Šta je novo?

EQ

Učlanjen(a)
17.11.2007
Poena
320
Kako drzite podesen vas Eq i koji koristite. Imam Microlab 7c prikacene na integrusu i nekako ne mogu da se oduprem utisku da mi fali visokih tonova :)

Fale ti visoki jer slushash mp3 preko integrushe :d

na staroj kombinaciji altec lansing+live EQ je uglavnom bio slican rock presetu iz winampa, sa novom kombinacijom iz potpisa samo flat.

a dobar zvuk je subjektivna stvar, igraj se malo sa EQ pa sam nadji najbolje resenje

Evo sta izmerili ljudi za solo7...Imam i za solo2 i 6 ako nekog zanima. Ima tu stosta da se prozbori oko odziva i ostalog za svaki...

Prilozi

• fr_solo7.jpg
    fr_solo7.jpg
    39.1 KB · Pregleda: 69
Moze prevod za grafik odozgo :D

Pa evo recimo svugde moze da se procita da je frequency response 50-31000Hz za solo7. Ali...kao i za gotovo sve hi-fi zvucnike, pa i microlab, merenje i specifikacija se gotovo nikad ne poklope (a cesto nemaju veze jedno s drugim), a nekad se jednostavno proizvodjac posluzi trikom gde sakrije punu informaciju, tj. u kojoj liniji se posmatra odziv. Cesto je to +/-3dB (ali i pored tog podatka, opet vecina laze), i ako malo pazljivije pogledate mnoge ozbiljnije proizvodjace koji su stavljeni na test, veoma mali broj pokaze ono sto su oni napisali. Gotovo svaki zvucnik moze da dohvati tu zacrtanu donju frekvenciju koju oni stave, ali je pitanje sa kolikom atenuacijom, tj. na minus koliko dB. Cesto se desava da ono sto oni stave na -3dB, bude izmereno na -6 ili cak i vise od -10dB. Brojkama se navlace naivni kupci koji se njima i povode, a nemaju pojma sta slusaju.

U konkretnom slucaju, solo7 kao i ostali solo modeli, ima poprilicno zavidan odziv u odnosu na bilo koje PC zvucnike, a cak i u odnosu na neke budzet hi-fi zvucnike.
Evo sta kaze analiza postavljene slike na kojoj sam docrtao bitne tacke i preseke.
Krenuvsi odozdo, moze se videti da u tacki -3dB, bass silazi do 80Hz, a tek na -6dB na onih 50Hz iz specifikacije. U srednjem delu, oscilacija krive je u opsegu +/-3dB sto je relativno ok, ali odmah nakon 10Khz, visoki skacu u + i dostizu peak na oko 18-19Khz od cak +8dB, dok 15Khz prolazi na +6dB. 20Khz opet bivaju na +6dB, a ostatak strmo pada i u tacki 0dB visokotonci sviraju 30Khz, sa tendencijom daljeg pada u minus.
Ono sto su oni stavili kao podatak (50-31000Hz) ostvarilo bi se u opsegu -6dB/+8dB, dok bi po principu +/-3dB, odziv isao od 80Hz pa do 10Khz, i tako ostao odsecen deo do 20Khz (ustvari bi taj deo 10Khz-20Khz bio naglaseniji u plusu), gde bi se nakon ponovnog pada visokih, odziv vratio u okviru +/-3dB i to od 25Khz pa do recimo 33Khz.
To je ono sto pokazuje ovaj grafik...A to da li na njima fale visoki ili ne, umnogome zavisi sta se slusa i na cemu se slusa. Po ovom grafiku, visokih ima i vise nego sto treba. Mp3 i integrusa nisu adekvatno merilo sigurno...

Prilozi

• fr_solo7.jpg
    fr_solo7.jpg
    39.3 KB · Pregleda: 47
Poslednja izmena:
Zar ovaj grafik za solo6 vec nije na rock? ,)

Prilozi

• fr_solo6.png
    fr_solo6.png
    3.5 KB · Pregleda: 36
Ja na mojoj zvucnoj i nemam eq a svira za dve klase bolje od x-fi music, koju sam takodje imao. U pitanju je terratec EWX 24/96 matora ali strasna karta, naravno stereo.

Naravno nema sta da se doda ni oduzme, foobar+ flac i vozi

Nazad
Vrh Dno