Šta je novo?

eSATA uopsteno

a c a

Uticajan
Učlanjen(a)
04.11.2003
Poena
1,625
Moja oprema  
Laptop
HP 8570p
Mobilni telefon
Realme 8
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Hocu da kupim eSATA rack, u njega po potrebi menjam SATA diskove, za oko mi je zapao ovaj model jer nije skup:

http://www.thermaltake.com/product/Storage/35_Solutions/n0012us/n0012us.asp

moja ploca nema eSATA priljucak,ali ne bih koristio USB vezu jer je spora. Uz ovaj rack se dobija pci bracket, gde se on kaci na plocu koja nema esata priljucak, ako uopste moze?
Ako ne moze da se kaci, ima li neki eSATA-(nesto) adapter uz pomoc koga mogu na ploci koja nema e SATA prikljucak da koristim blagodeti ove tehnologije?

Ovo sam dobio uz moju plocu, predpostavljam da moze da se nabavi odvojeno

Moze da se zakaci na bilo koju plocu koja ima SATA prikljucak na njoj, ja tako radim.

Nije mi samo jasno da li se tako prikljucen hard moze iskljucivati/ukljucivati "na zivo" i koja su tu pravila.

Moze da se zakaci na bilo koju plocu koja ima SATA prikljucak na njoj, ja tako radim.

Nije mi samo jasno da li se tako prikljucen hard moze iskljucivati/ukljucivati "na zivo" i koja su tu pravila.

Isto kao kada prikljucis na usb, kada hoces da ga otkacis ides na safely remove hardware i zatim ga otkacis.

Od ploce do ploce zavisi da li ce moci da ide preko safel remove opcije, neke je imaju, neke ne. Hot swap je nesto drugo, malo googla da ne razvlacim. A sto se tice iskljucivanja externog hdd-a, ja imam e-sata rack za hdd, ima naravno dugme za napajanje, dosad sam ga milion puta palio i gasio na zivo, jos mu se nista nije desilo :D

Ja sam probao na zivo i iskljucivanje ide bez problema, ali sa ukljucivanjem imam problema, jer se hard ne vidi sve dok u device manageru ne uradim refresh . Ukolko prikljucim hard na esata pre paljenja racunara onda je sve uredu.

eSATA ce vam normalno raditi (hot-swap) jedino kad je kontroler u AHCI modu :

Wikipedia je napisao(la):
The Advanced Host Controller Interface (AHCI) is a hardware mechanism that allows software to communicate with Serial ATA (SATA) devices (such as host bus adapters) that are designed to offer features not offered by Parallel ATA (PATA) controllers, such as hot-plugging and native command queuing. The specification details a system memory structure for computer hardware vendors in order to transfer data between system memory and the device. As of July 2007, the current version of the specification is v1.2.[1]

Many SATA controllers can enable AHCI either separately or in conjunction with RAID support. Intel recommends choosing RAID mode on their motherboards (which also enables AHCI) rather than the plain AHCI/SATA mode for maximum flexibility, due to the issues caused when the mode is switched once an operating system has already been installed.[2]

AHCI is fully supported out of the box for Microsoft Windows Vista and the Linux operating system from kernel 2.6.19.[3] NetBSD also supports drivers in AHCI mode out of the box in certain versions. Older operating systems require drivers written by the host bus adapter vendor in order to support AHCI.

Wikipedia

Jedino je problem, shto kada prebacite kontroler u AHCI, morate reinstalirati sistem (ako su eSATA portovi prikaceni na isti kontroler na kom je i sistemski disk). U slucaju da koristite XP, trebace vam dodatni driver sa diskete. Vista bi trebalo da podrzava native ovo reshenje.

Poslednja izmena:
Ne treba instalirati nanovo nego se može prije prebacivanja ubaciti driver ili u najgorem slučaju samo reinstal bez formata. Inače eSATA je kompatibilan sa SATA-om. Razlika je u priključcima i naponskim razinama, s tim da će gotovo svi eSATA uređaji raditi i na SATA levelima, uz ograničenje duljine kabela mislim na pola metra.

Ako sam dobro shvatio, ja treba samo da prvo iscupam molex iz sekundarnog diska, pa onda i sata kablic, pri tom ne gaseci masinu? Obrnem postupak ako zelim da ga prikacim nazad i da ga dalje koristim?
komp iz potpisa, ako je bitno...

Ako sam dobro shvatio, ja treba samo da prvo iscupam molex iz sekundarnog diska, pa onda i sata kablic, pri tom ne gaseci masinu? Obrnem postupak ako zelim da ga prikacim nazad i da ga dalje koristim?
komp iz potpisa, ako je bitno...

Iz externog hdd (valjda) cupas kablove !!!???
Nadam se da ovo ne pricas za cupanje kablova iz nekog hdd koji je istaliran unutar kompa i nije prikljucen na externi sata konektor.
Ja imam eSata konektor u kompu, prikljucena plocica sa eSata konektorima i naponskim (sata) konektorom, unutar kucista sve povezano na plocu na sata konektor(e) i molex naponski.
Kada ukljucujem Hdd (do sada samo sta2 hdd) prikljucim kablove (naponski i data) ne secam se da li nekim redom i kojim to radim.
Iskljucujem ( ufff sad se ne secam da li koristim safely remove opciju, a nije bitno svako moze da proveri pa ako ga vidi (externi hdd) neka ga na "sigurno" iskljuci), tako sto razdvojim kablove i gotovo.

