Šta je novo?

External data center?

Sirius9

Čuven
Učlanjen(a)
09.09.2007
Poena
525
Zdravo ljudi,

dugo već nisam u toku sa dešavanjima na hdd sceni pa rekoh da pitam znalce :)
imam u mašini 1x160Gb + 1x500Gb (oba wd, ovaj drugi aaks) uglavnom gigabajta svakog dana sve manje pa bi trebalo nešto preduzeti po tom pitanju. Pošto je komp onako stariji malo (ali dobro radi pa nemam nameru da ga menjam) ne bi bilo pametno gurati još diskova u njega tako da sam razmišljao u pravcu nekog externog rešenja.

Kakva je situacija kod nas po tom pitanju, kakve su cena i tako, pošto mislim da cene nisu baš povoljne mislio sam da najpre uzmem "kutiju" koja bi držala hardove a kasnije bi samo dodavao jedan po jedan hdd. Mislim da će kućište za 4 hdd-a biti sasvim dovoljno a ceo sistem bi trebao da se spaja na mrežu (mislim da je to najoptimalnije rešenje, bolje nego usb).

Poslednja izmena:
E da, ovo wd-ovo kućište je baš ono što bi meni odgovaralo ali 600 :zgran: baksa mi je malo mnogo.
A čekaj, ovo što ti imaš ako sam dobro shvatio, prima samo 1 hdd a na njega se može putem usb-a spojiti još poneki, koliko para sama kutija ?
Nisam mislio da dajem više od nekih 100 evara na ovakvo rešenje + naknadno 500 ili 640 AAKS, korišćenje usb externih diskova bi dosta povećalo troškove a s obzirom da mi je to za kučnu upotrebu diskutabilno je koliko se isplati ulaziti u takve troškove.
Fora je što imam na ploči još 3 (od 4 ukupno) sata porta slobodna ali napajanje ne bi izdržalo tako nešto a nemam više ni slobodnih priključaka za struju na njemu...

Čini mi se da bi najjeftinija varijanta meni bila: novo 500+Wa napajanje i dodatna kutija za hdd-ove.
Čekaj, sad mi pade još nešto na pamet, koliko struje troše ovi diskovi, imam ja neka prastara napajanja koja šljakaju ali mislim da su oko 200WA.. da li bi ja mogao da stavim to napajanje u novu kutiju samo za diskove i namestim da se pali sa kompom (sata kablovi su svakako dovoljno dugački)... Ili bi jednostavnije (ali ne jeftinije) bilo neko bigtower kućšte...
Ništa, odo da mozgam :wc:

Evod da dodam, sad sam primetio da ima i ovako nešto Dual-Bay NAS Enclosure, što uopšte nije loše a podržava i raid (mada koliko to ima smisla sa 100Mbit mrežom). ima i sa 4 "soketa" varijantu ali ta se spaja na eSATA i dobija se eSATA kartica za komp ali se ista ubada na PCI Express koji ja nemam...

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Upravo je u tome fora što je nemam mesta u kućištu, zapravo ima malo ali i ovako je loša ventilacija, ako natrpam još koji hdd biće baš grejalica a i nije to jednostavno odraditi, tu su ide kablovi koji su em veliki em slabosavitljivi zezanje je njih skidati i vraćati... da ja imam prostora mogao bi sam da preradim 5,25 na 3 inča.

Trenutno mi je najjednostavnije rešenje novo bigtower kućište sa napajanjem.

vidjao sam, ja mislim u pakomu, DLINKov NAS za 2 diska. E sad taj primerak u je u bugu dobio best buy nagradu proslog meseca, tako da kontam da valja... cena mu bas nije jako povoljna...

ja svoj manjak diskova resavam externim usb diskovima, pa cu kad ni za to vise ne bude mesta mozda poceti nesot i da brisem |>>

ja svoj manjak diskova resavam externim usb diskovima, pa cu kad ni za to vise ne bude mesta mozda poceti nesot i da brisem |>>

vidim ja uskoro ćemo početi da pričamo o data serverima za po kući :D
lepo skockamo jednu jeftinu mašinu samo za "hostovanje" diskova, linux na nju i zdravo (šta, treba samo ploča sa što više sata priključaka i mrežna kartica, malo memorije i najjeftiniji mogući proc, napajanje i kutija:))

Heh, ja sam već u procesu sastavljanja toga, jedino što idem na varijantu neke starije, polovne mašine sa SATA kontrolerima u PCI slotovima. Mnogo jeftinije od NAS-a, a veća modularnost. Naravno, to će da bude i print server. :smash:

@Sirius9
Zar ti nije najisplativije da zameniš disk od 160GB većim? WD 640GB ili 1TB?
Osim toga u kućište možeš dodati (s obzirom da imaš slobodnih SATA portova) bar još jedan disk, diskovi su potrošači od 7-8W, ne verujem da bi bilo problema sa napajanjem, a razdelnik za napjanje (sa jednog na dva) košta nešto sitno, tipa 2-3e.

