Šta je novo?

Excel - potrebna pomoc!!!

• Začetnik teme Začetnik teme ssale
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

ssale

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
619
Dakle o cemu se radi:

Imam u komsiluku jednog starijeg coveka koji se nesto bas ne razume u kompjutere i koji me je zamolio za pomoc.
Naime o cemu se radi: ima neke formulare formata A4 i hteo bi ako moze da nekako na kompjuteru vidi formulare, da popuni polja, zatim da u njegov epson lq 300 ubaci formular i da mu samo odstampa ono sto je ukucao (dakle formular bi nekako trebao da bude transparentan).
Moja ideja, da bih to uradio najednostavnije i starijem coveku sto vise olaksam posao je sledeca:
1. skeniram a4 dokument iz recimo corel photo painta u tif
2. obradim ga u photosopu (ocistim brljotine i prevedem sve u 2 boje - belu i boju formulara)-ostaje u tif-u.
3 otvorim excel, importujem sliku, belu proglasim za transparentnu tako da se onda vidi mreza, a samu sliku zakljucam da se ne stampa.
4. polja u excelu prilagodim pomeranjem tako da se polja excela poklope sa njegovim poljima iz formulara kako bi moglo prilikom stampe da se poklopi.

Pri realizaciji medjutim naletim na par problema:
1. kada skeniram formular (skener neki stariji mustec scan express 6000p, 600dpi) u 600dpi, i prevedem je u 2 boje ona je ipak velika - sa manjom rezolucijom skenirani formular je gotovo neupotrebljiv.Postoji alternativa da se snimi u jpg format medjutim kada je importujem u excel ona je jako velika. Trebao bi verovatno neki resize ali meni to ne uspeva kako treba.
2 glavni problem je sledece:
a)ako importujem obradjeni tiff u excel njegove dimenzije su nesto malo vece od A4, ali mi se nikako ne poklapa kada odstampam za probu formular sa onim originalom.Nije moguce uraditi proporcionalni resize jer postoji pocetna disproporcija polja nakon importovanja.
b)ako importujem konverovanu sliku u jpg formatu onda je slika ogromna, sto znaci prethodno treba uraditi resize (probano recimo u photoshopu sa 72 dpi, dimenzije stranice preuzete od A4 ali ne dobijam ono sto treba).

Pri svemu tome koristio sam drajver za LQ 300 da bi sve bilo ekvivalentno (nemam doticni stampac).Probao sam i da margine svedem na nulu, medjutim svi moji pokusaji nisu urodili plodom. Probao sam da stampam na HP Laserjet-u III i Deskjetu 920 u firmi sa njihovim podesavanjima, medjutim nikako da dobijem 1:1 kada odstampam.

Recite mi gde gresim?
Da li postoji jednostavniji nacin da odradim stvar?
Excel sam odabrao kao krajnje odrediste zato sto on zna da se snadje u njemu i tu mu je najjednostavnije da popunjava polja.Prvo sam mislio da stvar bukvalno nacrtam u excelu, ali s obzirom da je to 6 dosta slozenih formulara, a da excel nema odgovarajucu podrsku za tako nesto, ovo mi se ucinilo najednostavnijim.

Hvala svima unapred za pomoc.

Pozdrav!

...ali s obzirom da je to 6 dosta slozenih formulara, a da excel nema odgovarajucu podrsku za tako nesto, ovo mi se ucinilo najednostavnijim.
Nije mi jasno šta to znači da excel nema podršku za formulare. Prema mojim pređašnjim iskustvima, ja uvijek napravim formular direktno u excelu (ne znam koliko da je složen, na A4 formatu opet ne bi ti trebalo dugo da napraviš jedan) jer mi je to na kraju brže nego da se bakćem sa različitim formatima i veličinama slike, pogotovo što od štampača do štampača imaš različitu dimenzije papira koji će se printati (njegove "interne margine").
Pozdrav

OCR

Jesi li probao da skeniras (prepoznas) formular preko nekog OCR programa, tipa recognita ili fine reader.
Oni uglavnom imaju podrsku za prepoznavanje tabela, pa bi to mozda moglo da ti dosta pomogne.

ssale je napisao(la):
Dakle o cemu se radi:

Recite mi gde gresim?
Da li postoji jednostavniji nacin da odradim stvar?

Uh, mnogo je to zakomplikovno. Ima puno jednostavniji i specijalizovan način da to uradiš.

