Šta je novo?

excel - SUM funkcija

golekago

Cenjen
Učlanjen(a)
16.04.2009
Poena
159
Da li je moguce da napravim takvu funkciju koja ce promjenu vrijednosti u JEDNOJ celiji pozitivno ili negativno, dati sumu u drugoj?

Primjer, imam dvije kolone, promjena stanja i trenutno stanje. Ako je trenuno stanje 10, da kad u celiji promjena stanja upisem 5 automatski promjeni vrijednost u 15 u trenutnom stanju. Ili ako upisem -5 u promjena stanja da promjeni vrijednost u trenutnom stanju u 5

Hvala

Naravno. Preko funkijskih ikona.

hvala ali nisi me razumio

Konkretno u tvom primjeru, I8=120, e ja se pitam da li moze da rezultat/suma u stvari bude J8? Znaci da samo mijenjam vrijednosti u I8 i da mi se suma racuna u J8?

I8=Promjena stanja
J8=Trenutno stanje

gdje bih samo mijenjao vrijednosti u celiji I8 i dobijao trenutno stanje u J8

Tebi u stvari treba ovakva računica: J8=J8 ± I8
Nisam siguran da to može da se uradi u samo dva polja jer mu tako zadaješ petlju koju on ne može da razmrsi.
Mada možda i grešim

Jel možeš da napraviš taj excel, ali bez formula, nego u te kolone upiši neke test podatke, obeleži ćeliju gde ćeš unositi te promene i ćeliju gde želiš da bude rezultat i okači ga ovde, pa ćemo ga mi menjati i pokušati da rešimo tvoj problem. Ovako mi sve zvuči konfuzno.

Poslednja izmena:
da probam prostije da pojasnim

imamo dvije celije A i B

unos u celiju A=50
stanje u celiji B=50

unos u celiju A=20
stanje u celiji B=70

unos u celiju A= -10
stanje u celiji B=60

znaci da samo mijenjam vrijednosti u celiji A i da mi se racuna u celiji B

Vidi da li ti ovo radi posao.

Radi se makroom, tako da ti pri otvaranju file-a mora biti enable-ovana upotreba macroa.

Unesi nešto u A2 i nastavi da menjaš samo A2 i trebalo bi da radi to što si tražio.

Pozdrav,

Prilozi

Odlicno mixi, to sam trazio! :happy:

ali kako sad to da primjenim u svojoj tabeli? da li mozes neki tutorijal da mi napises ili das neki link?

Hvala svima koji su se potrudili da pomognu!

Otvori file, uradi desni klik na sheet i idi na "View Code". Tu ćeš u VB editoru videti kod koji je jako prost, i sve će ti biti jasno.

U kodu piše da je target kolona 1 i kada se u njoj nešto promeni, vrednost u ćeliji u koloni pored se menja tako što se trenutnoj vrednosti doda ili oduzme nova vrednost ćelije iz A kolone.

Sada videh da sam ti stavio za celu kolonu, pa će ti se menjati vrednosti i ako promeniš nešto u A1, A3 itd, pa ti je bolje ovako:
Kod:
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Excel.Range)
If Target.Address = "$A$2" Then
Target.Offset(0, 1).Value = Target.Offset(0, 1).Value + Target.Value
End If
End Sub
Stavi ovaj kod umesto onog koji je trenutno i radiće bezbednije ( neće se obazirati ni na šta osim na ćeliju A2 ).

Slobodno menjaj kod, igraj se, ne možeš ništa da pokvariš 🙂

Pozdrav,

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno