Šta je novo?

Epox nforce2 i sempron 2200+ molim pomoc

jonesba

Slavan
Učlanjen(a)
01.01.2007
Poena
320
E ovako,ovo je moj prvi post i bice ih mnogo vise,imam jedno pitanje...
nameravao sam da menjam moju staru konfu za nesto novo ali mi je sve jako nepovoljno...zanima me neko strucno misljenje koliko bi se moglo izvuci iz ovoga,mislim snage...
Epox nforce2 ultra 400 + Sempron socketA 2200+(radi na defaultu 1.5 nikad ga nisam klokovao) + 2*256mb NCP memorije + Gainward 6600TD 256mb/128bit e da tu je i hard 80gb maxtor
sad me zanima sledece
1.do koliko bi smeo overclock procesora
Znaci ova masina tera Quake u 1280*1024 na medium(1280*1024 mi je standardna rezolucija jer imam tft) nemam nekih preteranih seckanja al kontam da ide na 20FPS
E sad Oblivion..znaci sta bi mogao uraditi mojoj konfguraciji da bi ga poterala(ako je moguce) u pravom svetlu ili bar i sa min detaljima al da ne secka...znaci koliko god menjao podesavanja probao na 800*600 sa lowest i 1280*1024 na skoro medium i on se skoro isto ponasa tj isto secka konstantno...sta je meni najslabija tacka na konfu??da li bi problem resilo dodavanje memorije,bolje grafike ili overclock procesora
Ili po vasem misljenju neku konfu koja ga moze terati bez problema...mislim koji je minimum koji treba ispuniti(da zaboravimo one specifikacije po casopisima,po njima bi i ja trebao da ga teram)

Ja sam taj proc ganjao bez dizanja napona i ikakvih problema na 2.0ghz isto na epox nf2 ploci.Ali nema puno koristi od te masine ako ti se igra Oblivion,mogao bi da se pokrene,ali ne bi video nista od grafike u igri sto se ne isplati.Najvishe se isplati preci na 754 soket,Sempron 2800 ili 3000 i naviti ga na oko 2600(ili preko) i za 35 evra imash zver procesor.Tako oc-ovan je jaci od Semprona SoketA x-puta.Meni sandra 2007 pokazuje (doduse sinteticki)skor kao Atlon FX 53 ili 55(2500-2600mhz).Plocu mozesh izeti od epoxa,moja(8KDA3I v3.3) radi na 325htt ali ona ima agp slot.Oblivion ce raditi dobro sa 7600gs ,bolje sa DDR3 memorijom,ali i DDR2 od 2.5 ns moze da odradi posao ali ako za PCI-e uzima grafika definitvno DDR3 mem.
Sto se tice rama 1gb je ok za oblivion,sa 512 ces dobiti sede u kosi.Na mojoj konfi iz profila Oblivion radi i sa HDR-om u 1152x864 sa max texturama i senkama na pola,uz malo tvikovanje,bez problema.

Procesor moze da radi na skoro 2200 kod mene radi na 2145Mhz. Koliko se sjecam Oblivion trazi minimum 1Gb RAM-a.

P.S. *** preduhitri me Dule13

Poslednja izmena:
Pa od grafike imam Gainward 6600TD 256mb/128bit ali ja znaci u zivotu nisam klokovao nista jer se malko plasim da mi ne rikne nesto...
Inace Oblivion sam presao na ovoj masini ali bi ga iskusio ponovo u lepsem izdanju...jel moguce da toliko secka zbog malo memorije a i sto nije bas kvalitetna...
a da mogao bi skupiti kesha za venice i neku plocu s939(znam da umire taj socket tj da je umro ali je venice jako jeftin a kontam da je brzi od bilo kog semprona)
e sad grafa mi se ne menja jer sam je zestoko platio a i dobra je(vidim da se prodaje za 50e mislim bedno) e al onda me ona ogranicava na staru agp platformu...
ali radio je meni Oblivion sasvim solidno ali do trenutka kada sam kod jako bogatog druga inace video istu igru na zlo masini(dve uparene 7900 GTX,neki FX procesor i 4gb rama) znaci alienware...to je moj pusti san al ajde lepo je videti...
Nego jel meni procesor uzrok kocenja(a da i u poslednje vreme mi se XP zamrzne pa moram da restartujem manuelno)...ljudi mi govore da mi je procesor i memorija problem i da ih menjam??? al de da nadjem barthon(koji mi se iskreno ne kupuje jer bi 64bit proc) i da ganjam ddr1 kojeg ima na kasiku...