Pronađi program pod nazivom Form Pilot ali verziju 1.21 (koliko znam za druge ili nema "bug remover" na Astalavisti ili ne radi kako treba.)

Postoje i druge verzija za koje je u međuvremenu možda "izašao" spomenuti "bug remover"

Na FTP serveru:

ftp://ftp.abordo.com.br/pub/TUCOWS/files6/form.exe

može da se nađe Form Pilot verzija 1.25.03 ali nisam siguran da ima ključ za njega na Astalavisti

na

http://www.colorpilot.com/load/form.exe
imaš verziju 1.18 ali opet nisam siguran da ima ključ za njega.

Program radi upravao ono što si opisao da ti je potrebno. Evo kratkog opisa:

"Form Pilot služi za popunjavanje papirnih formulara i zatim njihovo štampanje na orginalnim dokumentima. Pre popunjavanja je potrebno skenirati formular, a zatim se u programu ispišu sve potrebne informacije. Zatim se orginalni formular ubaci u štampač, a program će na odgovarajuća mesta odštampati unete podatke. Vrlo jednostavno i vrlo dobro rešenje za sve koji imaju potrebu da često popunjavaju formulare."

Program ima dve mogućnosti štampanja: ili štampaš na orginalni nepopunjeni formular ili štampaš na prazan papir koji će ti odštampati i originalni izgled formulara i ono što si ti popunio u taj formular. Uostalom kad pogledaš program sve će ti se "samo kasti."

Ako ne nađeš javi se na mail.

:wave;

sitl je napisao(la):
Nije mi jasno šta to znači da excel nema podršku za formulare. Prema mojim pređašnjim iskustvima, ja uvijek napravim formular direktno u excelu (ne znam koliko da je složen, na A4 formatu opet ne bi ti trebalo dugo da napraviš jedan) jer mi je to na kraju brže nego da se bakćem sa različitim formatima i veličinama slike, pogotovo što od štampača do štampača imaš različitu dimenzije papira koji će se printati (njegove "interne margine").
Pozdrav

Nisam rekao da nema podrsku, nego da nemaju adekvatnu podrsku za takav posao. Ako ti kazem da svaki formular ima preko 40 polja (x 6 formulara) koja medjusobno nisu ekvivalentna pa nema copy&paste, pri tome ja nisam nesto video nigde lenjir, a nemam stampac lq 300 na kome bih mogao da eksperimentisem onda ti je situacija jasna - a treba da sve proradi iz prve 🙂
Bas zbog problema na koje si i ti napomenuo sam zamolio za pomoc.

Za DS9:
Nisam probao da radim prepoznavanje iz fine readera (a i nemam ga -ako slucajno imas link sa crackom napisi) i ukoliko mi ne upali varijanta koju predlaze Visent to je naredna stvar koju cu da probam.
U svakom slucaju hvala na savetu.

Za Visenta:
poslao sam ti ponovo mail - hvala na pomoci!

A da probas da napravis formular, kao tabelu u Word-u, mislim da je takodje jednostavno za popunjavanje. A tabeli mozes da skines linije okvira koje se ne vide prilikom stampe.

Resenje problema....

Dakle konacno je resen problem 🙂

Najbojle resenje i kao najednostavnije se pokazalo ono koje je naveo visent.
Program Form Pilot je jednostavno savrseno posluzio. Dakle sve sto je bilo neophodno uraditi je da skenirane slike koje su iskenirane i obradjene treba ucitati kao pozadinu i to se sa originalom poklapa u milimetar !!!
Po pozadini se unosi sta zelis i onda na kraju biras da li zelis da odstampas samo formular, unet tekst preko ili formular+tekst
Postoji mogucnost da se direknto skenira iz programa - ali mislim da to nije bas najsrecnije resenje - posto je formular obicno u 2 boje bolje je ocistiti ga recimo u fotoshopu od gresaka, svesti to na razuman broj boja i snimiti u jpg. Tako dobijamo slike koje su prihvatljive za ucitavanje i kod slabijih masina.

Za HAL-a: pala mi je na pamet ta ideja ali imas i "kucice" koje treba popuniti a ne stampati ih. Zatim imas tekst koji treba da se vidi i koji objasnjava sta i gde popuniti a koji se ne stampa. I sve to 6 puta.Zamorno zar ne?
Ipak je Vinsentovo resenje najbolje 🙂

Pozdrav!

Nazad
Vrh Dno