Šta je novo?

Enkripcija u Wordu

ciciban

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2002
Poena
620
Da li je u Wordu 2003 moguće zaštititi fajl enkripcijom i takav poslati e-mailom, tako da ga primalac (sa instaliranim Wordom 2003) može otključati, jednostavnim ukucavanjem šifre? Ako je to nemoguće, da li postoji program sa kojim se može izvršiti enkripcija word fajla, tako da ga primalac na najjednostavniji način (dvoklikom i ukucavanjem šifre) može otključati, bez posedovanja softvera kojim je fajl zakljčan...?

Da li je u Wordu 2003 moguće zaštititi fajl enkripcijom i takav poslati e-mailom, tako da ga primalac (sa instaliranim Wordom 2003) može otključati, jednostavnim ukucavanjem šifre?
Word03 nema enkripciju za .doc fajlove u sebi.

Ako je to nemoguće, da li postoji program sa kojim se može izvršiti enkripcija word fajla, tako da ga primalac na najjednostavniji način (dvoklikom i ukucavanjem šifre) može otključati, bez posedovanja softvera kojim je fajl zakljčan...?
Sta mislis?:)

Najlakse ti je da zipujes file kroz explorer (ili bilo koji program) sa sifrom, a Explorer na XP+ moze da otvori te zip fajlove ako zna sifru.

Šifrovanje bilo kog teksta možeš da obaviš na dva načina: simetričnim i asimetričnim šifarskim sistemom.

Kod simetrične kriptografije potrebno je da korisnici razmene ključeve s kojima šifruju i dešifruju tekst. Treba imati na umu da ključ ne treba slati otvorenim komunikacionim kanalom i da se jednom upotrebljeni ključ ne sme ponovo koristiti.

Kod asimetrične kriptografije nema razmene ključeva i situacija je malo komplikovanija jer postoji par ključeva za oba korisnika. Međutim, ovde treba voditi računa o veličini teksta koji se šifruje.

Idealno je, u običnim-normalnim uslovima (ne profesionalnim), koristiti asimetričnu kriptografiju za razmenu ključeva koji se posle koriste u simetričnoj kriptografiji.

E sad, postoje programi, mada možeš i sam da se pozabaviš ovim pitanjem. Pre svega treba da sam sa sobom rasčistiš šta želiš da zaštitiš šifrovanjem i od koga to želiš da zaštitiš. Kad to rasčistiš onda ide odabir šifarskog sistema, veličina ključa, itd.

Ako te mrzi da se bakćeš s ovim, onda taj tvoj word-ov dokument zapakuj u RAR arhivu i zaključaj je. RAR koristi AES 128-bitnu enkripciju sa kojom bi i profi službe trebale da se poprilično pozabave dok je ne razbiju. Korisniku kojem želiš da pošalješ takav dokument nekako dostavi password za otvaranje te arhive i to je to.

EDIT: Evo ti jedan online AES tool: http://www.cryptool-online.org/index.php?option=com_content&view=article&id=112&Itemid=135&lang=en . Pretvori tvoj tekst u šifrat i pošalji ga kao običan word-ov dokument.

Evo ti moje poruke, radi probe da vidiš kako se to koristi:

ZZZZZ AVJQA KNTXE CSOVQ RVFRE WEPAS WLELX QBOTI SIPGV FGFVO DOHQE
BDOUM LMILH WISFC EFKCG CNNPH SINRU LDGNS JSFCC UXXCW WPWSL WTWXH
NPHFX MQWVK RTRDD HHEDG NTMRJ CWWPO GEUSH KIPXB KKKVN VPIMA JSQRT
YYYYY

Imaš PM koji pass da koristiš.

Poslednja izmena:
Ne zbunjuj coveka jos vise, vidis da misli da moze bez alata da desifruje bilo sta :D

Hvala na informacijama... Pretpostavljam da ni noviji Word 2007 (.docx fajlovi) nemaju enkripciju? A da li postoji neki mali (po mogućstvu besplatan, portabilan i off line) program sličan tom cryptool-online alatu? A šta se dešava kad u word dokumentu ima i slika (grafova, crteža...)?

