Šta je novo?

ES: Morrowind ili ES: Oblivion???

Doktor

Slavan
Učlanjen(a)
13.03.2006
Poena
360
Sta je po vama bolje od ova dva zlata i zasto???:eyebrows:

Ceo Elder Scrolls serijal treba gledati kao celinu. Svaki naslov je postavio nove standarde, ili makar bio začetnik nečeg novog. Šteta je izdvajati bilo koju igru. I zašto si naveo samo dve najmanje igre iz serijala?

TES: Daggerfall... Zasto?

Ko je igrao (i presao iako to davno bese) znace!

Hajdemo svi koji nemaju dobre konfe, popljujmo malo po Oblivionu, davno nismo...
Ili još bolje, predložimo Daggerfall ili Arenu, davno nismo pominjali sprajtove. Pa još kad se prisetimo avantura sa Komosmora™ i Amiže©, gde će nam biti kraj.

Izmena: a i vi koji ste igrali sa slajderom na najlakšoj težini, pa prešli na levelu 2, nisam vas zaboravio pomenuti...

Poslednja izmena:
Ipak morrowind,
presudio je "level desing" morrowinda sa svim pratecim stvorenjima,gradovima koji su potpuno autenticni...nad vec vidjenim shmekom obliviona(srednji vek,jeleni,vukovi...).Moje misljenje.Ne znaci da sam u pravu.Poz.
edit: Niko ne pljuje oblivion,sjajna igra

Poslednja izmena:
BTW samo da obrazložim zašto je meni Oblivion - prvo i osnovno - borba poboljšana u svakom aspektu, kako mačevanje/sekirovanje/maljevanje, tako i korišćenje luka i strele, a pogotovo magija, divna atmosfera koja prija u odnosu na prethodne nastavne (i kakva je logična, pošto je u pitanju srce imperije, tj. kraljevstvo ljudi, takvu atmosferu sam i očekivao), kao i fantastična grafika koja ostavlja bez daha. Pored toga, Oblivion mi je nekako prijemčiviji i lakši za "ulazak u igru". To meni, naravno, kao nekome ko je igrao prethodnike uzduž i popreko ne znači ništa, ali želim da se izdignem iznad sopstvenih utisaka i pokušam da shvatim kako je to sve za nekoga ko tek počinje. Samo levelovanje je dovoljno da zbuni i veterana RPGova, a kamoli početnika...Zatim, dužina - nekako mi je ovo prava mera - ne toliko duga kampanje i ne toliko side-questova - čisto da imam osećaj da sam sve prešao, što nisam imao ni na kraju Morrowinda sa sve ekspanzijama :) I na kraju, naravno, fantastična grafika koja me je XYZ puta ostavila bez daha.

P.S. naravno, ne mislim na argumentovane odgovore kada kažem ono iz prethodnog posta, nego na pljuvačke postove kakve ubrzo očekujem :)

@filipenko
hehe vrlo dobar avatar :smoke:
p.s. vidis da ne pljujem nista :d ne stvarno poceo sam sad skoro ponovo da djipam oblivion i ok je uz onih par must have mod packova i priznajem da me je kad je izasao uzasno nervirala hardverska zahtevnost (imadoh tada 6800gt koji se znojio i na 800x600 bez senki napolju naravno) i jos me vise nervirala neoptimizovanost da recimo u gradu i dungeon-ima moze da radi u vecoj rezoluciji+hdr/af a kad se setas pored nekog potoka spustaj rez iskljucuj hdr a bogami i 91.xx drajveri stvarno osetno popravljaju stvari kao i 2gb ram-a koji za razliku od 91.xx drajvera kostaju poprilicno :wall: mada mi je ipak nwn vise u srcu sto se rpg zanra tice ;) ah da imorrovind je (sa svim exp.) prilicno duza i teza igra no dobro videcemo kakvi ce exp. za oblivion biti a sto se tice grafike to stoji nema ravnog mada me taj vec 100 puta pomenuti konj :d uzasno nervira kako je odradjen (jahanje/fizika/nemogucnost da se u galopu nekom secne glava:smoke: itd...)

