Šta je novo?

EOS 500d, EOS 550d ili Nikon d90?

symbad

Čuven
Učlanjen(a)
23.08.2004
Poena
619
Citao sam razne teme o ovim aparatima, reci hvale za canona od strane obozavatelja, ali isto tako i reci hvale za nikona od strane njegovih obozavatelja.
Dvoumim se izmedju ova 3 modela, uskoro mi dolazi drug iz USA i doneo bi mi jedan :)
EOS 500d sa 18-55mm se tamo moze naci nov po ceni od eur 495
EOS 550d ................................................................eur 610
NIkon d90 ...............................................................eur 650

Pretezno slikam pejzaze i vise sam outdoor avanturista, znaci mi dobar ISO jer se cesto nadjem u low light situacijama. Da li je najpamentije uzeti 500d telo i neki bolji objektiv, jer nemam novca da placam skupo Nikonovo telo i bolji objektiv, jer nikon u tom slucaju izadje na preko 800eur.
Koja je realna razlika izmedju 500 i 550d?

Hvala svima i pozdrav.

PS: ako znate nekoga ko prodaje neki od ova 3 aparata, ali samo pod uslovom da je NOV, moze poruka na PM!

Jos nisam resio da uzmem (ali me privlaci ideja da ne bacam pare na digi-*****e). E sad, posto je to cisto za zezanje, ne daje mi se trenutno lova na to. Cekam da trenutni digitalac izdahne, pa da ga zamenim. Trenutno ima D3100 sa 18-105 VR objektivom za 570 evra, a D5100 sa istim objektivom je 770 evra (imao bih jedan all-around objektiv). To mi je nekako tema o kojoj mislim. Plus blic za jedno 240 evra (SB600) i to bi bio moj sistem (~800-1000 evra). Ali o tom potom.

Ne znam da li Canon u ovom cenovnom rangu parira Nikonu (za ovakav sistem ~18-105 + blic)? Ajd znalci...

Pozdrav.

Jos nisam resio da uzmem (ali me privlaci ideja da ne bacam pare na digi-*****e). E sad, posto je to cisto za zezanje, ne daje mi se trenutno lova na to. Cekam da trenutni digitalac izdahne, pa da ga zamenim. Trenutno ima D3100 sa 18-105 VR objektivom za 570 evra, a D5100 sa istim objektivom je 770 evra (imao bih jedan all-around objektiv). To mi je nekako tema o kojoj mislim. Plus blic za jedno 240 evra (SB600) i to bi bio moj sistem (~800-1000 evra). Ali o tom potom.

Ne znam da li Canon u ovom cenovnom rangu parira Nikonu (za ovakav sistem ~18-105 + blic)? Ajd znalci...

Pozdrav.
Ja sam vec rekao i ponovicu, meni je to velika razlika, tih 200 eur, za poprilicno iste aparate :)
Neko je ovde vec spomenuo, od strucnijih, da kada udjes u svet dslr-a i ako to stvarno volis, troskovima nikada kraja, uvek ces naci bolji objektiv, bolje ovo i ono i troskovi ima samo da skacu. Ja sam se limitirao na 500 eu i ponavljam: prezadovoljan sam. Amater sam, poprilicno dobar u tome i ovo zadovoljava moje potrebe. Moj teca ima Nikon d300s i 3 neka dobra objektiva, imao sam prilike da slikam sa njim, ali meni to stvarno ne treba :)))) plus taj set kosta oko 2,000 eur :)
D3100 je topla preporuka, a sto se tice poredjenja sa Canon-om....toj prici nema kraja, ni sa jednim neces pogresiti, mada je za moj ukus, nikon u ovoj jeftinijoj varijanti malo bolji po pitanju kvaliteta izrade aparata, za nekoga je ovo obrnuto.
Poz

Pa pazi i ja bih sebe ogranicio na sistem onako opisan, bez dodatnih ulaganja (zato bih i uzeo objektiv 18-105). I mene privlaci dugotrajnost/pouzdanost nikona. Racunam da kad ga uzmem, za kucnu upotrebi, trajace mi sigurno 5 i vise godina (trenutni ***** radi besprekorno vec cetvrtu godinu - kad god slikam nesto u mracnijim uslovima i treba da postavim ISO200 digne mi se kosa na glavi - pa ti vidi kako besprekorno radi :):):) ).

Krcka se ideja. Kad mi dopi*di kuvanje - kupicu ga (ako trenutni aparat ne pokaze znake slabosti).

Pozdrav.

Na d3100 pucas bez problema na iso 1600! Mislim da je ova fotka bas na 1600. Sve neke sugave programe za pregled slika imam na Macu, pa ne znam ni kako da vidim karakteristike slike :)

Mislim da je ova fotka bas na 1600.

Ne, na 800 je

# Exposure Time (1 / Shutter Speed) = 1/40 second = 0.025 second
# Lens F-Number/F-Stop = 7/2 = F3.5
# Exposure Program = manual control (1)
# ISO Speed Ratings = 800
# Exif Version = 0221
# Original Date/Time = 2011:08:01 21:08:03
# Digitization Date/Time = 2011:08:01 21:08:03
# Compressed Bits per Pixel = 4/1 = 4
# Exposure Bias (EV) = 0/1 = 0
# Max Aperture Value (APEX) = 18/5 = 3.6
Max Aperture = F3.48
# Metering Mode = spot (3)
# Light Source / White Balance = unknown (0)
# Flash = Flash did not fire
# Focal Length = 18/1 mm = 18 mm

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Nazad
Vrh Dno