Šta je novo?

Ethereum [ETH] (Ethash)

Za koji pool ste se odlučili?

• DwarfPool

Glasovi: 106 17.6%
  • Ethermine

Glasovi: 278 46.1%
  • ethpool

Glasovi: 26 4.3%
  • Coinotron

Glasovi: 71 11.8%
  • Nanopool

Glasovi: 122 20.2%

• Ukupno glasača
    603
A ima i toga, element iznenađenja kad je ETH u pitanju, ništa čudno 🤣

Ako sam dobro razumeo, onaj ko inicira transakciju i dalje ce cplacati fee, ali ga mineri ne dobijaju jer je spaljen?
Pa sta je poenta onda kad ce transakcija isto kostati? Ili ja nisam dobro razumeo tvoj post?
Poenta ima nekoliko:
1. Moci ces mnogo lakse da estimiras koliko da stavis miner tip i max gas price za transakciju da bi bio siguran da ce transakcija da ti bude obradjena u trenutnom mining bloku (tj odmah), umesto da placas nebulozno visok fee u slucaju first auction mehanizma kakav je sada.
2. Na ovaj nacin se sprecava situacija da sender salje transakcije na eth mrezi a da placa u nekoj drugoj valuti. Primera radi imas velikog sendera koji placa pool da u njegovo ime salje veliki broj transakcija a placa tom pool-u u nekoj drugoj valuti. Pool posalje transakcije, plati fee a zatim izmajnuje isti taj blok i vrati mu se isti taj fee. Ostaje na nuli, transakcije obradjene, a sav taj posao je placen u drugom tokenu.
3. Fee na mrezi ce mnogo sporije da se povecava/smanjuje, jer ce se to sada donekle kompenzovati kroz varijabilnu velicinu bloka. Opet, bolji UI za korisnike koji ce moci lakse da estimiraju fee.

Btw, odluceno je na ACD sastanku da ce 1559 biti u julu ili avgustu, ali definitivno ce doci sada na leto. Jedino sto moze da ga odlozi jeste da se pojavi neki problem u implementaciji u medjuvremenu.

Moje misljenje je da je 1559 pozitivna stvar za mrezu. Jedino su majneri na gubitku, ali najzanimljivije od svega je sto se zale na smanjenje zarade u trenutku istorijske profitabilnosti, koje traje vec mesecima... (malo bezobrazno?)

Hvala na ovako iscrpnom odgovoru 🙂

Ima tu raznih teorija sta ce biti krajnji outcome tog EIP1559. Majneri zagovaraju svoje teorije, a dev-ovi svoje. Dok se ne implementira i ne vidimo stvarne promene necemo znati ko je na dobitku, a ko na gubitku.

Sto se tice prihoda majnera sve zavisi kako posmatras. Ako gledas fiat vrednost zarada jeste najveca. Ali ako gledas zaradu u ETH nikad manja. Ja licno gledam zaradu u iskopanom ETH-u. Sad, mozda ja ne razmisljam dobro.

Moje licno zapazanje jeste da ljudi koji su dugo u kriptu ( blago njima 🙂 ) pa su se nakopali svega sada zagovaraju "zelene novcice" i EIP1559 i sl., a pocetnici kao ja bi voleli da potraje kopanje (ovo pravo PoW, a ne "kopanje" novcica stejkingom jer to nije nikakvo kopanje vec klasicno davanje coina pod kamatu), da se iskopano zameni u nekom momentu za stabilni coin pre bear-a, pa kad bude bear da stabine coine zamenim za ETH i na taj nacin barem malo kompenzujem sto sam tek sada usao u crypto. Ali to su samo moje puste zelje 🙂
Da li sam bezobrazan? Jesam 🙂
Ali sam bezobrazan samo poslednja tri meseca. A mnogi su bezobrazni vec godinama 🙂
Opet kazem ja sam pocetnik mozda sve ovo sto pisem nema nikakvog smisla 🙂

Pa pre bih rekao da treba da se posmatra u $, jer se oprema i struja placaju u $, a ne u ETH. A zalili su se na to kako ce im posao generalno biti neisplativ ako se uvede 1559.

Da se razumemo, i ja sam miner, ali smanjenje reward-a i rast cene je neminovna i prirodna stvar, kripto tako funkcionise otkad postoji...

Pa pre bih rekao da treba da se posmatra u $, jer se oprema i struja placaju u $, a ne u ETH. A zalili su se na to kako ce im posao generalno biti neisplativ ako se uvede 1559.
Zavisi da li si miner koji čim nakopa neku količinu odmah proda ili si miner koji iz drugih izvora plaća struju i čuvaš eth.

Da se razumemo, i ja sam miner, ali smanjenje reward-a i rast cene je neminovna i prirodna stvar, kripto tako funkcionise otkad postoji...
Pa koliko je ETH-a ostalo ? Milijardu, tako neka cifra? Do koje godine će se izrudariti, ako će se BTC izrudariti do 2100 i neke,a ostalo ga još 3-4miliona ?
It speaks volumes then.

Ja tako radim 3-4 mjeseca, isplate na Exodus svakih 15 dana preko Ethermine poola.

Koju app za android koristite za Ezil.me pool? Ja sam koristio do skora CheckPool ali nece vise da radi, kad dodam novcanik prijavljuje cant load wallet data

Tresnuo eth😁

Tako je. Dobio sam dezinformaciju od drugara koji je veceras gledao klip na Youtube gde je covek mahinalno pogresio.
Izvinjavam se

Jeste pao, ali ovo je u sustini normalno i lepo se i ovako iskopa.

Ono u prethodnom periodu nije bilo normalno, i iznenadio sam se da je onoliko i potrajalo.

Opet, uglavnom vikendom i ima manje prometa, tako da ocekujem blagi porast od ponedeljka.

Tesitraju ga uveliko :)

Pa imas difficulty bomb koji ce da ti otezava kopanje i smanjuje isplativost konvergirajuci ka nuli i POS sistemu.

Kad tacno ce nastupiti ova nula je pitanje, jer iako postoji neki timeline, implementacija merdzovanja jos uvek nije uzela maha niti ce, tek posle londona, za sada je 1559 prioritet a merge se istrazuje i planira u ovom trenutku...

Prema onome sto se za sada zna:

EIP 1559 je July 14

POS kraj godine. +- 3 meseca.

EIP 1599(burning ) 14 jul
Merge (eth 1.0 + eth 2.0 POS) posle eipa
Sharding (smanjenje provizije) posle merge
turning off pow (gasenje eth 1.0 (minninga )) posle shardinga

hvala za dobro

Od juce popodne su opet skocile zarade na kopanju, i to poprilicno.
Videcemo koliko ce da potraje.

U prilogu je zarada sa jednom 3080, payment je na svaka 4h.

Prilozi

• Screenshot_2021-05-09-08-33-23-702_com.nicehash.metallum.jpg
    Screenshot_2021-05-09-08-33-23-702_com.nicehash.metallum.jpg
    64.9 KB · Pregleda: 66
Vrh Dno