Šta je novo?

externi hdd rack ili komp u te svrhe?

Lucas

Čuven
Učlanjen(a)
24.02.2002
Poena
705
treba mi jedno 2gb storadgea koj bih nakacio na mrezu i koristio za bekap.

gledao sam malo externa resenja - i sve je to jako skupo - cini mi se da mi se vise isplati da kupim neku polovnu konfu koja ce da bude server....? jedino sto to trosi sigurno mnoooogooo vise struje? m?

ako imate linkove do nekih jeftinih resenja tipa hdd enclosure saljite... posto sam gledao na it svetu i sve je bas papreno...

pozd!

Mislim da je najjeftinije resenje WD My Book WorldEdition, koji je oko 300e sa 2tb diska... D-Linkov DNS-323 bi trebalo da je oko 200e bez diskova...

Neka druga solucija je neki pristojan router sa usb portom na koji opet prikacis 2tb disk preko usb kucista, tu ces opet platiti disk i usb kuciste (bar 50e) i zezati se sa konfiguracijom rutera... ovo naravno ima smisla pod uslovom da ti treba router...

Ako kupis nekog celerona, intel plocu koja ima bar ich9r kontroler, gbitni lan, tiho napajnje i pristojno kuciste, to ce te sigurno unazaditi >100e...

Evo da ti ja preporučim jedno, po meni sasvim dobro i ne tako skupo rešenje.
1. Ako hoćeš backup preko mreže nikako 100MBit-ni ethernet, GBit-ni je must have.
2. router sa bar dva usb-a, nikad se ne zna za šta će drugi da zatreba.
3. kvalitet - po meni je i ovo uvek bitna stavka.

Rešenje: ASUS RT-N16
http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=WAa6AQFncrceRBEo&templete=2
Jako moćna igračka, ima sve što je potrebno tebi, a košta ispod 100e. Na to nakačiš običan USB enclosure sa hard diskom (možeš i dva komada) i to je to.

Deluje odlicno... podrzava ga i dd-wrt... jos da je dual band, bio bi savrsen |))

Ja sebi jos nisam nasao neki router kojim bih zamenio mog linksysa wrt54gl, a da ne kosta bas mnogo |) no ko sto rekoh ovo deluje bas dobro...

Izvinjavam se samo a gde ima za <100e?

Poslednja izmena:
Nažalost napolju, tako da može samo online kupovina. Ja sam našao za 88$, što je oko 60 evra, pa kad se na to zalepi shipping i ovdašnji harač ne bi trebalo da pređe 100 evrića (ili se varam:)).

moze da bude, a i ne mora da znaci |)

ja sam nasao za 99$, no priznajem da se nisam puno trudio... ovde ga ima u nekom cenovniku, nema na lageru i zacenjen je oko 170e, sto je ipak previse...

Kad sam dosad cekao za novi router, jos malo cu..

Ovaj vrlo lici (cak i izgledom) na wl500gP koji je meni nedavno umro :(

Nadam se samo da ovaj novi izvlaci vise od 2-2,5MB/s koliko je meni izvlacio wl500gP (preko 100Mbps etherneta, preko wirelessa i manje)

imam jedno pitanje: (tj dva)

1. da li je pomocu usb huba povecati broj diskova koji su prikaceni? recimo prikacio bih 3 diska... koliko je ovo pametna ideja (problemi? sem protoka?)

2. preporucite mi neki USB HDD enclosure za standardne diskove (3.5" bese,,)

Vrh Dno