Šta je novo?

eSATA uopsteno

Faaaalaa Bogu sto sam naleteo na ovaj topic!

E braco pomagajte, ja se ubi trazeci jednu vrstu HDD rack-a !

Jel zna neko da li ima INTERNI HDD rack koji se na maticnu kaci kao USB ?

Preferisem IDE/PATA adapter.

Video sam vec sto varijanti i nikako da nadjem takvo nesto.

Gde god sam video USB kao opciju, ili je bila externa varijanta ili je bio kao kablic za
kacenje nekog drugog uredjaja (u kitu) preko fioke.

Ako mi kazete da tako nesto ne postoji - bar cu znati da ne trazim zalud ...

I onda nemam druge nego da uzmem ATA/SATA USB adapter i nakalemim na neki interni HDD rack.

Evo cak i malo ASCII-art :

HDD => FIOKA => PATA/USB ADAPTER => MOBO

Ili ako mozete bar da kazete jel nekome poslo za rukom da kombinuje rack i adapter ?

kupish 2.5" HDD (one za laptopove), kupish 2.5" kutijicu koja ima adapter za USB i nakacis ga unutar kucista kao USB disk. Ne treba ti dodatno napajanje, jer mu je dovoljno i ovo preko USBa, a mozes da po potrebi kupujes vece HDDove, ako ti zatreba prostor.

Ja stavljam samo "redovne" 3.5" HDD.

2.5" adapter moze doci u obzir ako ga prepravim da radi sa 3.5" HDD rack.

Znaci ako nema takvih modela, onda bi uzeo bilo kakav USB/HDD adapter koji ima u sebi usb plug konektor koji se moze preseliti na rack.

Teoretski, mogao bi da sredim da se taj konektor koristi na mestu spoja internog rama i pokretne fioke, ali on nije predivdjen da se spaja "izdaleka" kao originalni konektor (koji je tipa "centronics" koliko sam saznao).

Fora je da je vecina konektora za periferije predvidjena da se kaci rukama u blizini mehanickog spoja, dok kod fioke to nije moguce (jer je spoj skroz unutar kucista). Zamisli kada bi npr pokusao da sa daljine od cca 20cm utaknes PS2 mini din sesticu tacno na mesto. ;)

U ovoj tehnoloskoj poplavi svega i svacega - cudi me da nisam nasao ovakvu kombinaciju :wall:

EDIT: Kad dobijem neki 3.5" ATA HDD za transfer, da ne gasim masinu pri ukljucenju/iskljucenju harda.

Poslednja izmena:
Evo pogledajte Q&A na dnu stranice ovog linka :

http://www.bestbyteinc.com/Storage_...e_Rack_BLACK_Bezel/Page_1/MRA-VIP-10LSFB.html

Neko je vec imao ovakvo pitanje i sad bar znam sta da trazim.

Jeste volim da modnem ponekad nesto ali imam neka bolna iskustva sa ovom idejom, pa bi uzeo gotovo resenje.

Mislim da sam imao srece da naletim na ovo ... Ko zna koliko bi jos trazio ...

PS:
Zasto ne mogu da dopisem ovo u moj originalni post posle prvog editovanja ?

EDIT:
1 .Izmena radi, ne znam zasto ali je proradila :p
2. Evo ga link sa sve slikama koji TACNO U DETALJE opisuje sta mi treba !
http://en.vipower.com/products01_01.php?ID=61

Poslednja izmena:
I onda nemam druge nego da uzmem ATA/SATA USB adapter i nakalemim na neki interni HDD rack.

Ako nadjes bolje uzmi ove gotove nisam ih probao ali sam zato probao 7 (SEDAM) ide2USB kabl adaptera i samo je JEDAN (neki prozirni noname) radio sa mojim rekovima. Nemam neko racionalno objasnjenje.
BTW nadji odma i programce USB Safely Remove trebace ti :)

Tnx. Taj safe remover svakako je neizbezan.

Sto se tice rack-a, nasao sam jos jedan model VP-15USB2 @ http://en.vipower.com/products01_01.php?ID=72

Opet, slika u dnu stranice opisuje situaciju. Na prvi pogled izgleda kao da ima viska delova ali sam se setio da ovo cudo moze ici i na masine gde nema slobodnih onboard usb konektora, pa ima mogucnost "zaobilaznog" prikljucivanja spolja.

Nasao sam nesto u HU ali nazalost prvi lik kojeg sam zamolio rece da ne moze nabaviti. Sad ciljam sledeceg i ako ne upali bas nigde - DHL :(

(pfff koliki smor za prosto parce lepo slozene plastike ....)

I da : setio sam se ako mozda postoje i eSATA -> IDE/SATA fioke to bi bilo jos bolje. Veca brzina i veca pouzdanost zajedno sa hot-swap.

ALI ! (uvek neko "ALI" :mad:)

eSATA ne radi na svakoj masini. Malo sam kopao po netu i na jednom forumu spominju da na npr Gigabyte GA-P35-DS3L ima ICH9 koji ne podrzava eSATA. Da bi eSATA radio na ploci, hardver mora podrzavati AHCI mod rada. Koliko sam shvatio, ICH9 moze to da uradi, ali samo uz pomoc OS-a. ICH9R podrzava full-hardware eSATA pomocu AHCI-a.

Video sam na jos par mesta da su rekli nekima radi, nekima ne ...

Tako da eSATA MOZE biti dobra alternativa, samo treba paziti da li je ploca podrzava. Za slucaj da ne moze, postoji i PCI-E kartica sa eSATA.

PS: ako trebaju linkovi odakle sam pokupio eSATA nfo, javite se.

EDIT:
Nasao sam jos jedan VI-POWER model VP-1001LSF @ http://en.vipower.com/products01_01.php?ID=50
Ako se sredi problem sa eSATA na ploci (preko OS drajvera, BIOS podesavanja ili PCI/PCI-E kartica) onda je ovo jos bolje resenje !). Mada kod onboard eSATA resenja ode jedan slobodan port (ih, kod ovih danasnjih monstruoznih kapaciteta necemo skoro videt guzvu u home kompu jos neko vreme :) )

EDIT2:
Eeeee nasao sam nesto za XP SATA hot-swap @ http://mysite.verizon.net/kaakoon/hotswap/index_enu.htm
Molio bi bilo koga ko ima XP i slobodan SATA HDD na maticnoj da proba ovo (naravno procitajte sve na linku pre upotrebe) i javite iskustva. Ja bi voleo da mogu ali drugi HDD mi ima neke vazne stvari i ne bi da izgubim podatke (jednom daavno sam se igrao sa SwapManager-om i nepredvidljivo su mi nestajali fajlovi na svim HDD :( ).

Poslednja izmena:
Pogledao sam i ovde eSATA fioke i vidim da je ipak najbolje (hardversko) resenje da se ubaci jedna PCI-E kartica sa eSATA konektorima, ali nazalost nisam bas imao srece da ovde u zemlji nadjem bilo kakve PCI-E kartice sem grafickih :(

Jel zna neko shop gde se moze kupiti nesto drugo osim grafike za PCI-E ?

Sto PCI-E uzmi obican PCI SATA adapter mada i to ne znam dal ima ovde da se kupi

ima PCI controlera ja bas dans zvao, cene su od 10-20E, zavisi od modela i shopa...no mene zeza sto nemam gde da ubacim tu PCi jer mi je 1/3 prekrila VGA, 2/3 modem, 3/3 Tjuner...:(

Nazad
Vrh Dno