Šta je novo?

EU kartice za EU roaming - iskustva i preporuke

alfaunits

Znamenit
Učlanjen(a)
24.06.2006
Poruke
44,724
Poena
1,365
Zbog ogranicenja roming cena unutar EEA zone, mislim da ce biti prilicno zgodno da se uzme kartica nekog EU operatera i koristi za raznorazni roming unutar EU, pa cak i za prihvatljiv data roaming.

Podelite vase iskustvo i preporuke u ovoj temi.
Naravno, kupovina prepaid (ili cak postpaid kartica) za ove potrebe, zahteva fizicko prisustvo, bilo vase, bilo nekoga u toj zemlji, ko ce vam karticu poslati.

Jedna od zgodnih opcija, koju sam ja nasao je T-Mobile.de prepaid roming, koji unutar EEA kosta 3EUR/dnevno za 50MB. Postpaid tarife cak imaju zgodniji 15EUR/nedeljno za 150MB. U oba slucaja sasvim dovoljno za komforno koriscenje neta unutar EU (smanjuje se brzina posle potrosenih 50MB unutar EEA, a za ostala podrucja se ukida net, i kosta skuplje dan).
Svi pozivi su prilicno jeftini, kao i SMS, mada je MTS KT roaming, kao opcija, prilicno blizu za pozive i SMS.
Za prepaid (sto nama znaci):
http://www.t-mobile.de/roaming/0,25096,25649-_,00.html#seite=1&reiter=2
Za postpaid (ako vam neko da slucajno svoj broj za koriscenje :D):
http://www.t-mobile.de/roaming/0,25096,25649-_,00.html#seite=1&reiter=1

Za pozive, EEA i van EEA, za normalan svet :p (USA, Japan, Koreja, Austraija..), odlicna solucija je Vodafone Passport:
http://www.vodafone.co.uk/shop/pay-as-you-go/travelling-abroad/vodafone-passport/index.htm
Ko ima UK kartica od ranije, ima i bolje cene, BTW!

Worldwide data roaming sa T-Mobile USA je malkice skup, ali skroz primenljiv za ceste putnike!
http://www.t-mobile.com/optional-services/roaming.html
http://support.t-mobile.com/docs/DOC-3226
120 zemalja, bez dodatnih troskova uz postpaid paket, ako sam dobro razumeo :) (za razliku od nemackog i UK sajta, gde nema zilion fine printa :))
Min. 40$ mesecno, nije nikako isplativo kao gornje dve prepaid opcije, ali vredi pomenuti za one koji cesto putuje u razlicite zemlje sveta.
 
To se "uvodi" vec nekoliko godina, plan je da se do 2017 maltene skroz izbaci roming u EU. Ima odlicna tabela na Wikipediji, sa planom izmena:
http://en.wikipedia.org/wiki/European_Union_roaming_regulations#Prices
Mada su neke od gorepomenutih kartica vec ispod sadasnjih limite cena.

Za nekoga ko ide u vise EU zemalja, pa i dalje, unutar Evrope, pomenute kartice i roming tarife su prilicno zgodne.
 
ja koristim estonske brojeve na otkljucanom telefonu. svi primljeni pozivi su 0eura u EU a u zemljama koja nisu EU, kao Srbija, Bosna, CG.. kosta 18din minut. poziv sa njega ka drugom EU broju u EU je 18din minut.
 
Kad se roaming ukine 2017. cela Grčka ima da pređe na tuđe kartice. Cene postpaid-a u ovdašnjim mrežama su bezobrazno visoke, a da i ne pominjem da za buđavih 100 MB mesečnog transfera za mobilni plaćam 5 evra.
 
Do tada ce i tamosnji operateri smanjiti cene, ili ce roaming kartice imati srozan prioritet ili uskracenu uslugu :)
Ne ukida se EU roaming 2017. inace, vec se vecina stvari ukida (dolazni poziv recimo), i vecina stvari postaje smesno jeftina, ali opet nije kao lokal.
 
Poslednja izmena:
Društvo, brat ima neku švedski SIM karticu u telefonu, ali mu kako je prešao u Nemačku net na toj kartici ne radi. Ja sam mu rekao da se uveri da mu je roaming uključen i da mu je uključen i net, i za oba kaže da je OK, ali net ne radi i dalje.

Jel imate neku još ideju šta bi mogli da bude?

