Šifrovanje bilo kog teksta možeš da obaviš na dva načina: simetričnim i asimetričnim šifarskim sistemom.
Kod simetrične kriptografije potrebno je da korisnici razmene ključeve s kojima šifruju i dešifruju tekst. Treba imati na umu da ključ ne treba slati otvorenim komunikacionim kanalom i da se jednom upotrebljeni ključ ne sme ponovo koristiti.
Kod asimetrične kriptografije nema razmene ključeva i situacija je malo komplikovanija jer postoji par ključeva za oba korisnika. Međutim, ovde treba voditi računa o veličini teksta koji se šifruje.
Idealno je, u običnim-normalnim uslovima (ne profesionalnim), koristiti asimetričnu kriptografiju za razmenu ključeva koji se posle koriste u simetričnoj kriptografiji.
E sad, postoje programi, mada možeš i sam da se pozabaviš ovim pitanjem. Pre svega treba da sam sa sobom rasčistiš šta želiš da zaštitiš šifrovanjem i od koga to želiš da zaštitiš. Kad to rasčistiš onda ide odabir šifarskog sistema, veličina ključa, itd.
Ako te mrzi da se bakćeš s ovim, onda taj tvoj word-ov dokument zapakuj u RAR arhivu i zaključaj je. RAR koristi AES 128-bitnu enkripciju sa kojom bi i profi službe trebale da se poprilično pozabave dok je ne razbiju. Korisniku kojem želiš da pošalješ takav dokument nekako dostavi password za otvaranje te arhive i to je to.
EDIT: Evo ti jedan online AES tool:
http://www.cryptool-online.org/index.php?option=com_content&view=article&id=112&Itemid=135&lang=en . Pretvori tvoj tekst u šifrat i pošalji ga kao običan word-ov dokument.
Evo ti moje poruke, radi probe da vidiš kako se to koristi:
ZZZZZ AVJQA KNTXE CSOVQ RVFRE WEPAS WLELX QBOTI SIPGV FGFVO DOHQE
BDOUM LMILH WISFC EFKCG CNNPH SINRU LDGNS JSFCC UXXCW WPWSL WTWXH
NPHFX MQWVK RTRDD HHEDG NTMRJ CWWPO GEUSH KIPXB KKKVN VPIMA JSQRT
YYYYY
Imaš PM koji pass da koristiš.