voodoo_nbgd je napisao(la):
Oblivion je u odnosu na Morrowind isto što i NWN u odnosu na Baldur's Gate.
Daj čoveče nemoj pričati svašta.
I NWN ima poboljšanu i olakšanu borbu, i daleko bolju grafiku, i sve. A opet igrači BG-a kažu da nije dubok ko BG, niti traje onoliko, niti ima side questova da se usereš.
NWN ima poboljšanu i olakšanu borbu, ali ne u smislu olakšanja na stupanj debilnosti, već na stupanj nešto veće smislenosti i mogućnosti izdavanja više komandi za uzastopne napade putem pauze. Ništa više ni manje. Čisto unapređenje u odnosu na prethodnike. Ja sam igrao sve Baldure i borbu iz NWNa mogu samo da pozdravim, ali ni borba ni grafika nisu ono zbog čega hardcore rpgovci pljuju NWN, već gejmplej.
I isto je daleko više mainstream nego BG
Naravno da je daleko više mainstream nego BG, ali to opet nema veze sa onim o čemu ti govoriš. Problem je što u NWN ne postoji neki preterani broj kvestova, što je svet žestoko ograničen manje-više linearnim nizom mapa i što ne postoji ni n od nelinearnosti prilikom igranja, već se sve svodi na to da li na jednoj mapi rešiti prvi ili drugi kvest.
ko što Oblivion sad može da igra svako (što se vidi po maratonskom threadu koji je bio aktuelan) a 90% igrača koji krenu Morrowind mogu samo da čupaju kose kad vide u šta su se uvalili, naročito kad čuju da igra nudi 5 puta više sati igranja nego Oblivion.
I to je kao loše? To je samo još jedna pozitivna stvar koja govori da je Oblivion unapređen dosta. Pa zar treba praviti igre koje odbijaju ljude svojim konfuzijama u startu? A interesovanje za igru je bilo povećano velikim uspehom morrowinda i mnogim novim stvarima koje su obećavane, najboljom grafikom na tržištu (to masa gleda, ali postojanje odlične grafike ne znači da je ostatak igre loš, to je samo tako kod zlovoljnika koji nemaju za bolji komp), kao i još ponekim stvarima, nelinearnošću, AIjem novim itd. I to što nije sve baš na nivou kako su obećavali na znači da ima boljih igara, igara koje to nude na višem nivou, ili kao što se ovde tvrdi da je u Morrowindu bilo bolje.
I za kraj generalna primedba - zašto ne navedete segmente u kojima je to Oblivion gori, tj. pojednostavljen/podebiljen? Nego se sve svodi na nešto opšte poznato, da igra ima dobru grafiku :zgran: ili da je to sigurno tako jer hardcore igrači Baldura ne vole ovo ili NWN? Svašta. Ja ne znam nikoga ko nije bio oduševljen Morrowindom da nije oduševljen Oblvionom. Kod tih drugih igara se upravo dešavalo da ljudi koji su oduševljeni bili npr. Baldurima ne podnose NWN, a da ga vole neki drugi ljudi. Kod Obliviona nije tako, baza fanova je proširena, a ne permutovana.
Naravno, sada očekujem da se javi gomila koja je jedva prešla Morrowind i kojoj to i nije neka igra bila da priča kako je razočarana Oblivionom a u stvari su gigafanovi Morrowinda bili i prešli ga 18 puta sa svakom rasom.
ToxiC je napisao(la):
ali zasto uvek kada nesto spominjes po pitanju RPG-a, NWN stavljas na poslednje mesto .... z a s t o evo nisi pomenuo ni KOTOR ni Fallout, a i da jesi i oni bi bili pre NWN-a :smash:
O Bože, navodio sam napamet prvih par neklasičnih igara kojih sam se setio. Kotor mi se ne dopada pa je logično što ga se nisam setio (nije ni čudo, to je klasičan primer polutana koji spusti perspektivu i kontrole tako da je igrač direktno tamo, što doprinosi utisku, a onda zvekne poteznu borbu bez neke veće direktne kontrole - polovično rešenje), a u kontekstu u kojem sam govorio se Fallout ne uklapa jer sam govorio o RPG igrama novije generacije. Mada, kad sad pogledam spisak na koji imaš primedbe - tu NWN i jeste najgori.
ToxiC je napisao(la):
Sto se tice tabla igranja, kao nebi se okupio na neki party i odigrao malko
Probao, smorio se za 10 minuta, i jedva sam nekako izdržao pola sata iz pristojnosti, kao da ne odem odmah. Užas.