Sta ce ti takav crypto alat? Kompresuj .doc file u ZIP sa passwordom, posalji mu tako, on ce moci na svom racunaru da otvori taj zip file (ako ima XP/Vista/7/8 a i vecinu mobile OS-a :)) bez ikakvih dodatnih alata.

Sta ce ti takav crypto alat? Kompresuj .doc file u ZIP sa passwordom, posalji mu tako, on ce moci na svom racunaru da otvori taj zip file (ako ima XP/Vista/7/8 a i vecinu mobile OS-a :)) bez ikakvih dodatnih alata.

Upravo tako, svaki windows može .zip da otvori, ne treba mu dodatna aplikacija.

Možeš da koristiš i ovo, ali je komplikovanije od onog prethodnog online linka:

http://www.gpg4win.org/

Za enkripciju u WinRAR-u znam i znam da "WinZip" u okviru operativnog sistema ne može da otvori fajlove spakovane WinRAR-om. Nisam znao da se sa, recimo, XP-ovim zip alatom može napraviti pasvord za otvaranje šifrovanog fajla. Verovatno se to mora uraditi u programu WinZip, a takav fajl može da "otključa" zip iz XP-a? Medjutim, malopre sam u Wordu 2003 pronašao način da zaključam fajl, samo ne znam da li se ta šifra može lako "zaobići"? Sledeće komande: Tools-Options-Security- i upišem šifru u ćeliju: Password to open... Ne znam da li je potrebno da ukucavam šifru i u ćeliju: Password to modify i šta bi s tim dobio? Da li ovo može i u Wordu 2007?

Poslednja izmena:
Ajde ti nama prvo objasni šta želiš da uradiš.

Enkripcija = Šifrovanje.

Password to open nije enkripcija. Ove šifre se zaobilaze za 10 sekundi.

Imaš i opciju digitalnog potpisa koja garantuje da fajl nije menjan.

Šta ti zapravo želiš da uradiš s tim dokumentom?

Cilj mi je da pošaljem Word dokument elektronskom poštom, a da njegov sadržaj može da sazna i da ga bezbedno preuzme, samo onaj kome šaljem taj dokument... S tim da taj koji prima dokument nema, na pretek, ni softverskih alata a ni kompjuterskog zanja... Svojevremeno sam uspeo da napravim portabilni, šifrovan, folder sa Folder lock 7 programom, koji sam mogao (uz šifru) da otvaram i na računarima koji nemaju instaliran Folder lock, ali samo pod XP sistemom (problem se javljao na Windows-u 7). A kad je računar još pod raznim administratorskim ograničenjima, to je posebna otežavajuća okolnost...

Poslednja izmena:
Napravi sifrovan ZIP i mani se daljeg smaranja.

EDIT: Dok ja ovo napisah već si dobio odgovor. :)

OK, onda zaboravi na "Password to open".

Druga strana mora da zna makar osnovne stvari, čim zna da primi i pošalje email. S obzirom na ograničenje da to mora biti jednostavno nemaš mnogo opcija.

Najjednostavnije je da ti zipuješ dokumenta sa passwordom i da ih šalješ na taj način. On to raspakuje, uz unošenje password-a i čita.

AES 256 bita šifrovan tekst je bezbedan ali problem su slike i grafici. U poslednjem linku koji sam ti ostavio radi se o besplatnom malom programu koji između ostalog može da:

The provided Outlook plugin GpgOL allows to sign and encrypt emails directly in Microsoft Outlook (2003 and 2007). Attachments can be encrypted as well, in one go with the email body. Verifying signatures and decrypting messages is done directly in Outlook too.

Međutim, to mora i druga strana da ima instalirano. S obzirom da druga strana nema admin privilegije, ako sam to dobro shvatio, onda neće moći ni da instalira ovaj gore pomenuti program.

Imaš i neke portabl programe ali ih ja nisam koristio:

http://www.techsupportalert.com/best-free-file-encryption-utility.htm
http://www.portablefreeware.com/index.php?sc=68

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno