Šta je novo?

EOS 350D ili D50 ili K100D ili ...

tootooban

Čuven
Učlanjen(a)
21.02.2004
Poena
630
Razmisljam da kupim aparat. Jos uvek nisam cvrsto odlucio.
EOS 350D, D50, K100D, svi su Kit-varijante i po istoj-slicnoj ceni. Svi su 500€.
Da li uzeti nesto od ova 3 ili neki 4-ti, mozda 5-ti ili traziti polovan. Posto mi nije hitno mogu i da sacekam neki noviji model ili pad cena...
Sreo sam prijatelja, koji me lozi da uzme 350d kit za 500€ (460 je telo) i polovni objektiv za filmsko telo za 100-tinak €. Uzeo bih odmah neki objektiv do 200mm ekv.
Da li bolje da uzmem neki ne dSLR tipa FZ50 i zavrsim pos'o za 2 godine.
Ja ne slikam cesto ali mislim da je bolje da pare potrosim na neku ozbilju stvar nego na sitnice (gardarobu, jeftin provod) .
Kazite mi sta mislite pa da uzimam ili cekam. A ,mozda, i potrosim pare:D
P.S. Ma bolje je da upotrebim pare:D

Od dSLR-ova iako je malo prevazidjen ja bih isao na 350D, najvise zbog dostupnosti objektiva kod nas !
Inace ako planiras prosumer, bolja opcija od Pana FZ30, je Fuji S6500, sto mozes videti u bar 50 postova na ovom forumu.
Inace ako si u nedoumici nemaoj da uzimas dSLR, jer ti je to jako skup sport. Pored aparata, daces jos najmanje 1000 eura za objektive da bi pokrio ono sto ti nude savremeni prosumeri.
Takodje razmisli i o Sony R1, koji je sjajan aparat za ono koliko kosta !!!

Od dSLR-ova iako je malo prevazidjen ja bih isao na 350D, najvise zbog dostupnosti objektiva kod nas !
Inace ako planiras prosumer, bolja opcija od Pana FZ30, je Fuji S6500, sto mozes videti u bar 50 postova na ovom forumu.
Inace ako si u nedoumici nemaoj da uzimas dSLR, jer ti je to jako skup sport. Pored aparata, daces jos najmanje 1000 eura za objektive da bi pokrio ono sto ti nude savremeni prosumeri.
Takodje razmisli i o Sony R1, koji je sjajan aparat za ono koliko kosta !!!

Hvala na odgovoru. Ne zman , jos uvek razmisljam. Mozda i necu da radim upgrade.
Cekam jos odgovora. Valjda ce me ljudi ubetiti u nesto.

Ako si kratak sa lovom idi na Fuji S6500, jer za 300 eura dobijas sjajan aparat.
Ja sam hteo da ga uzmem, ali obzirom da sam imao UZ pre njega i da mi je bio veliki za nosenje, uzeo sam kompakt, ali idalje mislim da je S6500 najbolji ne-dSLR, ne racunajuci Sony R1 !!!

Plasim se da ne osetim skok prelaskom na 6500fd. Trenutno sam pri parama ali limit mi je 600 u najgorem/najboljem slucaju do 700. Nego cekam jos necije misljenje da me odgovore ili nagovore na kupovinu.

D50 nemoj - loshiji je i od k100D i od 350D. D40 je isto tu negde ali morao bi da kupujesh objektive sa AF... Ja bih se odluchio za 350D (gde si nashao nov? Sada je aktuelna njegova zamena 400D za oko 650e) Naravno sve gore navedeno stoji da su objektivi kasnije skup sport.

D50 nemoj - loshiji je i od k100D i od 350D. D40 je isto tu negde ali morao bi da kupujesh objektive sa AF... Ja bih se odluchio za 350D (gde si nashao nov? Sada je aktuelna njegova zamena 400D za oko 650e) Naravno sve gore navedeno stoji da su objektivi kasnije skup sport.

Ne znam da li ovde sme. evo saljem ti PM.

