Šta je novo?

[Energy meter] Voltcraft® Energy Check 3000

djalex

Slavan
Učlanjen(a)
18.10.2006
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD 5900X, Noctua NH-U12A chromax.black
Matična ploča
Asus B550 ROG STRIX B550-F GAMING WI-FI
RAM
2x16 G Skill Trident Z Neo F4-3600C16-16GTZNC
GPU
ASUS TUF Gaming Radeon RX 7900 XT OC Edition 20GB
Storage
Kingston KC3000 1TB, LG Blu-Ray H16NS40
Zvuk
int.
PSU
SeaSonic Platinum-760w full modular
Kućište
CM Scout II
Monitor
ASUS ROG XG27ACG
Miš & tastatura
Asus ROG Gladius III Wireless Aimpoint & Asus ROG Strix Scope RX TKL wireless Deluxe
Ostale periferije
Sony RX100 IV, MGE
Laptop
nikad nisam imao niti mi treba
Tablet
nikad nisam imao niti mi treba
Mobilni telefon
Xiaomi Redmi 13 Pro+
Pametni uređaji
Shelly wifi relay za bojler
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pre desetak dana stigao mi je drug iz Nemacke i posto sam se predomislio u vezi kupovine Prolimatech Megahalems (jer cekam Mega Shadow) odlucio sam da mu porucim Voltcraft® Energy Check 3000.
Na brzinu sam ga to vece probao a slike nek kazu same. Masina je iz potpisa,nista nije overklovano, u BIOS-u je ukljucen EIST i ostale power save opcije za CPU.
Moze se primetiti koliko povuce graficka kad se ukljuci Furmark 1.7. Povuce jos dodatnih 75W,samo graficka kad je full loadu. Naravno ovo je sve mereno za ceo sistem i iskljucio sam sve adaptere za router, ISDN, zvucnike i bezicni telefon.
Ako pretpostavimo da je moje napajanje efikasno oko 82-83% pri idle opterecenju (oko 22-25% od max opterecenja) onda je ukupna potrosnja svih komponenti i monitora u idle oko 115w (140W*82%=114.8W), sto i nije mnogo.
Posle par dana sam imao vremena da malo istestiram ovaj uredjaj tj. kolika je potrosnja celog sistema u odredjenim situacijama.
Masina je iz potpisana na WinXP+SP3,sve vreme je radio u idle, u BIOS ukljucene sve power save funkcije, samo surf po Internetu i malo Offica. Voltcraft je ukljucen u steker a UPS MGE PC500 na njega. Pored PC-ja ukljuceni su na UPS i strujni adapteri za
1. router ZyXEL P-660R na kome pise power consumption max 8 watt, zatim
2. za zvucnike 17VA,
3. za panasonic daljinski telefon
4. i naravno Samsung monitor 961BF.
Zatim sam u Voltcraft ubacio cene za obe tarife struje(veca i manja) po cenama za zelenu zonu koje su:
I (manja) = 0.984din/kWh
II (veca) = 3.936din/kWh
Ako pretpostavimo da se koristi samo do 350kWh u domacinstvu mesecno( sto je u praksi nemoguce) onda je racunica sledeca:

Samo kuciste za 1h rada, idle
0,124 din*18%porez=0,146 din I
0,499 din*18%porez=0.588 din II
za to vreme je min 124W a max 142W, ukupno utroseno 0.127kWh.

Ceo sistem za 1h rada, idle
0,155 din*18%porez=0,183 din I
0,621 din*18%porez=0,733 din II
za to vreme je min 147W a max 175W, ukupno utroseno 0.158kWh.

Na kraju sam samo na 5 min max opteretio sistem, istovremeno pokrenuvsi:
Core damage i FurMark 1.7:
max CPU=184W za sistem
a kad sam opteretio i GPU:
max CPU+GPU= otislo je do 253W.

Neka gruba procena da ako mi racunar radi 10h/dnevno i samo pustim MP3 muziku i downloud-ujem u pozadini potrosicu oko:
10h*0,733 din=7,33din dnevno.
a za ceo mesec :30dana*7,33=220 din/mesecno,
mereno za vecu tarifu, jer mi je tad i upaljen racunar a ne nocu kad je manja,sa sve porezom od 18%
Naravno kad bi samo zelena tarifa bila, u praksi je kod mene 40% zelena a 60% plava, gde su cene po kWh vece ali o tom potom.
Pitajte sve sto vas interesuje.

Prilozi

• Kutija 01.jpg
    Kutija 01.jpg
    199.5 KB · Pregleda: 189
  • Kutija 02.jpg
    Kutija 02.jpg
    168.1 KB · Pregleda: 182
  • Pozadi.jpg
    Pozadi.jpg
    197.6 KB · Pregleda: 169
  • Specifications.jpg
    Specifications.jpg
    26.3 KB · Pregleda: 149
  • Idle 138.6 W total system.jpg
    Idle 138.6 W total system.jpg
    119.5 KB · Pregleda: 209
Da li imaš LCD/Plazma TV i ako imaš, da li bi mogao da izmeriš potrošnju?

Da li iznajmljuješ uređaj, baš me zanima koliko moja oprema troši? :)

Kad ga izgustiraš, eto mene ;)

Imam obican Samsing TV od 29" i on trosi oko 70w( ocekivao sam oko 100w). Iz Prokuplja sam, da sam blize BG-u dao bi na poslugu, nije problem.

mogao si da dovuces vise tih uredjaja, vidis da bi otislo :)

Ima uređaja iste namene i kod nas ako je neko zainteresovan. Nisu ni skupi, oko 1500-2000 din, pa koga baš interesuje kolika struje troši na ovo i ono...

Znam da ima ali ja sam namerno hteo ovaj iz Nemacke...

Sale, gde ima kod nas , onaj na buvljaku mi trazi 49e za voltkraft

Ljudi nemojte da placate vise od 25 evropskih jedinica jer sam ja toliko platio u Conrad Shopu u Bremenu. Aj neko da se ugradi do 5 evra za postarinu ali to je max. Vidite fiskalni racun sa prve slike. Ovaj sto Lobster preporucuje je cak i jeftiniji za 5 e, nije los za te pare. Ipak je bolje kupiti taj u prodavnici uz garanciju nego sa buvljaka.

Ljudi nemojte da placate vise od 25 evropskih jedinica jer sam ja toliko platio u Conrad Shopu u Bremenu. Aj neko da se ugradi do 5 evra za postarinu ali to je max. Vidite fiskalni racun sa prve slike. Ovaj sto Lobster preporucuje je cak i jeftiniji za 5 e, nije los za te pare. Ipak je bolje kupiti taj u prodavnici uz garanciju nego sa buvljaka.

Hvala djalex.

Gaco, to je taj za koji je Lobster dao link. Ima i u Radio Klubu za slične pare, samo mislim da je drugi proizvođač u pitanju.

Nazad
Vrh Dno