Šta je novo?

Externa kucista za hdd - šta imate, šta ste koristili ...

Не, само забоде са радом. И даље је сигнална лампица активна, дакле кућиште ради али диск не даје знаке живота. Неки дан сам покушавао пола дана да пребацим један имиџ од 40 ГБ и нисам успјео. Крене да копира и у једном моменту забоде, да ли изгуби конекцију или шта и то је то. Морам да га угасим, онда упалим и све поново. С тим што се тај исти сценарио понављао у недоглед и у рандом моментима да сам ја на крају одустао. Након десетак дана га упалим и пребаци из прве. Ја сумњам да им је напонска секција лоше урађена, мада сад лупам јер се не разумијем довољно.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Cujem prvi put za ovako nesto, mene jedino sto je zezalo to je los rad samog cipa na recku ili stanici sa USB kontrolerom na ploci i to iskljucivo sa USB 3.0, kad se ista poveze na 2.0 stari usb port sve je ok, ovo se manifestovalo na raznim plocama koje imaju pravi native Intel usb 3.0 kontroler i drajver regularan, promena kabla, napajanja, operativnog sistema, pwr managementa nista ne pomaze, jednostavno cip je los i u radu puca, desinhronizuje se cim se krene kopirati veca kolicina podataka. Sa dobrom stanicom toga nema, pustis kopiranje da ide i po 5,6 TB, sa diska na disk , ili sa racunara na stanicu, sve za 10tku radi, na njoj moze raditi disk danima, ponasa se kao da je na standardnom sata 3 portu, cak i spin down radi itd...

То је разлог зашто сам одлучио да узмем овај Raidsonic. Маки ми је рекао да је њему радио екстра а и да је продао теби и да је код тебе све радило савршено, поготово са новим fw гдје си могао да користиш и веће дискове. Што ми је изузетно битно. Да не морам за коју годину кад узмем веће дискове да мијењам и док.

Mozda nije lose da ipak istestiras sa drugim diskom i na drugom PC racunaru...i dalje sam ubedjen da ti stanica radi kako treba.

Након некон времена коначно ухватих времена да напишем и расплет са мојим дисковима и екстерним кућиштима, односно доком. На крају сам установио да Raidsonic ради као змај, без проблема. Цијели проблем су ми правила ова два LC-Power екстерна кућишта. Наиме из неког, мени непознатог, разлога дискови форматирани у овим кућиштима не могу да се очитају у Raidsonic-у али ни у компу када су накачени на плочу преко сата порта. Тачније виде се као "GPT Protective Partition" и једино што могу да им урадим је да их форматирам. Као да их закључа и можеш да их прочиташ само у њима. То ми уопште није јасно како је уопште могуће, али ни зашто у крајњем случају. На крају сам одрадио бекап података са дискова, док су у LC-Power-у, форматирао дискове док су на сата порту и онда вратио податке на њих и сад у Raidsonic-у раде без проблема.
Оно што мене сад интересује да ли ја могу да рекламирам ове LC-Power уређаје, зато што као прво стално губе контакт са плочом у раду па је копирање 3ТБ података са њих смрт, јер сам морао стално да будем за компом, испратим кад пукне, искључим па укључим урађај па наставим гдје је копирање стало, и тако у круг. ТО је био пакао јер сам то морао да одрадим за два диска. А друго је ставка да дискови форматирани у овом екстерном кућишту могу да се очитају само у њему, тачније подаци су само кроз њега доступни. Ово је благи очај, тако да вас молим да ми кажете како бих могао најбезболније да ријешим, ако је могуће, рекламацију за исте.

RaidSonic IB-124CL-U3 http://www.raidsonic.de/products/external_cases/hdd_ssd_docking/index_en.php?we_objectID=2667

ili

RaidSonic IB-123CL-U3 http://www.raidsonic.de/products/external_cases/hdd_ssd_docking/index_en.php?we_objectID=3133

Zasto?
Koji je bolji?
Koji je noviji?

Sta ovom IB-123CL-U3 znaci ono "with JBOD function" i "UASP & SATA III Support" ?

Dakle oba rade sa velikim hdd, kopiraju sadrzaj obostrano sa diska na disk, sa kompa na disk i s diska na komp?
Takodje kloniraju sadrzaj sa jednog na drugi hdd?
U otvore staju po slobodnom izboru 3,5" i 2,5" hdd?

