Šta je novo?

Excel pitanje

Markic

Čuven
Učlanjen(a)
15.02.2013
Poena
555
Moja oprema  
Laptop
Macbook Air M1, HP Pavilion 17
Mobilni telefon
Google Pixel 8 Pro
Pametni uređaji
Galaxy Watch 4 Classic
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Ljudi, može pomoć mala oko Excel-a. Imam jednu tabelu na kojoj se nalazi spisak kupovina majica. Sad ja treba da napravim novi sheet na kojem će se nalaziti tabela veličina majica i koja treba da sadrži ukupnu zaradu prodaje majica po veličinama.
Nešto ovako, kao na slici treba da se napravi: (unapred se izvinjavam na tome što sam slikao fonom)

39c37bcd970d73500adbc46382b4cd75.jpg

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk

Prilično sturo objasnjeno.
Za početak, postavi tu tabelu sa spiskom kupovine. Nije bas najjasnije sta si pod tim mislio.
Dalje, da bi sracunao zaradu potrebna su ti polja sa ulaznom i izlaznom cenom.
Posle ce to lako da se razdeli po veličinama.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Uspeo sam to da odradim, međutim javlja se novi problem:
Ovo je izgled original fajla:
Screenshot (43).png

I sad ja treba na drugom listu da napravim tabelu koja sadrži ukupnu godišnju potrošnju (spent) po državama:
Screenshot (42).png

Ja sad znam da treba da koristim naredbu "sumifs", ali kad recimo idem preko funkcije, otvori mi se onaj prozorčić gde ja zadajem kriterijume i dobijem ja dobru vrednost recimo za Avganistan, međutim pošto ima baš dosta podataka, ludilo je raditi tako, a ne mogu da provalim kako da ubrzam to?

U drugom sheetu gde ti je zbirna zarada po državama po godini, u C2 treba da bude:

=SUMIFS(data!G:G;data!N:N;B2;data!F:F;A2)
To će ti sabirati sve za Avganistan u 2016. godini. Kopiraj C2 kad uneseš formulu naniže pa će svuda biti dobro osim kod među zbirova (npr Avganistan Total).
Taj total možete dobiti sa =SUBTOTAL( polja gde je avganistan) ili da i njega sakupiš sa SUMIF iz sheeta "data".

Hvala, to je to!

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk

Da se nadovežem pitanjem, da ne otvaram topic...

Potrebno je vrednosti iz kolone A prepisati u kolonu C, redom, ali samo u nešrafirana polja. Ovde je u pitanju svako drugo polje, ali recimo da su dva šrafirana zaredom...

Probao nešto sa OFFSET ali neće da radi (Excel 2019)...

Hvala.

SC505.png

Teško ćeš to uspeti ako se menjaju šrafirana polja, tj. budu dva zaredom, pa jedno, pa 3, pa jedno itd...
Ako je isti "razmak" između brojeva onda upišeš prvi i drugi, selektuješ ih i povučeš naniže:
lDm6P6M.gif

Kada kreiraš formulu a treba da označiš više polja koja su razbacana, drži se ctrl za označavanje, ili ručno upisuješ u formulu.

Nazad
Vrh Dno