Šta je novo?

Excel, dva pitanja. Hitno!

MightyLemon

Slavan
Učlanjen(a)
16.10.2005
Poena
304
Zanima me sledece...
Imam dva worksheet-a. Pojedine kolone drugog worksheet-a vuku preko lookup-a vrednosti iz prvih kolona. Vrednosti su u formi serijski broj - naziv. Kako da se u drugom worksheet-u vidi samo serijski broj bez naziva?
Da li sem offset-a postoji jos neka funkcija za pravljenje uslovnih padajucih lista? Sto znaci, ukoliko je u jednoj koloni izabrana odredjena vrednost celije iz padajuce liste, da se u celiji koja je pored nje, a pripada drugoj koloni biraju vrednosti koje odgovaraju vrednosti iz prve celije. Sto znaci, ako se u prvoj celiji izabere voda, da u drugoj celiji bude ponudjena Minakva, Vrnjci, a ako se umesto vode izabere sok, da u drugoj celiji bude coca cola, sprite...
Hvala unapred

MightyLemon je napisao(la):
Zanima me sledece...
Imam dva worksheet-a. Pojedine kolone drugog worksheet-a vuku preko lookup-a vrednosti iz prvih kolona. Vrednosti su u formi serijski broj - naziv. Kako da se u drugom worksheet-u vidi samo serijski broj bez naziva?

Ako ti taj serijski broj ima fiksni broj karaktera, probaj sa funkcijom LEFT().

Što se drugog pitanja tiče, nekad treba fino odustati od Excela i odraditi stvar u Accessu;)

Што се тиче првог питања ако ти је потребно за даље израчунавање мораћеш VALUE(LEFT(ћелија;број цифара)).

За друго - ево ти пример у прикаченом фајлу:
Користиш функцију INDIRECT уз Range names за листе производа, уосталом видећеш сам да ли ти то одговара.

Prilozi

• Osvezenje.zip
    2.2 KB · Pregleda: 68
CyberGasty je napisao(la):
Што се тиче првог питања ако ти је потребно за даље израчунавање мораћеш VALUE(LEFT(ћелија;број цифара)).

За друго - ево ти пример у прикаченом фајлу:
Користиш функцију INDIRECT уз Range names за листе производа, уосталом видећеш сам да ли ти то одговара.

U prvom pitanju mu ne treba VALUE, jer je tražio odvajanje serijskog broja od naziva proizvoda. Mislim da serijski broj neće koristiti u izračunavanjima;)

Drugo pitanje si mu savršeno prikazao, jedino ne znam da li će se čovek snaći u tome da se sve to podešava u DATA->Validation (ako poželi da to iz primera sam primeni u svojim tabelama).:wave:

dbaja je napisao(la):
U prvom pitanju mu ne treba VALUE, jer je tražio odvajanje serijskog broja od naziva proizvoda. Mislim da serijski broj neće koristiti u izračunavanjima;)

То што кажеш :)

Prvi problem sam resio dodavanjem jos jedne kolone i funkcijom =MID(NN;1;SEARCH(" ";NN)-1), a sto se drugog problema tice, sada cu da bacim oko na ovaj prikaceni fajl...
Hvala u svakom slucaju

Ovo je super resenje, jednostavnije od offset-a koji sam ja koristio... Ali, kako da kada imam tri dimenzije (sok, nektar, 1l) napravim i cetvrtu dimenziju koja je u vezi sa prve tri. Tj. ako je izabran sok - nektar - 1l da imam ponudjenu recimo jabuku i pomorandzu?

Poslednja izmena od urednika:
Па само додаш у листу у којој радиш Vlookup и наравно одоварајућа именована подручја. Једино што бих у том случају урадио је да мало претумбам листу и на почетку ставим амбалажу јер се јавља проблем именовања подручја са цифрама.

Тачније редослед би био:
1.Амбалажа
2.Тип напитка
3.Производ
4. Укус

Тако је лакше вршити елиминацију, јер немаш пиво у нпр. 0.25.
Претумбавање листе остављам теби, принцип имаш.
То ми паде напамет у први мах, ако нађеш неко друго решење тим боље, можда уз још неку комбинацију формула.

Prilozi

• Osvezenje2.zip
    2.5 KB · Pregleda: 67
Nazad
Vrh Dno