Zameni memoriju za 2x512MB, klokni procesor na FSB 200MHz bez dizanja napona i stavi u BIOS-u FSB:DRAM na 100% i to ce sve da radi mnogo lepo. Videces mnooooogoooo veliku razliku.
P.S. Za procesor se ne brini jer ce tako podici tememperaturu za svega 2-3C.

hvala za savet...nego koliko je opasno to klokovanje...jel ima neke bojazni da mi rikne procesor...ja reko i da probam sa ovom starom memorijom malo taj FSB valjda ce biti nekih rezultata...
Ne bi da bacam pare bezveze ako ce biti nekih rezultata a i stize neki novi C2D koliko sam cuo za jeftine pare kao...pa da vidimo...

Ma nije opasno ni malo. Od dana kada sam kupio Sempron 2300+ drzao sam ga na 200MHz i nikada ni jedan problem nisam imao.
Klokovanje bez memorije ti nece mnogo pomoci. Ako imas malo memorije onda se puno koristi swap file koji je na HDD-u (koji je inace mnogo sporiji od RAM-a) tako da povecanje sistemske memorije uzrokuje i manje swapovanje sto visestruko povecava brzinu ucitavanja igara i veci framerate.

a to je znaci...malo memorije...a i sta se cudim...rama nikad dosta...znaci ram bi resio problem...puno hvala...ali prvo cu da pozajmimm od drug jedan modul od 1gb pa tek onda da kupujem ako vidim poboljsanja

hvala za savet...nego koliko je opasno to klokovanje...jel ima neke bojazni da mi rikne procesor...ja reko i da probam sa ovom starom memorijom malo taj FSB valjda ce biti nekih rezultata...
Ne bi da bacam pare bezveze ako ce biti nekih rezultata a i stize neki novi C2D koliko sam cuo za jeftine pare kao...pa da vidimo...

Ovako ako mozes da se strpis za jeftin E4300 C2D to je mozda i najbolje resenje samo da znas da taj procesor nikako nece biti ispod 120E i ploca za njega min 80E, za te pare to svakako vredi....

U principu koci te komp koji je realno star 3-4 godine. Evo sta ti ja predlazem:
- S754 NF4X ploca (nikako AsusK8N4-E SE, obican i Deluxe model uzmi slobodno), Epox ili DFI... oko 60E
- Sempron2800+ occ na 2.4GHz (moze i 100-200MHz vise ali dosta je i 2.4GHz 300MHz magistrala) oko 40E
- nVidia 7600GST ili 7600GT sa DDR3 memorijom (InnoVision, Gainward, Leadteck... bilo koja) oko 120E (moze i polovan X850XT, X800XL za oko 100-110E)
- 1GB ram obavezno oko 90E
- ukoliko imas neko krs napajanje pozeljan je bar Codegen od 400W ~ 25E
ukupno 335E

Tvoja staru konfiguraciju lepo prodaj:

- Epox nforce2 ultra 400 + Sempron socketA 2200+ oko 45E
- Gainward 6600TD 256mb 50E
- 2x256MB 35E

ukupno 130E

znam da doplata od 200E nije mala ali je dobitak ogroman, Oblivion radi u 1280x1024 tek sa malo oborenim detaljima na 7600GT a ako kupis X850XT mozes slobodno sve da stavis na High... imaces u 3dmarku 2003 oko 14-15000 poena a u 2005 oko 7500 sto je 2-3X bolje od tvoje sadasnje konfiguracije. Sempron za S754 je oko 20% brzi od SocketA semprona na istom taktu, jos kada se klokuje na 2.5-2.6GHz radi i do 50% brze od SocketA Semprona koji realno nemoze preko 2.2GHz...

Ne kolje te toliko proc kolikoi ram i grafulja. Tek sa 1gb rama i nekom 7600, 6800 ili x800 mozes da produzis vek tvojoj konfi. Al to ulaganje se sada ne isplati. Najbolje ti je da se strpis za e4300 c2d - "potpuna tranzicija". jes da ces jeftinije da prodjes sa S754 sasamil predlogom, al to ti je samo kratkorocno.

pedjape da ne znas mozda na koliko Ghz ce da radi taj e4300 c2d?

Nazad
Vrh Dno