kopija baš i nije full :p Jednostavno ne kapiram šta Codemasters radi ove godine. I za skaliranje potrošnje pneumatike mogu da potvrdim :( Mogli su barem opciju da ostave u meniju, pa da ljudi to isključuju i uključuju po svojoj želji.

Poslednja izmena:
Previse resursa (koje nemaju) su utrosili na bezvezni Young Drivers Test.
F1 2011 je bio pun bagova, prvo gume a kasnije je otkriven i 11/11 bag. Verovatno se dobar deo preneo na 2012 i zasto da trose vreme na ispravljanje kad mogu jednostavno da iskljuce sve. Neko se nasalio na forumu i rekao da ce F1 2013 imati samo Time trial i Mclaren :)
Al nije za *******ciju, F1 2012 je izgubio srz a to je strategija i tyre management.
CM bi morao nakon ovog fijaska da preda licencu nekoj ozbiljnijoj kompaniji sa vecim budzetom.

Izaslo i ovo,ko ce sve ovo poskidati!

Imam neki cudan problem sa igrom, cim se dotaknem sa protivnickom formulom kamera se nekako neprirodno zatrese i odbaci mi formulu nekako neprirodno, kao ono kad je ukljuceno ono kad izletis sa staze pa te automatski vrati, tako je i ovo?? Gledam u podesavanjima sva ta pomagala sam iskljucio.

Nemam tih problema osim kada stisnem flashback slika se zarotira za 180 stepeni :) prvo sam mislio da je sala al posle sam skontao da mi se to desava na svakoj stazi bilo koji mod da odaberem.

Inace sam jako zadovoljan igrom, odlican osecaj brzine/tezine formule. Graficki lepse izgleda nego demo i sve je nekako zategnutije i bolje u odnosu na 2011. Bas sam se odusevjo toliko da mi ni tyre scaling ne smeta vise :)

Zavrsio sam young driver academy, poceo da vozim , u Monci izletim sa staze, tras u bankinu, odbitak i nastavim dalje ?

Vrh Dno