Šta je novo?

(EUnetADSL) Spektar ponuda se siri!

• Začetnik teme Začetnik teme shone5
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

shone5

Slavan
Učlanjen(a)
01.02.2005
Poena
301
E, posle jedno nedelju dana citanja na temu ADSL-a na ovom forum-u, reko da dodam i ja nesto...

U svakom slucaju svidja mi se sto polako i ostali provajderi izlaze sa ponudama. Nisam hteo odmah da se prijavim da ne bih prilikom izbora bio limitiran na 1-2 kompanije... posle 5 god na dialup-u mesec dana mi nista ne znaci.

I pored cinjenice da nisam procitao ni jedan jedini optimisticki post vezano za VeratNet ADSL, ja moram da priznam da mi se svidja cinjenica sto dozvoljavaju koriscenje privatno nabavljene opreme. Svi ostali koje sam zvao su bili u fazonu... "za sada iskljucivo nasa oprema zato sto smo to testirali i za to garantujemo da radi". Kao da je ne znam koja nauka instalirati ADSL modem i spliter...

Kod EUnet-a mi se dopada sto su za svaki paket lepo definisali nivo agregacije. Jeste da su skuplji... ali ne mogu da kazem da nisam licno osetio na svojoj kozi koliko u stvari ima istine u onoj nasoj staroj "Koliko para toliko i muzike".

Bilo bi lepo kada bi ove dve stavke mogao neko od provajdera spoji... za sada sam jos u dilemi!

Pa jesi u pravu, bilo bi lepo da se jave, ako ima takvih koji su uzeli Eunet ADSL i da nam kazu iskustva. Ne mora da znaci da ako su najskuplji da ce biti i najbolji! Beotel korisnici su zadovoljni, mada je tek krenulo, nema zagusenja. Videcemo tamo negde Maja meseca kakav je u stvari ovaj nas ADSL.

Izvinjavam se što upadam, ali nisam upoznat sa terminom "agregacija". Šta to znači?!

Koliko korisnika deli odredjeni propusni opseg. Npr. 1:10, 1:20, 1:30 su odnosi koji pokazuju da se 1MBit/s deli na 10, 20 ili 30 korisnika (u zavisnosti od pretplatne grupe). U tom slucaju korisnici iz 1:10 grupe su manje vise OK, jer ce u najgorem slucaju (svih 10-oro u isto vreme na liniji) imati zagarantovanih ~128K.
Sto se tice ovih na flatu sa agregacijom 1:30 - nek im je bog na pomoci 🙂

valek je napisao(la):
Sto se tice ovih na flatu sa agregacijom 1:30 - nek im je bog na pomoci 🙂

Pa dobro... slazem se da zvuci mnogo u poredjenju sa recimo Beotel-ovih 1:16, medjutim iz razgovora s' ljudima koji kao znaju dosta na ovu temu, saznao sam da je po nekim istrazivanjima svetskih telekomunikacionih kompanija prosek opterecenja na odredjeni propusni opseg svega 30%. Sto znaci da je u "peak" satima oko 60%, a korisnici s' agregacijom 1:30 bi trebali da imaju priblizno 64K.

Ne znam koliko je to tacno, ali ako jeste onda ce 1:16 i 1:10 korisnici dobiti priblizne brzine onima koje su platili 🙂

@shone5: pa, nije nauka da se to instalira, ali da su testirali uredjaje koje nude, jesu ( bar za EUNet znam iz prve ruke - probali su DLink, CTC Union i josh neke; CTC se pokazao mnogo boljim od DLink-a, iako imaju isti chip; tipa, kachi se na punih 8Mbps, a DLink na ~6Mbps, onda CTC ima FW, itd..)
evo info-a o modemu ovde: http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=523437&postcount=688

verovatno zzele da smanje kolichinu promenljivih koje ne mogu da kontrolishu shto vishe, poshto ih i ovako ima mnogo ( Telekom, infrastruktura, "obrazovani" korisnici, i sl.)
a i nashi uvoznici HW-a su tako "brzi" u reagovanju na trazznju deficitarne robe, da bi se na ADSL uredjaje chekalo jedno pola godine..

dobra je stvar shto je neke "manje' ISP-ove uhvatila panika, pa su ponudili mnogo manje cene od onih koje su dogovorili sa ostalim "uchesnicima u trci", kada se planirala strategija izlaska na trzzishte sa ovom uslugom
sada imaju vecci broj zainteresovanih, ali i glavobolju ( i ISP-ovi i Telekom) kako da "pokriju" to interesovanje sa adekvatno brzim odgovorom u vidu usluge.. zato se ovo malo oduzzilo
ali, do kraja februara bicce znatan broj korisnika koji trenutno imaju teh.moguccnosti sa uvedenim servisom, pa ccemo imati moguccnost da proverimo kvalitet.. onda nastupa profilisanje, otpadanje neuspeshnih i shirenje vodeccih.. zajedno sa poveccanjem geografske pokrivenosti

moja ideja je da se prijavim u promo-periodu kod preferiranog ISP-a, i da chekam "kritichnu masu" korisnika za Zemun-Gornji Grad ( centrala Toshin Bunar, ako ne greshim), a za to vreme da kopam rukama i nogama da me prebace na novu centralu ( na 2 ili 3), "chistu", bez PCM/FM uredjaja..

za to vreme ccu da isprobavam sve i svashta na poslu,)

eto ideje😀

pozdrav

Nazad
Vrh Dno