Šta je novo?

Excel + Word zackoljice...

Nikolani

Čuven
Učlanjen(a)
18.09.2003
Poena
619
U pojedinim poljima excel tabele izmedju ostalih podataka stoji i enter, pa kad uradim copy-paste tog polja u notepad dobijem podatke pod navodnicima, a tamo gde je ENTER tu stoji kvardatic.

1) hocu da sklonim sve enter-e iz tabele, i hteo sam da uradim replace kvadratic za nista, ali kad probam paste kvadratica u replace dijalogu to ne prolazi. Secam se da je ranije bilo nesto kao ^ pa slovo za tu foru, ako se neko seca/zna. (inace mislim da je fora sa ^ bila za Word a ne za Excel)

2) kad unosim podatke u neko polje u excelu, kad lupim enter on predje na sledece polje, a meni treba da napravim enter u istom polju. Kako to radim? (a da ne bude da kucam u notepadu pa radim copy-paste). Slicno pitanje, ako prvi put kucam u nekom polju i pritisnem levu strelicu (recimo da bih se vratio rec unazad da ispravim slovnu gresku) excel me "izbaci" iz tog polja i vrati na prethodno.

3) imam dve tabele indenticnog formata i "rezolucije" 🙂 tj isti broj polja horizontalno i vertikalno. Sam sadrzaj polja moze biti isti ali nemora. U jednoj tabeli su postavljeni komentari, a druga je bez komentara. Kako da uradim copy-paste za sve komentare odjednom na odgovarajuca polja? (samo za komentare, ne i za sadrzaj polja)

hvala.

1. Nemam pojma... 😳

2. alt+enter

3. Selektuješ tabelu koju hoćeš da iskopiraš, uradiš Copy, i onda tamo gde hoćeš da je iskopiraš Paste Special i umesto All izabereš šta želiš da se prekopira (u tvom slučaju izabereš Comments).

1. uspeo sam da resim nekom akrobatikom sa notepadom

2. Hvala, alt+enter je resio prvi deo, a za drugi deo price (ovo za levu strelicu) ostaje pitanje

2b) Prvo lupi F2 - onda će ti raditi strelica. Inače, sa F2 ulaziš u ćeliju sa postojećim podacima - na kraj teksta.

1) Sad videh da nisi adekvatno rešio prvi problem - umesto Notepada
pokreni makro - najbrže: Alt+F11; Ctrl+G i u Immediate prozoru unesi
Selection.Replace Chr(10), ""
i lupi Enter dok ti je pokazivač u tom redu. Time ćeš u unapred selektovanim ćelijama zameniti karakter čiji je ANSI kôd 10 (koji dobijaš kombinacijom Alt+Enter), ni sa čim. Obrati pažnju da ti je tom naredbom nevidljivi Enter karakter zapamćen u Find what dijalogu.

VIA svaka cast fora je proradila iz prve 🙂 kad bih ti rekao sta sam sve po notepadu izvodio...

posto vidim da se razumes, reci mi sledece: da li ima fora da kad uradim paste comments preko nove tabele, uradim replace za "commented by" podatak? Ako treba detaljnije da ti objasnim na sta mislim, reci

i hvala puno!!!

Nisam se bakćao previše sa komentarima tako da ne razumem šta ti je "commented by" podatak. Excel svakom novoubačenom komentaru dodeljuje osobinu Author za koju ne znam da li je i kako vidljiva iz same aplikacije, već samo iz VBA i samo je za čitanje, te pretpostavljam da ona i nije predmet tvojeg interesovanja, već da te zanima kako da promeniš deo teksta u samom komentaru, i to onaj boldirani koji Excel sam upiše pri ubacivanju komentara. Ako je moja pretpostavka tačna, opet moraš pribeći makroima:[code:1]Sub PromenaAutora()
For Each x In ActiveSheet.Comments
With x.Shape.TextFrame
.Characters.Text = Replace(x.Text, "StariAutor", "NoviAutor")
.Characters.Font.Bold = False
.Characters(1, 9).Font.Bold = True '9 = dužina reči NoviAutor
End With
Next x
End Sub[/code:1]Ovo ne pokrećeš iz Immediate prozora, već iz nekog modula (Insert, Module). Čime ćeš promeniti reči StariAutor i NoviAutor ti je jasno. Nedostatak priče je da ako su u komentarima korišćena Bold slova (ne računajući Autora), ona to prestaju biti.
Javi šta si uradio, kao i da li sam te uošte dobro razumeo, pa da nastavimo sutra sa pomaganjem (ako mi opet bude ovako dosadno na poslu)

Da ne otvaram novi thread, imam novo pitanje:

Potrebno je da poslednji karakter svake celije bude slovo ili broj. Na jednom delu celija posle poslednjeg slova tj broja postoje spaceovi (jedan ili vishe) i/ili ENTER-i (jedan ili vishe). U samoj celiji mogu postojati i vise spaceova i vise entera koje ne treba dirati (osim ako nisu na kraju naravno), dakle treba samo sa kraja "odseci" sve sto nije slovo ili broj.

Svaka pomoc je dobrosla, a pretpostavljam da ce VIA kao i obicno naci neko resenje u dva reda 🙂

Verovatno može u dva reda, ali mi ne pada na pamet kako. Ovaj makro će ti pobrisati sve razmake i nove redove koliko god da ih je i kako god da su raspoređeni (razmak, enter, razmak, enter) na kraju ćelije.[code:1]Sub KakoGod()
For Each x In Selection
x.Value = RTrim(x.Value)
Do While Right(RTrim(x.Value), 1) = Chr(10)
x.Value = RTrim(x.Value)
x.Value = Left(x.Value, Len(x.Value) - 1)
Loop
x.Value = RTrim(x.Value)
Next
End Sub[/code:1]

Hvala najlepse Via, pomoću tvog koda sam sredio stvar.

Jedino sto je cudno, pre makroa fajl je bio X kilobajta, posle makroa (koji ga je smanjio jer je obrisao entere i spaceove) kad sam save uradio fajl je bio X + 20tak kilobajta! A obrisao sam makro, nije do toga. Sta gde taj XLS fajl sve cuva, to ko zna...
Da bih postigao realno smanjenje fajla radio sam copy-paste svakog sheet-a u novi workbook, i onda kad sam snimio velicina je bila X -20kb.

I nije poenta u tih 30tak kilobajta razlike 🙂 nego sto hocu da znam sta je u fajlu 🙂

Jel imas ti neku ideju zasto se fajl povecao?

Molim, i drugi put (kad imam viška vremena)
Nikolani je napisao(la):
...Da bih postigao realno smanjenje fajla radio sam copy-paste svakog sheet-a u novi workbook...
Istom triku pribegavam kad mi je (poslednjih godina skoro nikada) potrebno smanjenje fajla. Verovatno Excel zbog dobijanja na brzini samo dosnimava promene - ne generiše ceo fajl isponova. Ista stvar je i sa Wordovim dokumentima, samo što on nudi da se to uključi/isključi (Allow fast saves).

Hm posle malo detaljnije provere ispostavilo se da makro koji si mi dao ipak nije resio stvar, kad budes imao vremena baci pogled verovarno ima neki bug. hvala unapred 🙂

---
pozdrav!

Ne vidim grešku, verovatno imaš upisan karakter koji nije "razmak" odnosno "enter"

Nazad
Vrh Dno