Šta je novo?

Excell - Kako zadati vrednosti brojevima u tabeli?

NixyJungle

Čuven
Učlanjen(a)
02.12.2002
Poena
620
Pozdrav.

Uzeo sam excell da radim neku statistiku zarade i sl. pa me zanima, kako da svakoj vertikalnoj koloni u excell-u, zadam neku numericku vrednost. Recimo, 1 vredi 50 dinara, a kad ukucam 5, da u zbirnom polju ispod dobijem 250.

Znam da ima obicno vertikalno sabiranje brojeva iz tabele, ali meni treba ova mala racunska operacija. Treba mi jer za svaki dan imam po 10 brojki pa da ne bih rucno obracunavao, vec da to ide automatski.

Hvala i pozdrav.

pa samo dole gde ti je suma, napisi 50*sum(A1:A10) ...

Ne razumem sta si hteo da kazes.

Da dodam pojasnjenje.

Primera radi. Dnevna zarada u evrima i dolarima. Jedna tabela prikazuje zaradu u evrima, a druga tabela u dolarima. Za jednu tabelu bih odredio vrednost jedinice npr. na kurs evra, a za drugu tabelu bih odredio kao vrednost jedinice kurs dolara i kad u jednoj tabeli upisem 15 za npr. ponedeljak, 20 za utorak, da ispod, u sumi, automatski izracunava koliko je to pomnozeno sa jedinicom, u ovom slucaju, kursem evra ili dolara.

Nadam se da sam bolje pojasnio situaciju, jer mi za to treba. Ne za evre i dolare, ali je to najbolji primer koji ilustruje situaciju za koju mi treba ova funkcija.

POTREBNO JE DA U ODREDJENOJ CELIJI ZADAS KONSTANTNU VREDNOST NPR VREDNOST EURA.
U A1 UKUCAJ VREDNOST
npr OD A5 DO 19 SU TI IZNOSI U EURIMA
TAMO GDE ZELIS SUMU NAPISI - SUMA A5-19 * KONSTANTA $A$1
TO JE TO

@nixylive
Jel si na ovo mislio?

Prilozi

• Book1.rar
    1.8 KB · Pregleda: 69
Poslednja izmena:
@gadafi

Da, na tako nesto, hvala za primer, upotrebicu ovo da napravim ono sto mi treba. Hvala.

@mravac

Hvala za objasnjenje kako se to radi. Kombinovacu gadafijev primer da odradim to sto mi treba.

Hvala puno obojici.

Uspeo sam. Malo mi je zadalo problema dok nisam ukapirao kako radi, ali sad je lako. Jedino, sto moram da napravim tabele za svaku nedelju jer radim statistiku po nedeljama, a ne celokupan mesec, ali ok je.

Btw. kako da izracunavam procenat. Na jednom mestu mi treba obracun 70% ukupne sume. nesto tipa SUM 70% A1-A7. Kako se pise ta komanda.

Znam ja matematiku, ali ne znam excel. To je ipak komanda kad se radi o programu, tako da sam morao da pitam. Znam i da je 0.7*X, ali nisam znao kako se ovde pise.

Hvala za pomoc.

Btw. jos nesto. Gde mu odredjujem na koliko decimale da zaokruzuje. Trenutno zaokruzuje na 3, a ja bih da smanjim na 2 ili 1.

Poslednja izmena:
Hvala.

Znam da sam dosadan, ali, napravio sam celu tabelu, sa svim funkcijama koje mi trebaju i taman kad sam to iskopirao nanize, da se ponavlja za svaku nedelju da ne bih nanovo kucao komande, on mi promeni varijablu sa kojom se mnozi. U ovom slucaju mnozi sa R1, R2, R3 i R4, pa sve to sabira u jednu kolonu. Izmena koju pravi je ta, da kad kopiram u sledecu kolonu tu zbirnu komandu

=SUM(R1*D3+R2*E3+R3*F3+R4*H3+0.7*J3)

on mi promeni na sledece

=SUM(R37*D40+R38*E40+R39*F40+R40*H40+0.7*J40)
=SUM(R37*D41+R38*E41+R39*F41+R40*H41+0.7*J41)

Problem je sto menja varijablu sa kojom se mnozi R1, R2, R3 i R4 tako da se ne dobija tacan rezultat. Kako da zakljucam R1, R2, R3 i R4 da ih je nemoguce promeniti prilikom copy-paste. Ostalo je dobro, prepoznaje razlicite redove D40, D41, sto je dobro, ali me zeza sto menja R1, R2, R3 i R4 u R37, R38,...

Poslednja izmena:
Zameni sa search&replace. Inace, slabo koristim excel, pa ne znam da ti odgovorim za zzkljucavanje.

