Šta je novo?

Engineering Windows 7

Doktor

Slavan
Učlanjen(a)
13.03.2006
Poena
360
1.000 inženjera podeljenih u 25 manjih timova zaduženih za pojedine segmente novog OS-a. Svaki od ovih timova u proseku se sastoji od 40 ljudi, a godišnja plata svih njih zajedno je oko 110 miliona dolara.

Evo kako je podeljen tim koji radi na Windozi 7:

* Applets and Gadgets
* Assistance and Support Technologies
* Core User Experience
* Customer Engineering and Telemetry
* Deployment and Component Platform
* Desktop Graphics
* Devices and Media
* Devices and Storage
* Documents and Printing
* Engineering System and Tools
* File System
* Find and Organize
* Fundamentals
* Internet Explorer (including IE 8 down-level)
* International
* Kernel & VM
* Media Center
* Networking - Core
* Networking - Enterprise
* Networking - Wireless
* Security
* User Interface Platform
* Windows App Platform

E toliko ljudi, a nikad OS da naprave kako treba.:S:

Dzabe sto ima toliko timova, ako je komunikacija medju njima slaba, onda nije ni cudo sto ispadne los.

It is a very subjective impression at this time, but Windows 7 could very well turn into Windows Vista SE (“Second Edition”), a name that was used by Microsoft to update Windows 98. Of course we are speculating here, but Microsoft’s recent PR certainly provides food for thought and appears to caution anyone who might be expecting much more than multi-touch support from Windows 7. And given the problems the high expectations have caused for Vista that may not be a bad strategy.

http://www.tgdaily.com/content/view/38957/128/

Bilo bi im mnogo pametnije da porade na optimizacijama kernela i fail sistema. I naravno da izbace konacno 64-bitni OS, koji nema 32-bitno izdanje. Tako bi vece softverske kuce bile prisiljene na pisanje 64-bitnog softvera, ako ne zele da im se programi voze pod WoW-om 64. To bi naravno donelo osetan pomak u performansama...
E sad skeptican sam da ce M$ bas toliko da se potrudi, vise mi deluje da ce budziti GUI i to u pogresnom pravcu :(

Sta ti to fali da bude 64bit da bi ti izbacio backcompatibility sa 32bitnim softverom? Driveri nisu sigurno jer isti moraju biti 64bit, znaci pricas o nekom softveru ;)

Sta to fali Vista kernelu i fajl sistemu, budi precizan?

To sto su prilicno stari, a kernel je u medjuvremenu samo krpljen. Zar ne mislis da bi nesto poput WinFSa koji btw nikada nije zavrsen bilo lepo videti u novom windowsu?

Pa kada bi izasao samo 64-bitni Win softver bi sve vise isao u tom pravcu, sto je po mom misljenju napredak, mislim da se tu sigurno slazes sa mnom :)
Drugo kao sto Ivan rece WinFS je stara prica, koja bi mogla biti realizovana konacno. Jer je NTFS ocigledno zastareo u odnosu na konkurentska resenja...
A kernel bi mogao da bude malo optimizovaniji, posto ovaj u Visti ocigledno nije bas optimizovan :D

Precizan si kao cika Pejca zvani Frojd kad ga pitaju o higijeni u Nisu.... (ko razume shvatice).
Ja sam sa razlogom pitao da li mozes precizno da kazes sta mu fali, jer stvari tipa "trom je, moze biti bolji" i slicno su laicki izrazi koji znace "u stvari ne znam".
Cak ni konkretno sta NTFS-u fali u odnosu na konkurentna resenja. sto bi barem bilo lako ;) (Sem WinFS-a koji je sasvim druga prica - zasto isti ne postoji van Windowsa?)

Poslednja izmena:
Kernel je extra, ne vidim sta treba da se uradi jos.. mozda malo a srede za hyperthreading i to je to..
Za samo x64 software se skroz slazem... velika je muka ta podrska za x86.. prvo mali adresni prostor pa sva moguca dovijanja oko toga... a i file system je skroz ok... koliko sam puta resetovao racunar na brute force i nikad mi nije nista falilo sa fajlovima.. za razliku recimo od linux-a gde posle 10 reseta hoce da nestane dobar deo i cak MBR ponekad

Evo covek u OVOM testu dolazi do zakljucka da je Leopard u nekim testovima brzi od Viste bas zahvaljujuci fajl sistemu. Ako je on u pravu HSF+ je definitivno bolji od NTFS-a.

Siguran sam da u Microsoftu vrlo dobro znaju sta im je ciniti. Morate da shvatite da je hjihova politika, verovatno, okrenuta raznim nacinima licenciranja i da im uvek ide u prilog iznajmljivanje, a ne kupovina. U skladu s tim su obavezni da u 3 godine izdaju novi Os ili server, kako bi besplatan upgrade imao smisla.
Sto se tice zelje i pozdrava, moguce je da nisu bas uvek u mogucnosti da ispune ogroman broj zelja, a mozda im sadasnji alati na platformi to ne omogucavaju.

Ma dok MS inzenjeri ne pocnu da programiraju na Macovima, nikad nece napraviti dobar sistem :d

Taj covek ocigledno ne zna ni osnove.
Prvo, sa 2GB RAM-a Vista nema gde da kesira :D
Drugo, poznato je da je bilo nekih problema u Visti sto se tice kesiranja (pre-SP1), koji su uticali na performanse.
Trece, pitanje je koliko je fragmentovan disk bio, posto nije nista pomenuo o tome. I da je bio defragmentovan, opet pitanje popunjenosti, i alokacije MFT-a. Znam da obican korisnik nijedno nece srediti, ali ***, to ne znaci da je file system los, uopste.
A to sto vreme opada prvi, drugi, treci.... stoti put na Leopardu, mislim stvarno... ili mu ne radi stoperica, ili je algoritam syeban pa ubrzava dokone poslove kopiranja fajlova pet puta ;)
Sve ovo nema veze sa file systemom, tj. NTFS-om - isti slucaj bi bio i da je FAT disk u pitanju. To je stvar caching-a, koji je u Visti optimizovan za druge svrhe - iskreno, kopiranje je jedna stvar koja bi trebala, ako ne i morala da ne koristi cache.
Optakivanje - nisu iste aplikacije, i opet je pitanje fragmentacije.

Itd. Ovaj test ne pokazuje kakav je NTFS naspram HFS-a.

Evo covek u OVOM testu dolazi do zakljucka da je Leopard u nekim testovima brzi od Viste bas zahvaljujuci fajl sistemu. Ako je on u pravu HSF+ je definitivno bolji od NTFS-a.

Poslednja izmena:
Evo pre neki dan instalirah Vistu x64 i sa poslednjim apdejtovima mogu rece radi veoma koreknto, doduse iskljuceni su svi vizuelni cirkusi, Classic tema i mnogo produktivniji OS na oko :)
Planiram bas da se pozabavim, tj. malo da se posvetim testiranju.
Videcemo kako se ponasa po difoltu, a kako ce se ponasati sa dodatkom robson modula Intel Turbo Memory 1GB.
To podrazumeva sintetiku yipa PC Mark Vantage, a bice i stoperice i realnog posla.

ITM ce promeniti rad VM-a i samim tim cache-a, ali ne i file sistema direktno.

ITM ce promeniti rad VM-a i samim tim cache-a, ali ne i file sistema direktno.

OK, ponasace se kao da sam ubo flesh i ukljucio Boost Ready, doduse malo brze od klasicnog flesa. Tj. trebalo bi da onda deo potrebnih sistemskih fajlova ne stoji u RAM-u vec u robson modulu, koji je naravno brzi od HDD-a. Samim tim koliko ja kapiram HDD ce manje uticati na neke operacije.
Ako imas neki predlog baci, posto test nisam poceo.

Ti si napisao da ocekujes da ti deo sistemskih fajlova, umesto u RAM-u, stoji u ITM-u. Interni info ne sme da se salje, posto je interni :)

Ima dosta detalja po netu, a o samoj ReadyBoost tehnologiji konsultuj MS sajt.

OK ;)

Sto se tice testa moracu da simuliram realne uslove, ovaj PC Mark Vantage nije ni za sta...

Najvise bi trebalo da se vidi priliko butovanja sistema i hibernacije. Izmeri npr. koliko mu treba da se probudi iz hibernacije sa i bez ITM-a.

Evo ovako situacija sa ITM-om je bukvalno takva da se brze butuje, ali sve ostalo trpi minimalno usporenje. Hibernaciju nisam merio. Sto se tice rezultata imam zapisano, ali me mrzi da pravim tablicu sada :)

Generalno moj neki zakljucak je da na 64-bitnom sistemu ovaj modul nema smisla (jer ovakav OS trenutno koriste ljudi koji imaju dosta rama), ali bi mogao da ima upotrebnu vrednost u nekoj masini sa 1GB rama.

Nazad
Vrh Dno