Šta je novo?

Extra "budz" kulera za Barton

• Začetnik teme Začetnik teme Ostoja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ostoja

Čuven
Učlanjen(a)
27.07.2004
Poena
815
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5600 + Scythe Mugen 5 B
Matična ploča
Gigabyte B550 Aorus Pro AC (AX210 mod)
RAM
2x16GB Kingston Fury Beast 3200
GPU
Sapphire Pulse RX 6650 XT
Storage
Hynix PC711 512GB NVMe + WD Purple 4TB
Zvuk
Denon PMA-260 + Canton Fonum 601
PSU
EVGA Supernova P6 650W
Kućište
Black Widow + 3x Arctic P12 Silent
Monitor
MSI 325QF E18V
Mobilni telefon
Motorola G72
Pristup internetu
  1. Optički internet
Search po ovom forumu na temu boljeg hladjenja i modifikacije kulera mi je dalo sledecu fiks ideju, pa me interesuje sta mislite o sledecem "zahvatu", tj. dal da radim ovo ili ne?

Evo razlozeno na korake da bih najlakse opisao sta hocu:

1) Kupovina WR4 (bar 10 threadova u kojima ga preporucuju kao tih/dobar/jeftin + ima bakarnu podlosku koju Titan nema).
2) Zamena fana WR4 (2300rpm/27cfm) fanom sa Titana tetejca (2900rpm/35cfm) iz logicnih razloga.
3) Busenje 6(8)x3mm rupe u osnovi kulera u najblizoj okolini mesta gde naleze jezgro (navodno snizava temp za 2-3 stepena).
4) Smirglanje tako obradjenog kulera smirglama 600/1200/2500 (takodje -par stepeni).
5) Pranje tela kulera pod mlazom vode (da se ociste opiljci i slicna cuda).
6) Finalno sklapanje i montaza na CPU.

Ovako je pocelo: http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=46835

Sta mislite da li cu dobiti neko vidno poboljsanje ovim budzenjem, s obzirom da mi je sadasnja temperatura 48C na full loadu ([email protected], 1h Prajma na max heat)? Ne zaboravite da leto stize i da ova temeratura moze da klizne celih +10ak stepeni sa letnjim vrucinama (a najavljuju pravi pakao), pa se pripremam na vreme. Svaki komentar dobrodosao!

P.S Nije mi interesantno da kupim neki kuler koji radi na 5000rpm i pravi 100dB buke, vec da sve ovo ostane relativno tiho (a trebalo bi, s obzirom da je i Titan dosta tih), a posto je jos i uradi-sam imacu i moralnu satisfakciju 😛 .

P.P.S. Mislim da ovo spada bas ovde. Ipak je modding u pitanju.

Poslednja izmena:
Ne znam za ova budzenja ali razlika izmedju poliranog titana i poliranog WR IV je nekih 6c ako se dobro secam, u koristi WR, naravno.

P.S. ne isplati se da menjas ventilator, WR IV je primetno tisi, a pitanje je da li bi dobio vise od 1c sa titanovim ventilatorom. I WR IV se u praksi vrti na 2500+ rpm.

Iskopaj negde polovnu TT12-icu , plati 20-ak eura i skrati sebi muke.
A sto se tice paklene vrucine misli i na sebe a ne samo na komp......
kupi klimu.
Pozdrav

Te rupe nicemu ne sluze! Ja sam kupio kuler od coveka koji je izbusio tih osam rupa bas na nacin koji si opisao i kaze da nista nije postigao (prodavao je zajedno cpu i kuler pa sam ga zato uzeo inace ne bih). Evo sada ja taj kuler prodajem za 500 dindzi i niko ga nece. Negde je to i logicno, jer da vazduh bolje provodi toplotu onda se ne bi ni pravili metalni hladnjaci 😀.
Od poliranja i smirglanja kulera ima koristi. Skine temperaturu za nekih 3 stepena (to sam licno probao sa bartonovim box kulerom).

Pozdrav

Znaci, bice "dzaba ste krecili"???

A taman sam se bio naostrio za burgijanje i budzenje...

Nista onda, ostavljam Whisperov ventilator, ali ce poliranje i 4 rupe ipak da padnu... pa makar ih dzaba bushio...

Hvala na odgovorima i glasanju.

