Šta je novo?

Exceleram

Imas Kingston 2x2GB 1600MHz za ~4800din, ja upravo kupio jos jedan, sad imam 4x2GB. Da ne reklamiram, pogledaj pcberzu i itsvet. Iskreno pojma nemam kakva je, meni radi na 1550MHz, overclock mi ne treba

Mudro si uradio da meni sistem prepoznaje odavno bi bile unutra.
Ruzno je kada su samo 2 slota zauzeta.
A taj 64 bit mi se cini da ljudi imaju probleme sa nekim programima.
Ili sve radi OK???

Aktiviraj XMP i obrati pažnju na ovo što sam ti uokvirio prilikom podešavanja parametara!!!

Sve od ponuđenih opcija podesi ručno (uz prethodno aktiviran XMP) TRC, PRC, MRC, CCC... Vdimm i ostalo i trebalo bi da radi. Ako ni tada neće onda se ne gađa sa pločom tj GA je loše odradio kompatibilnost...

Probao sam i sve rucno da unesem, ali isto se desava. Ipak ostaje samo kompatibilnost. Ostavicu ih za sada na 1333 dok ne izadje neki novi firmware za plocu.

E sad bas su sve sh*t. Nije nego. Nezahalnici i oni što dobijaju ispod ruke. :whip: Black Sark vrši posao a Patriot 8Gb flash ima 31MB/s read i 22 MB/s write.

Pazi ako ne bih mogao da izvucem i cas 6 na ovom taktu i naponu ne bi me nista cudilo. Pa nek onda neko kaze da je losije od DDR2 800-1066@cas4-5 ima se :bottle: džudžubana viskijem. :D da se utešim i zaboravim.

ja posedujem Exceleram Rippler
i ne znam u cemu je problem memorija je sasvim ok

Ako neko vec kaze da je rippler sr@nje, mogao bi da to potkrepi konkretnim informacijama, bez frljanja "strucnim" misljenjem

moze li mi neko hitno objasniti kakva je ovo memorija losa ili dobra?

Memorija DIMM DDR3 2GB 1333MHz Exceleram CL9, E30106A

hvala unapred.

Memorija ti je ista kao i sve value memorije... Nema tu sta da valja ili ne valja, radi na 1333MHz Cl9, ako malo dignes napon moze i na cl7... Za 2000 din je jedino pobedjuje TakeMS koji ima 10 godina garancije nasuprot Exceleramu koji ima 5 god gar.

moze li mi neko hitno objasniti kakva je ovo memorija losa ili dobra?

Memorija DIMM DDR3 2GB 1333MHz Exceleram CL9, E30106A

hvala unapred.

Obzirom da je na 1333MHz cl9 znaci da su joj cipovi dno medjutim, posto niko od nas ne ide na trke, za svakodnevnu upotrebu je vise nego OK. Uzimaj uparene module od 2x2GBa i u BIOSu namesti Ganged Modode a Unganged za neuparene module
;).

Ako imas dobru cenu uzimaj!
:wave:

Poslednja izmena:
pri dual channel-u je bolje unganged(ne samo kod neuparenih modula), bar sam ja tako zakljucio od licnih eksperimenata :)

Prilozi

• ganged.JPG
    ganged.JPG
    53.7 KB · Pregleda: 89
  • unganged.JPG
    unganged.JPG
    53.8 KB · Pregleda: 80
pri dual channel-u je bolje unganged(ne samo kod neuparenih modula), bar sam ja tako zakljucio od licnih eksperimenata :)

Kod mene brže i bolje radi u Ganged režimu i tako bi trebalo i da bude za Ganged (upareno) i UnGanged (neupareno) modove...

Nije to u pitanju

ganged treats the memory subsystem as a single 128-bit bus, while unganged treats the memory subsystem as dual independent 64-bit buses.

Sad sta je bolje od ta dva mora se proveriti u praksi kod svakog, mada koliko vidim vecina ljudi koristi unganged mod (kao i ja :) ).

Poslednja izmena:
Nije to u pitanju

Sad sta je bolje od ta dva mora se proveriti u praksi kod svakog, mada koliko vidim vecina ljudi koristi unganged mod (kao i ja :) ).