Na Canonu pomocu adaptera mozes da koristis objektive skoro svih ostalih proizvodjaca. Koriscenje starih Nikkor objektiva na Nikonovim telima nize klase je diskutabilno, a na Pentaxu mogu da se koriste stari Pentax objektivi (i M42 sa adapterom). Mada ja mislim da to sve ima smisla samo ako vec imas neki egzoticni objektiv (tipa 500mm f/4). U ostalim slucajevima nije vredno truda posto gubis AF itd. a na digitalcima se sve mane objektiva mnogo bolje vide tako da svakav krs nije bas neko resenje.

Na Canonu pomocu adaptera mozes da koristis objektive skoro svih ostalih proizvodjaca. Koriscenje starih Nikkor objektiva na Nikonovim telima nize klase je diskutabilno, a na Pentaxu mogu da se koriste stari Pentax objektivi (i M42 sa adapterom). Mada ja mislim da to sve ima smisla samo ako vec imas neki egzoticni objektiv (tipa 500mm f/4). U ostalim slucajevima nije vredno truda posto gubis AF itd. a na digitalcima se sve mane objektiva mnogo bolje vide tako da svakav krs nije bas neko resenje.

Hvala i tebi na odgovoru.
Pre svega, prijatelj fotograf me je savetovao da uzmem 350 i rece mi ,isto, da moze da mi nadje dobar filmski objektiv za 100-tinjak €. Radi li AF sa tim objektivima?

Ako je objektiv Canon EF onda moze bilo koji od 1987 do danas i radice bez problema. Problem je sto tim objektivima cena skoro uopste ne pada. Ako je mislio na neki sa M42 navojem (npr. Praktica, Zenit, stari Pentax itd.), Canon FD ili na starije Nikonove objektive, moze samo sa adapterom, AF nece raditi i moraces da meris sa zatvorenom blendom. Moze da pomogne ako nadjes adapter sa elektronikom pa barem indikacija fokusa radi.

Poslednja izmena:
A niko mi nerece da li je dobro vreme za kupovinu s obzirom da se 350d vise ne proizvodi. Mozda sledi nesto posle 400d pa mu padne cena. Drugo, koji objektiv do 200-250€ a da bude min 160-200mm ekvivalent35

A niko mi nerece da li je dobro vreme za kupovinu s obzirom da se 350d vise ne proizvodi. Mozda sledi nesto posle 400d pa mu padne cena. Drugo, koji objektiv do 200-250€ a da bude min 160-200mm ekvivalent35

Mislim da 350d neće ići mnogo dole sa cenom, s obzirom da se više ne proizvodi, a ionako se od milja zove "nosač objektiva", pa će ti u svakom slučaju trebati neki kvalitetniji, iako i kit nije loš, ja lično fotkam sa kit objektivom i slike su odlične.
Preporuka za objektiv sa malo većim lećama je Sigma 70-300 APO DG MACRO, odličan objektiv sa Macro (200-300 mm) mogućnostima, radi se u APO i ne-APO varijanti, košta 210 eura i vredi svaku paru.
Imaš kompletan test na Axel-ovom sajtu, pročitaj ga.
Ja sam lično prezadovoljan, sa stativom su Macro fotke izuzetne.

Mislim da 350d neće ići mnogo dole sa cenom, s obzirom da se više ne proizvodi, a ionako se od milja zove "nosač objektiva", pa će ti u svakom slučaju trebati neki kvalitetniji, iako i kit nije loš, ja lično fotkam sa kit objektivom i slike su odlične.

Znaci da pazarim 350d kit za 500e, a za par dana dokupim neki objektiv.
Preporuka za objektiv sa malo većim lećama je Sigma 70-300 APO DG MACRO, odličan objektiv sa Macro (200-300 mm) mogućnostima, radi se u APO i ne-APO varijanti, košta 210 eura i vredi svaku paru.
Imaš kompletan test na Axel-ovom sajtu, pročitaj ga.
Ja sam lično prezadovoljan, sa stativom su Macro fotke izuzetne.
Citao sam ranije taj test ali procitacu ga opet. Smeta mi samo sto pocinje sa 70(112)
S njim je problem u zatvorenom.

A kakvi su ovi Canoni
Canon EF 75-300 f/4-5.6 USM
Canon EF 55-200mm f/4.5-5.6 II USM
Canon EF 28-105mm f/4.0-5.6 USM

Znaci da pazarim 350d kit za 500e, a za par dana dokupim neki objektiv.

Ja sam ga platio kod Axel-a pre otprilike 7-8 meseci 620 e (EOS 350D kit + Kingston CF 50x 1 GB), tako da mislim da je 500 e sasvim dobra cena. EOS 400D ti ne donosi toliko mnogo za razliku od oko 150 e (meni se jedino sviđa sistem za skidanje prašine sa ogledala).

[/QUOTE]Citao sam ranije taj test ali procitacu ga opet. Smeta mi samo sto pocinje sa 70(112) S njim je problem u zatvorenom.[/QUOTE]

Pa naravno da nije idealan, ja npr. koristim kit-objektiv u zatvorenom, s obzirom da mi nije potreban toliki zum, a i ovaj odrađuje odlično posao. 70-300 ti je odličan za panoramske slike prirode, životinja (čak i u Macro-u), cveća,... Ja lično koristim i običan Metz blic (vodeći broj 20), sa stativom i extra sam zadovoljan.
Evo, sve ovo što ja imam ti je ukupno oko 750 e.

A kakvi su ovi Canoni
Canon EF 75-300 f/4-5.6 USM
Canon EF 55-200mm f/4.5-5.6 II USM
Canon EF 28-105mm f/4.0-5.6 USM

Sva 3 su za izbegavanje. Malo skuplji a dosta bolji su:
Canon 70-210mm f/3.5-4.5 USM
Canon 100-300mm f/4.5-5.6 USM
Canon 28-105mm f/3.5-4.5 II USM
Canon 24-85mm f/3.5-4.5 USM

Uz malo srece mozes da nadjes dobro ocuvane polovne na berzi.

EOS 400D ti ne donosi toliko mnogo za razliku od oko 150 e (meni se jedino sviđa sistem za skidanje prašine sa ogledala).

Sistem ne skida prasinu sa ogledala vec sa senzora a 400D donosi mnogo toga novog poput, novog za Rebele, AF sistema i znatno boljih kontrola.

Uzecu 350d, ali ima li jos neki predlog za jeftin univerzalni objektiv ili da ja uzmem tu Sigmu 70-300 Apo?
Znam da ne mogu mnogo da ocekujem ali imajte obzira da taj aparat nece da zaradjuje pare i da mi je to prvi "pravi" aparat .

Uzecu 350d, ali ima li jos neki predlog za jeftin univerzalni objektiv ili da ja uzmem tu Sigmu 70-300 Apo?
Znam da ne mogu mnogo da ocekujem ali imajte obzira da taj aparat nece da zaradjuje pare i da mi je to prvi "pravi" aparat .

Sigma 70-300 ti nije u pravom smislu te reči univerzalan.
Ako voliš da fotkaš prirodu i životinjke, onda je on pravi za tebe. Ako ljude, mislim da ima i boljih za tebe, ali da ne tupim, neka kaže i neko iskusniji. Abdee, Driver, javite se.

Sigma 70-300 ti nije u pravom smislu te reči univerzalan.
Ako ljude, mislim da ima i boljih za tebe, ali da ne tupim, neka kaže i neko iskusniji. Abdee, Driver, javite se.
Znam da nije ali ga svi mnogo hvalite za tu cenu.

Ako voliš da fotkaš prirodu i životinjke, onda je on pravi za tebe.
Pa volim, nije da ne volim. Volim sve sto vole mladi.
Cesto slikam pse. I ovako i po takmicenjima.

Znam da nije ali ga svi mnogo hvalite za tu cenu.

Pa volim, nije da ne volim. Volim sve sto vole mladi.
Cesto slikam pse. I ovako i po takmicenjima.