Doduše znam i da može biti da operater treba da omogući roaming na toj njihovoj kartici, ali to bi mogao da reši tek kad bude opet u Švedskoj, pa se sve nadam da je u pitanju neka lako rešiva glupost.😕

PS. Nadam se da je OK što sam u onoj temi pisao, vidim da je poslednji post iz 2014, ali nisam našao drugu noviju temu.😁
 
Aha, on ima APN podešavanja koja su OK za Švedsku, ali treba da preuzme nova za dok je u Nemačkoj?

Hvala, još ću proguglati na ovu temu!
 
Ako ima omogućen roaming treba da radi bez ikakvih dodatnih podešavanja osim već pomenutog da se upali net u roamingu na telefonu.
 
Aha, onda bi bilo logično da mu roaming nije omogućen. Hvala na odgovoru!
 
Da li se moze preporuciti neka sim kartica koja se moze nabaviti u Srbiji (bilo putem kupujem/prodajem sajta ili online) a koja se moze koristiti prevashodno za internet u romingu EU?
 
Neko je već spomenuo Airalo aplikaciju koja je vrh za eSim i putovanja po svetu. Sve se završava preko nje i imaju ok pakete. Ja uzeo jednu eSim karticu za celu Evropu gde 1 Gb košta 5$ a 3 Gb 13$.
 
Hrvateske Bonbon i A1 imas na Kp, jednom sam naleteo i na Grcku Cosmote karticu, prelistaj malo KupujemProdajem sigurno ces naci nesto...
 
Tehnicki gledano, koje god provajdera da izaberete koji je u EU drzavi, imate free call/data roaming u celoj EU, jer je roaming tarifiranje ukinuto u EU.
Npr ja sam na Nemackom postpaid, isao u Cro na more i sasvim normalno koristio bez dodatnih troskova svoj paket.
 
Orange FLEX najbolja opcija za EU bez dileme
 
To je KnowRoaming SIM, imate pakete kod njih na sajtu:

Za neke destinacije i nije tako skupo.
 
Pozdrav, da li ima neko preporuku šta uzeti da bih imao hrvatski broj i primao pozive u Srbiji bez velikih naknada za dolazne pozive
 
Jbt, upalim na 20sek roming da obavim poziv od 5 sekundi i ucitam mapu i izgori mi 10 000 dinara 🤣🤦‍♂️
 

Prilozi

  • IMG_20220926_231916.jpg
    IMG_20220926_231916.jpg
    172 KB · Pregleda: 54
Ti si bar sam upalio, meni ispao iz mreze na Batrovcima dok sam cekao da predjem granicu, pa se vratio u Yetel pa jos 1 krug , 4,5 Mb 4.700 din, nisam ni pipnuo telefon :D . Otprilike im 1 Gb izadje milion dinara...nema sanse ostanem kod njih, iz principa... (taman odsekao qr.. na panju da bi naudio selu)
 
Tako se i meni desilo kad sam bio u manastir Tumane, nahvatao signal preko Dunava iz Rumunije, nije mi uopste jasno kako, nisam ni znao, sva sreca obavio jedan razgovor i jedan sms. Stigne meni racun oko 1900 vise, ja okrenem CC da vidim sta je, kazu roming, kao posaljite rekamaciju na mail, posto niste napustali zemlju, greska je, kolege ce stornirati. Kad ono mucak, nece da prihvate reklamaciju, dopisivao se, slao dokaze da nisam bio u romingu ali nisu hteli da prihvate i morao sam da platim...
 
Jbt, upalim na 20sek roming da obavim poziv od 5 sekundi i ucitam mapu i izgori mi 10 000 dinara 🤣🤦‍♂️
Slično se desilo mojoj koleginici pre par godina u Egiptu, "nabila" preko 100.000 račun, naravno nisu ni prstom mrdnuli da nešto reše, pomognu... Tako da je rešenje isključivanje interneta u romingu preko njihovog call centra i mirna glava.
 
Te cene od 1000 dinara za 1MB odnosno 1 milion dinara za 1GB su ludačke.
 
A ovde vam je internet u roamingu bio uključen? Ja se nadam da me ovo podešavanje koliko toliko čuva. 🙄
 

Prilozi

  • Screenshot_20220927-115020.png
    Screenshot_20220927-115020.png
    207 KB · Pregleda: 30
Nazad
Vrh Dno