Savet za poliranje/smirglanje, posle smirgle(mozda i ne mora da se korisiti, zavisi od povrsine), obavezno ispoliraj polir pastom za metal(bakar/aluminijum...), mnogo bolje izgleda, mos' se ogledas. 🙂

Ostoja je napisao(la):
Znaci, bice "dzaba ste krecili"???

A taman sam se bio naostrio za burgijanje i budzenje...

Nista onda, ostavljam Whisperov ventilator, ali ce poliranje i 4 rupe ipak da padnu... pa makar ih dzaba bushio...

Hvala na odgovorima i glasanju.

Imas par thread-ova na tu temu.

Izbusi 8 rupa precnika 3-5mm (4x2) na oko 1cm od ivica kulera, pod laganim nagibom (uglom ako ti se vise svidja :d ) i to tako da je vazduh usmeren na gore (ili ka zadnjoj strani kucista, zavisno od toga gde su ti ventilatori koji izbacuju vazduh iz kucista).
Rupe na bakarnom umetku mozes da busis ali samo 2 sirine 1-1.5mm i to ispod jezgra na samom obodu umetka. Vise od toga ce da napravi kontra-efekat (tj. povecaces grejanje).
Smirglanje i poliranje su obavezna stavka.
Jaci ventilator nije lose staviti ako ti ne smeta buka, ako smeta onda ne diraj taj koj imas.

Zavisno od ventilacije u samom kucistu i nacina na koji izbusis rupe mozes da dobijes izmedju 1-5C busenjem rupa (ako preteras sa rupama izgubices isto toliko). Inace oduzima dosta vremena/zivaca i nekoliko slomljenih burgija ti ne gine pa vidi sam koliko ti se isplati.

Iznad kulera se nalazi 12cm ventilator od napajanja koji "usisava" vazduh. Od dodatnih ventilatora na kucistu nemam nista, posto drzim otvorenu stranicu.

Kako bi u toj varijanti bilo najbolje izbusiti rupe? Evo nazhvrljao sam 3 slicice u paintu, cisto demonstracije radi (ono "gore" pokazuje orjentaciju kulera, znaci tu dodje ventilator od napajanja).

Prilozi

• primer1.gif
    primer1.gif
    2.2 KB · Pregleda: 155
  • primer2.gif
    primer2.gif
    2.1 KB · Pregleda: 143
  • primer3.gif
    primer3.gif
    2.2 KB · Pregleda: 119
Oces lepo hladjenje...
Uzmi moju varijantu: Thermalright SP-97 + Delta TFB0912GHE (128 CFM)
Ovo ladi bolje od vode :-devil-:

I puknem vise kesa za 'ladnjak nego za procesor :trust: ? Neka fala :d

Nego, vidim da ima i TR2 M4 za neku relativno sitnu lovu (reda 850-900 dinara), a koliko sam video po opisu ovde na benchu, prilicno dobro radi za te pare.

Izgleda da cu na kraju ipak uzeti njega pa me interesuje kakva mu je dodirna povrsina??? Ako je kao na box kuleru, moracu da potrosim 3 smirgle da ga dovedem u red...

Ma malo ga ismirglas da dobije sjajnu i glatku povrsinu i to je to.

Poz

Prisustvovao sam radu TR2 M4 i iskulirao mi mozak na maksimalnom broju obrtaja. Jeste da hladi, ali je previse bucan za moj ukus. Nije ovo za mene...

Vojkan je napisao(la):
P.S. ne isplati se da menjas ventilator, WR IV je primetno tisi, a pitanje je da li bi dobio vise od 1c sa titanovim ventilatorom. I WR IV se u praksi vrti na 2500+ rpm.

Da li sam ja dobro shvatio, ili je Raptor u stvari WR4 + brzi ventilator? A to bas hocu da postignem (pa i malo preko toga).

Citao sam neke testove na netu gde rade simulaciju procesora pomocu dva grejaca naslonjenih na bakarnu podlosku koja glumi jezgro i na koju se montira kuler, slede i linkovi na rezultate testa.
Titan TTC-D5TB: http://www.frostytech.com/articleview.cfm?articleid=859&page=5
Spire WR4: http://www.frostytech.com/articleview.cfm?articleid=1512&page=5

Nesto mi nelogicno, ali Titan dere WR4 pri termalnoj disipaciji od 100W :trust: (obratiti paznju na tabelu za porast temperature iznad ambijentalne) . Verovatno je u pitanju dosta veci protok vazduha kod Titana, ali nisam siguran?

