Šta je novo?

ExpressCard/34

Novim

Slavan
Učlanjen(a)
21.05.2008
Poena
319
ExpressCard/34: da li neko ima iskustva sa njom? Ima li ova karta neku pametnu upotrebu koja bi opravdala priličnu cenu? Čini mi se da bih radije da imam taj slot na mom MacBook Pro 17" za neki čitač SD i ostalih kartica... Iz kog razloga je Apple favorizuje?

Ne favorizuje Apple Express Card slot, 13" i 15" MacBook Pro-ovi imaju od 2009 slot za SD kartice. Samo 17-ica ima Express Card jer to treba nekim profesionalcima za neku audio ili video opremu.

Express Card slot ti je bukvalno eksterni PCI ekspres x1 slot, tako sigurno postoje čitači drugih kartica za Express Card slot koje možeš da ubaciš.

Evo avako:

expresscard-reader.jpg

Ta kartica ima prorez za SD, MMC... kartice

I da se nadovežem na prethodnika, prava snaga express card slot-a se vidi kada se ubaci odgovarajuća kartica za priključivanje periferije kojoj je potrebna brzina PCI magistrale, npr. eSATA, kopiranje fajlova ide brzo kao da je u pitanju interni hard:) Takođe, kartice za video editing, nema gubljenja frejmova, milina za rad. Apple je pozicionirao ove MacBook Pro-ove koji imaju ovaj slot za profi rad, otud on kod njih.

To sam sve znao i ja, ne trošite vreme. Pitao sam da li neko ima lično iskustvo sa tim.

Apple sam tvrdi da ovu karticu koristi svega 10% korisnika, otuda moja ocena o izvesnoj favorizaciji. V. raspravu o ovoj kartici ovde.

Hmmm, ti bi radije SD slot, a ja bih, npr. radije eSATA:D
Sve je stvar ličnog izbora, afiniteta i toga šta se koristi. Apple je pozicionirao 17" Pro kao alat za video & photo profesionalce i tako se postavio. To što ima dosta ljudi koji vole (i imaju para da plate) veliki ekran, a ne jedu 'leba od njega je druga stvar.
Ne znam odakle im cifra od 10%, ali ako je tako 'ladno mogu i da ga izbace, iako lično mislim da je više, ali hajde-de, da ne bude da pričam napamet.
Dakle, odgovora na tvoje pitanje/konstataciju nema - sve je stvar ličnih afiniteta. Ako hoćeš i veliki ekran i SD kupiš odgovarajući adapter, ako nećeš preko adaptera, sorry, Apple je za tebe namenio manji ekran.
Ja bih, npr. mnogo više voleo da moj iMac 27" umesto SD slota ima npr. express card slot, ali ***a, ovo nije makina za profesionalce (tako je bar Apple odlučio, a može dosta toga, i profi) i nema. A tako bi mi legla jedna karta sa eSATA, uštedela bi mi mnogo vremena.
Što se tiče iskustva sa express card slotom mogu samao da ti kažem, što sam već i napisao, kopiranje preko npr. kartice sa eSATA je pesma, sve radi kao da se kopira između dva interna harda - lično iskustvo (na non-Apple mašini, ali magistrala je ista, tako da kontam da je to).

Misliš - ako nije neko "video & photo profesionalac", onda ne koristi mašinu za svoju profesiju, tj. profesionalno, nego ima para, razbacuje se njima i uopšte je sumnjiv lik.

Brljiva je to logika, čak i kad se pokriva "afinitetima".

Nego, da završim oko ove kartice: u Beogradu ne znaju o njoj skoro ništa, u Budimpešti takođe, u Beču u dve Ejplove radnje je nemaju, pa upućuju na radnje sa PC opremom, a u Minhenu imaju na jednom mestu ovu karticu ali ne onu koja meni treba. To je snimak ovog dela Evrope prošle sedmice. Ostaje da naručim preko neta.