Ima li neki drugi, kvalitetniji i bolji dok za 2hdd od nekog drugog proizvodjaca?

Što ne pređeš na NAS (QNAP/Synology), malo za promenu?

Kod NAS-a je u 99% situacija neograničen kapacitet, dok je ovde uvek diskutabilno.

Uzmeš usput neki mali NAS hard da se igraš, isprobavaš...

Treba mi za beckup, nosalica od mene do bata, stajalo bi kod brata uglavnom ali bi 2x godisnje dolazilo meni... bas mi "slatko" da se moze uraditi i cloniranje s dokom.

Da li ovi dokovi imaju neki svoj softver, drajvere, nesto sto se indstalira pre pokretanja?

Proveri dobro pre kupovine da li može 8TB da vidi, jer se dešava da su većinom ograničeni na 4TB (ako ćeš ubacivati nekada diskove od 8TB). Nemoj da te zavara to što piše na sajtu "HDD capacity: Unlimited". Mislim da je Seizmos-u radilo do 4TB pa kada su mu poslali Firmware (obratio se preko mail-a proizvođaču) tada je moglo više od 4TB. Pošto nije sačuvao FW kasnije smo se jedan član i ja obratili proizvođaču ali rekoše da nemaju FW. Valja proveriti pre kupovine.

Nemaju softver ni drajvere. Priključiš disk i kreće u pogon.

Kada kloniraš, pratiš na Dock-u lampice koliko je kopiralo.

Edit: jedino možeš da naiđeš na problem da ne prepoznaje disk, ali u tom slučaju ideš na Disk Management i dodeliš mu slovo.

Poslednja izmena od urednika:
Ako želiš da budeš siguran da radi sa 8TB onda nešto ovako:

http://plugable.com/products/usb3-sata-uasp1/

Docking station supports all 2.5 and 3.5 inch SATA I, II, and III hard drives, solid state drives, and hybrid drives up to any capacity (8TB+)

Ili ovaj:

http://plugable.com/products/usbc-sata-v/

Q: What hard drives are compatible?
A: SATA I, II, and III 2.5” and 3.5” SSD and HDD hard drives are supported up to 8TB in size.

Mana je što podržavaju samo jedan disk.

Ove Raidsonic je bilo moguće nabaviti u Srbiji. A ove druge?

IB-124CL-U3 ima aluminijumsko kuciste, a IB-123CL-U3 je plasticni ?

Ima li i kakve razlike u radu izmedju ova dva doka?
Meni deluje da je sve isto s tim da treba novi fw za 123 da bi radilo kloniranje jer su ocito nesto ukekendisali pri proizvodnji pa ima direktan link na sajtu proizvodjaca za odgovarajuci fw.

Nisam pameta (bez navodnika) sta uzeti... :d

Kad vec hocu da zamenim pokvarno ext. kuciste koje imam (uskoro saljem "majdaru" nazad) onda bi da uzmem dok ovaj put.
Brine me samo kvalitet, ako je kao ono ext. kuciste pa samo od sebe pobenavi nakon manje od godinu dana... zato mi nije mrsko razmatrati i druge proizvodjace jos kvalitetnije od RaidSonic-a...
Definitivno bi dok za 2 hdd/ssd i da moze zaista primiti hdd-ove neogranicenog kapacaiteta.

Imate jos nekih ideja?

Ne bih vise kucista, svidja mi se koncept doka, izvadim hdd iz kutije (silikonska zastitina kutija) i samo ga spustim u dok.
Ne zavrcu mi se nikakvi vijci/srafici, ne radi mi se nista oko montaze hdd-a u kuciste... a tek cena ovih sto si predlozio, oni beli a meni "crno ispred ociju". :d

Nego onaj RaidSonic IB-123CL-U3 ima reset dugme, dok ga RaidSonic IB-124CL-U3 nema.
Kakva je potreba za tim reset dugmetom? Sta to znaci , da hoce zabagovati pa ...?

