Šta je novo?

EXCEL problem?!

linqueen

Slavan
Učlanjen(a)
07.08.2005
Poena
304
Imam excel fajl sa nekim odredjenim podacima i te podatke bi trebalo prebaciti u druge xls fajlove, otprilike u oko 50 novih fajlova. Da ne bih prebacivala sve peske (copy/paste), da li postoji neki nacin da se to odradi automatski?

Pa mozes malo opsirnije da objasnis? Jel ti to treba konstantno da iz jednog excel fajla prebacujes podatke u druge excel fajlove? Ako je to u pitanju onda bi neki makro mogao da resi problem, ali ipak reci detaljnije sta ti treba pa da pokusam, pozdrav

ako su ti novi fajlovi prazni i svi treba da sadrze iste podatke sigurno ima neko programce koje bi ti prosto od jednog fajla napravilo 50 kopija.

tj. sto rece covek iznad mene, pojasni malo. 🙂

Izvinjavam se, nije dobro objasnjeno gore > Iz vise excel fajlova sa odredjenim podacima da se npr. Naziv, Datum, Mesto, izdvoje i automatski prebace podaci u jedan fajl.

npr.

Naziv: Betoven
Datum: 12.03.2008.
Mesto: Beograd

Poslednja izmena:
Pa mislim da je najbolje napraviti jedan zbirni excel fajl sa makroom koji bi otvarao prvi excel fajl, kopirao zadati broj redova, zatim ga zatvarao, pa otvarao drugi fajl i tako redom.... pozdrav

Ok? Makro? :S Nisam upoznata sa tim delom. Kako doci do istog ?

Hvala 🙂

Pa makro ti je nacin da vise operacija koje cesto ponavljas snimis i posle kada ti zatrebaju ponovo samo pozoves taj makro bez da to sve manulelno ponavljas. E sad komplikovanija prica(ali nekad jedina moguca) je da se napise u vb kodu. Tebi bi preporucio da pokusas da odes na tools,macro, pa record new macro,pa odradis to sto ti treba, tipa otvoris novi excel fajl, odradis copy paste odredjenog dela tabele, i na kraju stop recording, i posle pokusas to da "reprodukujes". Kada startujes record new macro on ce te pitati na koju ces kombinaciju tastera da snimis macro(shift + neki taster) i posle tom kombinacijom pozivas macro. Pokusaj ovako ako neide nadji nekoga ko se razume da napise vb kod mislim da nebi trebalo da bude komplikovano. pozdrav

Hm. Pa, ne znam da li bi makro mogao da odradi to sto meni treba.

Probacu opet da objasnim: Imam fajl sa opsirnim podacima, i iz tog fajla treba da izvucem samo neke podatke i prebacim u drugi fajl. I tako imam jos npr. 50 fajlova, sa opsirnim sadrzajem i iz svakog posebno trebam da prebacim iste te podatke, ali ne znaci da su istog sadrzaja. Npr. naziv se menja, datum se menja, imam cak i neke formule odradjene, ali mi treba samo npr krajnja suma, itd.

Po logici, manualno, bi bilo da selektujem vise celija odjednom, pa da ih copy+paste u taj drugi fajl. Ali to ne ide bas tako, zar ne ? 🙂

pazi dosta je tesko ovako bez uvida u fajl pricati sta i kako 🙂 Sad je bitno po kom uslovu se ti podaci iz tih 50 fajlova prebacuju u taj jedan zbirni? Da li su to samo sume u pitanju ili polja od npr. A1 do poslednjeg popunjenog ? pozdrav

Da, imam odredjena polja npr. A1, A3, itd. i suma na kraju F40, npr.
Iz istih polja (celija) mi trebaju podaci da se prebace u taj jedan fajl.

Na zalost, nemam nikog ko se razume malo vise u excel da pitam, zato ovde pitam za pomoc.

Hvala 🙂

To je zestoko komplikovano i to se debelo placa.
Nadji nekog racunovodju, pitaj da ti objasni.
Postoji mogucnost, a to bi trebalo ovako da ide.

MS Office Help:
Create a link to another cell, workbook, or program

Create a link between cells in the same worksheet or workbook

Click the cell that contains the data you want to link to, and then click Copy on the Standard toolbar (toolbar: A bar with buttons and options that you use to carry out commands. To display a toolbar, click Customize on the Tools menu, and then click the Toolbars tab.).
Click the cell you want to link from, and then click Paste .
Click Paste Options and then click Link Cells.
Create a link between cells in different workbooks

Open both the workbook that will contain the link (called the destination (destination file: The file that a linked or embedded object is inserted into. The source file contains the information that is used to create the object. When you change information in a destination file, the information is not updated in the source file.) workbook), and the workbook that contains the data you want to link to (called the source (source file: The file that contains information that was used to create a linked or embedded object. When you update the information in the source file, you can also update the linked object in the destination file.) workbook).
In the destination workbook, click Save .
Select a cell or cells you want to link from.
If you are creating a new formula, type = (an equal sign).
If you are entering the link elsewhere in the formula, type the operator (operator: A sign or symbol that specifies the type of calculation to perform within an expression. There are mathematical, comparison, logical, and reference operators.) or function that you want to precede the link.

On the Window menu, click the name of the source workbook, and then click the worksheet that contains the cells you want to link to.

Select the cells you want to link to.
Complete the formula. When you finish entering the formula, press ENTER.

To je to, izgleda. I tacno je da je veoma komplikovano. Trebace mi ipak neko da mi objasni uzivo...

Hvala !

Poslednja izmena:
Ipak je najbolje da to neko pogleda uzivo,mislim da ce lako da odradi sta treba

Nazad
Vrh Dno