Hmmm, ti bi radije SD slot, a ja bih, npr. radije eSATA:D
Sve je stvar ličnog izbora, afiniteta i toga šta se koristi. Apple je pozicionirao 17" Pro kao alat za video & photo profesionalce i tako se postavio. To što ima dosta ljudi koji vole (i imaju para da plate) veliki ekran, a ne jedu 'leba od njega je druga stvar.
Ne znam odakle im cifra od 10%, ali ako je tako 'ladno mogu i da ga izbace, iako lično mislim da je više, ali hajde-de, da ne bude da pričam napamet.
Dakle, odgovora na tvoje pitanje/konstataciju nema - sve je stvar ličnih afiniteta. Ako hoćeš i veliki ekran i SD kupiš odgovarajući adapter, ako nećeš preko adaptera, sorry, Apple je za tebe namenio manji ekran.
Ja bih, npr. mnogo više voleo da moj iMac 27" umesto SD slota ima npr. express card slot, ali ***a, ovo nije makina za profesionalce (tako je bar Apple odlučio, a može dosta toga, i profi) i nema. A tako bi mi legla jedna karta sa eSATA, uštedela bi mi mnogo vremena.
Što se tiče iskustva sa express card slotom mogu samao da ti kažem, što sam već i napisao, kopiranje preko npr. kartice sa eSATA je pesma, sve radi kao da se kopira između dva interna harda - lično iskustvo (na non-Apple mašini, ali magistrala je ista, tako da kontam da je to).

Misliš - ako nije neko "video & photo profesionalac", onda ne koristi mašinu za svoju profesiju, tj. profesionalno, nego ima para, razbacuje se njima i uopšte je sumnjiv lik.

Brljiva je to logika, čak i kad se pokriva "afinitetima".

Nego, da završim oko ove kartice: u Beogradu ne znaju o njoj skoro ništa, u Budimpešti takođe, u Beču u dve Ejplove radnje je nemaju, pa upućuju na radnje sa PC opremom, a u Minhenu imaju na jednom mestu ovu karticu ali ne onu koja meni treba. To je snimak ovog dela Evrope prošle sedmice. Ostaje da naručim preko neta.
Pa znaš kako, brljiva ili ne takva je, kakva je. Nisi samo ti kolateralna šteta marketinške procene upotrebljivosti nekog device-a, tj. namene, iliti, ciljne grupe. I ja sam se, npr. polomio da nađem 4bay GBit-ni NAS (ali sa dovoljno brzim procesorom da ovo gigabitni ima neku svrhu, jelte) i naravno, s obzirom da se ovakvi uređaji deklarišu za "poslovnu" ili "power" klijentelu (tako kažu ovi ovde, a bogami i oni tamo) nisam ga uzeo dok nisam pročešljao internet i naručio iz USA.
Dakle, kao što si i sam zaključio, naručuj preko net-a.
Pozz

ExpressCard/34: da li neko ima iskustva sa njom? Ima li ova karta neku pametnu upotrebu koja bi opravdala priličnu cenu? Čini mi se da bih radije da imam taj slot na mom MacBook Pro 17" za neki čitač SD i ostalih kartica... Iz kog razloga je Apple favorizuje?

Nije baš jasno šta tačno pitaš - za sam slot ili za neku konkretnu karticu.

Ja recimo imam 2 EC/34 kartice za moj MBP 3,1 i nećem da kupujem novi Mac dok to ne vrate ili dok se meni ne promene potrebe.

1. Novatel Wireless X950D data card za 3G mreže. Ovo koristim kad mrdnem od kuće, radi jako dobro, gde god ima signala

2. Sonnet Tempo Sata - jako dobra implementacija eSATA za Mac - tačnije vrlo kompatibilna sa Mac OS X-om koji je inače vrljav po pitanju eSATA. Ima i port replicator, tako da pre nje teram externi eSATA dock sa 2 diska, sve fercera odlično.

Novatel koristim kad nisam kući, Sonnet koristim kad jesam, sve se lepo uklapa. Tako da je meni taj slot *veoma* koristan, a Apple sa njihovih 1% (ne 10%) korisnika bla-bla može da ga duva.
Od pro-level laptopa su napravili consumer njesra i to je glavni razlog što nisam kupio ništa od novijih generacija (a rado bih recimo uzeo i5 i pre svega 8GB RAMa).

Poslednja izmena:
Mozda cu biti malo off topic, ali moze da se iskoristi i za USB 3 ... Tacnije dodatak za 2 USB 3 porta, pa ako neko kupi noviji eksterni hard sa ovim standarkom imace vecu brzinu prenosa podataka..

Evo vide pa da podelim, doduse imam MBP 2008 sa express/54 (sto dodje isto samo uze) slotom, koristim ga za eSata raid kontroler 2 esata ulaza (ne mora raid), koristim ga za matrox mxo2 mini (video editing interfejs) koji ima karticu koja se meće u slot pa iz kartice kabel pa u uredjaj, i recimo Sony ima profi kamere koje snimaju na xdcam kartice koje se samo umetnu u slot i detektuju se kao external media pa svuces materijal sa istih... Nisam siguran ali mislim da su u 34ku dodali jos par iglica/pinova pa moze da cita i SD kartice ili tako nesto.. :D

Nazad
Vrh Dno