Poslednja izmena:
Heh, ja sam već u procesu sastavljanja toga, jedino što idem na varijantu neke starije, polovne mašine sa SATA kontrolerima u PCI slotovima. Mnogo jeftinije od NAS-a, a veća modularnost. Naravno, to će da bude i print server. :smash:

a moze da posluzi i kao download masina :D Moze i nova da se sastavi za stotinak evrica

Poslednja izmena:
A može i da se kupi ruter sa USB portovima za 80e koji to radi bolje i tiše... ;) U te portove se ušteka eksterni hard ili USB flash od 16GB... Ne čuje se, a radi, što bi rek'o čika Kure! :)

Home made rešenja se definitivno ne isplate, osim ako nije reč o hobiju... ;)

@ marko_n
zamena postojećeg od 160Gb sa novim od 640Gb svakako jeste najjeftinija jer bukvalno košta koliko taj novi hdd ali onda treba da se zezam jedno nedelju dana dok naštelujem xp i sve prateće programe (a ima ih dosta) da rade baš onako kako meni odgovara jer mi je na tom disku (160Gb) os a i pitanje je šta onda se tih diskom, gde njega, nije ni 160Gb loša stvar. Hardver koji skuplja prašinu je najgora varijanta.

Ruter i usb diskovi su svakako fensi "out of the box" rešenje ali definitivno spada među skuplje varijante, a i nema externog usb hdd preko 3xxGb.
Kako misliš "Home made rešenja se definitivno ne isplate". I te kako se isplate, evo ti crvčkov slučaj, mašinu već ima neku staru iz naftalina ali dovolno dobra za posao znači troškovi 0€. Ako doda mrežnu karticu (neće da se baci) i to može za džabe da nađe ali eto nek je 5€ plus recimo 2xWD6400KS tj. 2x67€, mrežni kejbl već ima tako da mu to dože ukupno oko 140€. Da je krenuo bez mašine i da je za istu morao da da oko 100€ to bi i dalje bilo jeftinije nego recimo My Book Pro II 1Tb a više skladišnog prostora bi dobio dok bi print/download server bili čisto kao free poslastica .

Mislim da ću ipak ići na tu varijantu da uguram još jedan hdd u postojeću mašinu ako stvarno troši tako malo struje kao što kažeš. Leti će biti malo kuvanja u mašini al otompotom, ide zima pa nije bitno :)

A može i da se kupi ruter sa USB portovima za 80e koji to radi bolje i tiše... ;) U te portove se ušteka eksterni hard ili USB flash od 16GB... Ne čuje se, a radi, što bi rek'o čika Kure! :)

Home made rešenja se definitivno ne isplate, osim ako nije reč o hobiju... ;)

Te varijante te ograniče na jedan hard + štampač, tako da odmah otpadaju iz bilo kakve ozbiljnije priče ;).

Osim toga, mnogi eksterni HDDovi ne podržavaju spin-down komande, tako da moraš da se oslanjaš na one ugrađene u rekove (bitna stvar, pošto sve treba da radi 24/7), a btw, kad smo kod toga, moraš da daješ +20e za svaki hard (cena USB rack-a), tako da isplativost toga brzo nestaje.

Da, ako već sve imaš, onda su troškovi 0€. :)
Međutim, ja pričam o varijanti "Da je krenuo bez mašine i da je za istu morao da da oko 100€", onda su, recimo, ASUS WL-500g Premium koji košta 75€ i TRANSCEND TS0GSJ35 StoreJet 3.5 koji košta 25€, dakle ukupno oko 100€, po mom mišljenju daleko bolja kupovina. U StoreJet možeš da ubaciš disk koji želiš i povežeš ga na ruter. Na drugi usb port rutera se može nakačiti npr. printer ili još jedan hard. Ovako dobijaš i wireless ruter, 4 portni switch, download mašinu, print i file server, sve u malom, lepom i tihom pakovanju, a i StoreJet po potrebi možeš da nakačiš direktno na komp.
Sa druge strane, tačno je da 2 USB porta ograničavaju na jedan hard + printer, ili dva harda (bez printera), ali mislim da je većini kućnih korisnika to i više nego dovoljno. Kapaciteti hardova rastu iz dana u dan. Za moje potrebe jedan hard od 1TB (WD Green :p) i printer i da pevam... E sad ako tebi treba više od toga, onda sklapaj, ja ovde iznosim samo jednu alternativu. :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno