Šta je novo?

External drive enclosure?

ScaRFacE[RGF]

Čuven
Učlanjen(a)
20.11.2004
Poena
619
Koju od ovih usb fioka da kupim i gde? ima ih mali milion
valjalo bi da ima i cooler u sebi i da nije preko 30e

Imas test coolermastera na benchu pa pogledaj sta kazu o njima, malo su preko 30 eur. Ja imam intex neki stariji model i radi sasvim korektno, ali ume da pravi probleme sa nekim plocama gde se random diskonektuje.

Imas LC Power rackove, ja imam jedan vec skoro godinu dana i stvarno sam zadovoljan. hladjenje je odlicno uradjeno tako da se disk jako malo greje iako ne postoji aktivno hladjenje.

Mozda pitam suvisna pitanja, ali ako moze odgovor.

Koliki bi relani prenos mogao da bude sa tim externim usb rack-ovima?

Evo kod mene je oko 10000 - 15000 kb/s ( mereno iz Total Commander ) sa starim Quantum-om, nesto mi se cini da nije bio brzi ni sa ATA kablom. Nisam probao neki brzi drajv. Znaci - mogu normalno da radim s njega a da se ne smaram: kopiram, gledam filmove, rezem DVD-ove sa njega, doduse na 6x - za svaki slucaj.

Inace u pitanju je jeftini ST lab, aluminijum, ima i ventilator - tacno 20e sam platio pre par nedelja.

Mozda pitam suvisna pitanja, ali ako moze odgovor.

Koliki bi relani prenos mogao da bude sa tim externim usb rack-ovima?

Oko 30 MB/s je kod mene na XCraft preko Firewire veze na Mac-u. HDD je 300G Maxtor DMax10 sa 16 MB kesha.

Najbrza varijanta je eSATA - jer disk se prakticno povezuje direktno na SATA granu na samoj ploci i nema nikakve dodatne elektronike za previđenje. Transferi su u principu u tom slucaju jednaki transferima koje postizu diskovi povezani na samu maticnu plocu.

Kod gedžeta i malih eksternih HDD diskova će još dugo sasvim sigurno vladati USB i njegova Wireless inkarnacija, ali za "hard-core" eksterne primene će izbor pasti na eSATA. USB se neće skorije ubrzavati, a 60 MB/s se i danas teško izvlači (naročito ako imate brdo stvari zakačeno na kontroler, malo-po-malo i ode bandwidth).

Ipak, pričamo o standardu koji tek stupa na scenu i koji se usko koncentriše na storage segment, za sada je njegova implementacija drastično skuplja u odnosu na IEEE1394/USB i postaće mainstream tek kroz 1-2 godine.

Probao sam XCraft u sata verziji i to preko eSata konekcije i to stvarno super radi. Idealno resenje za velike kolicine podataka. Smor je kabl za struju i ispravljac, ali razlika u brzini je vise nego primetna. Meni su super varijante tipa WD passport koje se kace samo preko usb-a ali cena po GB je tu mnogo veca i sporije je. Xcraft + neki disk od 300GB je po meni super kombinacija pogotovo za ljude koji imaju eSata konektor na ploci.

sve je to lepo sto ste napisali, ali steta sto niko nije napisao gde da kupim :) evo nadjoh LC power 35b za 23eur, ali nigde ne pise da li je za sata ili pata diskove, cak ni na njihovom sajtu, kakvi ******* :wall:

Verovatno ATA, od njihovih modela valjda samo EH-35BSII je za SATA.

sve je to lepo sto ste napisali, ali steta sto niko nije napisao gde da kupim :) evo nadjoh LC power 35b za 23eur, ali nigde ne pise da li je za sata ili pata diskove, cak ni na njihovom sajtu, kakvi ******* :wall:

LC Power EH-35BSII je za SATA diskove. Uz njega dobijas i limcic da spojis sata konektor za plocu ako sama ploca nema eSATA. A za nabavku; trebalo bi biti u Imtelu, novi kontigent LC je stigao, a ako nema kod njih zovi kod distributera za Srbiju (MID9) pa ce te uputiti gde mozes da kupis.