I jos jedno pitanje: da li iko zna koliko se dobija umetanjem kostura od pokvarenog 8cm ventilatora, koji sluzi da odvoji ventilator od tela hladnjaka i time smanji "mrtvu tacku" (pre ce biti mrtav krug) koji svaki klasicni ventilator pravi ?

I jos jedno pitanje: da li iko zna koliko se dobija umetanjem kostura od pokvarenog 8cm ventilatora, koji sluzi da odvoji ventilator od tela hladnjaka i time smanji "mrtvu tacku" (pre ce biti mrtav krug) koji svaki klasicni ventilator pravi ?[/QUOTE]

Sto se ovoga tice ja sam to uradio i ne mogu da kazem da sam dobio neke spektakularne rezultate ali [email protected] Ghz pri 1.78V mi je posle 2-3 sata warcrafta nekih 38 C u sobi mi je malko hladnije negde oko 15-19 C tako da kontam na leto ce biti vruce. Ali ja sam moj spire izsmirglao i izdigao vent. i dobio nekih 3-6 C manje nego pre. Ti sad smisli sta ces. :crash:

Ostoja je napisao(la):
Da li sam ja dobro shvatio, ili je Raptor u stvari WR4 + brzi ventilator? A to bas hocu da postignem (pa i malo preko toga).
Pazi, oni kao imaju 15 modela a u stvari se razlikuju u boji ventilatora... Koliko znam postoje:
RaptorCool - bakarni umetak, 2700rpm
RaptorCool I - isto to samo 2300rpm
WhisperRock III - skroz alu, 2700rpm
WR IV - bakarni umetak, 2300rpm
VultureSpin - 2300rpm, ne znam sta je dole
FalconRock - isto kao WR III
FalconRock I - bakar dole, ne znam rpm

Kad neko pogleda pomislio bi da imaju veliku ponudu kulera 🙂
Od ovoga gore najbolji je naravno RaptorCool.

Da li bi neko mogao da mi kaze nesto vise o smirglanju i poliranju?
Kako se to radi?
Ako negde vec postoji objasnjenje,da li bi mogao da me uputiti?

Unapred hvala.

Ostoja je napisao(la):
Iznad kulera se nalazi 12cm ventilator od napajanja koji "usisava" vazduh. Od dodatnih ventilatora na kucistu nemam nista, posto drzim otvorenu stranicu.

Kako bi u toj varijanti bilo najbolje izbusiti rupe? Evo nazhvrljao sam 3 slicice u paintu, cisto demonstracije radi (ono "gore" pokazuje orjentaciju kulera, znaci tu dodje ventilator od napajanja).

ma da li si bre lud, kakvo crno bušenje rupa... poliranje ima smisla, kao i ventilatori ispod napajanja koji izbacuju vazduh. Rupama samo smanjuješ provodnost toplote, a minorno povećavaš disipacionu površinu, ali na potpuno pogrešnom mestu - tamo gde je ključna što bolja provodnost ka rebrima!

više ćeš dobiti ako napraviš rupu na stranici kućišta koja gleda ka procesoru i napraviš "trubicu" da cpu ima direktno svež vazduh spolja. Neka od novih hypomedia jeftinih kućišta imaju simpatično rešenu stvar. Kapiram da će to najviše da reši problem pregrevanja.

I kakvo crno bušenje, zaboravite više bušenje... To što vam posle vazduh cirkuliše oko senzora i hladi ga, pa dobijate privid niže temperature, ne znači da je procesoru lakše, nego vašem egu... A to nije cilj ove priče, zar ne? 😀

Hm.. na NF7 je senzor ispod procesora... znaci nema sanse da ove rupice preusmere vazduh na njega...

A to za "trubicu" bih i mogao da probam... videh u nekom thread-u da za to moze da se iskoristi plasticna flasa jedne popularne vrste piva (da ne bude EPP 😛).

A od busenja sam na kraju odustao... posto nemam bas predstavu kako bih to IDEALNO izveo...

Nazad
Vrh Dno