Šta je novo?

Excel i kako ?!? HITNO !!!

• Začetnik teme Začetnik teme FTN
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

FTN

Čuven
Učlanjen(a)
05.04.2005
Poena
620
Pozdrav narode !!!

Pitanje nije opsirno i pokusacu da budem konkretan...

Znaci, imam muku sa ovim radom u excelu, mislim da ipak nije neki veliki problem ali nisam u mogucnosti da nadjem resenje ;(

Postavio sam ovaj fajl ovdje pa neka neka dobra dusa skine i proba da uradi ono sto meni treba. A to je :

http://root.users.cg.yu/Book1.zip

-kucano je tako da neki redovi prelaze okvire sirine stranice (A4), sto znaci da mi treba neka opcija kad stampam ovaj text iz excela sve stane na datu stranica, tj. da mi ne okida jedan dio teksta, ako me shvatate, mora da postoji neka opcija za format...

- posto ce to da se korici treba da bude bijelog prostora sa lijeve strane da prodju one iglice od korica a i malo zdesna radi urednosti jer ne mogu da nadjem te margine u excelu...

Moram da predam za par dana, i stvarno je hitno :wall: ...

Pozdrav !!!

odaberi sve celije u kojima tekst prelazi (ili celu kolonu) pa desni klik -> Format Cells...->Aligment->Wrap text

Ovo je ocaj zivi i tesko da se moze lako srediti u Excelu.
Lepo prebaci teks u Word, sredi tabele u Excelu pa jednu po jednu kopiraj sredjene u Word. I font prebaci na velicinu 10 a ako je bas velika tabela mozes na 8

grozda je napisao(la):
Ovo je ocaj zivi i tesko da se moze lako srediti u Excelu.
Lepo prebaci teks u Word, sredi tabele u Excelu pa jednu po jednu kopiraj sredjene u Word. I font prebaci na velicinu 10 a ako je bas velika tabela mozes na 8

Ne shvatam kako mogu da sredim tabelu i kopiram je u Word ?!?!

@S-F
Tekstove prenosi u Word tako sto ces ih :
1 oznaciti u Excel-u (markiranje celija)
2 Ctrl+C
3 otvoris Word-ov dokument
4 Edit -> paste special...
5 odaberi opciju "unformated text"
pa ga doteruj po zelji.

Tabele se, u Word, prenose prostom copy&paste tehnikom ali su toliko lose napravljene da ces verovatno morati da ih radis ponovo. U Excelu ili Wordu, odaberi sam. Meni bi licno vise odgovaralo da ih odradim u Excelu pa kopiranje u Word.
Da bi imao predstavu gde se nalaze margine strane u Excelu, pusti samo Print Preview komandu (lupa na toolbaru). Kada se ponovo otvori Excel-ov sheet, videces tackastu liniju koja prikazuje format strane.

Poslednja izmena:
Izgleda da nemas monogo iskustva sa ovim pa ce ti biti prilicno tesko ...
"Explorer" ti je lepo objasnio ...

Obzirom da su ti tabelice potpuno razlicite moj predlog je da u svaki list excela (sheet) radis drugu tabelu (kopira postojecu i prebaci u novi list) i tamo je sredis, selektujes a zatim na zeljeno mesto ubacis (PASTE) u Word.

Excell se vrlo lose snalazi sa tekstom a u Wordu cak mozes i nacrtati tabelu koja ce biti jako lepa ako ti nije bitno automatsko izracunavanje na kraju (mozes rucno sabrati)

Ako si pocetnik ovo je po meni lakse uraditi u Wordu.
Imas ikonicu za crtanje tabela u Wordu.

Sve moze lepo da se sredi i bez komplikovanja:
1.View
2.Page break preview
3.Onda isprekidanu plavi liniju gde lomi stranu uhvatis levim misem (nepustas) i pomeris na desnu punu liniju.-time si sve stavio na jednu stranu po širini.
4.onda stisni print preview pa onda dugme setup pa tab margins.
5. tu obavezno chekiraj Center on page-Horizontaly na dnu prozora.
6.U istom podesi rastojanje margina (znaci lef zadrzi 1,5-2 cm, a pstale kako hoces)
7.Ostampaj jednu stranu pa vidi da li ti odgovara velici na fonta...podesi
8.Prelome stranica (horizontalne plave linije takodje pšodesi misem kao sto sam rekao u tacki 3)

pozdrav

evo ja sam ti nesto odradio...daj mi mali da ti shibnem....

ustvari evo ga fajl....

ovo je bilo na brzaka:type:

Prilozi

dodatak

i nije tacno da excel nije dobar za pisanje texta.Tacno je da je wordom lakse.
teoretski jedno kursor polje u wordu ekvivalent jednoj celiji u excelu u kojo ,pak mozete smestiti ceo jedan dokument (limitirano brojem karaktera u celiji).ovime dobijate mnogo veci broj opcija za manipulaciju textom.

@exste
Moze to i tako al' je do zla boga ruzno. Tekst je "nazubljen" sto se najlakse odradjuje "justify" poravnavanjem u Word-u. Ipak, neka S-F sam proceni. Moguce da ce mu varijanta sa page break-om odgovarati (ili ono sto je stoske vec odradio).
Poz.

Poslednja izmena:
izgleda da nije bilo bas hitno 🙂

stoske je napisao(la):
izgleda da nije bilo bas hitno 🙂
I sta drugo sad covek da napise nego "slazem se". Ali posto je to spam, ja onda necu. 🙂

Poslednja izmena:
Ne mogu da verujem da ste pustili da čovek ne nauči jednu od najosnovnijih stvari u Excel-u.
Rekao bih da je samo zbog naduvavanja postova. 😡
Katastrofa

ClassicDVD je napisao(la):
Ne mogu da verujem da ste pustili da čovek ne nauči jednu od najosnovnijih stvari u Excel-u.
A to je?

kako smanjiti tekst i ubaciti red/kolonu i pripemiti za print....

A to je SF i dobio. I to dva nacina resavanja (pristupa) problema + tvoje gotovo resenje. Zato mi i nije jasno sta smo mi to onda "pustili coveka da ne nauci"? Ma, who cares!
Poz.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno