Šta je novo?

ETF vs FON

Corey

Slavan
Učlanjen(a)
14.01.2005
Poena
319
Ovako, krenuo sam da se spremam za FON, međutim nakon razgovora sa par ljudi dobio sam sumnju da li sam izabrao pravi fakultet.Postaviću par pitanja i teza koja si mi važna, samo se nadam da će imati ko da odgovori na njih a da se zaista razume.
1.Čuo sam da diploma FON-a nije priznata u svetu, koliko je ovo tačno ?
2.Posao se lakše dobija sa diplomom ETF-a iako sam ja čuo da je svejedno.
3.ETF se po pitanju profesora promenio, nema više "siledžija", pa je sada opuštenije nego ranije, al opet nije ni toliko lak.
3.Ne može isto da se napreduje sa FON-om kao što može sa ETF-om ????
4.Ako bi se spremao za ETF, kolika je razlika u matematici na prijemnom, tj. da li mogu da se prilagodim sada, kao i to koliko je vama studentima trebalo da se spremite.

A sada za sve studente gore pomenutih fakulteta, zanima me vaše mišljenje o njima, kako je tamo, ma bilo šta samo da imam što više informacija, hvala.

1. Nemam pojma.
2. Zavisi od slucaja do slucaja i od coveka do coveka, koliko je on sam sposoban, i sta se trazi na tom poslu, ali u sustini je isto. Jedino sto je ETF poznatiji po svojoj reputaciji tezeg fakulteta, pa to mozda malo vise ostavlja utisak, ali iz iskustva ljudi, nisam video da ima preterane razlike.
3. Ko ti je to rekao? Isti ljudi su i dalje tu, neki su otisli u penziju, ali su ih nasledili gori.
Nisu se promenili profesori, koliko se promenio sistem, jer su svi ispiti sada jednosemestralni, sto ti znaci mnogo, takodje su obavezni da ti daju kolokvijum, tako da preko njih mozes da se otarasis ispita. Mora da se uci i radi, ali dosta cesto to nije dovoljno, nego moras da imas srece ( 70% rada, 30% srece ). Jedino ako se predje na potpuni Bolonjski sistem ( gde moras da ocistis godinu da bi upisao sledecu ), sto je pocelo prosle godine, pa je promenjeno, jer bi drugu godinu upisalo 10% ljudi. Dakle, mora nesto debel oda se menja, to su svi zakljucili, ali je problem sto su svi profesori umislili kako su se zapljunuli na mesto i da im je ono zagarantovano. Kada im posao bude zavisio od prolaznosti i ukupnoj oceni studenata, verovatno ce faks biti laksi a i verovatno kvalitetniji jer ce se profesori vise truditi.
3. Ne. To zavisi od coveka do coveka i njegove licne sposobnosti.
4. Meni je trebalo 2 meseca opustenog rada da se spremim za prijemni. Ne znam kako stojis sa matematikom, ali sa obzirom da imas jos 3 meseca, kako da ne, naravno da mozes da se prilagodis.

Na kraju, sta mogu da ti kazem o ETF-u?
Da se kajem sto sam ga upisao, da sam video mnogo ljudi kako su odustali, koji su imali znajnje, ali jednostavno nisu mogli da izdrze pritisak, kako sam dosta puta video da faks zavrsavaju ljudi koji nisu preterano pametni nego su radili do besvesti.
Na 1. i 2. godini verovatno ces imati problema sa ispitima, a posle toga, normalnim radom dobijas ocekivane rezultate.
Sta da ti kazem sem - sa srecom.
I ako upises ETF, moras da se naoruzas zivcima i strpljenjem, jer ces zivce gubiti na svakom koraku, a strpljenje ti treba da bi se smirio i nastavio dalje.
Pozdrav.

Poslednja izmena:
ETF više nije bauk, ali novi sistem zahteva konstantan rad tokom cele godine. Ako propustiš ili padneš neki kolokvijum gradivo se neumoljivo nagomilava.
Moj utisak je da svako ko je sklon tehničkim naukama, a poseduje disciplinu i dobre radne navike, može bez velikih problema problema da završi ETF. Broj problematičnih ispita je sveden na minimum. Naravno što veći IQ je poželjan.

1. FON, ETF i Arhitektura su jedina 3 fakulteta iz Srbije čija se diploma važi svuda u svetu.
2. 99% studenata FON-a koji diplomiraju na smeru Informacionih sistema i tehnologija imaju posao (statistika, ne legenda)
3. FON je verovatno dosta laksi od ETF-a, jer ima manje fizike i matematike. Opet sve zavisi od toga šta tebi teško dolazi. Prve dve godine na FON-u su ubistvo zbog bubačkih predmeta, dok u sledeće dve ćeš imati skoro samo praktične predmete. Na ETF-u se više radi HW i kako nešto funkcioniše, dok je FON više okrenut programiranju, web development-u, bazama...
4. Što se tiče napredovanja, šta da ti kažem. Ne znam kako se radi na ETF-u, ali na FON-u svi asistenti i profesori rade honorarno kao programeri ili system admini, tako da su uvek u toku, pa i mi uvek radimo po trenutno aktuelnim tehnologijama. Evo sad smo prošlog semestra imali kao ispitni projekat da uradimo web prezentaciju, korišćenjem AJAX tehnologija.
5. Na FON-u imaju da se kupe zbirke zadataka za spremanje prijemnog za FON. Ja sam odatle spremao 2 meseca i imao sam 19 od 20 tačnih. Ne znam da li tako nešto ima na ETF-u

6. Evo možda i najbitnije. Ja sam četvrta godina i nijednom se nisam pokajao što sam upisao FON. Ajd, u zdravlje.

Zavrsio sam FON IS jos pre nekih 5 godina, sve kolege odavno rade. Plate su kako se ko snasao, od fantasticnih do prosecnih... Iz mog iskustva sa poslodavcima, fakultet ti nece doneti sam po sebi nista specijalno u karijeri, vec samo laksu ulaznicu u neku od solidnih firmi. Napredovanje zavisi od gomile faktora, mnogi rukovodioci i nemaju faks...
Sto se tice ETF, imam drugara koji su i njega zavrsili, u principu je slicna prica.
Pretpostavljam da je bolje zavrsiti ETF i da se vise nauci, ali uticaj svega toga u daljem zivotu ne mora da bude nikakav, ako ne radis to sto si ucio sve zaboravis za godinu dana...

Na ETF-u se više radi HW i kako nešto funkcioniše, dok je FON više okrenut programiranju, web development-u, bazama...
Ovo nije tačno. Na ETF-u (na odgovarajućem smeru, znači RTI i SI) otkida se od programiranja, baza i sličnog. Štaviše, tvrdim da je sa ove strane ETF (sada) jači, i to prilično.

Ja sam upisao fon 2002 zbog smera za IS. Danas ti mogu reci da mi je ostalo dva ispita na smeru za Upravljanje kvalitetom :D. Ma cak ni smer nije toliko bitan. Specijalisticka znanje tamo neces dobiti (mislim da je tu ETF za programiranje bolji, dok si na Fonu ti ipak vise kao neki menadzer za IS), sve iskljucivo zavisi od tvojih interesovanja. Mislim da je diploma FON-a podjednako cenjenja ovde. Moja preporuka ti je fon. Dobices sira bazicna znanja iz korisnih oblasti (ekonomija,marketing, kvalitet, finansije, organizacija....); laksi je (ima par tezih ispista tipa Mata, Ekonomija, Java, Teorija sitema, Operaciona istrazivanja... ali nista sto nije nesavladivo uz malo truda; zatim lepsi je (mnogo prijatniji infrastrakturni ambijent, mada je sada vec prenatrpan), ima sve vise fancy kokoski sto i nije toliko lose :-devil-: Najbitnija stvar - klonje su do jaja :d, pogotovo profesoreske. Kada sam bio na ETFu i video njihove i silne bubasvabe, posle ETS Nikola Tesla zaista nisam mogao u takav ambijent. Sto se tezine ETF-a tice, to je sada druga prica, evo ortakinja ga zavrsava sve u roku bez nekih problema. Ima fon svoje mane, ali ipak u odnosu na druge falkutete mi je uvek delovao savremeniji. Pozz!

Poslednja izmena:
2. Programeri su deficitarna roba, pa treba da budes tezak mamlaz pa da imas problema za zaposljavanjem sa bilo kojim od ova dva (uz pretpostavku da pod ETF podrazumevamo IR)

3. Apsolutno je TACNO. To sto se sada Antonije i Milicev cine problematicnim nije osnov za tvrdenja da nije tacno da su najveci problemi penzionisani (pre svih Caja)

Izbor se svodi na pitanje sta zelis da radis. Ako je to bankarski softver i takve stvari, idi na fon, laksi je. Ako te zanima low level softver, hardver itd. etf. Ako ne znas sta hoces -e tu postaje nezgodno. Mislim da je tu ETF sigurnija alternativa, posto poznajem nekoliko ljudi koji su posle 3 meseca do godinu dana pobegli glavom bez obzira iz vecih suvo programeskih (uglavnom e-banking, baze i tkavi poslovi) firmi, posto im se smucio zivot (dosadan posao do zla Boga). I ti ljudi su uspeli da se fino zaposle sa slicnim (pa i visim) platama kao one koje su ostavili, ali na drugacijim radnim mestima (sto vhdl, sto nizi nivoi softvera, sto programiranje koje se vrti oko klasicnijih inzenjerskih problema kod kojeg sira osnova dobro dodje). Mislim da bi sa FONom to mnoogo teze izveli.

Zanima me samo jedno: od kad mogu da se porede ETF i FON na bilo koji način? :wall:

U principu i ne mogu, ali dosta ljudi se dvoumi izmedju ova dva faxa.

Dvoume se samo oni koji nisu sigurni u sebe, pa krenu linijom manjeg otpora i upišu FON ;)

dok si na Fonu ti ipak vise kao neki menadzer za IS

E brate pretera ga. Menadzment znaci upravljanje, a na FONu se radi projektovanje citavog informacionog sistema od nule. Znaci, od modelovanja problema, strukturne analize, uml-a, izrade baze i za to odgovarajuce aplikacije. Kako si rekao ispade da smo promoteri na sajmovima.

Jeste ETF tezi i ozbiljniji fakultet, ali se na njemu rade drugacije stvari nego na FON-u. Ako neko zeli da se ozbiljno bavi programiranjem, fax mu tu nece biti od velike pomoci. Na faxu mozes dobiti osnovne direktive i principe programiranja, ali se dobar programer postaje zagrevanjem guzice godinama, a ne spremanjem jednog ispita. Ja sam polozio na FON-u ispite iz Jave i C#, ali ne mogu reci da sam programer.

@RazbojNick

Pa da, kad provale koliko se mora truda i rada uložiti na ETF-u. :)

Poslednja izmena:
Dvoume se samo oni koji nisu sigurni u sebe, pa krenu linijom manjeg otpora i upišu FON ;)

Ne mora da znaci. Ja sam bio ok djak u srednjoj (4,70), a jos bolji sam student (streber, jelte). Kad sam upisivao fax, hteo sam da upisem programerski smer na ETF-u, ali su primali 10 studenata na budzet a moji nisu mogli da mi plate 140000din skolarine. Ostali smerovi na ETFu mi nisu bili zanimljivi. Posto su prijemni bili istog dana, nisam mogao da rizikujem i upisao sam FON, ali se nisam pokajao. Da sam isao na ETF, sigurno bih platio skolarinu jer je prvih deset imalo 100poena.

Ne mislim ja ništa loše o FON-u, da se razumemo. ;)
Samo zastupam tezu da ljudi upisuju baš ono što žele i misle da mogu da završe, što i jeste najbitnije.
Realnost je surova, ***.

3. Apsolutno je TACNO. To sto se sada Antonije i Milicev cine problematicnim nije osnov za tvrdenja da nije tacno da su najveci problemi penzionisani (pre svih Caja)

A sto ga je nasledio Prokin? Poturica mora da bude krvavija od Turcina...

Završi šta je najlakše i najbrže, jer ćeš svakako vrlo minimalan deo stečenog znanja da koristiš. Sa znanjem sa FON-a ćeš se sigurno bolje snaći u nekoj većoj organiziciji jer će ti biti lakše da skapiraš kako funkcionišu hijerarhije i procesi, ima da ti zatrpaju glavu sa tim.

Da sad upisujem faks, upisao bih neki privatni, samo što pre da krenem da šljakam negde, mada bi FON trebalo da je debelo olakšan sa ovim Bolonja tripovima.

Fora je da ti od tog faksa apsolutno ništa ne zavisi kako ćeš proći u životu, bitno je samo da neki završiš.

A sto ga je nasledio Prokin? Poturica mora da bude krvavija od Turcina...

Ne zasmejavaj me. Polagao sam E1 kod Proke, polozio iz prve, a video sam i rokove i kriterijume koji bili za vreme Caje, a posle je jos malo olaksano kod prelaska na osnove (znam dosta ljudi koji poloze i znam sta me pitaju i koliko znaju, ne kazem da je objektivno malo ili nedovoljno, ali je mnoogo manje nego nekad). To po tezini nema veze sa onim sto je nekad bilo. A i racunarci mogu da preskoce elektroniku, ako ih ne zanima.
Merkele je debelo spustio loptu, Laban vise ne hara, i Zivkovic (koji je mozda bio manje problematican od prve dvojice za red velicine) je u penziji...

A sto se tice poredjenja IRa na ETFu i FONa, itekako je moguce, posto obojica u velikom broju slucajevu konkurisu i rade isti posao, bar kad je Srbija u pitanju...

Mali offtopic:
U pojedinim firmama postoje "lobiji" koji favoritizuju odredjene fakultete. Tako npr. iako im treba recimo programer za informacioni sistem u banci, pre ce da uzmu nekoga sa PMF-a koji i nije programerski smer, nego nekoga sa IT/RT sa FON-a/ETF-a.

Poslednja izmena:
ahahahhahhahahhaahhahahaaaa
da jedina 3, kako da ne.

da, a onda je Betmen pojeo bananu i postao Popaj

Moja greska. Zaboravio sam na FPN - Novi Sad. Naravno kada kazem priznata u svetu, znaci da se prilikom prebacivanja na neki fakultet u inostranstvu, vecina polozenih ispita se priznaju, dok sa drugim fakultetima to nije slucaj.

Ne zasmejavaj me. Polagao sam E1 kod Proke, polozio iz prve, a video sam i rokove i kriterijume koji bili za vreme Caje, a posle je jos malo olaksano kod prelaska na osnove (znam dosta ljudi koji poloze i znam sta me pitaju i koliko znaju, ne kazem da je objektivno malo ili nedovoljno, ali je mnoogo manje nego nekad). To po tezini nema veze sa onim sto je nekad bilo. A i racunarci mogu da preskoce elektroniku, ako ih ne zanima.
Merkele je debelo spustio loptu, Laban vise ne hara, i Zivkovic (koji je mozda bio manje problematican od prve dvojice za red velicine) je u penziji...

A sto se tice poredjenja IRa na ETFu i FONa, itekako je moguce, posto obojica u velikom broju slucajevu konkurisu i rade isti posao, bar kad je Srbija u pitanju...

Pa kada poredis Prokina i Caju, u to vreme, naravno da je Caja gori. A sada postoje malo drugaciji predmeti, na taj nacin sto je gradivo prosireno.
A ti si verovatno talenat, pa ti je ETF ok. Da ne znam kako je tamo ( i danas ), i kako se radi i kakava je prolaznost, pa i da ti poverujem. Navescu primer prolaznosti iz OET-a 2 u jednom roku - od 253 prijavljenih ljudi PETORO je proslo. To mi nesto ne lici na fer kriterijum, a ne verujem da 248 persona nije imalo blagog pojma o OET-u 2. A za Elektorniku, ili sada Elemente elektronike i Osnove elektronike, posto su to dva odvojena predmeta i vode ih razliciti ljudi, prolaznost je retko veca od 10%. Da li tako treba? Da li je to ok?
I ti se sigurno secas prolaznosti na E1, tako da i takve stvari treba spomenuti.

Poslednja izmena:
realno prokin nije toliko losh i nije nemoguce poloziti elektroniku kod njega (jedino shto nema konsultacija jer uglavnom nije u zemlji).

a shto se tiche 5 od 255 na oet-ima :D to su uglavnom januarski, februarski rokovi.. mnogi ne nauche sve pa izadju eto onako. znam po sebi jer znam dobro struje al magnetizam nisam pipnuo i stvarno mi niko nije kriv shto nisam polozio :) a inache je katedra i ljudi sa oet-a jedna od mozda najkorektnijih na celom faxu. postoje fantastichne (antonijeve) knjige i gomila zbirki iz kojih se super moze spremiti i nauchiti oet.

a shto se tiche teme - ako se vec dvoumish izmedju fona i etfa kontam da bi ipak trebalo da upishesh fon. lakshe cesh ga zavrshiti a posle cesh raditi za slichne pare kao neko sa etf-om

Moja greska. Zaboravio sam na FPN - Novi Sad. Naravno kada kazem priznata u svetu, znaci da se prilikom prebacivanja na neki fakultet u inostranstvu, vecina polozenih ispita se priznaju, dok sa drugim fakultetima to nije slucaj.

A masinac nije priznat :D?
Stvarno moze svashta covek da procita ovde :)

A zaposlicesh se tamo gde imash vezu i bez faxa... Tako da se u potpunosti slazem sa Nidzom....

Ne znam zasto se ljudi svadjaju na temu koji je fakultet bolji. Meni je ostalo par ispita na FON-u i mislim da je dobar fakultet zato sto sve ono sto sam zeleo pre fakulteta, na njemu sam dobio. ETF je odlican, PMF je odlican, dobri su i privatni IT fakulteti samo sto meni nisu odgovarali. Najbolje bi bilo da upises nesto sto mozes da zavrsis sa malo truda a opet da ti ostane vremena da sam programiras i vezbas.

Druga stvar je da FON i ETF stvarno nisu direktno poredivi... Ono, mozes da se dvoumi izmedju ova dva, ali nisu bas preterano iste stvari. Na FON-u imas programiranja ali nije akcenat na tome vec na razlicitim varijacijama IT i IS tehnologija. Koliko vidim na ETF-u se dosta radi programiranje pa sad tebi sta vise odgovara.

Treca stvar je da ti fakultet sam po sebi nece doneti uspeha. Budi ti dobar u onome sto radis i svaka firma ce znati to da ceni a bogme i da plati. Svaki fax ce ti otvoriti vrata ako znas da radis nesto i u tome si dobar.

Pa kada poredis Prokina i Caju, u to vreme, naravno da je Caja gori. A sada postoje malo drugaciji predmeti, na taj nacin sto je gradivo prosireno.
A ti si verovatno talenat, pa ti je ETF ok. Da ne znam kako je tamo ( i danas ), i kako se radi i kakava je prolaznost, pa i da ti poverujem. Navescu primer prolaznosti iz OET-a 2 u jednom roku - od 253 prijavljenih ljudi PETORO je proslo. To mi nesto ne lici na fer kriterijum, a ne verujem da 248 persona nije imalo blagog pojma o OET-u 2. A za Elektorniku, ili sada Elemente elektronike i Osnove elektronike, posto su to dva odvojena predmeta i vode ih razliciti ljudi, prolaznost je retko veca od 10%. Da li tako treba? Da li je to ok?
I ti se sigurno secas prolaznosti na E1, tako da i takve stvari treba spomenuti.

Znam i kako sada izgledaju pomenuti predmeti, jer sam mnogima pomagao da ih spreme, i gradivo nije prosireno nego suzeno. Ne kazem da je lako i da se ne treba pomuciti, pogotovo za tih nekoliko zeznutijih ispita, ali nema vise onoga da gruvas neki ispit po 4 meseca non-stop i da ti opet izvuku dovoljno sto nisi stigao da pogledas pa da padnes...
Nije lako, ima cimanja, ali prosecan covek moze da ga zabode u roku.

moji utisci vezani za ETF

Brat i sestra su mi zavrshili po starom sistemu, brat magistrirao, sestra na postdiplomskim...Iskreno, prilichno sam se plashio da upisem kad sam video koliko su oni ucili, smrsali i slicno...meeedjuuuutiiiim, promenilo se od 2003 :D

Na prvoj/drugoj godini ima teskih ispita...Meni su bili teski oet 1/2, a i elementi elektronike su me namucili...Jednostavno, mora da se nauci do perfekcije. A problem je sto profesori (konkretno Antonije) nisu ni malo fer...Nikad nece priznati svoju gresku u pregledanju i dati ti ocenu vise. Ostali predmeti su bili...Paaaaaa... uglavnom boza (za poloziti)! Treba razgraniciti koji je ispit bitan za dalju profesiju, a koji nije. One koji su bitni, nauciti i svariti, a za one koji licno toj osobi nisu bitni...Pita kolege kako se polaze :D Retko koji ispit sam ucio preko 7 dana po kvalitetnih 6 sati ucenja (matematike, elementi elektronike i sl)...

Problem kod etf-a se javlja kad dodjes pred zavrsnu godinu...I onda se zapitas "a sta ja to znam, i sta ja to mogu raditi?" Mnogo ljudi se istripuje da je u srednjoj skoli, uci siroko naokolo, nista konkretno...Ja sam im`o srecu, pa vec dve-tri godine radim u struci..."a cime se ti bavis?" "ma ono, struja brate struja"

ETF, sada, napustaju samo ultra lenji. A ne treba biti ekstra vredan...Samo spremati kolokvijume, izdvojiti konstantnih kvalitetnih 10-15 sati sedmicno za ucenje i ispitni rok ce biti jos samo jedan, obican, suncan dan...Ja naravno, nisam od onih vrednih, 300 dana godisnje ne pipam knjigu (na faxu sam sat vremena sedmicno), 30 dana nesto kao informativno, vishe sviranje qrtzu, a 30 dana po 10 sati dnevno...

Poslednja izmena:
sto se tice onog pitanja oko prijemnog,ako dobro spremis za fon,neces imati problema sa prijemnim ni na jednom fakultetu.na svim prijemnima (ja sam konkretno polagao prosle godine na etfu i pmfu,a video sam i kako je izgledao na fonu) dolaze manje,vise iste,elementarne stvari.malo je mozda tezi ovaj na etf/pmf,ali nije nista posebno.

e sad,sto se tice samog fakulteta,ja sam ove godine upisao SI (softverski inzenjering) na etfu i ako mislis da mozes dovoljno dobro da odradis prijemni i dobijes stipendiju za ovaj smer (ili ako ne znas sta ces sa parama,pa ti nije problem da dajes 2k evra godisnje),moja ti je preporuka da tu probas.mnoogo manje ces se muciti nego na "obicnom" etfu,imaces dosta bolje uslove za rad,a stecices isto znanje.

sto se tice fona,meni je prva godina stvarno odvratna.jedan od najboljih drugova mi je tamo, i iz njegovih prica znam da ja nikako tamo ne bih opstao uz razne menadzmente,ekonomije i ostale gluposti.matematika na prvoj godini je doosta laksa nego na etfu,i nemaju ni jedan normalan racunarski predmet.

takodje,ako si vredan i dobro ti ide mata,razmisli o pmf.ja sam se do poslednjeg trenutka dvoumio izmedju SIa i informatike na pmfu i na kraju sam se odlucio za SI,a najbolji drug mi je otisao na PMF.on se stvarno za sada otkida od ucenja,ali zato i ima odlicne rezultate a i sa matematicke strane je dobio neuporedivo vecu osnovu od mene.e sad,koliko ce mu to u buducnosti stvarno znaciti,ne znam...

u svakom slucaju,ako si malo vredniji i ide ti matematika/fizika,moja ti je preporuka da zaobidjes FON.

Nazad
Vrh Dno