Tako i jeste u osnovi.
Uparene module vidi kao kontinualni 128b memorijski kanal (Ganged) dok neuparene tretira svaki ponaosob odnosno po 64b (UnGanged)...

:wave:

Ja sam testirao malo ovaj moj blue exe i radi na 1600 cl9 1.65v, za 5600 din bila dobra kupovina, mada sada probavam da teram na 1333 sa manjim latencijama (trenutno cl8), jer se tu oseti brzina kod ddr3 vise nego sa mhzima. . .

Ja sam testirao malo ovaj moj blue exe i radi na 1600 cl9 1.65v, za 5600 din bila dobra kupovina, mada sada probavam da teram na 1333 sa manjim latencijama (trenutno cl8), jer se tu oseti brzina kod ddr3 vise nego sa mhzima. . .

Poenta je da na što višoj frekvenci radi sa što nižim parametrima... (npr. 2000MHz 7-7-7-24, 1T ili tako nekako)...

pa ja koliko sam gledao neke testove jos ranije, primetio sam da je npr 1333 cl8 isto sto i 1600 cl9, mozda ne identicno al slicno, dok je npr 1333 cl7 brze od 1600 cl9, i to jos u sintetici dok u realnom radu razlika se jos manje oseti. . .
moram iskopati te testove opet, posto mene iskreno mrzi da probavam, da vidim sta je tacno i kolko bolje u krajnjem slucaju. . .

Ja sam testirao i eksperimentisao dosta po tom pitanju, memorija na 1333Mhz mora da bude bar na cl6 ili manje da bi bila brzija u benchmark testovima od memorije koja radi na 1600Mhz CL9.

Da ne filozofiramo, slika vredi koliko 1000 reči... Prvo "sintetika"

evreadsa.jpg

evwritesa.jpg

evlatencya.jpg

A sad malo realnih aplikacija:

winrara.jpg

light3da.jpg

Originalni članak:
http://www.anandtech.com/show/2792/1

Znaci, razlika je blago receno minorna, s tim sto se primeti neko ubrzanje pri nizim latencijama u otvaranju/zatvaranju aplikacija/igara ali i to je reda delic sekunde.. Nisu dzabe napravili ssd da se "zategne" sistem.

U realnosti, u velikoj većini aplikacija razlika između 1333 i 2000MHz je mizerna (reda 1-3%), a razlika u ceni je duplo - za obicnog usera bacen novac, bolje da te pare investira u SSD, brži procesor ili bržu grafičku, zavisno šta mu je bitno!

Takođe, da bi držali 2000MHz morate podići VTT preko 1.3V (često i do 1.4V), što povlaču veće grejanje procesora, veću potrošnju i verovatno kraći vek procesora... "Isplati" se samo okorelim overklokerima koji ne mogu da spavaju mirno ako ne znaju da su izvukli poslednji atom snage iz svoje mašine.

Po meni neki optimum cena/peformanse u ovom trenutku je recimo 1600CL7-9-9-24 ExcelRAM Rippler, cena oko 60-tak evrića za 2x2GB.

Poslednja izmena:
Meni red culvert tj. E30110A lepo radi na 7-9-9-24

Prilozi

• aida-mem.png
    aida-mem.png
    321.7 KB · Pregleda: 93
Na kom naponu radi memorija? Imam istu, ali se nisam mnogo zezao sa podesavanjima...

Inače, kod mene je kao i kod Darksidera read/write otprilike isti, ali je kopiranje kod unganged 10541 MB/s a kod ganged samo 8383 MB/s

Poslednja izmena:
Klokni malo to (manji ti je write speed nego mojoj DDR2) :trust:

Inače, kod mene je kao i kod Darksidera read/write otprilike isti, ali je kopiranje kod unganged 10541 MB/s a kod ganged samo 8383 MB/s

Nije bas isto :D, klokni malo NB frekvenciju da bi imao bolje rezultate pogotovo za write speed.

Ma ne kažem da je isti rezultat kao tvoj, nego se, isto kao i kod tebe, brzine read/write ne menjaju, a kopiranje se popravlja kod unganged... A probaću da kloknem, ne stižem...

Nazad
Vrh Dno