Prilozi

• mb_accessory_sata_01.jpg
    mb_accessory_sata_01.jpg
    3.5 KB · Pregleda: 1,503
Poslednja izmena:
Externi disk mi je na usb-u, ali ponekad imam potrebu da odnesem sata 80-cu kod drugara na "razmenu sadrzaja", pa da ne bih gasio i prekidao download, mogu samo da ga iscupam? Kuciste mi je kabrio, pa mi diskovi leze po stolu u slobodnom stilu.

Ja te ništa ne razumem. Koji disk je šta? :)
Vidi ovako: ako ti i on kupite ove adaptere, znači i ti i on da imate ove "compliance" tačke preko kojih spajete disk(ove) sa pločama, nema razloga da vam eSATA ne radi isto kao USB ili FireWire...

Sto znaci da ce raditi isto i bez adaptera, dok ga ne kupim?
U sustini, adapter mi je potreban samo da ne bih otvarao kutjiste?

gde ima kod nas da se kupe ovi adapteri

Ako treba nekom, ja imam esata bracket ali nema prikljuchak za napajanje. info na pm.

baci sliku

Al je praktično, ~ 50€?

54 dolara + 25 postarina, nadam se da ce neko od uvoznika da se seti da uveze nesto slicno a onda ce valjda i cena biti niza. Kod nas ima da se nadje Digitus ali samo sa USB-om.
U svakom slucaju poenta je u primenljivosti uredjaja a ne u ceni. O ceni mozemo da pricamo kad bude moglo da se kupi kod nas.

Na Gigabyte matičnim s tim adaptorom piše da je prije spajanje ili odspajanja potrebno isključiti napajanje ladice ukoliko koristi vlastito napajanje. Mene zanima da li je potrebno gasiti komp kad se spaja preko onog molexa na adaptoru i ima li veze redosljed prikapčanja?

Poslednja izmena:
"Hocu da kupim eSATA rack, u njega po potrebi menjam SATA diskove"
ovo je tema,
sata dock ima neke veze sa ovom temom ali PCI sata kontroler stvarno ne vidim kakve veze ima sa ovim postom i molim te objasni mi kakve veze imaju sata docking station i pci sata kontroler !!!(sem sto imaju sata konektore i u imenu se pominje sata)

Izvini Sadame (hahahaha) ja sam imao post o Sata to Ide adapterima. E sada, tvoja ploca nema podrsku za e sata (kao sto moja nema ni za Satu, ni za e satu - eto slicnosti :D )

mislim da mozemo da uzivamo u ovim tehnolgijama ako kupimo ovaj adapter

PCI-E eSATA II + SATA + PATA Host Bus Adapter Card

http://www.cubeternet.com/servlet/Detail?no=40

da ozivim temu , da li zna neko da li su se kod nas pojavili oni Digitus Hd rackovi , samo sa esatom ?

Uh ne znam ali imam potrebu da NAHVALIM kineza pominjanog nekoliko postova iznad :)
Neverovatno korisno parce harvdera. Upravo prebacujem 1tb na 1tb sa njim.
Smesna kutijica koja ima 2 porti hab, SD card reader i naravno "konektor" za sata hard.
USB konekcija radi savrsneno, sata prilicno sporih ali prihvatljivih 30Mb/s (SATA I mi je na masini).
Bitna stvar, ne prekida USB konekcije kad je zakacen kao sata, tako da i hub i reader rade bez problema. Hub ko hub, radi :) SD reader sporiji nekih 20% od meni referentnog chieftec-ovog.
Ne pravi nikakav problem sa eSata kablovima od 2 metra. Nagledao sam se gomile rackova koji nece da rade sa dugacim kablovima, koji na sebi imaju hubove koji ne rade ako se nakace na satu i sl. Moze da predstavlja problem sto je kompletna elektronika harda na izvolete, pa se mora voditi racuna gde se stavlja. Kafa i pivo na jednu a on na drugu stranu stola.
Sve u svemu apsolutno ni po cemu nije u "vrhu", totalno prosecan a opet NEVEROVANO koristan komad hardvera i sve sto je na njemu RADI :)

Ako imate potrebe za cestim kacemenjem hardova i imate nacina da dobavite ovo cudo to obavezno i uradite.

Uh ne znam ali imam potrebu da NAHVALIM kineza pominjanog nekoliko postova iznad :)
Neverovatno korisno parce harvdera. Upravo prebacujem 1tb na 1tb sa njim.
Smesna kutijica koja ima 2 porti hab, SD card reader i naravno "konektor" za sata hard.
USB konekcija radi savrsneno, sata prilicno sporih ali prihvatljivih 30Mb/s (SATA I mi je na masini).
Bitna stvar, ne prekida USB konekcije kad je zakacen kao sata, tako da i hub i reader rade bez problema. Hub ko hub, radi :) SD reader sporiji nekih 20% od meni referentnog chieftec-ovog.
Ne pravi nikakav problem sa eSata kablovima od 2 metra. Nagledao sam se gomile rackova koji nece da rade sa dugacim kablovima, koji na sebi imaju hubove koji ne rade ako se nakace na satu i sl. Moze da predstavlja problem sto je kompletna elektronika harda na izvolete, pa se mora voditi racuna gde se stavlja. Kafa i pivo na jednu a on na drugu stranu stola.
Sve u svemu apsolutno ni po cemu nije u "vrhu", totalno prosecan a opet NEVEROVANO koristan komad hardvera i sve sto je na njemu RADI :)

Ako imate potrebe za cestim kacemenjem hardova i imate nacina da dobavite ovo cudo to obavezno i uradite.

Da li mozes da kazes gde si nabavio ovu spravicu. Tragam za necim takvim vec duze vreme.
Pozdrav

Ovo moje cudo je kupljeno preko. Videh u drugoj temi da ti je i TT BlackX po volji. Ako je verovati net cenovnicima moze da se nadje i kod nas.

Nazad
Vrh Dno