Šta je novo?

error:unknown filesystem. grub rescue>

ProMaster

Slavan
Učlanjen(a)
17.02.2011
Poena
375
dakle ovo mi je jutros izaslo kad sam ipalio lap... dakle sta bi mogao da uradim? jel moguce da je riknuo HDD?

crkao file system (ili nestala particija potpuno)

pokušaj da proveriš hdd chkdisk /r ako radiš iz XP-ovog repaira moda

ako ne izvadi HDD iz laptopa i nakači ga na desktop računar i pokušaj check disk normalan :)

ako nema particija pokušaj sa mini tool partition wizardom da uradiš recovery partiticija

Da nisi instalirao win i linux pa su se pomesali boot loaderi?

Moras da udjes u comand prompt (cmd), preko butabilnog win7 je najlakse. Kada budes u cmd samo otkucas ovo: bootrec.exe /fixmbr
i stisnes enter. Posle reseta bi trebalo sve da se vrati u normalu.

Moras da udjes u comand prompt (cmd), preko butabilnog win7 je najlakse. Kada budes u cmd samo otkucas ovo: bootrec.exe /fixmbr
i stisnes enter. Posle reseta bi trebalo sve da se vrati u normalu.
Ovo ce vratiti windows loader ali ce ostati bez linuxa. Treba ti linux live disk i google. Ukucaj how to repair grub, pa polako.

Ili skini easy bcd, programce je free. Tu mozes da podesavas boot loadere po svojoj volji :)

Ček, jesi li to pokušao da instaliraš Windows preko Linux-a? Ide se obratnim redom ako hoćeš dual boot. Objasni prvo šta si tačno radio i kako je nastao problem.

U tom grub promptu pusti komandu ls da vidimo kako ti stoje particije i šta je uzrok problema.

Evo ovako.. instalirao sam linux preko win, tj ne preko, lose sam se izrazio.. Nego kao dual boot (standarna prica win sa C, Linux sa E i to je to) pre nekog vremena.. I sve je radilo super.. SInoc sam ostavio lap upaljen, naravno, on se posle 45min sam ugasio, kao sto je i podeseno kad je na bateriji i jutros mi se pojavilo to.. E sad sam ubo usb i pokrenuo linux sa njega, sta bi sad trebalo ovde da kucam da resim problem..

kucao sam ls i dobijam sledece

hd0 hd0 msdos6 . . . . . . hd0 msdos1

Poslednja izmena:
Resio sam jos onda kad sam ostavio zadnji post.. Evo cisto da napisem kako sam ja resio, pa ukoliko nekad zatreba nekom da ima..

Prvo sam treba dok stoji to grub rescue>

ls i onda se proba za svaki ls (hd0,X) za X naizmenicno probati vrednosti od 1 -6, npr kod mene je bilo ls (hd0,5).. Kad se to sve zavrsi i ustanovite koji je vas srecni broj :), onda dignete ubuntu sa usb-a..

Otvorite terminal i kucate:

1. sudo mount /dev/sda5 /mnt Pri cemu sda5 ce mozda kod vas biti sda3 ili sda6

2. sudo grub-install /dev/sda --root-directory=/mnt

zatim enter i sacekajte par sekundi, a onda kada dobijete potvrdu da je gotovo,

sudo reboot

i to je to.. :)

p.s. Sad tek vidim da i link koji je postavio Boza upravo ovo objasnjava.. :) no od viska glava ne boli.. :D

Nadam se da su ti podaci na odvojenoj particiji D, ako kažeš da je Win na C a Ubuntu na E...
Ako jesu, kao prvo podigni neki liveusb Linux sa usba/disca, pa spasi podatke sa D (a možeš i sa C i E ako su mountable) negde externo.
Po tvojoj priči, kako se to desilo iz čista mira, rekao bih da ti je namešteno da ti jedan ili oba sistema hiberniraju, što je big no-no kad je dual boot. Jedan OS upiše sadržaj iz rama na hdd, ostane bez struje, onda po bootu podigneš slučajno ili namerno drugi i... all sorts of quirky things can happen. Ne kažem da ne može samo treba biti extra oprezan. Suspend može.
Ako ne uspeš ni na jedan drugi način javi, pa da probamo još nešto...

Nadam se da su ti podaci na odvojenoj particiji D, ako kažeš da je Win na C a Ubuntu na E...
Ako jesu, kao prvo podigni neki liveusb Linux sa usba/disca, pa spasi podatke sa D (a možeš i sa C i E ako su mountable) negde externo.
Po tvojoj priči, kako se to desilo iz čista mira, rekao bih da ti je namešteno da ti jedan ili oba sistema hiberniraju, što je big no-no kad je dual boot. Jedan OS upiše sadržaj iz rama na hdd, ostane bez struje, onda po bootu podigneš slučajno ili namerno drugi i... all sorts of quirky things can happen. Ne kažem da ne može samo treba biti extra oprezan. Suspend može.
Ako ne uspeš ni na jedan drugi način javi, pa da probamo još nešto...

Uspeo sam ovako kako sam napisao u prethodnom postu, sad sve radi najnormalnije kao ranije.. Vrv je u pitanju bio neki bag sa linuxom..

Vrh Dno