Meni je dock radio 24/7 za torrentovanje (2x3TB WD Blue) i nikada nikakvih problema nisam imao, niti isključivao, niti je bilo ikada potrebe za reset dugmetom, brzine su bile dobre, često sam radio remux velikih BD filmova (od 50GB), često sam premeštao podatke sa jednog na drugi disk (oba se nalazila u dock-u), nikada ni jedan problem. E sada, ako budeš stavljao velike diskove od 8TB pitanje je kako će to raditi, pitaj nekoga ako ima da ti pozajmi na jedan dan pa kopiraj, premeštaj, ostavi nekoliko sati da radi, pa ako se pokaže kao super ti uzimaj. Ili da ideš na rizik prilikom kupovine pa ako nešto ne štima opet reklamiraj...

Da li je neko radio kloniranje na ovom 124 RaidSonic-u?

Poslednja izmena:
Ako uzimaš kod nas, onda naruči online i imaćeš 14 dana da vratiš i uzmeš pare nazad. Pa ako radi zadržiš.

Šta god uradio, molim te javi, jer i ja trazim identično, dock sa dva slota za diskove od 8TB.

Dear Customer,

Thank you for your inquiry about our products. At this device you can use 10 TB hdd

For further questions, I am happy to assist you.

Kind regards
Mr. Süßmuth (Support-Team)

Tako da se jedino premislajam koji od ova 2 RaidSonic doka da uzmem.
Ne bih ja bio gadljiv i na duplo skuplji ako znam da je kvalitetniji, bolji, pouzdaniji ali ne bih bas 3, 4, 4 puta vise davao...

Za koji si pitao, koji od ona dva podržava 10TB?

Za oba sam pitao, RaidSonic IB-124CL-U3 i RaidSonic IB-123CL-U3.
Oba mogu prema tvrdji i 10TB hdd da koriste...
Seizmos je stavljao 6, 8 i 10TB u svoj/tvoj.
Sto si ti prodao taj dok?
Samo me zanima da li mi treba, za sta i koliko reset dugme na ovom 123CL-U3 (plasticnom)?
Koji je od njih noviji model, bune me brojevi pa nisam siguran?

Evo sta kazu za starost proizvoda...

Dear Customer,

IB-123CL-U3 we have start january 2016
IB-124CL-U3 in june 2015

For further questions, I am happy to assist you.

Kind regards
Mr. Süßmuth (Support-Team)

Sta vi mislite koji je bolje uzeti?
U osnovi isto rade, primaju i 10TB hdd, razlika vizuelna i u napajanju koje koriste...

Edit:

Osim vizuelne razlike, velicine kucista, pa i materijala kucista i reset dugmeta postoji razlika u napajanju odnosno u DC naponu i snazi.

IB-124CL-U3 ima:
Power connector Wall power supply: AC: 100-240 V 50-60 Hz / 1,5 A; DC: 12 V / 3 A

IB-123CL-U3 ima:
Power supply AC: 100 - 240 V / 50-60 Hz/1,0 A, DC: 30 V / 3,5 A

Da li ima neku vaznost ova razlika kod napajanja?

Prilozi

• datasheet_ib-124cl_U3_e.pdf
    908.4 KB · Pregleda: 56
  • datasheet_ib-123cl-u3_e_0.pdf
    370 KB · Pregleda: 24
Poslednja izmena:
Moze li neki info na pm gde kod nas nabaviti RaidSonic dock za dva hard diska?
Hvala

Цимај Фанту са КП. Ја сам преко њега узимао.
Сад видим да си писао код нас, е од тога ништа, у нашим радњама нећеш наћи, чини ми се, само преко Мађара. Бар није било кад сам ја узимао. Тако да ти ја топло препоручујем горепоменутог.

Poslednja izmena:
Stigao "RaidSonic IB-124CL-U3" hdd dock.
Probao malo...
Jedan ocito problematican hdd od 1TB nece da "bekne" dalje od nudjenja da ga formatiram uz neprestano prijavljivanje i odjavljivanje, drugi hdd 2TB odma i besprekorno se pojavi i radi ovih 5 minuta koliko je bio ukljucen, ssd od 128GB se takodje odma prijavio, uradih mu SE iz doka...
Narednih dana cu se malo vise igrati s njim, cim zahladi i vreme se pokvari... ;)

Da li ćeš biti u prilici da staviš 1x ili 2x8TB Seagate Archive pa da proveriš da li ih stanica vidi?

Мени без проблема раде двa диска од 4TB, или један од њих у комбинацији са мањим од 3TB.

Vrh Dno