Poslednja izmena:
Iako su obe igre dobre, lično mi je Morrowind bolji. Jeb'la ih centralna provincija, napraviše da Oblivion izgleda ko Ultima.

moje licno misljenje Morrowind ... ozbiljniji mi je nekako ...

Imam ja konfu i za Oblivion, samo mi je iz celog serijala najbolji Daggerfall.

Ako moram da biram izmedju ove dve igre odabracu Morrowind iako ga nisam celog presao zato sto mi je nekako Oblivion previse mainstream.
Ali Oblivionu skidam kapu kad vidim kakva je grafika, a i onaj stari Morrowind feeling je tu, samo ipak je igra otisla u mainstream vise nego sto je to trebalo (za jednu TES igru).

to sam i ja mislio u pocetku ... ali kada sam video sarenilo Obliviona ... :)

Oblivion je za nekoga ko ulece prvi put u ovaj svet, a Morrowind je za veterane i strpljive ljude. Eeee..sad.. ***** li ga, ta grafika u Oblivionu, svi su se zalepili za nju. Da je Morrowind imao takvu grafiku(leleeee..). Tek kada izadju Exp za Oblivion i svi dodaci, tek tada ce moci da se sagleda koliko i da li je Oblivion tako mocan.

Hajde nabrojte tačno sve šta je pojednostavljeno (ali da napravite razumnu razliku između pojednostavljeno i unapređeno). Jedino što je osetno pojednostavljeno je izostavljanje nekoliko vrsta oružja, kao i fast travel. Sve ostalo, što je na prvi pogled olakšano je zapravo unapređenje. Ozbiljno, navedite sve olakšice, pa da vidimo.

I dalje ne kapiram kako je moguće da ljudi toliko cene ono što vide grafički i što im je utisak neki globalni čisto oko izgleda nauštrb onoga najbitnijeg - borbe, koja je sada poboljšana jedno 10 puta (sad će G!!! da se buni što nisu omogućili da sukob sa razbojnicima izbegneš ponudivši im svoje dupe u cilju ostvarivanja polnog kontakta :d ), dovoljno da nadoknadi meni-ne-toliko-primamljive izmene u vezi sa interfejsom.
Morrowindu, naravno, skidam kapu jer je jedina igra koja omogućava igraču da se razvije do poluboga i da se to oseti prilikom svakog sukoba u igri. Generalno, mnogo ljudi zamera (posebno Morrowindu) nešto što u ovoj ili onoj meri nije moguće ostvariti - jedni zameraju što te svi najednom ne poštuju, drugi što daju buđave kvestove, treći što svi ne padaju ničice pred tobom kad se pojaviš u gradu...

Agilni je napisao(la):
Hajde nabrojte tačno sve šta je pojednostavljeno (ali da napravite razumnu razliku između pojednostavljeno i unapređeno). Jedino što je osetno pojednostavljeno je izostavljanje nekoliko vrsta oružja, kao i fast travel. Sve ostalo, što je na prvi pogled olakšano je zapravo unapređenje. Ozbiljno, navedite sve olakšice, pa da vidimo.
Pojednostavljeno je to što su sada sve teksture lepše i oštrije, kao i modeli, pojednostavljeno je to što žurnal ne baguje i ne unosi unose nasumice, a detaljno je objašnjen i sistem levelovanja, tako da sada svaki novajlija zna kako se treba levelovati, prokleti bili. (osim Stanmara, on je došao do levela 2 i dalje mu nije trebalo :D )

Da pojednostavljeno je da postaje smor... sada imaš tri-četiri načina da aktiviraš kvest, ranije si imao jedan... ili... odem po lika da ga odžeparim, a njega nema tamo gde uvek stoji, odšetao negde? Šta, treba da ga jurim jer je otišao na posao??? Ma užas od jednostavnosti!

Nazaduje franšiza, šta ćeš...

Poslednja izmena:
Grešiš, za razliku od lošeg Oblivionovog AI-ja gde moraš da juriš čoveka na posao da bi ga odžepario i onda da paziš šta radiš da te drugi ne vide, ili pak da čekaš vreme kad izađe sa posla da odžepariš samo njega, imaš igre sa daleko boljim AI-jem, gde moraš da juriš čoveka na posao da bi ga odžepario i onda da paziš šta radiš da te drugi ne vide, ili pak da čekaš vreme kad izađe sa posla da odžepariš samo njega.

Ne želim to da igram! Mnogo je bolje kada imaš sprajtove, kada ga odžepariš tako što ga lepo zamoliš da ti da 100 dukata, jer je nemoguće da mu se šunjaš iza leđa, pošto je zaboden u ćošku i GLEDA neprestano u tebe. A i nema šunjanja. Šta će to u RPG-u?
U Oblivionu moram da izujem čizme, jer su preteške (zar moraju i da čuju NPC-ovi?), provlačim se u mraku, ili čekam da lik ode da spava, pa da se snalazim sa stražom, koju moram da iscimam nekom nindža idejom, pa da stvar koju hoću da ukradem nađem u fioci gde je ovaj ostavio kada ide na spavanje, pa ako opet zaboravim da skinem čizme, čuće me. Ponavljam, smor!

Poslednja izmena:
ma bre prica u main questu Oblivion-a mi nije obavijena nikakvom tajnom, cim je cujes znas sta ti je ciniti i sta ce se na kraju desiti, za razliku od Morrowinda gde nikad nisam znao gde ce me sledeci podatak u main-questu odvesti i do kraja nisam znao sta ce se i na koji nacin desiti ...

Agilni je napisao(la):
Ne želim to da igram! Mnogo je bolje kada imaš sprajtove, kada ga odžepariš tako što ga lepo zamoliš da ti da 100 dukata, jer je nemoguće da mu se šunjaš iza leđa, pošto je zaboden u ćošku i GLEDA neprestano u tebe. A i nema šunjanja. Šta će to u RPG-u?
U Oblivionu moram da izujem čizme, jer su preteške (zar moraju i da čuju NPC-ovi?), provlačim se u mraku, ili čekam da lik ode da spava, pa da se snalazim sa stražom, koju moram da iscimam nekom nindža idejom, pa da stvar koju hoću da ukradem nađem u fioci gde je ovaj ostavio kada ide na spavanje, pa ako opet zaboravim da skinem čizme, čuće me. Ponavljam, smor!
Ti to ne razumeš, jer si klinac pa te mrzi da razmišljaš dok igraš. Moraš puno da razmišljaš i da procenjuješ u koje osobine da trpaš XP poene. Glupo je da ti to automatski raste u zavisnosti šta koristiš, jer tu nema razmišljanja. Pa onda izometrija i automatsko kalkulisanje šansi da odžepariš nekoga dok ga gledaš u oči. To je zakon!

ToxiC je napisao(la):
ma bre prica u main questu Oblivion-a mi nije obavijena nikakvom tajnom, cim je cujes znas sta ti je ciniti i sta ce se na kraju desiti, za razliku od Morrowinda gde nikad nisam znao gde ce me sledeci podatak u main-questu odvesti i do kraja nisam znao sta ce se i na koji nacin desiti ...
Tačno, to je samo po sebi znak da je igra za decu i početnike u RPG/TES svetu.

Poslednja izmena:
filipenko je napisao(la):
Glupo je da ti to automatski raste u zavisnosti šta koristiš, jer tu nema razmišljanja. Pa onda izometrija i automatsko kalkulisanje šansi da odžepariš nekoga dok ga gledaš u oči. To je zakon!
znaci do sada sam bio propalica i dzeparos; stealty-boy lagan na koraku i odelu koje nosim .... puffff od sada sam vitez prvog reda heavy-armor mac od meter i po ... :trust:

e to je moj Filipe meni najgrdje u svoj ovoj zavrzlami :D

Upravo tako! Oblivion je igra za početnike, što i pokazuje onoliko veliki thread o Oblivionu. Takođe, sva pitanja tamo pokazuju i koliko je igra jednostavna.

Što se tiče priče i sadržajnosti glavnog kvesta, stvarno je jadno. Zapamtio sam imena skoro svih bitnih likova, dijaloge... sećam se obraćanja Emperora lično i njegove smrti i nemogućnosti da pomognem, bekstva iz zatvora i prvog prizora slobode i svetlosti dana, nalaženja naslednika, dugog jahanja ka severu (uz divan pogled na zemlju koja kao da ne sluti kakav užas joj se sprema), planiranja povratka Amuleta Kraljeva, veliki broj otvorenih kapija Oblivona, sve manje vedre teme u razgovoru sa NPC-ovima, lagano i postepeno razvijanje priče, sve veći kvestovi, neki u Sirodilu, neki u Oblivionu, neki u zamišljenim svetovima, skupljanje drevnih predmeta radi odlaska u Camoran paradise (koji je takođe smor), velike epske bitke - Kvatch, Bruma, odbrana Imperial Citiy-a, smrt saboraca u mnogim bitkama, koje kao da sam lično poznavao... sve u svemu, smorio sam se.

Zato se u sjajnom i neopterećujućem Neverwinteru sećam samo onog malog... kako se zove... ima ga u obe ekspanzije... Dobro de, pamtim imena žena, njih nikada ne zaboravljam, posebno kada imaju cool mač :D

Poslednja izmena:
Agilni je napisao(la):
Zato se u sjajnom i neopterećujućem Neverwinteru sećam samo onog malog... kako se zove... ima ga u obe ekspanzije... Dobro de, pamtim imena žena, njih nikada ne zaboravljam, posebno kada imaju cool mač :D
neeeeeeeeeee.... damn you :mad: ... ja se zaricem da u ovom thread-u necu pominjati NWN 1 i 2 ... zareknite se to i vi pa da imamo prepirku samo Morrowind vs. Oblivion aka rpg-fan vs. newbies ...

Dodao bih samo da je Baldur's Gate 1 zakon što se tiče priče, za razliku od predvidivog Obliviona ja ni slutio nisam sa koliko veleobrta raspolaže narator najavljujući svaki od (čini mi se) 6 poglavlja, sa kime ću se boriti na kraju niti gde se zloća nalazi.

ToxiC je napisao(la):
Morrowind vs. Oblivion aka rpg-fan vs. newbies ...
:lupko: Interesantno. Još uvek čekam objašnjenje šta to gigantskim ljubiteljima RPGova pravi smetnje tokom gejmpleja i koji su to njegovi elementi pojednostavljeni, a da nije to što se znalo da će biti borbe sa monstrumima iz Obliviona i njihove invazije (što se znalo još pre 2 godine iz najava igre). Sada očekujem odgovore u stilu "ma ako ti ne kapiraš ne vredi", "znaš i sam", "pojednostavljen je filing", "Gothic/Baldur/Fallout je bolji", "imam osećaj kao da sam u srednjevekovnoj državi" i još par generalnih fraza koje kao da su izašle iz pera tzv. novinara tzv. Sportskog Žurnala. Naravno, uz obavezno kukanje što je kontrola lika direktna, umesto hristočežnjive izometrije...

Poslednja izmena:
Šteta, igra je veoma jaka, može i do samog kraja™.

Ali dobro, ne treba lomiti preko kolena, jutro je pametnije od večeri.

Eventualno kompas možemo uzeti kao olakšanje igre (kada se slože utisci - sasvim ok potez, pošto bi bez njega bilo još većih cimanja) - sve drugo je usložnjeno u manjoj ili većoj meri, ili makar prerađeno da bude bolje/interesantnije.

nisam ja mega fan RPG-a, ali mi smeta sto u tim borbama koje ti glorifikujes toliko puno, nema skoro nikakvih pravila, tacnije shibas ga sekirom i macem, pa se malko odaljavas i koristis luk i strele (cije je koriscenje u ovom delu zaista maciji kasalj), pa malko biflash magiju da se napunis heltom, pa onda neku magiju po njemu ozezes ...

Vrh Dno