Hmmm, ti bi radije SD slot, a ja bih, npr. radije eSATA

Sve je stvar ličnog izbora, afiniteta i toga šta se koristi. Apple je pozicionirao 17" Pro kao alat za video & photo profesionalce i tako se postavio. To što ima dosta ljudi koji vole (i imaju para da plate) veliki ekran, a ne jedu 'leba od njega je druga stvar.
Ne znam odakle im cifra od 10%, ali ako je tako 'ladno mogu i da ga izbace, iako lično mislim da je više, ali hajde-de, da ne bude da pričam napamet.
Dakle, odgovora na tvoje pitanje/konstataciju nema - sve je stvar ličnih afiniteta. Ako hoćeš i veliki ekran i SD kupiš odgovarajući adapter, ako nećeš preko adaptera, sorry, Apple je za tebe namenio manji ekran.
Ja bih, npr. mnogo više voleo da moj iMac 27" umesto SD slota ima npr. express card slot, ali ***a, ovo nije makina za profesionalce (tako je bar Apple odlučio, a može dosta toga, i profi) i nema. A tako bi mi legla jedna karta sa eSATA, uštedela bi mi mnogo vremena.
Što se tiče iskustva sa express card slotom mogu samao da ti kažem, što sam već i napisao, kopiranje preko npr. kartice sa eSATA je pesma, sve radi kao da se kopira između dva interna harda - lično iskustvo (na non-Apple mašini, ali magistrala je ista, tako da kontam da je to).