Znam, ali ima mnogo da se menja i opet sve mora rucno. Mislio sam na neko konacno resenje. Ok, mozda ce se javiti neko ko zna. Mala stvar, a mnogo znaci ;)

Znam, ali ima mnogo da se menja i opet sve mora rucno. Mislio sam na neko konacno resenje. Ok, mozda ce se javiti neko ko zna. Mala stvar, a mnogo znaci ;)

Ako sam dobro razumeo, R-ovi treba da ostanu konstante t.e. staticke adrese, a to se pravi za $ ispred slova i broja:
=SUM($R$1*D3+$R$2*E3+$R$3*F3+$R$4*H3+0.7*J3)

Poslednja izmena:
Hvala, ja odradio rucno, ali imacu u vidu kad budem pravio sledecu tabelu. Eto, sitnica, a ja 40 puta prepravljao sve ono :)

Hvala jos jednom svima.

Btw. jos nesto. Gde mu odredjujem na koliko decimale da zaokruzuje. Trenutno zaokruzuje na 3, a ja bih da smanjim na 2 ili 1.

Za zaokruzivanje koristi funkciju round, posto sa format cells se vizuelno menja broj decimala, ali excel i dalje racuna na xxx decimala.

Hvala joojant za ovaj tip. Doduse, meni ne smeta da ga on racuna u pozadini, samo da mi vizuelno ne smeta ovako, jer mnogo je 3 ili 4 decimala.

Poslednja izmena:

Prilozi

• primer1.zip
    1.7 KB · Pregleda: 51
Poslednja izmena:
Napravio sam sheet 2 i hteo bih neke podatke iz sheet 1 da povezem sa podacima iz sheet 2. Sta da upisem u sheet 2 kolonu da on povuce podatke iz sheet-a 1.

Primer u sheet 1 C3 stoji vrednost 100. Koju komandu upisujem u sheet 2, recimo D5 da povuce tu brojku 100 i upise je u tu kolonu.

Hvala.

I jos nesto.

Imam statistiku po danima, a ispod, prosek za nedelju tj. 7 dana. Medjutim, posto je zadato suma/7 on racuna prosek za nedelju dana ako unesem samo 2 ili 3 dana, stvarni prosek je tek kad na kraju nedelje upisem cifre u sve 7 kolone. Kako da napravim da racuna prosek u zavisnosti od toga koliko je kolona popunjeno brojkama. Ako su dve kolone da deli sa 2, ako su 3 sa 3 i sl.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
Recimo u Sheet1 podatak iz E12 celije Sheet2 dobijas sa Sheet2!E12
Sto se tice statistike, prvo mi je palo na pamet da prebrojih koliko je celija >0, pa da delis sa sa tim brojem. Recimo
=SUM(G1:G7)/COUNTIF(G1:G7;">0")

Hvala za info. Prvo radi, ovo sa sheet ucitavanjima, a ova druga formula ne radi. Prijavljuje gresku neku.

Ako si mislio na ovo

=SUM(J51:J57)/COUNTIF(G1:G7,">0")

ni to ne radi.

Ne umem da ti pomognem. Kod mene radi. Ajd okaci primer koji ne radi.

Ako si mislio na ovo

ni to ne radi.

Pa ne da moze radi :
ali moze
=SUM(J51:J57)/COUNTIF(J51:J57;">0") ili
=SUM(G1:G7)/COUNTIF(G1:G7;">0")

kapis? adrese celija su ti bile pogresne odnosno razlicite kada sumiras od adresa kada odredjujes sa cime da delis.
I da , treba tacka i zarez (";") a ne samo zarez ("."). Barem je tako kod mene u office 2003.

P.S. Bas sad primetih da imam samo 55 postova ? Ja nisam od onih koji jure neki rezultat (mator sam za to) ali u zadnjih nekoliko postova mi stoji ta ukleta brojka 55? Treba barem 59-60 da imam , ha ha !

Poslednja izmena:
Hm, ne znam zasto, ali ne radi. Ne znam zasto. Prijavljuje gresku i nudi mi editor da pokusam da napravim validnu komandu. Jel ima neko excel primer pa da iskopiram celu komandu koja je vec napravljena i radi. Ovako negde postoji neki propust.

Hvala za sve odgovore i pomoc.

Ja mislim da čovek ima problem sa postavljanje apsolutne reference za određene ćelije. Sreo sam masu ljudi koja ne zna kako i zašto se ovo koristi. Možda grešim a možda i ne

Pa da, excel mi je iskrsao kao dobar alat za ovaj obracun koji mi je trebao, inace, laik sam sto se tice excel-a.

Ma ok, ova mi funkcija nije bas toliko bitna, mogu da sacekam kraj nedelje za kompletni obracun.

U svakom slucaju, hvala svima koji su pomogli ili pokusali da pomognu.

Pozdrav.

1. Regional settings u Control Panelu odredjuje koji znaci se koriste za je separator u listi office-a, decimalnu tačku/zarez ....

2. @nixylive
Na osnovu ovoga što pitaš preporučujem ti bilo koju knjigu o Excel-u, nađi bilo šta koristiće ti.

Nazad
Vrh Dno