Hvalimo ga zato što je za te pare xtra kupovina, veruj mi, koristim ga već oko 3 meseca, stvarno sam više nego zadovoljan, pogotovo macro-om, nisam očekivao da će dati toliko, ipak je to telac.

Imao sam Sigmu 70-300 APO do pre 15tak dana i mogu da mu dam svaku preporuku. Ne postoji bolja dopuna kit objektivu, a sa tim kompletom objektiva (+ 50mm f1.8 II), za veoma razumnu količinu novca dobijaš kompletan sistem, koji će da te uputi u sva neophodna znanja i buduće kupovine. Sasvim je dovoljno da se napravi vrh fotka i stiče iskustvo.

Sve preko toga što planiraš da imaš donosi sve manju dobit u odnosu na uloženi novac. U svakom slučaju se pripremi ni rupu bez dna i redovan trošak.

I ja sam počeo sa 350D + kit, pa 70-300, pa 50... Sad već imam nešto potpuno drugo, jedino što je ostalo od prve priče je fantastična 50ica. Ako voliš i ako ti bude išlo od ruke - onda nije šteta. :) Kraj puta je kad se sve zabeli - ako sad ne znaš o čemu pričam, znaćeš vrlo ubrzo.

Imao sam Sigmu 70-300 APO do pre 15tak dana i mogu da mu dam svaku preporuku. Ne postoji bolja dopuna kit objektivu, a sa tim kompletom objektiva (+ 50mm f1.8 II), za veoma razumnu količinu novca dobijaš kompletan sistem, koji će da te uputi u sva neophodna znanja i buduće kupovine. Sasvim je dovoljno da se napravi vrh fotka i stiče iskustvo.
Neka tako bude- 70-300 apo

Ako voliš i ako ti bude išlo od ruke - onda nije šteta.
Ma volim, mada, nisam das nesto umetnicki nastrojen. Uvek su mi bolje isle prirodne nauke.:d
Kraj puta je kad se sve zabeli - ako sad ne znaš o čemu pričam, znaćeš vrlo ubrzo.
Jel ti to meni pretis? :D Ned'o Bog. Video sam ovih dana koliko kostaju malo bolji objektivi (Canon EF 70-200mm f/2.8L USM 1200e).
Mislim da dotle necu stici. Nemam ni potrebe. Sad da mi ga das ja ne bih znao sta da slikam a da vredi da se slika.

Poslednja izmena:
Kupljeno

Osecam potrebu da vam se javim i obavestim da sam kupio Canon EOS 350d Kit.
Kupio sam polovan aparat sa garancijom do 16.5.2007. za 400€. Sve u kutiji lepo upakovano sem CD.
Ako sam ja dobro shvatio da su slike redom numerisane, onda je aparat ispucao oko 2000 slika.
Mislim da sam dobro prosao.
Sutra mi stize i Sigma 70-300 kao sto rekoh i jos jedna kartica od 1Gb(jedu imam od 512)

Nek ti je sa srecom i da te dugo sluzi !!!
Uzeo si odlican aparat, ali tek sada kreces u kupovinu (objektivi, blic ...) !!!
Ama, bre, dokle cete da me plasite. Pustite me malo.:)
Inace mnogo sam razocaram izradom. Onaj glavni tockic ide vrlo tesko. Mozda ce da se razradi ali sada je katastrofa, zapinj u pm. Plastika, dugmad...
Moja Monolta A1 je veca, magnezijumsko telo,... 100x bolja. Zman da je to uticali na cenu ali mogli su malo da se potrude.
Nadam se da cu se oduseviti slikama pa da zaboravim na to. Inace opali sam nocas par slika sa prozora. Iso 1600 nama suma, samo kao blago zatalasana-ispeglana slika. Sa A1 je na iso 800 bilo toliko suma da su bile neupotrebljive.

Da li postoji nacin da sa sigurnoscu vidim koliko je uradi snimaka. Cisto me onako interesuje. Star je 2 meseca i ne verujem da je nesto mnogo dadio.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno