Šta je novo?

Epson PX730WD+CISS

trailozo

Cenjen
Učlanjen(a)
23.02.2013
Poena
151
Kako ovaj štampač radi s CISS-om? Naime, imao sam epson sx400 sa samoresetujućim ketruidžima koji prtekinu štampu,na monitoru se pokaže da je neki ketridž prazan, a on nije ispražnjen ni za jednu trećinu. Dopunim ga, a on puni glave (razbacuje boju), nastavlja da štampa tu istu srtranu na drugom papiru, posle prikaže da je neki drugi ketridž prazan i Jovo na novo. Otprilike poveća mi tzrošak štampe za oko 15%. Ako i CISS tako nešto radi kod Epson PX730WD štampača, onda on nije, po men, za upotrebu? Ko ima iskustvo s Epsonom i CUSS-om, molim da odgovori-

Konkretno nemam iskustva sa tim modelom, ali imam P50 sa Ciss-om i isto se ponasa, kada nestane neke boje i treba resetovati cip na kertridzu, stane stampa, pa nastavi na drugom papiru... Ipak mnogo bolje i isplativije resenje nego s menjanjem kertridza.

Za savgardns:

Konkretno nemam iskustva sa tim modelom, ali imam P50 sa Ciss-om i isto se ponasa, kada nestane neke boje i treba resetovati cip na kertridzu, stane stampa, pa nastavi na drugom papiru... Ipak mnogo bolje i isplativije resenje nego s menjanjem kertridza.
Zahvaljujem što ste odgovorili, međutim hteo bi da pojasnim. Imao sam štampač Canon pixma MP640 s ugrađenim CISS-om i on je štampao dok ne isprazni rezervoare. Napin rezervoare resetujem dugmetom i oh štampa. Nažalost posle 8 meseci otkaže glava za štampanje. Možda zbog lošeg mastila (OCP), ali najverovatnije zbog nekvalitetnog CISS-a (uvukao vazduh, glava ostala bez mastila, mlaznice začepile i svi pokušaji da očistim glavu ultrazvukom parom i tečnostima za čišćenje ostali su bez rezultata). Stoga ponovo pitam da li Epson na pr. P50 s CISS-om štampa bez resetovanja dok ne potroši mastilo iz rezervoara (recimo 50-100ml) ili u tom periodu mora više puta da se resetuje što bi mo meni onda bolje bilo uzeti samoresetujuće ketridđe? Inače bio sam u dilemi koji štampač kupiti pa sam odlučio i uzeo Epson L800 s fabrički ugrađenim CISS-om. Nemam iskustva još s njim tek sam ga dobio pre dva dana i odštampaosamo par dokumenata.

Nisam siguran al po onome sto sam procitao uz ciss idu autoresetujuci kertridzi.
a kod njih treba da se izvade i vrate u stampac da bi se resetovali.
To je inace oprema koju retko ko ima i dok ne kupis neces znati kako radi.

Sta podrazumevate pod "fabricki ugradjen ciss", da je ga je EPSON ugradio ili da ste kupili stampac kojem je neko (ne Epson, vec prodavac) ugradio ciss. Ako je CISS ugradio EPSON onda ne znam da Vam dam odgovor, ako je CISS ugradjen od strane prodavca, pa Vam tako prodat, kertridzi dolaze sa tasterom koji kada nestane neke boje treba pritisnuti da bi se nivo mastila resetovao i ovaj nivo mastila nema veze s nivoom mastila u kanisterima CISSa. Nadam se da je to pojasnilo situaciju.

Poslednja izmena:
Sta podrazumevate pod "fabricki ugradjen ciss", da je ga je EPSON ugradio ili da ste kupili stampac kojem je neko (ne Epson, vec prodavac) ugradio ciss. Ako je CISS ugradio EPSON onda ne znam da Vam dam odgovor, ako je CISS ugradjen od strane prodavca, pa Vam tako prodat, kertridzi dolaze sa tasterom koji kada nestane neke boje treba pritisnuti da bi se nivo mastila resetovao i ovaj nivo mastila nema veze s nivoom mastila u kanisterima CISSa. Nadam se da je to pojasnilo situaciju.

Epsonov štampač L800, kao što sam napisao, ima fabrički ugrađen CISS, što znaći da je Epson izbacio na tržište novu vrstu štampača. Postoji više varijanti. Ovaj je foto štampač s 6 boja (svaka po 70 ml mastila) s hardverom kao Epson P50, nema skener (trenutno koristim Canon MP640 kao skener jer mu je stradala glava za štampanje). Dosta je skup. Kad sam počeo ovu temu, želeo sam da rešim dilemu između nabavke Epsona PX730WWD+CISS ili ovog Epson L800. Kako sam zakljućio, Canon štampači s CISS-om ili samoresetujućim kertridžima se lako resetuju, ne prikazuje nivo mastila ali štampa dok ne isprazni rezervoare ili kertidže dok Epson, bilo s CISS-om ili samoresetujućim kertridžima, koristi brojač odštampanih karaktera, tj. odštampa dok ne potroši oko 4ml. mastila (kod Epsona SX400 sa samoresetujućim kertridžima), a onda blokira, mora da se resetuje, pa puni glave (razbacuje mastilo) itd. Na internetu sam našao da Epson P50+CISS potroši oko 11 ml mastila pa mora da se resetuje. Po mojoj proceni, sagledavši sve što sam naveo, a uzimajući u obzir da kod štampača koji rade na termalnom principu, lako stradaju mlaznice-glave za štampanje, odlučio sam da mi Epson L800 odgovara. Kod njega se javlja signalizacija da je mastilo pri kraju ali se štampa i dalje. Čak je preporuka da se štampa dok nivo mastila ne padne do donje crte kad treba da se dopuni s novih 70 ml mastila. Štampam fotografije i dokumenta u nešto većem obimu pa mi ovakav štampač odgovara. Volim da čitam štampan tekst, a ne na monitoru. Za ovaj štampač (L800) postoji korisnički priručnik na srpskom jeziku koji sam odštampao.

Standardan kvalitet štampe za Epson, fabrički ugrađen CISS koji bi trebao da uštedi novac je obezvređen softverom koji traži da unesete 13-cifreni kod sa svake bočice i to svaki put kad se isprazni, što znači da ste primorani da kupujete original Epson boju koja je papreno skupa ili da potražite kodove na internetu ili program WICReset koji resetuje nivo u CISS-u ;)

da li si video ovo ?

da li si video ovo ?

Upoznat sam s mnogo čim, naravno preko interneta. Original boja je 2do 2,5 skuplja od zamene, ali po meni je to prihvatljivo. Ipak je s ovim štampačem (u odnosu s onim koji koristi kertridže) štampa 10 puta jeftinija. Pigmentne boje, koje sam koristio u Epsonu SX400 (za refilovanje), su približno iste cene pa i skuplje Zavisi od proizvođaća. Pretpostavljam da je s original bojama kvalitet štampe bolji i trajniji. Doduše, za ove original boje, znam samo da su tipa DYE (vodene), ne mogu naći podatke o trajnosti otiska (kao na primer za mastila tipa Klaria). Inače na internetu (inkresets.com) mogu se naći brojevi bočica koje treba ukucati pri dopunjavanju, i štampač bi trebao da radi s mastilima drugih proizvođaća. Naravno, u tom slučaju je kvalitet i trajnost otiska pod znakom pitanja? Međutim, možda važniji faktor je čistoća mastila. Ako dođe do otkazivanja glave za štampanje, ne verujem da je lako i isplativo naći novu glavu. Na pr. za Canon MP640, kome je otkazala glava (moguće zbog lošeg-prljavog mastila), zamena glave bi koštala oko 16000 din, a štampač Epson PX730WD može da se nađe za oko 16500 din!!!

Vrh Dno