Da razmrdam temu, koliki su transferi na WD Passportu? Trenutno imam eksterno zadriglo kućište od ko zna koga sa 80 GB hardom u njemu, transfer mi je 28 MB/s što mi je veoma dobro, ali bih hteo nešto što se lako prenosi. Pored toga, kako se snalazi po pitanju kompatibilnosti jerbo sve što je do sada izašlo a nema sopstveni izvor napajanja ume da zeza na nečemu?

slazem se sa PoisonFree ... LC Power je za cenu i vise nego ocekivani kvalitet ....

ono sto ti nisi rekao je da li zelis rek koji je Ata ili rek koji je Sata ili neki koji podrzava oba ....

takodje ... mnogo vaznije od toga koje je marke rek je to koji je cipset .... kada bih ja uzimao gledao bih da bude "Cypress chipset" .... nazalost taj cipset koliko ja znam ne postoji za rekove koji podrzavaju i Ata i Sata ....

Poslednja izmena:
Samo 2.5" modeli mogu da vuku struju sa USB port(ov)a jer rade na 5V. To je ok resenje dok ne spalis nesto, onda je bolje resenje sa zasebnim napajanjem ;)

Poslednja izmena:
Nameravam da kupim Cooler Mater eksterni rack za Sata diskove ali se dvoumim koji od modela
da uznem koji su u ponudi na trzistu a gledao sam ove modele:

Fioka eksterna 3,5" SerialATA/300 USB 2.0/eSATA Cooler Master RX-3SB-LEB1-GP Black Aluminijum cena 4587,84 Dinara

Proizvodac Cooler Master
Model RX-3SB-LEB1-GP Black
Tip fioke eksterna
Tip IDE/HDD uredaja 3,5"
HDD interfejs SerialATA/300
Povezivanje USB 2.0/eSATA
Boja Black
Materijal Aluminijum
Napomena Samo za SATA HDD,povezivanje preko USB/ext-SATA kontrolera, 2 x USB (HUB), 1 x ext-SATA(ext-SATA bracket sastavni deo opreme), Window 98SE/ME/2000/XP; Mac 9.1 ili visi
Sadrzaj pakovanja Uputstvo, CD sa drajverom, postolje, adapter za napajanje, USB kabl, SATA bracket za kuciste
Sifra RX-3SB-LEB1-GP
Tip pakovanja Retail

i ovaj nesto jeftiniji model

Fioka eksterna 3,5" SerialATA/300 USB 2.0/eSATA Cooler Master RX-3SB-SEB1-GP Black Aluminijum cena 4.014,36 Dinara

Proizvodac Cooler Master
Model RX-3SB-SEB1-GP Black
Tip fioke eksterna
Tip IDE/HDD uredaja 3,5"
HDD interfejs SerialATA/300
Povezivanje USB 2.0/eSATA
Boja Black
Materijal Aluminijum
Napomena Samo za SATA HDD, 1 x ext-SATA (Povezivanje preko USB i ext-SATA kontrolera - ext-SATA bracket sastavni deo opreme), Window 98SE/ME/2000/XP; Mac 9.1 ili visi
Sadrzaj pakovanja Uputstvo, CD sa drajverom, postolje, adapter za napajanje, USB kabl, ext-SATA bracket za kuciste
Sifra RX-3SB-SEB1-GP
Tip pakovanja Retail

Koliko sam ja primetio jedina razlika sto ovaj skuplji model ima sve sto i jeftiniji plus 2 x USB (HUB) i zbog toga je skuplji za 500 dinara

Ne znam kakva je prednost posedovanja ta 2x usb ( hub) u odnosu kada to nemam tj u koje namene mogu da koristim taj usb hub na racku ?

Imam nameru da stavim unutar Racka sata II hard disk

Western Digital Caviar WD3200KS 320GB 7k 16MB SATA300 cena 8250 dinara

Da li je to dobar izbor hard diska za ovaj Cooler master esata rack ?

Da li bi trebalo da podesavam na hard disk jumper na master poziciju da ne bi imao problema
sa prepoznavanjem pri prikljucivanju na kompjuter ?

Jos nesto Vas predlog za boju racka da uznem black ili silver , sta vam je elegantnije?

Poslednja izmena:
Pitanje:
Mogu li ja u ovakvu "fioku" da stavim Sata HDD i da ga preko USB-a nakacim na komp koji nema Sata?

Nazad
Vrh Dno